Bilgisayar Donanımları

Bilgisayar Donanımı, bir bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların genel adıdır. Bu parçalar, Kişisel Bilgisayarlar, Otomobiller, Çamaşır Makinesi ve benzeri elektrikli ev eşyaları veya çeşitli sanayi ugulamaları gibi birçok alanda kullanılır.

Bilgisayar DonanımlarıBilgisayar DonanımlarıBilgisayar Donanımları

 

Bilgisayar Donanımı Nedir?

Bilgisayar Donanımları

Anakart (MainBoard)


 

www.dijitalders.com

Bilgisayar DonanımlarıBilgisayar Donanımları

Anakart (İngilizce: mainboard, motherboard), modern bir bilgisayar gibi karmaşık bir elektronik sistemin en merkezî baskılı devre kartıdır. Fiziksel yapı olarak anakartlar özel alaşımlı bir blok üzerine yerleştirilmiş ve üzerinde CPU, RAM yuvaları genişleme kartı slotları devreler ve yongalar bulunan kare şeklinde bir tabakadır. Bu tabaka çalışma sistemini organize eder. Bu organizasyon anakart üzerindeki yonga setleri sayesinde olur.

Anakart, bilgisayarın diğer donanımlarının bağlandığı, her parçanın diğeriyle haberleştirildiği karttır. Seçeceğiniz donanımlara uygun anakart seçmeniz gerekir. Anakartlar her işlemciyi her RAM kapasitesini her ekran kartını desteklemezler. Bu yüzden ilk olarak diğer donanımları seçmeniz doğru olacaktır. Ayrıca alacağınız anakartın almak istediğiniz ram kapasitesinin en az iki katını destekleyip desteklemediğine dikkat etmeniz gerekir. Bir süre sonra bilgisayarınızın ram kapasitesini yükseltmek istediğinizde anakartı değiştirmenize gerek kalmayacaktır. Ayrıca anakartlar dahili olarak ses, ekran ve ethernet birimlerini barındırırlar. Eğer çok fazla grafiğe dayalı bir çalışmanız olmayacaksa dahili ekran kartı size yetecektir. Eğer profesyonel anlamda sese dayalı çalışmalar yapmayacaksanız dahili ses kartı size yetecektir. Ethernet kartı internet bağlantı hızınızı etkileyebilir.

Tipik bir masaüstü bilgisayarın anakartı büyükçe bir baskılı devre kartından ibarettir. Elektronik bileşen ve bağlantıları üzerinde barındırmasının yanında, rahatlıkla gözle görülebilen ve diğer bilgisayar donanımlarının takılabileceği soket, slot ve başlıklar gibi yapıları da içerir.

Anakartların çoğu asgarî şu bileşenleri içerir:

  • Bir veya daha fazla mikroişlemcinin (CPU) takılabileceği soket (veya slotlar)
  • Sistemin belleklerinin takılabileceği slotlar (genellikle DRAM yongaları içeren DIMM modülleri formunda)
  • CPU'nun sistem yolu (FSB) ile bellek ve çevresel veriyolları arasındaki iletişimi yöneten yonga seti
  • Sistemin firmware (Donanım Yazılımı) veya BIOS'unu içeren kalıcı bellek yongaları (modern anakartlarda genellikle Flash ROM'dur)
  • Çeşitli bileşenleri eş frekanslı hale getirmek için saat sinyali üreten saat üreteci
  • Yonga setinin desteklediği veriyolları sayesinde sistemle iletişim kuran genişleme kartlarının takılabileceği slotlar
  • Güç kaynağından aldıkları elektik enerjisini CPU, yonga seti, ana bellek ve genişleme kartlarına dağıtan güç konnektör ve devreleri
  • SATA yuvası

Bunlara ek olarak, neredeyse tüm anakartlar, klavye ve farenin takılabileceği USB, PS/2 konnektörleri gibi yaygın giriş aygıtlarını destekleyen mantık ve konnektör içerirler. 

Günümüz bilgisayarlarının çoğu, yüksek hızlı işlemci ve diğer bileşenlerin soğutulması için gerekli soğutucu ve ısı emicilerin monte edilebilmesi için gerekli olabilecek vida yuvalarına sahiptir.

Sorular:

  • Üzerine RAM takılabilen kartın adı nedir?
  • Bir bilgisayarın çalışma sistemini hangi donanım parçası organize eder?
  • firmware nedir?
  • Anakart üzerinde yer alan bileşenlerden 3 tanesinin adı nedir?
  • Anakart üzerinde asgari bulunan üç bileşen nedir?

Merkezi İşlem Birimi (CPU)


Bilgisayar Donanımları

Merkezî işlem birimi (Türkçe kısaltması MİB veya Orijinal, terminolojik kısaltması CPU) bir bilgisayarın en önemli parçasıdır. Çalıştırılmakta olan yazılımın içinde bulunan komutları işler. İşlemci terimi genelde MİB için kullanılır. Mikroişlemci ise tek bir yonga içine yerleştirilmiş bir MİB'dir. Genelde, günümüzde MİB'ler mikroişlemci şeklindedir.

Bilgisayarın beyni işlemcidir. İşlemci bilgisayarınızda yaptığınız işlemleri gerçekleştiren bir parçadır. Piyasada iki büyük işlemci markası bulunmaktadır. Bu markalardan biri Intel diğeri ise AMD‘dir. Intel işlemciler genellikle programsal işler için tercih edilirler. AMD işlemciler ise grafiğe dayalı işler için tercih edilmektedirler. Örneğin aynı anda bir kaç program açmak istediğinizde işlemciniz ne kadar iyiyse o kadar rahat çalışırsınız. İyi işlemci aynı zamanda hız demektir.

Merkezî işlem birimi (MİB), veya basitçe işlemci, dijital bilgisayarların veri işleyen ve yazılım komutlarını gerçekleştiren bölümüdür. İşlemciler, ana depolama ve giriş/çıkış işlemleri ile birlikte bilgisayarların en gerekli parçaları arasında yer alır. Mikroişlemciler ise tek bir yonga içine yerleştirilirmiş bir merkezî işlem birimidir. 1970'lerin ortasından itibaren gelişen mikroişlemciler ve bunların kullanımı, günümüzde MİB teriminin genel olarak mikroişlemciler yerine de kullanılması sonucunu doğurmuştur.

Merkezî işlem birimi aritmetik ve mantıksal işlem yapma yeteneğine sahiptir. Giriş ve çıkış birimleri arasında verilen yazılım ile uygun çalışmayı sağlar. MİB makine dili denilen düşük seviyeli kodlama sistemi ile çalışır; bu kodlama sistemi bilgisayarın algılayabileceği işlem kodlarından oluşur. Bir mikroişlemcinin algılayabileceği kodların tamamına o işlemcinin komut kümesi denir.


Bilgisayar Donanımları

Merkezî işlem birimi aritmetik ve mantıksal işlemleri Aritmetik Mantık Birimi (AMB) aracılığıyla yapar. Bunun dışında virgüllü sayılarla daha rahat hesap yapabilmesi için bir Kayan Nokta işlem birimi (FPU) vardır. Mikroişlemcinin içerisinde bulunan küçük veri saklama alanlarına yazmaç denir.

İlk Merkezî İşlem Birim'leri (MİB) daha büyük, bazen türünün tek örneği bilgisayarlar için özel olarak tasarlanmışlardı.Ancak, belirli bir uygulama için özel MİB tasarımının pahalı olması, bir veya birçok amaç için yapılan kitlesel olarak üretilmiş işlemcilerin gelişmesine yol açtı.Bu standartlaşma eğilimi ayrık transistörlü ana sistemler ve mini bilgisayarlar döneminde başladı ve entegre devrelerin (ED) popülerleşmesiyle giderek hız kazandı.ED giderek daha karmaşık ve nanometre ile ölçülebilecek MİB'lerin tasarlanmasına ve üretilmesine olanak verdi.MİB'lerin küçülmesi ve standartlaşması, modern hayatta dijital cihazların varlığını ilk bilgisayar örneklerinin sınırlı uygulamalarının çok ötesinde arttırdı.Modern mikroişlemciler otomobillerden, cep telefonlarına ve oyuncaklara, her yerde görünmeye başladı..

Merkezi işlem birimi, bilgisayarın en önemli parçasıdır. Bilgisayar üzerinde yapılan tüm işlemler, bu  birim tarafından gerçekleştirilir ve denetlenir. Bu birimler genel olarak üç şekilde  incelenir.

  1. Aritmetik ve Mantık Birimi
    Bilgisayara verilen matematiksel ve karşılaştırma işlemleri bu  birim tarafından yapılır.
  2. Kontrol Birimi
    Bilgisayarda yapılan tüm işleri kontrol eder. Giriş ve çıkış birimlerinin denetimini, bellek ile ilgili işlemleri, komutların yorumlanmasını ve bilgisayarın bir bütün olarak çalışmasını sağlar.
  3. Bellek Birimi
    Programların üzerine yüklenip çalıştırıldığı, tüm işlemlerin yapıldığı ve bilgilerin geçici veya kalıcı olarak saklandığı yere bellek birimi denir. Bilgisayar kapatıldığı anda Ana bellekte bulunan bilgiler kaybolur (silinir). Bellek kapasitesi bilgisayarda farklılıklar gösterir. Bilgisayarda genel olarak  iki çeşit bellek türü vardır.
    1. ROM Bellek
      Bu bellekteki bilgiler silinmez, değiştirilemez, sadece okunabilir. Bilgisayar üretici firmalar tarafından bu belleğe bilgiler önceden yerleştirilir. Bu bellekte, bilgisayarın açılışı ile ilgili kodlar bulunur. Bilgisayar ilk açıldığında bu bellekteki bilgilere göre işlemlere başlar
      Bilgisayar Donanımları
    2. RAM Bellek
      Ram bilgisayarın çalışması sırasında geçici olarak bilgi depolayan hafıza birimidir. Örneğin bir sekmeden diğerine geçişte yapılan işlemler sırasında ram hafızası kullanılır. Dolayısıyla ram bilgisayarın hızına doğrudan etki eder. Her bilgisayarda RAM olmak zorundadır. Aksi taktirde bilgisayarınızdan görüntü alamazsınız.
      Bu bellekteki bilgiler elektrik kesilince veya bilgisayar kapatılınca silinir.Bilgisayardaki tüm verilerin,  işletim sisteminin ve programların çalıştırıldığı yerdir. Bilgisayar kullananlar, tüm işlemleri bu bellek üzerinde gerçekleştirirler. Bu belleğe ana bellek adı da verilir. Bilgisayarda çalıştırılacak program, bellek kapasitesinden büyükse, program çalıştırılamaz.
      Bilgisayar Donanımları
Bilgisayar Donanımları

CPU Soketleri:

CPU soketi , baskılı devre kartı üzerinde, CPU'ya ev sahipliği yapmak için tasarlanmış bir parçadır.Bu soket çok fazla sayıda pin içeren özel bir entegre devre soketidir. CPU soketi; CPU'yu üzerinde barındırmak, soğuk tutmak, yedeklemeyi kolaylaştırmak(aynı zamanda fiyatı düşürmesi) ve en önemlisi anakart ve CPU arasında elektrik iletişimini sağlamak gibi önemli görevleri yürütür. CPU soketleri tüm masaüstü ve server bilgisayarlarda bulunabilirler. Anakart soket ve chipset tipleri CPU seri ve hızını desteklemelilerdir.

Sorular

  • MİB'in açılımı nedir?
  • Komut Kümesi nedir?
  • Bir bilgisayarın en önemli parçası hangisidir?
  • İşlemci nedir?
  • Makine dili nedir?
  • Yazmaç nedir?
  • Bir bilgisayarın bütün olarak çalışmasını hangi CPU birimi sağlar?
  • Bilgisayar üzerinde yapılan tüm işlemler hangi birim tarafından gerçekleştirilir ve denetlenir?
  • Bir bilgisayarda yapılan tüm işlemleri hangi CPU birimi kontrol eder?
  • Bellek birimi nedir?
  • Bilgisayardaki bellek çeşitleri nelerdir?
  • Hangi bellek silinmez?
  • Sadece okunabilir belleğin adı nedir?
  • Hangi bellek elektrik kesilince silinir?
  • Hangi bellek elektrik kesilince silinmez?
  • CPUyu oluşturan birimler nelerdir?
  • Bilgisayarda genel olarak kullanılan bellek türleri nelerdir?
  • Tüm işlemlerin yapıldığı, gerçekleştirildiği bellek türü nedir?
  • Hangi bellek Ana bellektir?
  • Mikroişlemcinin diğer adı nedir?
  • İşlemci terimi hangi donanım için kullanılır?
  • Sadece okunabilir bellek hangisidir?
  • Silinemeyen bellek hangisidir?
  • Bilgisayar ilk açıldığında hangi bellekteki bilgilere göre işlem yapar?
  • Bilgisayar kullananlar tüm işlemleri hangi bellek üzerinde gerçekleştirir?
  • Bilgisayardaki tüm verilerin, işletim sisteminin ve programların çalıştığı belleğin adı nedir?
  • Mikroişlemcinin kısa yazılışı nasıldır?
  • CPU'nun açılımı nedir?

BIOS


 

BIOS, (Basic Input-Output System) (Temel Giriş-Çıkış Sistemi). EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek (Read Only Memory, tr: Salt Okunur Bellek) biçiminde yer alan bir tür yazılımdır. Bilgisayar açıldığı anda işlemciye tüm diğer donanımları sırasıyla tanıtır. Donanımların temel iletişim protokollerini belirler. İşletim sisteminin başlangıç öğelerinin herhangi bir sürücüden (H.d.d, CD-ROM vb.) yüklenmesini sağlar. İşletim sistemi çalışırken donanım ve işletim sistemi arasındaki ilişkileri düzenler.

Bilgisayarın yazılımlarını ve donanımlarını hazır hale getirir. Bu işleme booting denir. BIOS (Basic Input/Output System; Temel Giriş/Çıkış Sistemi), bilgisayarın ilk açılma işlevini yerine getiren yazılımdır. BIOS yazılımı bilgisayarda kuruludur ve bilgisayar açılırken bilgisayar tarafından işletilen ilk koddur(“önyükleme bellenimi- boot firmware”).BIOS’ un temel işlevi işletim sistemini yüklemek ve başlatmaktır; bilgisayarı diğer donanım ve yazılımların çalışmasına hazır hale getirmektir. Bilgisayar başlatıldığında BIOS’ un ilk işi klavye, hard disk, CD/DVD sürücüsü, fare gibi sistem aygıtlarını tanımlamak ve kullanıma hazırlamaktır.

BIOS yazılımı geçici olmayan ROM yongası üzerinde depolanır. Sistemin tamamlayıcı yonga setini oluşturan çeşitli aygıtların işleyişinin bilgisine sahip olması dahil olmak üzere, BIOS yazılımı söz konusu sistemin belirli tipi ile çalışması için özel olarak dizayn edilmiştir. Modern bilgisayar sistemlerinde, BIOS yonga içeriği BIOS yazılımının yükseltilmesine izin verecek şekilde yeniden yazılabilir.

Ayrıca bios kullanıcının anakart ile ilgili sıkıntılarını ya da isteklerini giderebileceği merkez olarak tanımlanabilir. Örneğin bilgisayarınızı istediğiniz bir zamanda açtırmak, cpu sıcaklığını kontrol etmek, anakart üzerinde bulunan onboard olarak isimlendirilen birimlerin kapatılması ya da aktifleştirilmesi vb. işlemlerin yapılması için kullanıcılara esneklik kazandıran bir yönetim birimidir ve her zaman yeni teknolojiler karşısında güncellenebilir. Tabi gerekli donanımın olması ya da anakartın bu işlemleri desteklemesi gerekir. Örnek vermek gerekirse anakartınız maximum 1 GB ram'i desteklemekte ama siz daha fazla bellek eklemek istiyorsunuz. Bunun tek çözümü anakartınızın sitesinden indireceğiniz küçük dosyaları disketlere aktarmak ve cihazınızı floppy'den boot edip yüklemeyi gerçekleştirmek yükleme sırasında notlarına göz atarsanız yükleme sonucunda neler kazanabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Ancak unutmayın bu işlem son derece ciddi bir işlemdir. İşlemin herhangi bir nedenden dolayı yarıda kesilmesi (elektrik kesilmesi, disket okumaması vb.) durumunda güncelleştirme yarıda kesilecek ve var olan sistem zarar görecektir ve anakartınız bir daha açılmayacaktır. Bu yüzden mutlaka UPS(kesintisiz güç kaynağı) kullanılması gerekir. Bilgisayarın ana ayarı gibi düşünelim.

BIOS aynı zamanda kullanıcı arabirimine (kısace UI-user interface) de sahiptir. Genellikle bu, bilgisayar başlatıldığında klavyedeki belli bir tuşa basılarak erişilen bir menü sistemidir. BIOS kullanıcı arabiriminde kullanıcı:

  • Donanımı(Hardware’i) yapılandırabilir.
  • Sistem saatini ayarlayabilir.
  • Sistem bileşenlerini etkinleştirebilir ya da devre dışı bırakabilir.
  • Hangi cihazların potansiyel önyükleme aygıtı olarak sistemi başlatabileceği seçilebilir.
     

    Bilgisayar DonanımlarıBilgisayar DonanımlarıBilgisayar Donanımları

Sorular

  • Bilgisayar yazılım ve donanımını hangi donanım hazır hale getirir?
  • BIOS hangi yonga üzerinde depolanır?
  • Bilgisayarın açılışı ile ilgili kodlar hangi donanım içerisinde bulunur?
  • BIOS'un ilk işi nedir?
  • BIOS'un temel işlevi nedir?
  • Bilgisayar açılırken bilgisayar tarafından ilk işletilen kod hangi yazılımdır?
  • Bilgisayar başladığında BIOS'un ilk işi nedir?
  • Bilgisayarın açılma işlevini yerine getiren yazılıma ne denir?
  • İşletim sistemini yükletmek ve başlatmak kimin görevidir?
  • Bilgisayar tarafından işletilen ilk kod hangisidir?
  • Sistem saatini hangi donanım ayarlar?
  • Donanım ve işletim sistemi arasındaki ilişkileri hangi donanım parçası düzenler?
  • BIOS kullanıcı arabiriminde kullanıcı ne yapabilir?
  • Hangi donanım parçası bozulursa bilgisayar hiç açılmaz?


Harddisk (HDD, Sabit Disk)


 

Bilgisayarlarda genellikle en az bir sabit disk vardır. Çünkü; uygulamalar bir diskete sığmamakta hatta bazı programlar (Windows 95 gibi) sabit diski çalışma alanı gibi (RAM Bellek gibi) kullanılabilmektedir. İsteğe bağlı olarak birden fazla sabit  disk de bulunabilir. Sabit diskler bir disk sürücü vasıtasıyla bilgi depolamak ve gerektiğinde depolanan bilgiler buradan alınarak kullanmak için bulunur. Dolayısıyla sabit diskler hem de çıktı ünitesi olarak kullanılır.

Sabit disklerin yapısı bir mil ile merkezlenmiş ve mil ile merkezlenmiş ve mil ekseni etrafında 3600 devir/dakika hızla dönen; üst üste yerleştirilmiş disklerden oluşur. Bu diskler yüzeyi demir oksit ile kaplanmış alüminyum plakalardır. Yüzeyine kaplanan demir oksit veri taşıyıcısının mıknatıslanması içindir.

Sabit disk ya da Hard disk kısaca HDD sürücüsü veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır. Önceleri büyük boyutları ve yüksek fiyatları nedeni ile sadece bilgisayar merkezlerinde kullanılan sabit diskler, cep telefonları ve sayısal fotoğraf makineleri içine sığabilecek kadar küçülen boyutları ile günlük hayatımıza girmişlerdir.

Sabit disklerin en yoğun kullanım yeri bilgisayarlardır. Ses, görüntü, yazılımlar, veritabanları gibi büyük miktarlarda bilgi, gerektiğinde kullanılmak üzere sabit disklerde saklanır.

Günümüzde sabit diskler veri aktarımında son derece hızlanmış olsalar da elektromekanik yapıda olduklarından RAM'lara göre yavaştırlar. Bilgisayarlarda yardımcı ve kalıcı bellek olarak kullanılırlar. Bir bilgisayar yazılımı işletilmeye başladığında, yazılımın çalışması için gerekli olan bilgiler sabit diskten okunarak çok daha hızlı olan RAM belleğe aktarılır. Gereksinim duyulan kısım RAM'a sığmayacak kadar büyükse, bilgisayar sabit diskin bir bölümünü RAM bellek gibi kullanır.

Bilgisayar sabit diskleri genellikle bilgisayarların kasasının içinde sabitlenmiş durumda bulunurlar, bilgisayarlara dışarıdan bağlanabilen taşınabilir olanları da vardır.

Hard disklerde veri yazımı; metal, cam veya plastikten yapılmış, yüzeyi demir oksit ya da başka manyetik özellikteki malzeme ile kaplı diskler üzerine yapılır. Bu kayıt ortamlarında veriler mıknatıslanma yolu ile kaydedildiğinden istenerek silinene kadar sabit kalırlar, elektrik kesintileri gibi durumlarda bilgisayar bellek yongalarındaki gibi kaybolmazlar, bu nedenle sabit disk şekilde adlandırılmışlardır.

Bir sabit diskte çoğunlukla metal olan bir veya birden fazla sayıda kayıt diski bulunur. Metal disk ya da diskler 3600, 4200, 5400, 5900, 7200, 10000, 15000 d/d (devir/dakika) gibi hızlarla dönerken disk yüzeyleri üzerinde gezinen kafa veya kafalar okuma-yazma işlemlerini yaparlar.

Gelişen teknoloji sabit disklerin boyutlarını küçültmüş ve bilgi saklayabilme yeteneklerini arttırmıştır. Birkaç megabayt büyüklüğündeki ilk örneklerin yerini günümüzde 40-60-120-250-500-750 GB (gigabyte), 1, 1.5 TB (Terabayt) veri saklayabilmekte olanları almıştır ve her geçen yıl bu artmaktadır.

Günümüzde bir bilgisayar sabit diskinin küçültülmüş örnekleri olan, 20 gramdan daha az ağırlıkta kompakt flaş ölçüsünde (42,8x36,4x5 mm) 64 GB'a varan veri saklama olanaklı küçük sabit diskler de üretilmektedir.

Fiziksel Büyüklük

Günümüzde genellikle, masaüstü bilgisayarlarda 3.5 ve dizüstü bilgisayarlarda 2.5 inç büyüklükteki sabit diskler kullanılır. Düşük kapasiteli, daha az enerji tüketimli, daha yavaş ve darbelere daha dayanıklı olan 2.5 ve 1.8 inç büyüklükteki sabit diskler taşınabilir MP3 oynatıcıları gibi ürünlerde, daha da küçük boyutlu olan kompakt flaş biçemindeki Microdrive'lar ise sayısal kameralar, cep telefonları, küçük MP3 oynatıcılar gibi ürünlerde kullanılmaktadır. Bu ölçülendirme mantığında belirtilen ölçüler yaklaşık olarak, sabit disk içindeki metal kayıt diskinin ölçülerini belirtir, dış ölçüler biraz daha büyüktür. 3.5 inç'lik bir sabit diskin boyu üreticisine göre değişken olup yaklaşık 4 inç, yüksekliği ise 1 inç kadardır.

Kapasite

Sabit disklerin kapasiteleri bayt (B) cinsinden ifade edilir. 400 GB (Gigabayt), 1 TB (Terabayt) gibi, depolanabilecek bilgi miktarını belirtir. ASCII standartında her harf ya da özel karakter 8 bit'ten oluşan bir bayt ile ifade edilir. Bir bayt bir harf olarak düşünülebilir. Sabit disk üreticileri disk kapasitelerini 1000'in katlarına göre sınıflandırmaktadır, ancak gerçek kapasite 1024'ün katlarına göre hesaplanır. Örneğin 250 GB olarak aldığınız bir sabit disk gerçek anlamda 232,83 GB'dır.

Ölçü birimleri su sekilde tanımlanır:
8 BİT = 1 BYTE (B)
1024 BYTE = 1 KILOBYTE (KB)
1024 KILOBYTE = 1 MEGABYTE (MB)
1024 MEGABYTE =  1 GIGABYTE (GB)
1024 GIGABYTE  = 1 TERABYTE (TB)

Bilgisayar Donanımları

Disk üreticilerine göre 250 GB olan bir harddiskin işletim sisteminde ne kadar göründüğünü hesaplayalım,

250 gigabayt = 250.000 megabayt
250.000 megabayt = 250.000.000 kilobayt
250.000.000 kilobayt = 250.000.000.000 bayt miktarında bayt içerir.

250.000.000.000 bayt / 1024 = 244.140.625 kilobayt
244.140.625 kilobayt / 1024 = 238.418,5791015625 megabayt
238.418,5791015625 megabayt / 1024 = 232,83064365386962890625 gigabayt olarak işletim sisteminde görüntülenir.

Bilgisayar Donanımları

Bağlantı Ara Birimleri

Sabit disklerin bilgisayarlara iletişimi için çeşitli ara birimler vardır. Sabit diskin bilgisayara bağlanabilmesi için hem sabit diskin hem de anakartın o arabirimi desteklemesi gerekmekdedir. Bu arabirim türleri:

  • ST506 - Günümüzde artık kulanılmayan bu denetleyici okuma ve yazma hızı bakımından oldukça yavaş kalmaktadır.En fazla 16 kafa sayısını destekleyebilmekteydi.
  • IDE - 1989 yılında Western Digital firması tarafından geliştirlen , sabit disk ve ana kart arasındaki iletişimi ayarlayan standart. En yaygın kullanılan modeldir.
  • S-ATA (SATA veya Serial ATA) - 2000 yılında değişik bilgisayar firmaların işbirliği ile kararlaştırılan yeni ve daha hızlı standart. Ultra ATA'ya seçenek olarak çıkmıştır. 2005 itibari ile yeni bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • SCSI - 1986'da yürürlüğe geçen, özellikle sunucu bilgisayarlarda kullanılan, çok hızlı ama çok pahalı olan SCSI sabit disklerin bağlanma standardı.
  • USB veya Firewire - Taşınabilir disklerin veya başka dış birimlerim bilgisayarlara bağlanmalarında kullanılan ara birimdir.

Hız

Sabit disklerde hız kavramı büyük önem taşır. Bir sabit diskin hızında fiziksel dönüş hızı, erişim süresi, ve aktarma hızı olmak üzere üç özellik etkileşimli olarak rol oynar. Bu özellikler tek başlarına hız hakkında kesin bir fikir vermezler.

Fiziksel Dönüş Hızı

Kayıt diskinin dönme hızıdır, d/d (devir/dakika) cinsinden ifade edilir. Kayıt diski üzerindeki verilere ulaşılması için geçen zaman büyük ölçüde bu hıza bağlıdır. Günümüz sabit diskleri; 3.600, 4.200, 5.400, 7.200, 10.000, 15.000 d/d (rpm) gibi yüksek hızlarda çalışırlar. Bilgisayarın en hantal donanımlarından biridir.

Aktarma Süresi ve Aktarma Hızı (seek time)

Okuma kafasının veriye ulaşması ile bu verinin ana sisteme ulaşması arasında geçen zamana aktarma süresi denir.

Günümüzde sabit disklerde veriler okuma kafasınca okunduktan sonra, sabit diskin içinde yer alan ön belleğe aktarılarak oradan ana sisteme iletilirler. Ön bellek işlemler sırasında zaman kaybını önlemek için kullanılır. Sabit disk üreticileri kayıt diskinden ön belleğe ve ön bellekten ana sisteme iletim hızlarını ayrı olarak belirtmektedirler. Ön belleğe iletim hızı Mbit/sn, ana sisteme iletim hızı ise MB/sn cinslerinde ifade edilir.

Karma Sabit Disk

Bilinen 2,5 inçlik dizüstü sabit disklerine 128 MB veya 256 MB flaş bellek eklenmiştir.

Katı Hal Diski (SSD)

  • Bu tür, tamamen flaş bellekten oluşturulmuştur.
  • Geliştirmenin amacı, dizüstü bilgisayarların daha yaygın hale gelmesi ve dizüstü bilgisayarlardaki sabit disklerin düşme, sarsılma sonrası içindeki verilerin, sabit diskin bozulması sonucu kaybedilmesidir. Normal sabit diskler, 2 milisaniye içinde 350 G'ye dayanabilirken, SSD'ler 0,5 Milisaniye içinde 1500 G'ye dayanabiliyor. İçinde hareketli parça olmaması, tabii ki büyük kolaylık. Bu da, enerji tüketimini olumlu yönde etkiliyor. Normal 2,5 inçlik dizüstü sabit diskleri 2 Watt harcarken, SSD'ler 0,5 Watt harcamaktadır.
  • SSD'ler, ısı değişimine daha dayanıklı. Bilinen sabit diskler 0 - 60oC'de çalışırken, SSD'ler -25 - 85oC'de çalışabilir.
  • Zor tarafı ise, HDD'lere göre çok pahalı olması. Yalnız SSD'lerin yaygınlaşması ile fiyatların gün geçtikçe düşüşe geçtiği gözlemlenmektedir.

Bilgisayar Donanımları

Bilgisayar Donanımları

Sorular

  • Hardisk arabirim türlerinden 2 tanesini yazınız.
  • Önbellek nedir?
  • Sabit Diskin kısa yazılımı nasıldır?
  • Kalıcı belleğin diğer adı nedir?
  • Yardımcı belleğin diğer adı nedir?
  • HDD'nin açılımı nedir?
  • Kapasite birimlerinden hangisi en büyüktür?
  • Kapasite birimlerinden hangisi en küçüktür?
  • Kapasite birimlerini büyükten küçüğe sıralayınız.
  • Sabit disklerin kapasiteleri hangi birim cinsinden ifade edilir?
  • Kapasite birimlerini küçükten büyüğe sıralayınız.
  • Hangi disk donanımı düşme ile zarar görmez?
  • SSD Harddisklerin zor tarafı nedir?

Klavye


 

Bilgisayar klavyesi bilinen klasik daktilolardan doğrudan uyarlanmıştır. Hangi harflerin hangi tuşlar üzerinde olacağı konusunda yine daktilolardaki dizilişe uyularak bir anlamda daktiloda çalışanların bilgisayara geçişlerinde zorluk çekmemeleri için aynı harf yerleşim düzeninin korunması fikri üstün gelmiştir. Daha sonraları insan faktörleri mühendisliği kurallarına daha uygun ve kurallarını daha kolay olarak tasarlanmış Dvorak tutunamamıştır.

Sonraları bilgisayarda değişik ülkelerde  de yaygınlaşınca bu ülkelerde kendi dil ve harf kullanım yapılarına uygun klavye talepleri de oluşmaya başlamıştır.Türkçe’ye uygun harf dizilişine sahip klavyeler üretilmiştir .Bu klavyenin ilk satırı  f, g, ğ, o, ı ... biçiminde dizilişe sahiptir.

Klavye bilgisayarlara düşük miktarda bilginin doğrudan girişinde kullanılan en  önemli girdi birimidir. Normal harf tuşlarının yansıra, rakam girmek için ayrı bir bölüm ile özel fonksiyon tuşlarının yer aldığı bilgisayar klavyesinin endüstri standardına  uygun olanlarında toplam 101 veya102 tuş bulunmaktadır. Notebooklarda (taşınabilir bilgisayar)ise 84 tuş bulunur.

Klavye kullanarak yapılan işler arasında kelime işlem (word processing), elektronik tablolama, program geliştirme ve güncelleme, bilgisayar işletimi, doğrudan bilgi girişi sayılabilir. Klavyeler ayrıca mini veya ana bilgisayarlara ulaşımda arabirim olarak da kullanılabilir.Klavye kullanılarak yapılan çalışmalara yardımcı olarak kullanılan araçlardan en yaygın olanı fare, ışık kalemi ve dokunmatif ekran sayılabilir.

Bilgisayara komut, program yada data (veri) girebilmek için üzerinde harf, rakam, özel karakter ve fonksiyon tuşları bulunan bir giriş birimidir. Genellikle kullanılan üç çeşit standart klavye vardır. Bunlar;’’Q’’ klavye,’’Türkçe Q’’klavye ve ‘’F’’ klavyedir. Klavyenin ilk tuşu Q ise Q Klavye, ilk tuşu F ise F klavye olarak adlandırılır.
 

Sorular

  • Endüstri standartında klavyede kaç tuş bulunur?
  • Endüstri standartında Notebook klavyesinde kaç tuş bulunur?
  • Kullanılan kaç çeşit klavye vardır?
  • Bilgisayara komut, program yada veri girebilmek için hangi donanım kullanılır?

Fare


 

Mouse üzerinde iki veya üç tuşu bulunan düzgün bir zeminde hareket edebilen, elektrik sinyalleri bir giriş birimidir. Bilgisayarda mouse kullanılabilmesi için özel  mouse programını bilgisayara yüklenmesi (install) edilmesi gereklidir.

Programın yapısına göre bazen menü seçmek veya ekran içerisinde kursörü hareket ettirmek uzun zaman alâbilmektedir. Bu işlemin hızlandırılması için mouse (fare) kullanılır.

Fare ile dört farklı işlem gerçekleşebilir. Bunlar;

  1. Tek tıklamak: Farenin sol yada sağ tuşuna bir kez basmak. Bu işlem sonucunda fare imlecinin bulunduğu yarde bir alt menü varsa menü seçenekleri görüntülenir. Alt menü yoksa simge seçili hale gelir.
  2. Çift Tıklamak: Farenin sol tuşuna arka arkaya seri olarak basmak bu işlem sonucunda fare imlecinin bulunduğu simge ise, simge altındaki alt menünün ilk seçeneği işleme konulur.
  3. Seçmek: Seçme işlemi bir metin üzerinde yada belge üzerinde olacaksa fare imleci metin yada belgenin seçilecek anlamının başlangıcındayken sol tuşa basılıyken sürüklemek . Bu işlem yapıldığında seçili alan farklı bir renk alır.
  4. Sürüklemek: Bir simge yada metini ekran içerisinde yer değiştirmek için kullanılır. Bu işlem için fare imleci tek tıkladıktan sonra yada seçili durumdayken sol tuşa tıklı olarak seçili alan ekran içerisinde istenilen yere taşınabilir.    


Fare ekrandaki imlecin hareketini kontrol amacıyla kullanılan bir araçtır. Fare yatay bir yüzeyde hareket ettirilir, hareket sırasında içinde bulunan bir topun hareket miktarı bilgisayar tarafından algılanır ve hareket miktarı  ve yönüne uygun olarak imlec hareket  ettirilir. Farenin parmaklar tarafına gelen yüzeyinde bulunan iki veya üç düğme  bilgisayara imlecin belli konumlarında yapılmış seçimi aktarmak üzere kullanılır.Farenin yararı özellikle grafik  programlarını kullanırken mühendislik çizimi yaparken, doküman veya tablonun belli bölgelerini işaretlerken, menüden  bir seçeneğini seçerken görünür.

Sorular

  • Mouse nedir?
  • Fare ile kaç farklı işlem yapılabilir? Açıklayınız.
  • Hangi fare işlemi ile seçili alan farklı bir renk alır?
  • "Bu işlem sonucunda fare imlecinin bulunduğu yarde bir alt menü varsa menü seçenekleri görüntülenir. Alt menü yoksa simge seçili hale gelir." Bu işlemin adı nedir?
  • "Bu işlem sonucunda fare imlecinin bulunduğu simge ise, simge altındaki alt menünün ilk seçeneği işleme konulur." Bu işlemin adı nedir?
  • "Bu işlem yapıldığında seçili alan farklı bir renk alır." Bu işlemin adı nedir?
  • "Fare imleci tek tıkladıktan sonra yada seçili durumdayken sol tuşa tıklı olarak seçili alan ekran içerisinde istenilen yere taşınabilir. " Bu işlemin adı nedir?
  • Üzerinde iki veya üç tuşu bulunan düzgün bir zeminde hareket edebilen giriş birimi nedir?

Ekran Kartı


Ekran kartı bilgisayarın görüntünün ekrana iletilmesini sağlar. Eğer ekran kartınız yoksa bilgisayarınızda hiç bir şekilde görüntü alamazsanız. Tabi eğer anakartınızın üzerinde onboard ekran kartı yoksa. Ekran kartı, oyun oynamak isteyenler için en önemli parçadır. Oyun oynamak için belleği ve çözünürlüğü yüksek bir ekran kartı almanızda yarar var. Ayrıca seçtiğiniz ekranda iyi olmalı ki ekran kartınız tam performans gösterebilsin. 

Bilgisayar Donanımları

  1. Optik Karakter Okuyucu

    Manyetik mürekkep karakter okuyucu sistemine yakın bir sistemdir. Bilgisayara aktarılacak bilgiler döküman üzerinde önceden basılıdır. Bir optik tarayıcı tarafından elde  edilen görüntü bir karakter tarayıcı yazılımı aracılığı ile  karakterlere dönüştürülür. Dökümanın basımı için özel mürekkep gerekli değildir. Optik karakter tanımlayıcı yazılım ancak belli yazı tiplerini algılayabilir. Bu nedenle bu yöntemle bilgi girişi yapılacaksa dökümanın ona uygun olması gerekir. Eğer çıktı yaratılacak yazıda yazılım tarafından desteklenen yazı tipleri kullanılıyorsa bilgisayar çıktısı ile bir başka bilgisayar için girdi olarak kullanılabilir. Bu tür çıktılar yeniden girilebilir doküman olarak adlandırılmaktadır. En yaygın kullanın alanları fatura uygulamalarıdır.

  2. CD ve DVD Sürücüler

    Bilgisayarların kullanım alanları ve yetenekleri her geçen gün arttıkça daha çok veri kullanımı ve bu verilerin depolanması ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

    Bilinen veri saklama ve taşıma araçları olarak FDD (disketler) ve HDD (sabit disk) kullansalar da özellikle bir bilgisayardan diğer bilgisayara bilgi aktarımı için disketler kullanılmaktadır. Ancak özellikle grafik tabanlı programların hızla çoğalması ve bu programlarla resim, müzik, çizim gibi oldukça çok yer kaplayan çalışmaların program kurulumları, çalıştırılmaları ve birden fazla bilgisayarda kullanılması için disketler yetersiz kalmaktadır. Bunun için 650 MB veri kaydedebilen  CD-ROM’lar üretilmeye başlanıldı.

    CD-ROM sürücüler CD-ROM’lardaki sayısal bilgileri okuyabilen cihazlardır. Bu sürücüler müzik, veri CD’leri dışında  video CD, foto CD, müzik ve veri CD’lerinide okurlar.

    CD-ROM sürücüleri sadece okuma özelliğine sahiptir CD’ler üzerinde yazılabilmesi için CD-R  (Compact disk Recordable) veya CD-RW (Compact disk Rewritable) denilen CD yazıcılar kullanılır.

    CD-Rom sürücüler disk üzerindeki bilgiler lazer ışığı yardımıyla okurlar. Sürücünün içinde dönen disk üzerine çok küçük çukur ve tepe bölgeler vardır. Bu bölgeler lazer ışığını farklı yansıttıklarında farklı algılanıp sayılara dönüştürürler .

    Disk ne kadar hızlı  dönüyorsa  bilgiler o kadar hızlı okunur.

    CD-ROM sürücüler okuma hızına göre”X”hızlı sürücüler olarak adlandırılır.”X”hızı 150 KB/Sn’dir.
     
  3. Disket Sürücü

    Bilgisayarda en çok kullanılan veri saklama aracı disketlerdir. Bir sürücü  aracılığıyla veri yazma ve okuma işlemi gerçekleşir. Disket sürücüler genellikle bilgisayara monte edilmişlerdir.Esas verilerin saklandığı disketler taşınabilir haldedir.

    Disketler yüzeyi ince manyetik malzeme kaplanmış dairesel bükülebilen plastik yapraklardan oluşur.Bu dairesel yapraklar 0,002 mm kalınlığında olup,plastik bir muhafaza içine yerleştirilmişlerdir. Plâstik kılıfın bir kenarının ortasında yana kayabilen metal bir kapakçık vardır.

    Disket sürücüye takıldığında bu metal kapakçık yana açılarak disketin manyetik ortamı açıkta bırakır. Disket sürücüden çıkartıldığında manyetik yüzeylerin tozdan korunması için yay yardımı ile kapanır.

    Disketlerin diğer kenarlarında iki adet kare delik vardır. Bunlardan bir tanesi plastik bir tırnakla kapatılabilir. Bu pencere diskettin yazıma  koruma penceresidir. Bu pencere  açıkken disket içerisindeki  bilgilerin değiştirilmesi , silinmesi yada üzerine bilgi yazılması mümkün değildir.Bu işlemlerin yapılabilmesi için pencerenin plastik parça ile kapatılması gerekir.Diğer delik ise sadece (HD) yüksek yoğunluklu disketlerde tanıtım penceresidir.Diğer disketlerde (DS/DD) tek delik bulunur.Disketlerin ortasında üzerinde bir kare delik birde yuvarlak delik bulunan metal parça vardır. Kare delik sürücü motorunu döndürme aparat deliği diğer dairesel delik ise index deliğidir.
     
  4. Mikrofon

    Bilgisayarda en çok kullanılan ses kaydetme iletişim kurma aracına mikrofon denir. Mikrofon dışardan gelen ses girdilerini bilgisayara kaydetmeye yarayan ve ses girdilerinin mikrofon aracılığı ile hoporlörden çıkmasına olanak sağlayan girdi aracıdır.

    Mikrofon ayrıca bilgisayar aracılığı ile çeşitli yerlerdeki kişilerin arasındaki iletişimi sağlar.
     
  5. Monitör (Ekran)

    En yaygın kullanılan çıktı aracıdır. Televizyon ekranına benzeyen ve bilgisayardan çıkan verilerin nokta yoğunluğu olarak yazı, resim çizgi olarak dış ortama aktaran çıktı birimidir. Bir monitörün kalitesi ekran görüntü nokta yoğunluğu ile ilgilidir. Elektron ışınlarının oluştuğu ufak noktacıklar ekran görüntü nokta yoğunluğunu oluşturur.Bu yoğunluk ne kadar fazla ise görüntü ve renkler o kadar nettir.

    Monitör CPU ile kullanıcı arasında görsel bir aracılık yapar. Bu işlem ekran kartı sayesinde gerçekleşir. Ekran kartları (Grafik Kartları) üzerinde bulunan “ video RAM “ denilen bellek CPU (Merkezi İşlem Birimi) den gelen görüntü sinyallerini önce tutan sonra monitöre gönderir. Ekran kartlarının özellikleri ekranda oluşturulacak görüntünün kalitesini doğrudan etkiler.

    1-)Monochrome Text (Tek Renkli Monitörler) : Bu tür monitörlerde tek renkle yalnızca text  (harf, rakam, noktalama işaretleri) ile sabit semboller görüntülenir.

    2-)Monochhrome Grapics (Tek Renkli Grafik Monitörler) : Bu tür monitörlerde yine tek renk görüntü elde edilir . Ancak textler (Metin) yanında grafikler ve gölgeleme yapmakta mümkündür.

    3-)Color Grapics (Renkli Grafik Monitörler) : Bu tür monitörlerde her türlü text ve grafikler: ekran kartının desteklediği sayıda renkle görüntülenir.
     
  6. Printer (Yazıcı)

    Bilgisayar ekranı sık değişen ve sürekli yenilenmesi gereken bilgileri göstermek ve bilgisayar ile kullanıcı arasında haberleşmeyi sağlamak için uygun bir çözüm olmasına karşın ekrandaki bilgilerin kalıcılığı yoktur. Bir çok uygulamada bilgisayar çıktısının kâğıt üzerinde okunabilir bir ve bir biçimde ve kalıcı olması istenir. Bu alanda üreticiler değişik gereksinim ve bütçelere göre yazıcılar üretmektedir.

    Yazıcı seçiminde kullanılabilecek kriterler fiyat, baskı kalitesi ve baskı hızı olarak tanımlanabilir. Baskı kalitesi genel olarak yüksek kaliteli daktilo edilmiş bir sayfanınkine göre ölçülür(Mektup kalitesi: LQ letter Qualitly; Mektup Kalitesine Yakın: NLQ-Near letter Qualitly: Müsvette: Draft Qalitly). Başka seçim unsurları arasında grafik çıktı alma gereği ve sıklığı, çıktı alırken ortaya çıkan gürültüye ilişkin tercihler, renkli baskı gereği, birden fazla kopyayı aynı anda alma gereği sayılabilir.

    Hızlı yazıcılar yüksek miktarda çıktı gereksinimi duyan kuruluşlar tarafından tercih edilmektedir. Bunların arasında elektrik, su faturaları, kredi kartı extreleri, bodro programı çalıştıran çok fazla personeli bulunan kuruluşlar akla ilk gelenlerdir. Bu kuruluşlarda baskı kalitesi  genellikle ilk öncelikler arasında yer almaz. Bu durumda kullanılan tür satır yazıcılardır. Bu yazıcılarda çıktı satır bazında oluşur. Bir satır boyunca yer alan tüm karakter pozisyonlarına karşılık gelen bir karakter seti ve karakteri basmak için bir çekiç bulunur. Bir satırı oluşturan karakterler oluşturulduktan sonra tüm satır boyunca yer alan çekiçler aynı anda karakterlere vurarak bir karbon şerit üzerinde karakterlerin izinin kağıt üzerine çıkmasını sağlar. Kağıt mekanizması kağıdı bir satır yukarı çeker ve bir sonraki satır için işlem tekrar eder. Bu yazıcılarda ortalama çıktı hızı dakikada 600-2000 satırdır. Yüksek hızı yüzünden çıktı kalitesi pek iyi değildir ve satır içinde karakterler aşağı yukarı kaymış olarak çıkabilir. Bu yazıcılarda basılacak karakterler şerit üzerindeki karakterler seti ile sınırlıdır. Grafik veya renkli çıktı alma olanağı yoktur. Fiyatları çok yüksek olan bu tür yazıcılar genellikle ana bilgisayarlar ve büyük boy mini bilgisayarlara bağlı olarak kullanılırlar.

    Süratin tek kıstas olmadığı durumlarda ise karakter ve ya seri yazıcılar kullanılır. Bu yazıcılar her seferinde tek karakter yazarlar ve satır yazıcılarına göre çok daha yavaştır. Baskı kalitesinin yazma mekanizmasına bağlı olduğu bu yazıcılar satır yazıcılarına göre çok daha ucuzdur. İki tür seri yazıcı tanımlanabilir: tekerlekli (daisy-wheel) ve matris yazıcılar. Tekerlekli seri yazıcılarda karakterler bir tekerleğin çevresinde sıralanmıştır. Basılacak karakterin çekicin önüne getirilmesi ve çekicin vurması ile harfin kağıt üzerinde oluşması temel çalışma şeklidir. Saniyede 40 karakter basım hızı çıktı almada ortalama hızı belirler. Tekerlek üzerinde yer almayan harf ve şekillerin basımı mümkün değildir. Bu nedenle de grafik çıktı almaya uygun değildir. İkinci tür seri yazıcılar ise matris yazıcılardır. Bu yazıcılarda harfler baskı ucunda yer alan iğnelerin belirli bileşkelerde kağıda şerit üzerinde vurması ile karakterler basılır. Baskı kalitesinin tekerlek yazıcılara göre daha düşük olasına karşın basım hızı saniyede 160-240 karaktere kadar çıkabilir. Gelişen teknoloji ile daha yüksek kalitede (mektup kalitesine yakın) çıktıları çok yüksek hızda elde eden yazıcılar üretilip pazara sunulmuştur.

    Bu ana kadar aktarılanlar vurma ile baskı çıkartan çıktı araçlardır. Bunların yanı sıra mürekkep püskürtmeli ve termal yazılar da ucuz seri yazıcılar arasında bulunmaktadır. Mürekkep püskürtmeli yazıcılarda manyetik alan yardımı ile mürekkebin değişen açılardan püskürtülmesi ile kağıt üzerinde karakter ve simgeleri oluşturulması sağlanır. Sessiz çalışma ve yüksek çıktı kalitesi ile renkli çıktı ve grafik çıktısı olabilme mürekkep püskürtmeli yazıcıların en önemli avantajları olarak sayılabilir. Termal yazıcılar ise özel hazırlanmış kağıt üzerine ısıtılmış iğnelerle desen oluşturarak harflerin oluşturulması esasına dayanır. Çıktı kalitesi oldukça iyidir.  

    Grafik çizim araçları (plotters) da kağıdın koordinatları arasında hareket ederek özellikle grafik türü çıktıları oluşturan araçlardır. Renkli kalem kullanılarak renkli çizimler çok hassas bir şekilde alınabilir.

    Lazer yazıcılar ise klasik yazıcı teknolojisinden oldukça farlı bir teknolojiye dayanır. Fotokopilerde kullanılan tekniğe çok benzeyen yöntemle sayfa bazında çıktı üretir. Üzerinde bulunan belleğe bilgisayardan gelen  çıktı bilgilerini kaydeder. Bellek doğduğu zaman bir lazer ışını ile ışığa duyarlı bir tambur üzerine çıktının görüntüsü oluşturulur. Toner denilen özel mürekkep dozlarının ışığa duyarlı tambur üzerine çekilerek görüntünün oluştuğu çizgilere yapışması sağlanır. Daha sonra da boş kağıt tambur etrafına sarılarak tonerin oluşturduğu görüntünün kağıt üzerine aktarılması gerçekleşir. Son olarak da basılmış olan kağıt ısıtılarak görüntünün kağıt üzerinde sabitleşmesi sağlanılır. Işığa duyarlı tambur daha sonra merdaneler tarafından temizlenerek bir sonraki sayfanın basımına hazırlanır.

    Lazer yazıcılar dakikada 600 sayfaya (36000 satır) varan hızda çıktı üreterek satır yazıcıları geride bırakabilir. Baskı kalitesi çok yüksektir. Garfik çıktılar ve ya özel simgeler harfler kadar kolaylıkla basılabilir. Baskı görüntüsünü oluştururken POSTSCRıPT denilen özel bir programlama dili ile yazılmış programlardan yararlanır. İstenilen her boy ve her tür karakter, simge, şekil, resim basılabilir.

    Lazer yazıcıların en büyük dezavantajı ise yüksek fiyatıdır. Yüksek hızda çıktı veren modelleri ileri teknoloji gerektirdiğinden onbinlerce dolara ancak alınabilir. Sessiz çalışması ve yüksek kalitesi ile kullanım kolaylığı iş dünyasında yüksek fiyata rağmen kendini kabul ettirmesini sağlamıştır. Masaüstü kullanılan ve kişisel bilgisayarlara bağlanan modelleri dakikada ortalama 8 sayfa düzeyine çıktı verir. Fiyat olarak da 600-700 $ civarında satılmaktadır. 

     
  7. Faks / Modem

    Bilgisayarların telefon hatları yardımıyla haberleşmesini, bilgi alışverişini sağlayan cihazlardır. Modem bilgisayar kullanıcılarına çok sayıda imkan sunmaktadır.

    • İnternete erişebilir, elektronik olarak haberleşme sağlanır.
    • Uzaktaki modem olan bir bilgisayarla doğrudan bağlantı kurulabilir.
    • Faks / modem bir arada olan cihazlarla faks gönderme yada alma imkanı verir.
    • Gerektiğinde bir tele sekleter gibi gelen mesajlar sabit disk kaydedilebilir.

    Modemler dahili ve harici modem olarak iki çeşittir. Dahili modemler bir genişleme kartı şeklinde olup, ana kart üzerinde bulunan genişleme yuvalarına takılır. Harici modemler ise bilgisayardan bağımsız olarak bulunur ve kasa üzerinde bulunan seri portlardan birine haricen takılır.

    Modemler dahili ve harici modem olarak ikiye ayrılır. Dahili  modemler bir genişleme kartı şeklinde olup, ana kart üzerinde bulunan genişleme yuvarına takılır. Harici modemler ise bilgisayardan bağımsız olarak bulunur ve kasa üzerinde bulunan seri portlardan birine haricen takılır.

    Modemlerin bilgi aktarma hızı ve telefon  hatlarının durumuna bağlıdır. Modemin hızı ne kadar büyük, telefon hatları ne kadar temiz (parazitsiz) ise bilgi aktarımı o kadar çabuk ve fazla olacaktır.

 

Kişisel Bilgisayar Donanımı

Ortalama bir kişisel bilgisayarda genel olarak a?a??daki donan?mlar bulunur.

Temel Kişisel bilgisayar Bileşenleri

  1. Ekran
  2. Ana kart
  3. İşlemci (CPU) 
  4. Bellek (RAM) 
  5. Genişletme Kartları (PCI-X, AGP, vb.) 
  6. Güç Kaynağı
  7. Optik Disk Sürücü (DVD, CD, vb.) 
  8. Sabit Disk
  9. Klavye
  10. Fare


Bellek Türleri

 

  1. Ana Bellekler  veya Geçici Bellekler (RAM ve ROM bellekler)
  2. Yan Bellekler veya Kalıcı Bellekler(Harddiskler, Disket Sürücüler, DVD Romlar, CD'ler)

 


Kaynak

 

 

 

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...