Java İle Neler Yapılabilir ?

 Java ile neler yapılabilir ?

 Java sadece World Wide Web için sevimli, eğlenceli uygulamaları yazmak için değil. Java genel amaçlı, yüksek düzey programlama dili ve güçlü yazılım platformudur.
 Java diliyle projeler diğer programlama dillerine göre daha kolay, sağlıklı ve esnek şekilde yapılması mümkün olur.
 Java ile herşey yapılabilir ve her yerde çalışır, peki bu ne anlama geliyor ? Örneğin Java ile Windowsda yazdığımız kod hiç değiştirmeden Linux'ta aynı şekilde cep telefonunda çalışır.Java ile Windows pogramları, bulaşık makinası yazılımı, uçak yazılımı gibi birçok yazılım yapılabilir.
 
 Java, günümüzde 4,5 milyarı aşkın aygıta güç katmaktadır; bu aygıtlar arasında şunları sayabiliriz: 
 
- 800 milyon bilgisayar 
- 1,5 milyar cep telefonu ve diğer mobil aygıtlar
- 2,2 milyar akıllı kart 
- Dekoderler, yazıcılar, Web kameraları, oyunlar, araçlar için yol bilgisayarları, sayısal loto bayileri, tıbbi cihazlar, otopark ödeme noktaları ve diğerleri. 

Java'nın kullanım alanları:

Applet'ler,
 
Bir web sayfası içerisinde çalışabilen görsel Java bileşenlerine 'applet' denir. Bir web sitesinden client'a .html veya .gif dosyası gibi indirilir ve browser tarafından çalıştırılır. Client'ta çalışması nedeniyle kullanıcıyla çabuk etkileşim kurabilmektedir. Server'da çalışan CGI ve benzeri programlar her işlemde server'a gidilmesini gerekli kılmaktadır. Bu da bandwith'i sınırlı client'lar için ciddi bir sorun olmaktadır. Özellikle game ve chat gibi uygulamaları da applet hemen hemen tek mantıklı seçenek olarak durmaktadır.
 
Servlet'ler,
 
Server makinelerinde bir application server içerisinde çalıştırılabilen program modüllerine 'servlet' denir. Bunlar bağımsız application değildirler ve yüklenmeleri, çalıştırılmaları ve gerektiğinde devreden çıkartılmaları bir application server tarafından yapılır. Bir URL olarak çağrıldıklarında, varsa kullanıcıdan gelen parametreleri alıp çalışırlar ve çıktı olarak da HTML üretirler. Bir dosyada 'statik' olarak bulunan HTML'in client'a aktarılması yerine HTML'in 'dinamik' olarak (real time'da) üretilip output'a basılması söz konusudur.
 
Application'lar,
 
Java'nın önce Applet'lerle sonra da Servlet'lerle gündeme gelmesi, onun sanki normal bir programlama dili olarak kullanılamayacağı gibi bir izlenim yaratmamalıdır. Java'nın internet'e en uygun dil olması, internet dışındaki uygulamalarda kullanılamayacağı anlamına gelmez. Bir ortamda Java platform'u yüklüyse her tür işlem için Java application'u çalıştırılabilir. Ancak, herhangi bir makinede bir Java programı çalıştırılabilmesi için JRE (Java Runtime Engine - Java Çalışma-Zamanı Motoru) bulunmalıdır. Bir çok işletim sistemi Java'yla birlikte gelmekte veya kurulurken Java'yı tercihe bağlı olarak yüklemektedir. JRE yaklaşık 10 MB yer kapladığından ve çok çabuk kurulduğundan CD ile dağıtılan programlarla birlikte de verilebilmektedir.
 
Micro Edition,
 
Java'nın kullanım alanlarında biri de el cihazlar veya çeşitli makinelerdir. Bunlarda Java'nın micro edition'u çalışır. Standart Java'dan farklı olan bu edition, bazı ek class'lar içerdiği gibi bazı standart kütüphaneleri de içermez. Dilde de bazı farklar vardır. Örneğin kesirli sayılar micro edition'da yoktur. Bunların dışında Java'nın temel çalışma biçimi aynıdır. Bir server veya başka bir kaynaktan aplication yükleyip çalıştırmak applet benzeri olan midlet class'larıyla yapılır. Java'yı destekleyen cep telefonları, buzdolapları, arabalar bulunmaktadır. Yakın bir gelecekte Java'nın kullanım alanının daha da yaygınlaşacağını düşünülmektedir.
 
Enterprise Edition,
 
Server'larda, işletmelerin network'lerinde e-ticaret, mail, kullanıcı sistemi gibi bir çok işlemi desteklemek üzere çeşitli kütüphanelerle donatılmış bir başka Java versiyonu daha vardır : Enterprise Edition. Bu edition standart Java artı dağıtık işlemler için bazı kütüphaneler içermektedir. Değişik veritabanı ve e-ticaret çözümü üreten firmalar için bir standart teşkil ettiğinden, Java'nın platform bağımsızlığı yanında, yazılım üreticilerinden bağımsız sistem kurulabilmesini de sağlamaktadır. Firmayı tek bir işletim sistemine veya yazılım üreticisine bağımlı olmaktan kurtarmaktadır. Sisteme entegre bir ürün başka bir şirketin yaptığı ürünle rahatlıkla iletişim kurabilmekte, bir sistem yerine diğeri çok kolay yerleştirilebilmektedir. Bir çok büyük veritabanı ve e-ticaret yazılımı üreticisi Java enterprise edition'u desteklemektedir.

Kaynaklar:


Oğuzcan Türe
Yorumunuzu Ekleyin
Java İle Neler Yapılabilir ? Yorumları +3 Yorum
  • Emir
    1
    Emir
    Çok açıklayıcı bir yazı olmuş, teşekkürler.
    21 Kasım 2013 21:10:30, Perşembe
  • L.Çağrı.B
    1
    L.Çağrı.B
    süpersiniz bir çok konuda aydınlandım
    13 Şubat 2014 10:07:16, Perşembe
  • hikmet burak
    1
    hikmet burak
    ok gzel
    13 Kasım 2014 22:29:26, Perşembe


Yükleniyor...
Yükleniyor...