Dosya Sıkıştırma Ne Demektir?

Dosya sıkıştırma nasıl yapılır? Sıkıştırılan dosyaya nasıl şifre veririz, nasıl emaille yollarız?

Dosya Sıkıştırma Ne Demektir?

Dosya Sıkıştırma Nedir?
Hepimiz zaman zaman dosya veya dosyaların büyüklüklerini azaltmak zorunda kalabiliriz. Dosya veya dosyaları arşivlemek amacı ile, elektronik posta ile başka birine iletmek istediğimizde veya saklama ortamımızın alanını hesaplı kullanmak için olabilir. İşte bu işleme (Dosya veya dosyaların kapladıkları alanları azaltmak) dosya sıkıştırma diyoruz.

Bir çok dosya sıkıştırma çeşiti bulunmaktadır. Örneğin zip, rar, ace, arj, 7zp ...

Bunlardan rar dosya sıkıştırma formatını Internet ortamında dosya transfer etmek istediğinizde en çok kullanılan format olarak göreceksiniz. Zip formatı ise işletim sisteminin bu tür dosyaları herhangi bir ek programa destek vermeden açabilmeleri yüzünden öne çıkacak. Burada bilinmesi gereken Windows' un zip formatında sıkıştırılmış dosyaları açmaya destek vermesidir, sıkıştırma yapmayı desteklememektedir. Bu da bizim karşı tarafa göndereceğimiz sıkıştırılarak oluşturulmuş dosya veya dosyaların içeriklerini, karşı tarafın sisteminde zip dosyasını açacak bir program olmaması durumunda bile açarak içeriğine erişebileceğinden emin olmamızı sağlamasıdır.

Nasıl Dosya Sıkıştırılır ?

Dosyalarını sıkıştırmak veya ZIP klasörlerini açmak için Windows'un kendi klasör sistemi pek de verimli sayılmaz. Eğer WinZip ya da WinRar gibi ücretli bir program da kullanmak istemiyorsanız, en iyi ücretsiz alternatif olan 7-Zip'i tercih edebilirsiniz.

Hızlı bir kuruluma ve Türkçe arayüze sahip olan 7-Zip, sadece ZIP ve RAR değil, 7z formatındaki dosyaları da açabiliyor. Şifrelenmiş klasörler oluşturmanıza olanak tanıyor; hızla dosya arşivliyor.

Bazı e-posta programları kötü amaçlı yazılım içermesi muhtemel olan dosya türlerini engeller (örneğin, dosya adı uzantısı .exe, .bat veya .reg olanlar). Bu tür dosyaları göndermekte sorun yaşıyorsanız, onları önce bir zip dosyası halinde sıkıştırın ve e-posta ile o zip dosyasını gönderin.

 Dosya Sıkıştırma Programları

WinRAR

Winrar bildiğiniz üzere bir sıkıştırma yazılımıdır. Dosyalarınızı sıkıştırarak daha az alan kaplamasını istiyorsanız winrar bu tür programlar arasında en popüleridir. Winrar çeşitli sıkıştırma uzantılarını da destekliyor. Örneğin; .zip, .iso vb. gibi dosyaları da winrar ile açmanız mümkün.

7-Zip

7-Zip açık kaynak kodlu bir yazılım. Kullanımı kolay ve basit arayüze sahip bu program dosya sıkıştırma programları arasında en popüler alternatiflerden biri. Ücretsiz olmasıyla dikkat çeken programda hertürlü sıkıştırma özelliğini bulabileceksiniz. Kodların büyük bölümü GNU LGPL lisansı altında.

7-Zip'i istediğiniz her bilgisayarda üzerinde ücret ve kayıt gerekmeden kullanabilirsiniz.

7-Zip Genel Özellikleri:

Yüksek sıkıştırma oranı ile yeni 7z formatıyla LZMA ve LMZA2 sıkıştırması yapabilirsiniz
Desteklenen Formatlar:
Paketleme / Açma: 7z, XZ, BZIP2, GZIP, TAR, ZIP ve WIM
Sadece Açma: ARJ, CAB, CHM, CPIO, CramFS, DEB, DMG, FAT, HFS, ISO, LZH, LZMA, MBR, MSI, NSIS, NTFS, RAR, RPM, SquashFS, UDF, VHD, WIM, XAR ve Z.
ZIP ve GZIP formatları için 7-Zip PKZip ve WinZip programlarındaki oranlara göre 2-10% kadar daha iyi oran sağlıyor.
7z formatı için Self-extracting kapasitesi
Windows Shell entegrasyonu
Güçlü bir dosya yöneticisi
Güçlü bir komut satırı versiyonu
FAR Manager için eklenti desteği
79 Tane Dil Desteği

 
Yorumunuzu Ekleyin
Dosya Sıkıştırma Ne Demektir? Yorumları +2 Yorum
  • Ayşe
    1
    Ayşe
    Berbat bune öğretmenim kötü verdi......
    29 Mart 2016 21:30:31, Salı
  • ege yılmaz
    1
    ege yılmaz
    AKEDEŞLER BU VAYA BU DOSYA OYUNLA KÜÇÜLTÜVERİYO DOSYAYI DA KÜÇÜLTÜVERİYO SIKIŞTIRMEK DOSYANIN KÜÇÜLMESİ DEMEK AKEDEŞLER

    25 Aralık 2020 10:31:00, Cuma


Yükleniyor...
Yükleniyor...