Email Adresi Nedir? Email Terimleri Nelerdir?

Email adresini oluşturan bölümler ve email kullanırken karşılaşabileceğiniz terimler.

E-mail Adresi Nedir?

Birisine bir e-posta göndermek istediğinizde bu postanın gideceği elektronik geçerli bir e-posta adresi olmalı. Dijital ortamda bu adres, "e-mail (e-posta) adresi" olarak adlandırılır. E-posta adresi, çoğunlukla, kişinin kullanıcı adı ve kullandığı servisin veya sistemin internet/bitnet vb. adresinden oluşur. webmaster@ankara.edu.tr, info@law.ankara.edu.tr, demir@yahoo.com, örnek e-mail adresleridir. Dikkat edilirse adres, @ (et veya güzel a) işareti ile ayrılmış iki kısımdan oluşur. İlk kısım kişinin kendi kullanıcı adını; ikinci kısım ise, bulunduğu servisin veya sistemin internet adresini belirtir.

Görsel olarak kâğıt bir mektup ile aralarında büyük bir fark yoktur. E-postalara resim, müzik, video gibi her türlü dosya türü eklenebilir ve alıcının bilgisayarına transfer edilebilir. Buna dosya ataçlama denir. Her gün dünyada milyarlarca e-posta gönderilmektedir. Hızlılığı, ucuzluğu ve kolaylığı nedeniyle kâğıt mektuplardan daha yaygın olarak kullanılmktadır ancak güvenilirliğinin yetersizliği nedeniyle resmi işlerde kullanımı oldukça kısıtlıdır.

E-posta hesapları, bu hizmeti veren çeşitli sitelerden ücretsiz veya belirli bir ücret karşılığında açılabilir. E-posta adresleri; kullanıcı adı, adres işareti, hesabın oluşturulduğu sitenin e-posta sunucusunun adı, nokta (.) ve site uzantısının aralık bırakılmadan yazılması ile oluşur.

Email Adresinin Bölümleri

Email Adresi Nedir? Email Terimleri Nelerdir?

Bir mail adresi 2 bölümden oluşur.

Birinci bölümde benzersiz kullanıcı adı, ikinci bölümde mail hizmetini veren servisin adresi (veya sitenin adresi) yer alır. Aralarında @ (et veya güzel a) işareti bulunur.

ahmet_demir@gmail.com gibi bir adreste:

Kullanıcı adı: ahmet_demir

Mail servisinin adı: gmail.com

Mail Adresi Nasıl Olmalı

Birinci bölümde kullanıcı adı, ikinci bölümde mail hizmetini veren servisin adı,  üçüncü bölümde ise mail hizmetini veren servisin web uzantısı yer almalı.

  • Yukardaki şartları taşımayan mail adresi olamaz.
  • @ işağreti içermeyen mail olamaz.
  • Mail adreslerinde büyük harf kullanılmaz.
  • Mail adreslerinde ğ, ü, ş, ı, ç, ö harfleri kullanılamaz. i harfi kullanılır.
  • Mail adreslerinde boşluk karakteri kullanılmaz.
  • Email adresleri rakamla başlayamaz.

Aşağıdakiler mail adresi olamazlar:

  • gmail.com
  • ahmet_demir
  • ahmet_demir@gmail
  • AHMETDEMIR@gmail.com
  • gönülyıldız@yandex.com
  • ahmet demir@gmail.com
  • ufuk_demırci@yahoo.com
  • farukYıldırım@yandex
  • 700.yıl@hotmail.com
  • FATİH@eba.gov.tr
  • @eba.gov.tr

 

E-posta ve Mektup Arasındaki Farklar Nelerdir?

e-posta

Mektup

Ücretsiz bir hizmettir.

Mektup gönderimi ücretlidir ve gönderilecek içeriğe göre ücret değişebilir.

Hızlıdır. Gönderilen kişilere anında iletilir.

Alıcıya ulaşması için günler veya haftalar geçebilir.

Kullanılması yer ve zamandan bağımsızdır. Yani her yerden ve her zaman gönderilebilir.

Mektup göndermek için postanelere gitmek gerekir ve postanelerin açık olduğu saatlerde gönderilebilir.

Çok geniş bir içerik ve ekleri gönderilebilir. Örneğin binlerce sayfalık dökümanlar gönderilebilir.

Mektup içeriği arttıkça ücreti değişecektir.

Güvenlidir.İletilmemesi halinde anında bildirim verilir. Gönderilen iletinin bir kopyası giden kutusunda yer alır.

Güvensizdir. Başkaları okuyabilir.

Teslim edilmediğinde tekrar tekrar denenir ve gönderilemezse tekrar bize uyarı vererek döner. Teslim edilmediğinde tekrar bize dönmeyebilir.

E-posta Programlarında Görülen "From, To, Subject, Cc, Bcc, Forward To:" Gibi Kısaltmalar Ne Anlama Gelir? (Email Terimleri)

Bütün bu ibareler, e-postanın baş kısmı da (header) yer alır ve gönderilen e-posta ile ilgili bir takım "gönderme bilgileri"ni içerir.

  • Gönderen ya da Kimden (From): e-posta'yı gönderen kişinin e-posta adresi (ve gerekli olmasa bile, Adı, Soyadı) bu bölümde yer alır. İletiyi gönderenin bulunacağı (adres) ve adı. Burada otomatik olarak gönderen kişinin adı olarak gözükse de başka kişinin adı ile de gönderim yapmak mümkündür. Bu bilgiler aynı zamanda alıcıda maili gönderen bilgisi olarak yer alır.
     
  • Alıcı ya da Kime (To): İletinin kime yolladığını gösterir. İleti adresi arasına "," virgül koyarak birden fazla kişiye yollamak olanaklıdır. Eğer bulunağınız gozükmüyorsa, BCC ile gizlenmiş olabilir. e-posta'yı göndereceğimiz kişilerin e-posta adresleri yer alır. Gönderilecek kişi sayısı 1'den fazlaysa adresler aralara virgül veya noktalı virgül konarak (bazı sistemlerde bir boşluk bırakılarak) yazılır.
     
  • Konu (Subject): İletiyi özetleyen başlık, genelde daha sonradan anımsanmakta ve iletileri ayırmakta yardımcı olur. Etik olarak yazılması önerilir. Bu alana, e-posta içeriğine uygun çok kısa bir tanım yazılır. (Acil toplanti duyurusu, Çok hastayım, İstediğiniz belgeler, Fatura bilgileriniz, Beni hemen ara vb gibi) Alıcının bilgisayarda bu kısa tanım listelenir.
     
  • İleti gövdesi (Body): Burada iletinin kendisi ve genel olarak kullanıcı imzası yer alır.
     
  • Karbon Kopya "KK" (CC, Carbon Copy): Aslen gönderilen kişiye ek olarak iletinin başka alıcılara gönderilmesini sağlar. İleti buraya yazılan kişilere doğrudan hitap etmemektedir, ileti bu kişilere bilgilendirme amacı ile yollanmıştır. Bu alana, e-postanın kopyasını başka bir kişiye ya da kişilere (genellikle, e-posta içerigi ile 2. dereceden ilgili kişiler olabilir) göndereceksek, onların adresleri yazılır.Tüm alıcılar bu mailin başka kime gittiğini görebilirler. (Cc : Carbon Copy) Alıcılar bu mailin başka hangi mail adreslerine gönderildiğini görebilirler ve diğer alıcıların mail adresini öğrenmiş olurlar.
     
  • Gizli Karbon Kopya "GKK" (BCC, Blind Carbon Copy): Gizli Karbon Kopya olarak da bilinir. Buraya yazılan alicilar iletide gözükmez. Etik olarak birçok kişiye gönderilen gayrı resmi iletiler için bu alanın kullanılması uygun düşer. Bu tür alici gizleme yığın iletiye (spam) karşı da koruma sağlar.
    Cc ile aynı. Yalnız, maili alan kişiler To: ve Cc: alanlarındaki bilgileri görebilmelerine karşin, Bcc: alanındaki bilgileri göremezler (Bcc: Blind Carbon Copy).
     
  • Yönlendir (Forward): Bazen, size gelen bir iletiyi bir başkasına aynen iletmeniz gerekebilir. Bunu sağlayan mekanizma, mailin baş kısmında "Forward:" seklinde görülür. Kullandığınız e-posta programları, standart olarak, bir maili başkasına "aynen gönderme" seçeneklerini size sunarlar. Elektronik postaların baş kısmında daha değişik alanlar da vardır.
     
  • Tarih (Date): İleti gönderildiğindeki yerel tarih ve saat. Genelde yollayan sunucu veya ileti programı bu saati otomatik olarak ekler. Bazen saat ve gün ayarı bozuk olarak yeni bir ileti, eskiymiş gibi gözükebilir.
     
  • Yanıtlama (Reply): Belli bir adresten gelen iletiyi yanıtlamak icin kullanılır. Alıcı kısmına otomatik olarak ileti yollayanın bulunağı alınır. En çok kullanılan fonksiyonlardan biridir.
  • Herkesi yanıtla (Reply All): Yanıtlanan iletiyi, gelen iletinin To: ve CC: kısmında yazılmış olan tüm bulunaklara yollamak için kullanılır. En çok suistimal edilen fonksiyonlardan biridir. Genelde tüm bulunaklar açık olarak ve gereksiz bulunaklara gider. Bilgisayara giren virüslerin kullandığı düzeneklerdendir.
  • Yönlendirme (Forward, Fwd): Gelen bir iletinin bir başka bulunağa yönlendirilmesini sağlar.
  • Ek, Ataçlı Mail (Attachment): Gönderdiğimiz maile ek olarak yollanan dosyalardır. Dosyalar eklenmeden önce Base64 yöntemiyle kodlanırlar. Ses, resim, video, döküman başta olmak üzere birçok değişik formatta dosya eklenebilir. (Ataçlama) Virüslerin başlıca yayılma yollarından biridir. Bilinmeyen dosya eklerinin açılması önerilmez.
     
  • Spam, Junk, Çöp Mail : Gereksiz, sahte ve genellikle reklam mailleridir. Mail sunucuları bunları otomatik tanıyarak bu bölüme otomatik olarak atarlar. Gelen kutusunda bu tür mailler gözükmez. Bazen bulamadığınız bir mail burada bulunabilir.

     

Attachment (Eklenmiş Dosya) Nedir?

E-posta 'larla birlikte postanın sonuna eklenerek bir dosya da gönderilebilir. Bu, genellikle, eklenecek dosyanın adının e-posta 'nın baş kısmında "Attachment:" şeklindeki bir alana yazılmasıyla olur. Eklenen dosyalar düz yazi olabileceği gibi resim, ses, program vb. ikili (binary) dosyalar da olabilir. Hemen hemen tüm e-posta programları standart olarak bu özelligi destekler.

MIME (Multipurpose Internet Mail Extensions) olarak adlandırılan standart ile text olmayan dosyaların gönderen bilgisayarda şifrelenmesi ve alıcı bilgisayarda deşifrelenmesi sağlanmaktadır. Böylece postayı alan kişi, otomatik olarak, "attachment" olarak gelen dosyayı yerel diskine saklayabilmektedir.

Mail Hizmeti Veren Ücretsiz Servisler

gmail.com mail.google.com
hotmail.com hotmail.com
windowslive.com hotmail.com
yandex.com mail.yandex.com
yahoo.com mail.yahoo.com
mynet.com mail.mynet.com

 

Mail Kutusu Bölümleri

Email Adresi Nedir? Email Terimleri Nelerdir?

Gelen Kutusu : Bize yollanan maillerin toplantığı kutudur. Mail adresimize ilk giriş yaptığımızda bu kutu açılmış olur.

Giden Kutusu, Gönderilmiş Postalar : Gönderdiğimiz e-postalara buradan bakabiliriz.

Çöp Kutusu : Sildiğimiz e-postalara buradan bakabiliriz.

Gereksiz, Reklam, Spam, Junk Kutusu : Reklam, yanıltıcı mesaj, virüslü ve şüpheli mailler otomatik olarak burada birikir.

Yorumunuzu Ekleyin
Email Adresi Nedir? Email Terimleri Nelerdir? Yorumları +1 Yorum
  • celal
    1
    celal
    BİLGİLERİNİZ AYDINLATICI TEŞEKKÜRLER
    25 Mayıs 2015 13:37:00, Pazartesi


Yükleniyor...
Yükleniyor...