PostgreSQL ve MySQL Arasındaki Farklar

PostgreSQL ve MySQL arasında radikal farklılıklar var. İki sistem arasındaki farklar ve değişimler değerlendirildikten sonra bilinçli bir karar verilmelidir.

İşletmeniz için hangi veritabanını kullanacağınızı düşünürken, tüm açık kaynaklı RDBMS'lerin aynı olduğunu düşünerek hata yapmayın!

PostgreSQL ve MySQL Arasındaki Farklar

PostgreSQL ve MySQL arasında radikal farklılıklar var. İki sistem arasındaki farklar ve değişimler değerlendirildikten sonra bilinçli bir karar verilmelidir.

PostgreSQL ve MySQL arasındaki en yaygın olarak değerlendirilen özellik ve yeteneklerin benzerliklerinin ve farklılıklarının bir özetini sunduk:

 

İki veritabanı arasında birçok benzerlik ve çakışma olsa da, çok farklı farklılıklar da vardır. Size ikisi arasında adil ve doğru bir karşılaştırma sağlamaya çalıştık, ancak sonunda benzersiz senaryoyu değerlendirmek ve hangi veritabanının  kullanım durumunuz için en uygun olduğunu özel olarak belirlemek gerekir.

Açıkçası, PostgreSQL için kök salıyoruz, ancak MySQL'in son kullanıcıya en iyi şekilde fayda sağladığı bazı senaryolar olabilir.

 
 

Açık kaynak

Açık kaynaklı yazılımın, tescilli yazılım çözümleriyle eşsiz benzersiz avantajları (maliyet, esneklik, özgürlük, güvenlik ve hesap verebilirlik) vardır. Açık kaynaklı yazılım serbestçe kullanılabilir ve herkes tarafından yeniden dağıtılabilir ve değiştirilebilir. Açık kaynak kodlu yazılımlar uzun süreli uygulanabilirliğe sahiptir ve her zaman teknolojinin en son teknolojisidir . Birçoğu da işbirliği ve gönüllülük gibi açık kaynak değerleriyle yaşayan dünya çapında bir organizasyonlar ve bireysel geliştiriciler topluluğu tarafından oluşturulur ve desteklenir.

PostgreSQL

MySQL

PostgreSQL, çok sayıda şirket ve bireysel katılımcıdan oluşan farklı bir grup olan PostgreSQL Küresel Kalkınma Grubu tarafından geliştirilmiştir.

Ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır. PostgreSQL, BSD veya MIT lisanslarına benzer bir liberal Açık Kaynak lisansı olan PostgreSQL lisansı altında yayınlandı.

MySQL geliştirme projesi, kaynak kodunu GNU Genel Kamu Lisansı koşulları ve çeşitli mülkiyet anlaşmaları kapsamında kullanılabilir hale getirdi.

Şimdi Oracle Corporation'a aittir ve tescilli kullanım için çeşitli ücretli sürümler sunmaktadır.

 

 

ACID Uyumluluğu

ACID (Atomisite, Tutarlılık, İzolasyon, Dayanıklılık) veritabanı işlemlerinin bir dizi özelliğidir. ACID uyumluluğu, tek bir işlem sırasında birden fazla değişiklik olsa bile, arıza durumunda sistem genelinde hiçbir verinin kaybolmamasını veya iletişiminin bozulmamasını sağlar.

PostgreSQL

MySQL

PostgreSQL, sıfırdan itibaren ACID uyumludur ve tüm gereksinimlerin karşılanmasını sağlar.

MySQL, yalnızca InnoDB ve NDB Küme Depolama motorları kullanılırken ACID uyumludur.

 

SQL Uyumluluğu

SQL uyumluluğu, tüm yapılandırılmış sorgu dili yönergelerini ve standartlarını uygulamak için bir veritabanının karşılaması gereken bir standarttır. Şirketler bir uygulama için heterojen veritabanlarıyla çalışmak istediklerinde bu çok önemlidir.

SQL uyumluluğuna sahip olmak, verileri bir SQL uyumlu veritabanından diğerine taşımayı kolaylaştırır (örn. Oracle'dan PostgreSQL veya SQL Server'a).

PostgreSQL

MySQL

PostgreSQL büyük ölçüde SQL uyumludur. Her özelliğin uygunluk seviyesi kılavuzun Ek D'sinde açıkça belirtilmiştir ve tüm sapmalar PostgreSQL kılavuzunun “Referans” bölümünde açıkça belgelenmiştir.


Dokümanlardan alınmıştır :

PostgreSQL, SQL'in önemli özelliklerinin çoğunu destekler: 2011. Tam Core uyumluluğu için gereken 179 zorunlu özellikten PostgreSQL en az 160'a uygundur. Ayrıca, desteklenen isteğe bağlı özelliklerin uzun bir listesi vardır. Yazma sırasında, herhangi bir veritabanı yönetim sisteminin mevcut sürümünün Core SQL: 2011'e tam uygunluk iddia etmediğini belirtmek gerekir.

MySQL, bazı sürümlerle kısmen uyumludur (örn. CHECK kısıtlamalarını desteklemez).


Dokümanlardan alınmıştır :

Ürünle ilgili temel hedeflerimizden biri, hız veya güvenilirlikten ödün vermeden, SQL standardına uyum için çalışmaya devam etmektir. MySQL Server'ın kullanıcı tabanımızın büyük bir bölümü için kullanılabilirliğini büyük ölçüde arttırırsa, SQL'e uzantılar eklemekten veya SQL dışı özellikleri desteklemekten korkmayız.

 

Kopya

Veritabanı çoğaltması, tüm kullanıcıların aynı düzeyde bilgi paylaşabilmesi için bir bilgisayardaki veya sunucudaki bir veritabanından başka bir veritabanındaki verilerin sık elektronik olarak kopyalanmasıdır. Sonuç, kullanıcıların başkalarının çalışmalarına müdahale etmeden görevleriyle ilgili verilere erişebileceği dağıtılmış bir veritabanıdır .

 

PostgreSQL

MySQL

PostgreSQL, Master-Standby çoğaltmayı destekler ve bekleme sunucuları için neredeyse gerçek zamanlı çoğaltma ve sıcak bekleme yetenekleri ile sonuçlanan son derece hızlı WAL işleme üreten önemli geliştirmeler getirmiştir.

PostgreSQL tarafından sunulan kopyalar:

  • Beklemede tek master
  • Tek master'dan çoklu standbilere
  • Sıcak Bekleme / Akış Çoğaltma
  • Çift Yönlü çoğaltma
  • Mantıksal günlük akışı çoğaltma
  • Basamaklı çoğaltma
MySQL, Master-Standby çoğaltmayı destekler. MySQL tarafından sunulan kopyalar:
  • Beklemede tek master
  • Tek master'dan çoklu standbilere
  • Bir bekleme modundan bir veya daha fazla bekleme moduna tek master
  • Dairesel çoğaltma (A'dan B'ye C'ye ve tekrar A'ya)
  • Master ustası
 

Verim

Performans, yalnızca belirli senaryoların metrikleri değerlendirilerek ölçülebilen bir alandır, çünkü belirli kullanıcının saf gereksinimlerine ve uygulamanın niteliğine bağlıdır.

PostgreSQL

MySQL

PostgreSQL, okuma ve yazma hızlarının önemli olduğu ve verilerin doğrulanması gereken büyük sistemlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, yalnızca Coğrafi veri desteği, okuma kilitleri olmadan eşzamanlılık gibi ticari çözümlerde bulunan çeşitli performans optimizasyonlarını destekler (örneğin Oracle, SQL Server).

Genel olarak, PostgreSQL performansı en iyi karmaşık sorguların yürütülmesini gerektiren sistemlerde kullanılır.

PostgreSQL, okuma / yazma hızları ve kapsamlı veri analizi gerektiğinde OLTP / OLAP sistemlerinde iyi performans gösterir.

PostgreSQL ayrıca Business Intelligence uygulamaları ile de iyi çalışır ancak hızlı okuma / yazma hızları gerektiren Veri Ambarı ve veri analizi uygulamaları için daha uygundur.

MySQL, basit veri işlemleri için bir veritabanına ihtiyaç duyan web tabanlı projeler için yaygın olarak seçilmiştir. Bununla birlikte, MySQL'in ağır yükler tarafından zorlandığında veya karmaşık sorguları tamamlamaya çalışırken düşük performans göstermesi yaygındır.

MySQL, yalnızca okuma hızları gerektiğinde OLAP / OLTP sistemlerinde iyi performans gösterir.

MySQL + InnoDB, OLTP senaryoları için çok iyi okuma / yazma hızları sağlar. Genel olarak, MySQL yüksek eşzamanlılık senaryolarında iyi performans gösterir.

MySQL güvenilirdir ve iş zekası uygulamaları genellikle ağır olduğu için İş Zekası uygulamalarıyla iyi çalışır.

 

Güvenlik

Veritabanı güvenliği, bir veritabanını veya DB'leri gayri meşru kullanımdan, kötü amaçlı tehditlerden ve saldırılardan korumak ve korumak için kullanılan toplu önlemleri ifade eder. Bir veritabanı ortamında güvenliği sağlayan çok sayıda işlem, araç ve yöntem içeren geniş bir terimdir.

PostgreSQL

MySQL

PostgreSQL'in izinleri ayarlamak ve korumak için ROLES ve devralınmış rolleri vardır. PostgreSQL'in istemci / sunucu iletişimini şifrelemek için yerel SSL desteği vardır. Ayrıca Satır Seviyesi Güvenliği vardır.

Buna ek olarak, PostgreSQL, SE-PostgreSQL adlı SELinux güvenlik politikasına dayalı ek erişim kontrolleri sağlayan yerleşik bir geliştirme ile birlikte gelir. Daha fazla ayrıntı burada .

MySQL, bir kullanıcının gerçekleştirmeye çalışabileceği tüm bağlantılar, sorgular ve diğer işlemler için Erişim Kontrol Listelerine (ACL) dayalı güvenliği uygular. Ayrıca MySQL istemcileri ve sunucuları arasında SSL şifreli bağlantılar için de destek vardır.

 

Bulut Barındırma

Giderek daha fazla işletme verilerini buluta kaydırmayı tercih ettikçe, veritabanınızı destekleyen bulut sağlayıcıları bulma yeteneği giderek daha önemli hale geliyor. Bulut barındırma, sunucuların esnekliğine izin vererek kapasitelerini hızla genişletmenize veya daraltmanıza olanak tanır. Ayrıca, yoğun iş yüklerini kolayca yönetirken potansiyel arıza süresini azaltmaya da olanak tanır.

PostgreSQL

MySQL

Amazon, Google ve Microsoft dahil tüm büyük bulut servis sağlayıcıları tarafından desteklenir.

Amazon, Google ve Microsoft dahil tüm büyük bulut servis sağlayıcıları tarafından desteklenir.

 

Topluluk Desteği

PostgreSQL

MySQL

PostgreSQL, mevcut özellikleri sürekli geliştiren çok güçlü ve aktif bir topluluğa sahipken, yenilikçi komisyoncuları, en yeni özellikler ve güvenlik ile en gelişmiş veritabanı olarak kalmaya çalışmaktadır.

MySQL, özellikle Oracle tarafından satın alındıktan sonra, zaman zaman ortaya çıkan bazı yeni özelliklerle mevcut özellikleri korumaya odaklanan geniş bir katılımcı topluluğuna sahiptir.

 

Eşzamanlılık Desteği

Eşzamanlılık, birden çok kullanıcının verilere aynı anda erişebileceği anlamına gelir. Aynı anda birden fazla abonenin verilere erişmesini gerektiren bir sistem geliştirirken dikkate alınan temel özelliklerden biridir, çünkü birçok insanın veritabanına aynı anda birden çok konumda erişme ve kullanma yeteneğini geliştirir.

PostgreSQL MySQL
PostgreSQL, çok yüksek düzeyde eşzamanlılık sağlayan MVCC uygulamasıyla eşzamanlılığı etkin bir şekilde ele alır. MySQL'in InnoDB'de sadece MVCC desteği vardır.
 

NoSQL Özellikleri / JSON Desteği

NoSQL ve JSON çok popülerdir ve NoSQL veritabanları daha yaygın hale gelmektedir. JSON, programcıların sistemlerde değerler, listeler ve anahtar / değer eşlemeleri kümelerini depolamasına ve iletmesine olanak tanıyan basit bir veri biçimidir.

PostgreSQL

MySQL

PostgreSQL, JSON ve yerel XML desteği ve HSTORE ile anahtar / değer çiftleri gibi diğer NoSQL özelliklerini destekler. Daha hızlı erişim için JSON verilerinin endekslenmesini de destekler.

MySQL'in JSON veri türü desteği vardır, ancak başka NoSQL özelliği yoktur. JSON için dizin oluşturmayı desteklemez.

 

Materyalize Görünümler / Geçİcİ Tablolar

Malzeme görünümü, gerektiğinde özgün temel tablodan güncelleştirilebilen bir sorgunun sonuçlarını içeren bir veritabanı nesnesidir. Veritabanları için bir 'önbellek' olarak düşünülebilir.

Geçici bir tablo, kendisini oluşturan oturumun ömrünün ötesinde kalması gerekmeyen verileri depolar. Materyalleştirilmiş Bir Görünümden farklı olmasının ana yolu, ikincisinin verileri düzenli olarak güncelleme yeteneği sağlaması ve bu kullanım durumu için daha iyi verimlilik sağlamasıdır.

PostgreSQL

MySQL

Maddi görünümleri ve geçici tabloları destekler.

Geçici tabloları destekler, ancak somutlaştırılmış görünümleri desteklemez.

 

Mekansal Veri Desteği

Coğrafi veri, bir veritabanının sakladığı ve analiz için sağlayabildiği tüm coğrafi veri noktalarıdır. Coğrafi koordinat sistemindeki sayısal değerlerle temsil edilebilen fiziksel bir nesne hakkındaki bilgidir.

PostgreSQL

MySQL

PostgreSQL, PostGIS uzantısı aracılığıyla Coğrafi verileri destekler. Jeo-uzamsal veriler için doğrudan veritabanı düzeyinde kullanılabilen, analiz ve kodlamayı geliştiriciler için daha kolay hale getiren özel türler ve işlevler vardır. Coğrafi veri desteği yerleşiktir.
 

Programlama Dilleri Desteği

Programlama dilleri desteği, çok çeşitli geliştiricilerin, en yetkin oldukları dilde çeşitli görevleri gerçekleştirmelerine yardımcı olur. Geliştiriciler, sunucuda veya istemcide belirli bir yordamın gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceğine, duruma göre özgürce karar verebilirler, çünkü sunucu veritabanı işlevleri için çok çeşitli farklı programlama dillerini destekler. Programlama dilleri geliştiricilere daha fazla güç verme eğilimindedir.

PostgreSQL

MySQL

PostgreSQL, C / C ++, Java, JavaScript, .Net, R, Perl, Python, Ruby, Tcl ve diğerleri; kullanıcı tarafından sağlanan kodu ayrı işlemlerde (yani arka plan çalışanları olarak çalıştırmak) bile mümkündür. Bazıları, genişletilemeyen tek bir dilde sunucu tarafı programlamayı destekler.
 

Genişletilebilir Tip Sistem

Genişletilebilir tip sistemini destekleyen bir veritabanı kullanıcı tarafından yeni veri tipleri, fonksiyonlar, operatörler, toplama fonksiyonları, indeks yöntemleri ve prosedür dilleri eklemek gibi birçok şekilde genişletilebilir.

PostgreSQL

MySQL

PostgreSQL, genişletilebilirliğe adanmış çeşitli özelliklere sahiptir. Yeni türler, yeni işlevler, yeni dizin türleri vb. Eklemek mümkündür.

Genişletilebilirlik için destek yok.

 

Karşılaştırma Özeti

Aşağıda PostgreSQL ve MySQL karşılaştırmalı bir karşılaştırma tablosu verilmiştir:

özellik PostgreSQL MySQL
Açık kaynak Tamamen Açık kaynak Açık kaynak, ancak Oracle'a aittir ve ticari sürümler sunar
ASİT Uyumluluğu Eksiksiz ASİT Uyumluluğu Bazı sürümler uyumludur
SQL Uyumluluğu Neredeyse tamamen uyumlu Bazı sürümler uyumludur
Eşzamanlılık Desteği MVCC uygulaması, okuma kilitleri olmadan birden çok isteği destekler Bazı sürümlerde destek
Güvenlik SSL desteği ile sıfırdan güvenli Bazı sürümlerde SSL desteği
NoSQL / JSON Desteği Birden çok desteklenen özellik Yalnızca JSON veri desteği
Erişim Yöntemleri Tüm standartları destekler Tüm standartları destekler
kopya Mevcut çoklu çoğaltma teknolojileri:
  • Beklemede tek master
  • Tek master'dan çoklu standbilere
  • Sıcak Bekleme / Akış Çoğaltma
  • Çift Yönlü çoğaltma
  • Mantıksal günlük akışı çoğaltma
Standart ana bekleme çoğaltması:
  • Beklemede tek master
  • Tek master'dan çoklu standbilere
  • Bir bekleme modundan bir veya daha fazla bekleme moduna tek master
  • Dairesel çoğaltma (A'dan B'ye C'ye ve tekrar A'ya)
  • Master ustası
Gerçekleştirilen Görünümler destekli Desteklenmiyor
Geçici Tablolar destekli destekli
GeoSpatial Verileri destekli destekli
Programlama dilleri destekli Desteklenmiyor
Genişletilebilir Tip Sistem destekli Desteklenmiyor

 

Kaynak

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...