Bilgi kavramını nedir? bilgi güvenliği kavramını nedir ? bilgi güvenliği unsurlarını nelerdir ? bilgi güvenliği yönetimi sistemi prensipleri nelerdir ? bilgi güvenliği yönetim sistemi metodolojisi nedir ?

Bilgi kavramı nedir ?

- Bilginin ne olduğu konusunda çok çeşitli görüşler vardır. Bunlardan en yaygın ve kolay anlaşılır olanı ile konuya başlayabiliriz. İnsan, duyu organları yoluyla yaşadığı çevreyi ve evreni algılar. Bu algılamada “özne” (suje) ve “nesne “(obje) adı verilen iki temel unsur vardır.

- Bilgi, çoğu zaman bilen özne ile bilinen nesne arasında kurulan ilişki sonucunda ortaya çıkan ürün olarak tanımlanır. Bu tanımlamada geçen özne, aktif bir tavır sergileyen insan; nesne ise öznenin yöneldiği pasif durumdaki varlıktır. Ayrıca bilgi aktı (bağ) da algılama, düşünme, anlama, açıklama gibi faaliyetleri ifade eder.

- Aktif bir tavır sergileyen insan bilinçli ve amaçlı bir biçimde bir nesneye yönelir, onu kendisine konu yapar. Özne ile öznenin yöneldiği bu nesne arasında bilgi aktı ilişkisi kurulur ve bu ilişki sonucunda da bilgi oluşur.

- İnsan aklının alabileceği gerçek, olgu ve ilkelerin tümüne verilen ad.

Bilgi güvenliği kavramını nedir ?

- Bilgi güvenliği, bir varlık türü olarak bilginin izinsiz veya yetkisiz bir biçimde erişim, kullanım, değiştirilme, ifşa edilme, ortadan kaldırılma, el değiştirme ve hasar verilmesini önlemek olarak tanımlanır ve “gizlilik”, “bütünlük” ve “erişilebilirlik” olarak isimlendirilen üç temel unsurdan meydana gelir.

Bilgi güvenliği unsurlarını nelerdir ?

Bilgi güvenliği, bir varlık türü olarak bilginin izinsiz veya yetkisiz bir biçimde erişim, kullanım, değiştirilme, ifşa edilme, ortadan kaldırılma, el değiştirme ve hasar verilmesini önlemek olarak tanımlanır ve “gizlilik”, “bütünlük” ve “erişilebilirlik” olarak isimlendirilen üç temel unsurdan meydana gelir.

Bilgi güvenliği yönetimi sistemi prensipleri nelerdir ?

Gizlilik : Gizlilikten kasıt, kuruluş bünyesinde korunması gereken bilgilere yetkisi olmayan kişilerin ulaşımının kapalı olmasıdır. Ya da bu bilgilerin yetkisi olmayan kişiler tarafından açığa çıkarılmasının önüne geçilmesidir. Yani bilgi gizlidir ve korunmalıdır.

- Kullanılabilirlik : Bilginin kullanılabilir olması, bilgiye her ihtiyaç duyulduğunda, yetkisi olan kişiler tarafından hemen ulaşılabilmesi anlamına gelmektedir. Kuruluşta bir sorun yaşanıyor olması durumunda bile bilgi erişilebilir ve kullanıma hazır durumda olmalıdır. Burada da esas olan bilgiye ulaşma yetkisi olan kişilerin bilgiye ulaşabilmesidir.

- Bütünlük : Bilginin bütünlüğü, bilginin kaynağında olduğu şekliyle, değiştirilmeden, bozulmadan ve tutarlı bir şekilde yetki verilmiş kişiler için ulaşılabilir olması anlamına gelmektedir. Bilgi kısmen de olsa değiştirilmiş veya bozulmuş ise, bilginin bütünlüğünden bahsedilemez

Bilgi kavramını nedir? Bilgi güvenliği kavramını nedir ? Bilgi güvenliği unsurlarını nelerdir ? Bilgi güvenliği yönetimi sistemi prensipleri nelerdir ? Bilgi güvenliği yönetim sistemi metodolojisi nedir ?

 Bilgi güvenliği yönetim sistemi metodolojisi nedir ?

Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, şirket bilgilerinin güvenli kalabilmesi için yönetilmesine yönelik sistematik bir yaklaşımdır. Bir risk yönetim süreci uygulayarak; insanları, süreçleri ve bilgi teknolojileri (BT) sistemlerini içerir.

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...