Ses Kartı Nedir? Ses Katının Giriş ve Çıkışları Ne İçin Kullanılır? Veriyolu Standartına Göre Ses Kartı Çeşitleri Nelerdir?

Ses kartı nedir? ses katının giriş ve çıkışları ne için kullanılır? veriyolu standartına göre ses kartı çeşitleri nelerdir?

Ses Kartı Nedir?

Bilgisayarlarda dijital ve analog ses faaliyetlerini yerine getirmekle görevli birim ses kartıdır. Ana kartın üzerinde bulunan ISA veya PCI veri yollarına takılmak suretiyle bilgisayarların ses kaydetmesine ve çalmasına imkân tanırlar. Ayrıca harici USB bağlantı noktalarına, pcmcia yuvalarına ve profesyonel amaçlı kullanım için güvenlik duvarı girişine de bağlanan çeşitleri bulunmaktadır.

Eski tip ses kartları İSA yuvalarına takılmaktaydılar. Bütün bunların yanında onboard anakartların üzerinde tümleşik olarak bulunan ses yongaları da mevcuttur. Bu tür çözümlerin maliyeti daha uygun olmaktadır. Ses kartları, dış görünüm olarak elektronik bir devre ile birlikte dış dünya ile irtibatın sağlanabileceği jak yuvalarından oluşmaktadır.

Ses kartları, teknoloji dünyasında 1989 – 1990 yıllarında özellikle bilgisayar alanında gündeme gelmeye başlamıştır. Sistem içerisindeki hoparlörün yerine, Adlib ve Soundblaster kartlar ses görevini üstlenmişlerdir. Sonraları piyasaya çıkan Roland LAPC-I ile birlikte, işyerlerinde kullanılan bilgisayarların dışında oyun amaçlı olarak da kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde en önemli ses kartı ve ses yongası üreticisi olarak M-Audio, Philips, Realtek ve Nvidia markaları öne çıkmaktadır. Profesyonel ses kartı üreticisi olarak da MOTU, RME ve Digidesing markaları dikkat çekmektedir.

Ses Kartı Nedir? | TeknoDestek

Renk Kodları

Ses kartındaki bağlantılar renkler biçiminde bilgisayar sistem dizayn rehberi olarak kodlanmıştır. Bu bağlantılar her jack pozisyonu ile bağlantılı, oklar , çemberler ve ses dalgaları şeklinde sembollere de sahiptir. Bu sembollerin anlamları aşağıda verilmiştir:

Rengi Fonksiyonu Bağlantısı Sembolü
  Pembe mikrofon audio girişi. 3.5 mm TRS Mikrofon
  Açık mavi Line level audio girişi. 3.5 mm TRS Çembere girmiş ok sembolü
  Lime yeşili kulaklık-hoparlör çıkışı 3.5 mm TRS Çemberin bir tarafından çıkıp dalgaya giren ok sembolü
  Kahverengi Line level audio çıkışı özel sağdan sola hoparlörler için. 3.5 mm TRS
  Siyah Line level audio çıkışı gelişmiş çevresel hoparlörler için. 3.5 mm TRS
  Gümüş Surround yan kanallar için analog line seviyesi ses çıkışı 3.5 mm TRS
  Turuncu Line level audio çıkışı merkezi kanallı hoparlörler ve wooferlar için 3.5 mm TRS
  Altın rengi Oyun portu / müzikal enstrüman dijital arabirimi 15 pin D Çemberin her iki tarafından çıkıp dalgaya giren ok sembolü

 Ses Kartı (Sound Card) Nedir? Ses Kartı Bağlantıları Çıkışlarının İşlevi  Nedir? ? Bilgiyasam.com

Ses Kartı Çeşitleri

Ses kartları veriyolu standardına göre ve fiziki yapılarına göre çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir.  Veriyolu standardına göre ses kartlar ISA, PCI ve PCI express olarak üçe ayrılır. Fiziki yapılarına göre ise anakartla tümleşik olanlar (onboard) ve anakarta sonradan takılabilenler olmak üzere ikiye ayrılır. Ayrıca ses kartlarında 3D teknoloji ürünleri de üretilmektedir.

  • ISA
  • PCI
  • PCI-e

Ses  kartları  günümüzde  genellikle  anakart  üzerinde  tümleşik   (onboard)  şekilde gelmektedir. Haricî bir ses kartı anakart üzerindeki PCI yuvasına takılabildiği gibi taşınabilir USB girişli bir ses kartı var ise doğrudan arabirimlerden biri olan USB portuna takılabilir.

ISA

 Sound Blaster AWE64 CT4520 ISA Ses Kartı - Ses Kartı ve Tüm Masaüstü  Bilgisayar Parçaları sahibinden.com'da - 883164675

 PCI

 Asus Xonar DG 5.1 PCI Ses Kartı | ITOPYA

PCI-E 

 X-FI TITANIUM PCI-E SES KARTI - Vatan Bilgisayar

Kaynakça 

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...