HTML5; Tarayıcı Modları

Quirks, Standart ve Almost Standart Mode

HTML5 içerisinde bir önceki yazımda da söylediğim gibi 3 farklı tarayıcı modu bulunmaktadır. Şimdi bu tarayıcı modlarını tek tek inceleyelim.

Quirks Mode: DOCTYPE tanımlamasını yapmazsak tarayıcının sayfayı Quirks Mod‘da çalıştıracağını söylemiştim. Bu durumda sayfanız oluşturulurken tarayıcı W3C standartlarına bağlı kalmaz. Sayfa görünümü ya da elemanların yerleşimi kullanılan tarayıcıya bağlı olarak değişiklik gösterebilir. DOCTYPE tanımlaması yapmamış iseniz; web sayfanız tarayıcının var olan eski kurallarına göre değerlendirilecek ve tarayıcıda oluşturulacaktır. Tarayıcı, Quirks modda çalıştığında farklı tarayıcılarda CSS özelliklerinin doğru olarak sayfa elemanlarına uygulanmasında farklı problemler çıkabilmektedir. Ayrıca tarayıcı Quirks Modda kurallara bağımlılık açısından daha esnek davranacaktır. Örneğin; DOCTYPE tanımlaması yapmazsanız IE6 ve alt sürümleri W3C kutu modeli yerine kendi kutu modelini kullanır.

Standart Mode: DOCTYPE tanımlaması yaparak sayfamızın tarayıcı tarafından standart modda gösterileceğini belirtmiş oluruz. Standart modda tarayıcılar standartlara dayalı sayfamızı yorumlayacaktır. Standart modda tarayıcı sıkı bir denetim yapar ve sayfa görüntüsü oluşturur. HTML5 bildiriminde no quirks mode olarak adlandırılmıştır.

Almost Standart Mode: Standart mod ile hemen hemen aynı olan bu mod; Opera, Safari, Chrome, Firefox ve IE8 tarafından desteklenmektedir. HTML5 bildiriminde limited quirkd mode olarak adlandırılmıştır.

HTML5; Tarayıcı Modları

Kaynak:

 

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...