Merge To Hdr

Merge to hdr

HDR resimleri.

 Merge to Hdr

 Merge to Hdr

 Merge to Hdr

 Merge to Hdr

 Merge to Hdr

 

HDR nedir?
    Yüksek kontrastlı ya da ters ışıklı ortamlar için yapılan çekimlerde kullanılan bir teknik olan HDR yardımı ile hem daha geniş bir skalada pozlama yapabilir hem de sürrealist ve gerçeküstü görüntüler oluşturabiliriz. Basit bir dijital fotoğraf makinesi ve çekim sonrası bilgisayar ile biraz uğraşma ile oluşturulan HDR imajları kendiniz deneyerek de meydana getirmeniz mümkün. Öte yandan program yardımı ile HDR imajlar üretmek mümkün. Çekimlerden sonra elinizdeki kareler tek başına bir anlam ifade etmiyor. Yani HDR fotoğraf oluşturmak için ek yazılım gerekiyor. HDR imajların oluşturulma mantığı: Az pozlanan fotoğraftaki koyu bölgeler, çok pozlanan versiyondan alınırken, tam tersi bir durum da fazla pozlanan bölgelerdeki açık bölgeler için uygulanır. Böylece normalde fotoğraf makinesinin yapabilmesi mümkün olmayan her bir bölge için ayrı ayrı pozlama imkanı sağlanmış olur.
Fotoğrafçılıkla uğraşan ister amatör ister profesyonel kullanıcıların ilk dikkat ettikleri konuların başında pozlama gelir. Doğru pozlama bir karenin duruşunu değiştirebildiği gibi, yanlış pozlama da iyi bir karenin kötü olmasına sebep olabilir. Pozlama teknolojileri artık cihazların içine girmiş olsa da, teknik imkanlar çok gelişmiş olsa da eninde sonunda bazı noktalarda sıkıntılar yaşanabilir.

   Örneğin karanlık bir dağ manzarasının arkasında parlak bir gökyüzü varsa ya da günışığı ile aydınlatılmış bir odada pencerelerden gelen ışık bulunuyorsa bu karelerin pozlaması doğru yapılamayabilir.
Hal böyle olunca aynı karenin 3 farklı pozlanmış halini birleştirmek hem daha iyi sonuç alınması hem de gerçeküstü bir görüntü elde edilmesi için HDR tekniği kullanılır.

   Ağırlıklı olarak yüksek kontrastlı manzaraların çekimi için kullanılan bir teknik olan High Dynamic Range fotoğraflar, görüntüdeki yüksek kontrast (aydınlık) ve düşük kontrast (karanlık) bölgelerin ortalamasının alınması mantığı ile meydana gelir.
Aydınlatma için kullanılan doğal ya da yapay ışık kaynaklarının aralığı çok yüksektir. Bu aralık o kadar geniştir ki Dynamic Range yani Dinamik Aralık oranı 100.000:1 gibi bir değere sahiptir. Ancak gözümüzün gördüğü ya da fotoğraf makinesinin kayıt edebildiği aralık bu kadar geniş değildir. 16 bit TIFF fotoğraflar için bu değer 65.536:1 olarak gözlemlenir.
HDR tekniği kullanılarak çekilen fotoğraflarda ışık aralığı tek bir kare ile çektiğimiz fotoğraflardakinden çok daha fazla olur. Ayrıca ışık bilgilerinin ve 16, 24, 32 veya 64 bit derinliğinin saklanabilmesi için JPEG çok düşük kalacağından kayıt formatının ancak RAW ve TIFF olması gerçeküstü görüntü sağlayacaktır. Hızla gelişen teknolojide bazı yarı profesyonel dijital fotoğraf makinelerinde de RAW ve TIFF kayıt seçenekleri bulunmaktadır.

Normal bir şekilde çekim yapmak varken HDR kullanma gereksinimin en önemli sebebi bazı fotoğrafların yüksek kontrasta sahip olmalarıdır.

HDR FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİĞİ
   Bu tekniği kullanarak çekim yapmak için öncelikle poz telafisi (eV) özelliği ya da manuel çekim modu olan bir dijital fotoğraf makinesine ihtiyacınız var. İkinci olarak makineyi sabit tutmak için bir tripod (bu önemli çünkü karelerin aynı kadraja sahip olması gerekiyor). Üçüncü ihtiyacınız olan şey ise çekimden sonra kullanacağınız uygun bir yazılım.

   Böyle bir kare çekmek için önce makineyi tripodla bir yere sabitlemeniz gerekiyor. Önemli olan nokta, makineyi kesinlikle oynatmamak çok hassas davranmaktır. Bu tip çekimler için biraz gelişmiş fotoğraf makinelerinde bulunan poz taraması (Bracketing) özelliği yardımı ile aynı karenin seçtiğiniz bir adet normal, bir adet diyafram aydınlık ve bir adet karanlık versiyonu çekiliyor. Çekim sonrasında elinizde aynı manzarının 3 farklı değerde pozlanmış versiyonları oluyor. Makinenin özelliğine göre, uzaktan kumanda ya da kablolu shoterli bir makine işinizi kolaylaştıracaktır. Deklanşöre basarken en küçük bir oynama bile fotoğrafınızı çok kötü bir görünüme bezeyebilir. Çekeceğimiz objeninde hareketli obje olmamasında fayda vardır.
    Makinenin ilk kareyi normal pozlama değeri ile çekiyorsunuz. İkinci kareyi bu değerin bir altı (karanlık) ve bir üstü (aydınlık) olarak çekiyorsunuz. Elinizde aynı görüntünün üç farklı versiyonu oluyor. Biri karanlık, biri aydınlık, biri de normal.
    Böyle bir görüntüyü oluşturmak için en az 3 kare kullanmanız gerekiyor Üst limit ise size bağlı. Ancak 8 kareden fazlası çok ciddi bir fark oluşturmayacağından tamamiyle size kalmış.

    Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın HDR fotoğraflar elde etmek için elinizde aynı manzarının bir aydınlık bir de karanlık versiyonu olmak zorunda. Bu karanlık ve aydınlık versiyonlar arasındaki aralığı düşürerek kare sayısını artırmak mümkün.

Photoshop CS2 de HDR Resim oluşturma
    HDR imajların bir araya getirilip tek bir kare oluşturulması için kullanılabilen Photoshop, bu hizmeti son sürümü olan CS2 ile veriyor. Bunun için yapmanız gereken File>Automate>Merge to HDR başlığını seçmeniz gerekiyor.
   Seçim sonrasında karşınıza bir menü çıkıyor. Buradan tek tek fotoğraf da seçebildiğiniz gibi bir klasör göstererek içindeki bütün fotoğrafları HDR tekniği ile birleştirmeniz mümkün. Fotoğrafları seçtikten sonra onların diyafram, enstantane ve poz değerleri geliyor. Bunları işaretleyip devam ettiğinizde ise ilk olarak çalışacağınız derinliği ve diyagramı seçeceğiniz alan geliyor. Burada fotoğrafınızı 8, 16 ya da 32 bit olarak seçmeniz mümkün. 32 bit seçim yaparsanız OK tuşuna bastıktan sonra başka bir ayar yapamıyorsunuz. 8 ya da 16 bit seçerseniz bir sonraki aşamada HDR Conversion (HDR Dönüşümü) yöntemini seçebiliyorsunuz. Burada Exposure and Gama, Hihglight Compression, Equalize Histogram ve Local Adaptation seçenekleri bulunuyor. Bunlardan bazıları otamatik olarak ayar yaparken, bazı seçeneklerde kullanıcının müdahili de söz konusu.

CS2 de Tek Resimle HDR Resim Oluşturma
     Yukarıda anlattıklarıma göre HDR resim için elimizde 3 adet farklı pozlamalarda resim bulunması gerekir. Fakat aşağıda anlattığım yolu izleyerek elimizdeki tek resimle, gerçek HDR resim olmasa bile gerçeğe yakın sonuçlar elde edebiliriz. Photoshopta resmimizi açalım. Aşağıdaki yolu izleyerek resmimizi 16 bite çevirip resmi kapatıyoruz. Kapatırken çıkan mesaja yes tıklayarak PSD olarak kayıt yapıyoruz. Bu resim pozlama değeri (EV) 0 olan orjinal resmimiz olacak.

Resmimizi kayıt ettiğimiz klasöre ulaşarak orjinal PSD resimden Ctrl ye basılı tutarak boş alana sürükleme yöntemiyle kopyasını oluşturuyoruz. Aynı şekilde bir kopya daha yaparak üç adet resim elde ediyoruz. İki kopyadan birine +2 diğer kopyaya -2 ismini verelim. +2 ismini verdiğimiz resmi PS de açalım ve aşağıdaki yolu izleyerek pozlama (EV) değerini 2 olarak girelim. Resmi kapatıyoruz, şimdilik bu resim üzerindeki işlemimiz tamam. Çıkan kayıt sorusuna evet diyerek kayıt işlemimizi tamamlayalım.


Aynı yolları izleyerek -2 ismini verdiğimiz resmimize Exposure uygulayalım. Dikkat; bu sefer Exposure değerini -2 değer giriyoruz. Bu resim de ışık değerleri az olan bir resim oluyor. Böylelikle fotoğraf makinelerinde çekim aşamasında uyguladığımız pozlama ışık bilgilerini resimler içine yerleştirmiş olduk.
Şimdi bunları PS de birleştirelim. Bunun için File>Automate>Merge to HDR tıklayarak HDR Browse menüsünü çağırıyoruz.

Browse tıklayarak oluşturduğumuz 3 adet PSD resmimizi çağırıp OK tıklıyoruz ve işlem başlıyor. Aşağıdaki gibi yeni bir pencere gelecek.

 

Bu pencerede EV yi tıklıyoruz. Resmin altındaki Image 3 of 3 kısmındaki okları kullanarak, karanlık olan resmi bulup EV: -2, parlak olan resmi bulup EV: 2, orjinal resime de EV: 0 değerini girerek OK liyoruz. Büyük yeni bir pencere açılacak burada Histogramdan biraz daha ince ayar yapabilirsiniz. (Bence oynamayın.) Ayrıca yukarıdan 8, 16, 32 bit seçeneklerinde kayıt edebilirsiniz. OK diyoruz ve birleştirme işlemimiz bitmiş oluyor. Resmi kapatırken aşağıdaki kayıt formatlarını seçebilirsiniz.


Orjinal resim


HDR oluşturulmuş resim

 

Merge To Hdr
Merge To Hdr
Merge To Hdr
 

HDR Fotoğraf Çekimi

HDR (high dynamic range) fotoğraflar oluşturmak için özel makinalara ve pahalı aksesuarlara ihtiyacınız yoktur. Her türlü dijital fotoğraf makinası bu işlem için uygundur.

HDR tekniğindeki temel mantık , fotoğraftaki çok koyu ve çok açık alanlar arasında bir denge yakalamaktır. Örneğin arka fonda güneş varken bir çiçek fotoğrafa alınmak istendiğinde ya güneş çok parlak çıkar, ya da çiçek simsiyah görünür. HDR tekniğiyle güneşi ve çiçeği bu konumdayken bile normal görüntüleriyle pozlamak mümkündür.

HDR için fotoğraf makinasına ve tripota (üç ayak) ihtiyaç vardır. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu fotoğraftaki alanın hareketsiz olmasıdır. Rüzgarda salınan ağaçlar, araçlar ve insanlar gibi hareketli nesneler bulunmamalı ve ard arda çekeceğimiz fotoğraflarda titreme ve kayma olmamalıdır. Tek konuyu en az 3 farklı pozlamada çekmemiz gerekmektedir. Bunlar -2Ev 0Ev +2Ev olabilir. Bu tür pozlamaları göstermeyen makinalarda aynı pozu , pozlama süresini kısaltarak ve ya uzatarak , çok koyu orta koyulukta ve çok parlak olarak pozlamalıyız. Bu pozlamalardan sonra oluşan tüm fotoğraf dosylarını jpeg ya da tiff formatında kaydetmeli ve bilgisayara göndermeliyiz. Photoshop CS2 ve ya Photomatix Pro gibi bir programda HDR Merge seçeneğiyle birleştirdiğimiz fotoğraflarda parlaklık değerlerini ayarladıktan sonra hemen hemen tüm işlemleri bitirmiş oluyoruz.HDR Fotoğraf Çekimi
HDR (high dynamic range) fotoğraflar oluşturmak için özel makinalara ve pahalı aksesuarlara ihtiyacınız yoktur. Her türlü dijital fotoğraf makinası bu işlem için uygundur.

HDR tekniğindeki temel mantık , fotoğraftaki çok koyu ve çok açık alanlar arasında bir denge yakalamaktır. Örneğin arka fonda güneş varken bir çiçek fotoğrafa alınmak istendiğinde ya güneş çok parlak çıkar, ya da çiçek simsiyah görünür. HDR tekniğiyle güneşi ve çiçeği bu konumdayken bile normal görüntüleriyle pozlamak mümkündür.

HDR için fotoğraf makinasına ve tripota (üç ayak) ihtiyaç vardır. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu fotoğraftaki alanın hareketsiz olmasıdır. Rüzgarda salınan ağaçlar, araçlar ve insanlar gibi hareketli nesneler bulunmamalı ve ard arda çekeceğimiz fotoğraflarda titreme ve kayma olmamalıdır. Tek konuyu en az 3 farklı pozlamada çekmemiz gerekmektedir. Bunlar -2Ev 0Ev +2Ev olabilir. Bu tür pozlamaları göstermeyen makinalarda aynı pozu , pozlama süresini kısaltarak ve ya uzatarak , çok koyu orta koyulukta ve çok parlak olarak pozlamalıyız. Bu pozlamalardan sonra oluşan tüm fotoğraf dosylarını jpeg ya da tiff formatında kaydetmeli ve bilgisayara göndermeliyiz. Photoshop CS2 ve ya Photomatix Pro gibi bir programda HDR Merge seçeneğiyle birleştirdiğimiz fotoğraflarda parlaklık değerlerini ayarladıktan sonra hemen hemen tüm işlemleri bitirmiş oluyoruz.

0Ev Pozlama

Merge To Hdr
-2Ev Pozlama
 
Merge To Hdr

+2Ev Pozlama

Merge To Hdr

Photoshop CS2 ve ya Photomatix Pro gibi bir programda HDR Merge seçeneğiyle birleştirdiğimiz Fotoğraf.
Merge To Hdr

Kaynak :

 
 
 
 
Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...