Composer Nedir, Nasıl Kurulur, Kullanılır

Uzun zamandır PHP ile yazılım geliştiriyorsanız, bazı kütüphaneleri/dosyaları yeniden indirmek, yazmak, güncel sürüm kullanmaya çalışmak için zaman harcamanın büyük bir kayıp olduğunu fark etmişsinizdir. Zend, Symfony ve Laravel gibi kütüphaneleri kullanarak proje yapıyorsanız siz daha bir ihtiyaç sahibisinizdir.

Composer Nedir, Nasıl Kurulur, Kullanılır

Nedir ?

Php için geliştirilmiş bir bağımlılık yönetim aracıdır. Projenizin ihtiyaç duyduğu kütüphaneleri tanımlamanızı ve sizin için kurmasını ve güncellemesini sağlar. Projemizde kullanmak istediğimiz php kütüphanesinin ihtiyacı olan php dosyalarını projeye dahil edilmesini sağlayan, çeşitli güncellemeleri otomatik yapabilen bir araçtır. Php’de Composer’ın yaptığı işlemleri Ruby’de bundler, NodeJs’de Npm, Java’da Maven yapmaktadır.

Aslında bağımlılık (gereksinim) yönetim araçlarını ilki değil; Node.js‘deki nmp ve Ruby deki Bundler ilham alınarak yapılmıştır.

Composer ile laravel, doctrine vb. paketlerin kurulumu, otomatik yükleme (autoload) işleminin yapılması ve güncellemelerin tek komut ile yapılmasını sağlıyor.

Kimler Kullanmalı ?

Aslında PHP ile kod yazan herkesin kullanması gerektiğini düşünüyorum. İllaha ki belirli kütüphaneler veya frameworkler vb kullanıyorsunuzdur; ve en son version kullanmak (benim gözümde) her zaman daha sağlıklıdır. Benim belli başlı kütüphanelere sürekli bir göbek-bağım var ve her seferinde git yeniden al yapmak zaman ve odak kaybı bir iş.

Neden İhtiyaç Duyulur ?

Geliştirdiğimiz projelerimizde birçok kütüphaneye ihtiyaç duyarız ve bu kütüphanaleri projemize ekleriz. Bu kütüphaneler sürekli geliştiriliyor,güvenlik açıkları gideriliyor performans artırıcı güncellemeler yapılıyor bir üst versiyonları çıkarılıyor bizimde bu güncellemeleri almamız gerekiyor aksi takdirde projemizde güvenlik açığı oluşabilir, performans açısından istediğimizi alamayabiliriz, eski versiyonu kullandığımız için bu teknolojide geride kalmış olabliriz. Birden fazla kütüphane kullandığımız için bu kütüphaneleri tek tek projemize eklemek veya projede bulunana kütüphaneleri güncellemek biraz zahmetli olucaktır işte tam burada devreye composer giriyor. Biz ihtiyacımız olan kütüphaneyi veya güncellemesini istediğimiz kütüphaneyi composer’a belirtiyoruz composer bizim yerimize istediğimiz kütüphaneyi projemize ekliyor veya güncelliyor. Bir örnek ile gözümüzde canlandıralım Bizim Php ile yazdığımız kod başka birinin Bilgisayarın’da çalışmayalbilir bu sorun Php versiyonundan kaynaklanıyor olabilir bizim kodumuz Php 5.3 üstünü destekliyordur ancak o kişi Php 5.2 kullanıyır olabilir eğer biz projeye Composer aracını yüklemişsek o kişi Composer’ı kullanarak versiyon sorununa takılmadan projeyi çalıştırabilir.

Composer Nasıl Kurulur ?

Composer kurulumu işletim sistemine göre farklılık gösterse de temel olarak kullanılan işletim sistemine yüklenen bir uygulama gibi kurulur. Çalışmak için PHP 5.3.2 ve üstüne gereksinimi vardır – düşünün Composer’ın bile bir gereksinimi varken bizim projelerimizin mi olmayacak =)

curl -sS https://getcomposer.org/installer | php
php -r "readfile('https://getcomposer.org/installer');" | php

 

Composer Nedir, Nasıl Kurulur, Kullanılır

Not: PHP ile kuracaksanız ve PHP’yi Path olarak göstermediyseniz; PHP.exe’nin olduğu dizinden kurmanız gerekiyor. Örneğin ben şuan tekrar kurmak istesem şöyle bir yol izlemem gerekiyor;

Command Prompt’a (cmd)

cd "Z:belediye copluguXamppphp"
php -r "readfile('https://getcomposer.org/installer');" | php

 

Linux’ta da PHP nereye yüklü ise  cd ile gidip ayni islemi yapmalısınız…

 

bash: php: command not found

  Kurulum sırasında yukarıdaki gibi bir mesaj alıyorsanız:

sudo apt-get install php-curl

 Kurulum sonucu

Composer Nedir, Nasıl Kurulur, Kullanılır

Windows Kurulumu

Windows’a kurulum yapmanın en kolay yolu Composer-Setup.exe’yi indirip kurmak. Kurulum yaparken composer’i direk PATH’e ekleyecektir, bu da Command Prompt’tan, dizin belirtmeden composer yazarak kullanabilmenizi .

Kurulum Kontrolü

Kurulum başarılı bir şekilde tamamlandıysa aşağıdaki komut ile kontrol edilir.

 

composer --version  //Kurulum global olarak yapılmışsa

php composer.phar --version //Kurulum local olarak yapılmışsa

 

 

Nasıl Kullanılır ?

Kurulum global olarak yapılmışsa aşağıdaki gibi kullanılır:

composer komut --parametre

  Kurulum local olarak yapılmışsa aşağıdaki gibi kullanılır:

php composer.phar komut --parametre

 

Composer’ımızı kurduğumuza artık ihtiyacımız olan paketleri yükletebiliriz. Composer ayar (kurulum) dosyası oluşturmak için projenin ana (root) dizininde JSON dizini oluşturmamız gerekiyor.

Örnek amaçlı PSR Log Paketini indirmek için aşağıdaki gibi bir composer.json dosyası oluşturmanız gerekiyor.

{
    "require": {
        "psr/log": "dev-master"
    }
}

 

  PSR Log’u kurmak için artık tek yapmanız gereken projenizin dizinine gidip (terminal veya cmd) aşağıdaki kodu çalıştırmak

composer install

 

Projenizin ana dizinine baktığınızda vendor diye bir klasör oluşturmuş ve için psr’ın gerekli PHP dosyalarını indirmiş olduğunu görebilirsiniz.

Sadece hazır paketleri değil kendi paketlerinizi de yapıp (illaha package olmasına gerek yok, zip, repo (vcs), dosya da olabilir) bu şekilde projelerinize dahil edebilirsiniz.

 

Otomatik Yükleme (Autoloading)

Bir sürü pakete sahipsiniz ve bunları projenize otomatik yüklemeye ihtiyacınız var. Neyse ki composer bu konuda da size yardımcı oluyor.

Yapmanız gereken index.php veya bootstrap dosyasınıza (yada nasıl yöntemler kullanıyorsanız artık) en üste aşağıdaki kod satırını ekleyin. İnmiş ve include / require edilmesi gerekenleri sizin için projenize dahil edecektir.

Kaynak

 

 

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...