Akıllı Tahta Nedir?

Akıllı Tahta basit anlamda bilgisayar programlarının tahtada kullanılmasını sağlayan bir düzenektir...

Akıllı Tahta Nedir?

Nedir şu akıllı tahta dedikleri?

İngilizce “Smartboard” tabirinden dilimize “Akıllı Tahta” olarak çevrilen bu teknoloji harikası sayesinde tahtalar interaktif bir bilgisayar ekranına dönüyor. Akıllı tahtanın elektronik aksamı bazı modellerde üst köşelerden birinde olup kimi modellerde ise tahta yüzeyinin iç kısmında gömülüdür. Bu farklı modeller çalışma prensibi açısından değişik teknolojilere sahipler.

 Akıllı tahtaların temel fonksiyonu etkileşimli bir ortam sağlayıp dersin daha akılda kalıcı ve pratik bir şekilde anlatılmasını sağlamaktır. Eski dönemlerdeki "tebeşir tozu" kavramı ve "tahtayı kim silecek?" sorusu tarihe karışmaktadır. İnternet konferansları verebileceğiniz akıllı tahtaları tahtalar power point sunularını, videoları ve bilgisayarın oynatmakta olduğu her türlü dökümanı görsel olarak öğrencilere sunabilmektedir. Söz gelimi Türkiye coğrafyasını anlatan bir öğretmenin sahip olduğu sınırsız kaynağı bir düşünün. Ya da açılar konusunu işleyen bir Matematik öğretmeninin işinin ne kadar kolay olacağını...

Bilgisayar kullanmayı bilen herkes akıllı tahtayı rahatlıkla kullanabilir. Çünkü akıllı tahta basit anlamda bilgisayar programlarının tahtada kullanılmasını sağlayan bir düzenektir. Bilgisayarın faresi yerine elinizde akıllı tahtanın kalemi bulunur ve bu kalemle Windows pencerelerini kapatıp açabilir, sağ sol tıklama yapabilir dolayısıyla istediğiniz programları çalıştırabilirsiniz. Tüm bunları bilgisayarın başına oturup yapmak zorunda değilsiniz. Akıllı tahta size bilgisayarınıza tahtadan hükmetme özgürlüğünü sağlar. Ders için hazırlanmış her türlü öğretim materyalini tahtanızda kullanabilirsiniz. Ayrıca akıllı tahta üreticilerinin hazırlamış olduğu özel yazılımlarla akıllı tahtada ders işlemek oldukça kolay. Buna örnek vermem gerekirse; 1. sınıf öğretmenleri el yazısı yazmak için kılavuz çizgili el yazısı satırları olan bir sayfayı yansıtarak yazılarını öğrencilerin yanlışlık yapmadan yazabileceği şekilde yazabiliyorlar. Aynı şekilde matematik dersinde tahtanızı öğrencilerin defterleri gibi kareli, müzik dersinde notaları yazarken de müzik defteri şeklinde düzenleyebilirsiniz. Ülkemizde “Branş Derslikleri” maalesef yaygın olmadığından dolayı her türlü araç-gereci sınıflarımızda bulundurmak zor ama akıllı tahta yazılımları sayesinde matematik öğretmenlerimiz yazılımın açı-ölçeriyle istedikleri derecedeki bir açıyı çizebilirler. Coğrafya konuları işlenirken Google Earth adlı program kullanılarak dünyanın her tarafı kolaylıkla uydu fotoğraflarından görüntülenebilir. Akıllı tahtanın derslerde çeşitli şekillerde kullanılabilmesi biraz da sizin yaratıcılığınıza kalıyor.

Kaynaklar

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
    Yükleniyor...