RAM Nedir? RAM Ne İşe Yarar?

Bu yazımızda; RAM ne demek, RAM nedir, RAM ne işe yarar, RAM çeşitleri ve modül yapıları nelerdir, RAM seçiminde nelere dikkat edilmelidir, RAM takma (bilgisayara RAM montajı) nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını detaylı bir şekilde sizlere sunacağız.
 

RAM Ne Demek – Ram Bellek Nedir?

RAM (Random Access Memory) yani rastgele erişimli bellek, elektrik olduğu sürece üzerinde veri barındırabilen hafıza çeşididir. Elektrik kesildiğinde içindeki bilgiler silinir. RAM’de işlemcinin işleyeceği veriler saklanmaktadır.
RAM Nedir? RAM Ne İşe Yarar?

 
RAM bellek, bir bilgisayarın veri işleme işlemlerinde etkin görev aldığı için bilgisayarın hızını doğrudan etkileyen önemli bir iç donanım birimidir. RAM bellek nedir kısaca diye sorarsanız, bilgisayarın sistem belleği ve vazgeçilmezi diyebiliriz.

 

RAM Ne İşe Yarar?

RAM, işlemci ile kalıcı bilgilerin depolandığı harddisk dediğimiz bilgi depolama birimi arasında köprü görür. Harddiskte bulunan programlar çalıştırılmak üzere ilk önce RAM’e daha sonra işlemciye gönderilir. Bunun nedeni işlemci tarafından işlem görecek komut ve veri yapılarına çok daha hızlı bir şekilde ulaşılma ihtiyacıdır. Harddiskin veri gönderme hızı işlemciye göre yavaş olduğundan dolayı RAM belleklere ihtiyaç duyulmaktadır. İşlemciye veri taşımada RAM kapasiteleri de önem kazanmaktadır. Eğer işlenecek olan veri RAM kapasitesinden daha büyük ise belirli aralıklarla bilginin taşınması gerekir. Böyle bir durum yüksek verilere sahip olan oyun ve programlar çalıştırılırken takılma, donma, açılmama gibi problemleri ortaya çıkarabilir. RAM yetersizliğinde işletim sistemi harddiskin belli bir bölümünü RAM gibi kullanmaya çalışacaktır. Bu harddiskte geçici bellek olarak kullanılan bölüme Sanal Bellek denir.

RAM Kapasite Birimleri Nelerdir?
RAM fiyatlarını etkileyen önemli özelliklerden birisi de belleklerin kapasiteleridir. RAM için kullanılan ölçü değerleri şunlardır:
8 Bit=1 Bayt
1024Bayt=1KiloBayt
1024KiloBayt=1MegaBayt
1024MegaBayt=1GigaBayt
1024Gigabayt=1TeraBayt şeklindedir.

RAM fiyatlarını etkileyen özelliklerden birisi de hızdır. Bellek hızları herz ile ifade edilir. Herz 1 saniyedeki işlem sayısını yani işlenilen bilgi sayısını ifade etmektedir. Mesela 400MHz hızına sahip bir RAM bellek saniyede 400 milyon işlem gerçekleştirebilir demektir. (1Mhz=1000Khz=1000000Hz)

RAM hızı günümüzde çoğunlukla MHz olarak ifade edilir. Bazı arkadaşların “RAM MHz Öğrenme” işleminin nasıl yapıldığını sorduklarını duydum.

RAM MHz öğrenme işlemi için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunlardan en kolay yolu bir programla bunu öğrenmektir.

1.Yöntem:
CPU-Z adında bir program mevcut. Bu program ile RAM MHz öğrenme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Buraya(CPU-Z) tıklayarak programı Google arama motoru üzerinde aratabilirsiniz. Program ücretsizdir. İndirdikten sonra programı çalıştın. Ekranda SPD yazan bir sekme göreceksiniz. Oradan bellek kapasitesi, RAM bellek markası ve RAM MHz öğrenme işlemini yapabilirsiniz. Yanlız şöyle bir durum var. Orada verilen değer bilgisayarınızdaki slot adetiyle çarpılmalıdır. Yani 667MHz yazıyorsa ve bilgisayarınızda 2 slot varsa 667Mhzx2=1330MHz gibi bir değer oluyor. Yani RAM MHz hızınız 1330MHz oluyor. Siz de kendi bilgisayarınız için görülen hız değeriyle slot sayınızı çarpıp RAM MHz değerinizi öğrenebilirsiniz.

2.Yöntem:
Bir başka RAM MHz öğrenme yöntemi de BIOS ayarlarına girip oradan öğrenmektir. Ya da bilgisayarınız ilk açılırken ekranda bellek hız değeriniz görünür. Ordan da RAM MHz öğrenme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

3.Yöntem:
Diğer bir yöntem de RAM üzerindeki etiket bilgilerini okumaktır. Etiket üzerinde RAM markasına, RAM kapasitesine ve RAM hızına ait bilgiler bulunmaktadır. Bu yöntem için bilgisayarınızın kasasının içini açmanız gerekmektedir. Eğer bu konuda daha önce bir tecrübeniz yoksa denemeyin ya da bu konuda tecrübeli birinden yardım alın. Çünkü bilgisayarın içi açılacağı için istemeden de olsa bilgisayarınıza zarar verebilirsiniz. Genelde masaüstü bilgisayarlarda kullanılabilecek bir RAM MHz öğrenme yöntemidir.

İsterseniz RAM MHz Öğrenme linkine tıklayarak, programlı ve programsız olarak bu işlemin nasıl yapıldığını uygulamalı anlatan Youtube videomuzu izleyebilirsiniz.

RAM Çeşitleri ve RAM Modül Yapıları

RAM bellekler, modül yapısına göre SIMM, DIMM, RIMM, SO-DIMM, SO-RIMM RAM Paketi olmak üzere 5 şekilde üretilmektedirler.

RAM Modül Yapıları Nelerdir?
SIMM RAM:
 Tek sıralı hafıza modül yapısına sahiptir. RAM yongalarının ilk yerleşim şekli olarak ta bilinirler.

DIMM RAM: Çift yönlü hafıza modülüne sahiptirler. DIMM RAM yongaları RAM kartında tek bir yüzeyde iseler bu modüle “Single Sided”, her iki yüzeyde de RAM yongası varsa bu modül “Double Sided” olarak ifade edilir.

RIMM RAM: Rambus firmasının ürettiği ve üzerinde diğer modüllerden farklı olarak ısınmayı engellemek amaçlı üzerinde metal bir soğutucuya sahip bir RAM modülüdür.

SO-DIMM RAM: DIMM RAM modül yapısına sahip olup dizüstü bilgisayarlarda kullanılmak üzere üretilmiş olan bir RAM modül türüdür. Diğer modüllere göre boyut olarak daha küçüktürler.

SO-RIMM RAM: RIMM RAM modül yapısına sahip olup dizüstü bilgisayarlarda kullanılmak üzere üretilmiş olan bir RAM modül türüdür. Diğer modüllere göre boyut olarak daha küçüktürler.

RAM Çeşitleri Nelerdir?
SRAM:
Statik rastgele erişimli bellekte, her bir bellek hücresi için genellikle 4 ile 6 adet çoklu transistör kullanılır. Ancak her bir bellek hücresinde kondansatör bulunmaz. Yüksek hıza sahiptirler ancak maliyetleri de diğer RAM’lere göre yüksektir. Genel olarak ön bellek yapıları için kullanılmaktadırlar.

DRAM: Dinamik rastgele erişimli bellekte, çift transistörlü ve kondansatörlü bellek hücreleri bulunmaktadır. Hız bakımından ve maliyet bakımından uygun olup yüksek kapasitelerde üretilmektedirler. Bu nedenle en çok tercih edilen bellek türüdür diyebiliriz.

FPM DRAM: Hızlı sayfa modunda dinamik rastgele erişimli bellek, DRAM belleklerin asıl formudur. L2 cache(ön bellekte) maksimum aktarım hızı yaklaşık olarak 176 Mbps’dir.

EDO DRAM: Genişletilmiş veri çıkışlı dinamik rasgele erişimli bellek, bir sonraki bitmeden önce ilk bitin tümünün işlenmesini beklemez. İlk bit adresini bulur bulmaz, EDO DRAM bir sonraki biti aramaya başlar. FPM DRAM’den %5 daha hızlıdır. L2 önbellekteki maksimum aktarım hızı yaklaşık 264 Mbps’dir.

SDRAM: Senkron dinamik rastgele erişimli bellek, performansı büyük ölçüde iyileştirmek için patlama modu kavramından yararlanır. Bunu, istenen biti içeren satırda kalarak ve her biti okur gibi hızlı bir şekilde sütunlardan geçirerek yapar. Bu RAM’in özelliği, bilgisayardaki işlemcinin hızına göre kendi hızını ayarlamasıdır.  Ayrıca işlemciye, işlenecek komutları saklamada yardımcı olur. SDRAM, EDO RAM’den %5 daha hızlıdır. L2 önbellekteki(cache) maksimum aktarım hızı yaklaşık 528 Mbps’dir.

DDR SDRAM: Çift veri transfer hızına sahip eş zamanlı dinamik RAM, SDRAM’de olduğu gibi, daha yüksek bir bant genişliği, yani daha yüksek hız anlamına gelmektedir. L2 önbellekte maksimum aktarım hızı yaklaşık 1064 Mbps (DDR SDRAM 133 MHZ için).

RDRAM: Rambus dinamik rasgele erişimli bellek, önceki DRAM mimarisinden radikal bir ayrılmadır. Rambus firması tarafından tasarlanan RDRAM, boyut ve pin konfigürasyonunda standart bir DIMM ile benzer bir Rambus in-line bellek modülü(RIMM) kullanmaktadır. RDRAM’ı bu kadar farklı yapan şey, Rambus kanalı adı verilen özel bir yüksek hızlı veri yolunun kullanılmasıdır. RDRAM bellek yongaları, 800 MHz veya 1600 Mbps veri hızını elde etmek için paralel olarak çalışır. Bu tür yüksek hızlarda çalıştıklarından, diğer çip tiplerine göre çok daha fazla ısı üretirler. Aşırı ısıyı dağıtmaya yardımcı olmak için Rambus cipsleri, uzun ince gofret gibi görünen bir ısı yayıcı ile donatılmıştır. DIMM’lerin küçük sürümleri(SO-DIMM) gibi, dizüstü bilgisayarlar için tasarlanmış SO-RIMM’ler de vardır.

RAM Nedir? RAM Ne İşe Yarar?
RAM Çeşitleri ve RAM Modül Yapıları

RAM Seçimi İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
RAM seçerken ilk dikkat edeceğiniz şey anakart olmalıdır. Her RAM her anakarta uygun olmaz. Anakartınızın desteklediği RAM türünü seçmeniz önemlidir. Anakartınızdaki slot yapısına uygun yapıda, anakartınızın desteklediği hızda ve kapasitede RAM seçimi önemlidir. Anakartınıza uygun bir bellek bulduysanız diğer bir dikkat edeceğiniz nokta bilgisayarın hangi amaçla kullanılacağıdır. Eğer standart bir ev kullanıcısı iseniz çok komplike işlemler yapmayacaksanız çok yüksek kapasite ve hızda RAM’e ihtiyacınız olmayacaktır. Bu durumu da iyi analiz etmeniz önemlidir.

RAM Takma – Anakarta Ram Montajı Nasıl Yapılır?

RAM Nedir? RAM Ne İşe Yarar?RAM takma işlemi için, bilgisayarın anakartında slot denilen soketler bulunmaktadır. RAM takma işlemi için anakart üzerindeki mandalları açık hale getirmelisiniz. Daha RAM üzerindeki çentik dediğimiz kesik bölümü dikkate alarak slota yerleştirmelisiniz. RAM’in slota oturduğuna emin olduysanız üzerinden hafifçe bastırıp slottaki mandalların kapatılmasını sağlamalısınız.

Bilgisayarınızdaki RAM kapasitesini yetersiz görüyorsanız ve anakartınızın üzerinde RAM takmak için boş olan slot ya da slotlar mevcutsa uygun bir RAM satın alarak bilgisayara ya da laptopa RAM ekleme işlemini yapabilirsiniz. PC RAM arttırma işlemi ile PC yani bilgisayar hızınız da artacaktır.

Bu yazımızda sizlere; RAM ne demek, RAM nedir, RAM ne işe yarar, RAM çeşitleri ve modül yapıları nelerdir, RAM seçiminde nelere dikkat edilmelidir, RAM takma(RAM montajı) nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını verip detaylı bilgiler sunduk.

Aklınıza takılan herhangi bir soru olduğunda Facebook sayfamızdan ya da alttaki yorum bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

 

Kaynak

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...