Ram Bellek Nedir? Rom Bellek Nedir?

Türkçe karşılığı rastgele erişimli hafıza olan ram (random access memory), bir tür veri depolama veya hafıza birimidir.

Ram Bellek Nedir?

Basitçe söylemek gerekirse, RAM'in amacı, bir depolama aygıtına hızlı okuma ve yazma erişimi sağlamaktır. Bilgisayarınız veri yüklemek için RAM kullanır çünkü bu aynı verileri doğrudan bir sabit sürücüden  çalıştırmaktan çok daha hızlıdır .

RAM'i bir ofis masası gibi düşünün. Önemli belgelere, yazma araçlarına ve şu anda ihtiyacınız olan diğer öğelere hızlı erişim için bir masa kullanılır Bir masa olmadan, çekmecelerde ve dosya dolaplarında saklanan her şeyi saklarsınız, bu da ihtiyacınız olan şeyi elde etmek için bu saklama bölmelerine sürekli ulaşmanız gerektiğinden günlük işlerinizi yapmak çok daha uzun sürer ve daha sonra ek zaman harcarsınız. 

Benzer şekilde, bilgisayarınızda (veya akıllı telefon, tablet vb.) Aktif olarak kullandığınız tüm veriler geçici olarak RAM'de depolanır. Bu tür bellek, analojide bir masa gibi, bir sabit disk kullanmaktan çok daha hızlı okuma / yazma süreleri sağlar. Çoğu sabit sürücü, dönüş hızı gibi fiziksel sınırlamalar nedeniyle RAM'den önemli ölçüde daha yavaştır.

Rastgele Erişimli Bellek veya RAM ( ramm olarak telaffuz edilir ), bilgisayarın "çalışan" belleği olarak görev yapan verileri geçici olarak depolayan bir bilgisayar içindeki fiziksel donanımdır .

Ek RAM, bir bilgisayarın aynı anda daha fazla bilgi ile çalışmasına izin verir ve bu, genellikle toplam sistem performansı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Bazı popüler RAM üreticileri arasında Kingston, PNY, Crucial ve CORSAIR bulunur.

Ram Bellek Nedir? Rom Bellek Nedir?

Rom Bellek Nedir?

ROM, Salt Okunur Bellek anlamına gelir . Sadece okuyabildiğimiz ama üzerine yazamadığımız hafıza. Bu tür bellek uçucu değildir. Bilgi, üretim sırasında bu tür belleklerde kalıcı olarak saklanır. Bir ROM, bir bilgisayarı başlatmak için gereken bu tür talimatları saklar. Bu işleme, önyükleme adı verilir . ROM çipleri sadece bilgisayarda değil aynı zamanda çamaşır makinesi ve mikrodalga fırın gibi diğer elektronik eşyalarda da kullanılmaktadır.

Ram Bellek Nedir? Rom Bellek Nedir?

MROM (Maskeli ROM)

İlk ROM'lar, önceden programlanmış bir veri veya talimat seti içeren kablolu cihazlardı. Bu tür ROM'lar, pahalı olmayan maskeli ROM'lar olarak bilinir.

PROM (Programlanabilir Salt Okunur Bellek)

PROM, bir kullanıcı tarafından yalnızca bir kez değiştirilebilen salt okunur bellektir. Kullanıcı boş bir PROM satın alır ve bir PROM programını kullanarak istenen içeriği girer. PROM çipinin içinde, programlama sırasında yanan küçük sigortalar vardır. Yalnızca bir kez programlanabilir ve silinemez.

EPROM (Silinebilir ve Programlanabilir Salt Okunur Bellek)

EPROM, 40 dakikaya kadar ultraviyole ışığa maruz bırakılarak silinebilir. Genellikle, bir EPROM silgisi bu işlevi gerçekleştirir. Programlama sırasında, yalıtılmış bir kapı bölgesinde bir elektrik yükü sıkışır. Ücret, sızıntı yolu olmadığı için 10 yıldan fazla tutulur. Bu yükü silmek için ultraviyole ışık bir kuvars kristal pencereden (kapaktan) geçirilir. Bu ultraviyole ışığa maruz kalma, yükü dağıtır. Normal kullanım sırasında, kuvars kapak bir çıkartma ile kapatılır.

EEPROM (Elektrikle Silinebilir ve Programlanabilir Salt Okunur Bellek)

EEPROM elektriksel olarak programlanır ve silinir. Yaklaşık on bin kez silinebilir ve yeniden programlanabilir. Hem silme hem de programlama 4 ila 10 ms (milisaniye) sürer. EEPROM'da herhangi bir konum seçilerek silinebilir ve programlanabilir. EEPROM'lar, tüm yongayı silmek yerine her seferinde bir bayt silinebilir. Bu nedenle, yeniden programlama süreci esnektir ancak yavaştır.

ROM'un avantajları;

  • Doğada uçucu değildir
  • Yanlışlıkla değiştirilemez
  • RAM'lerden daha ucuz
  • Test etmesi kolay
  • RAM'lerden daha güvenilir
  • Statiktir ve tazeleme gerektirmez
  • İçerikler her zaman bilinir ve doğrulanabilir

Ram Bellek Nedir? Rom Bellek Nedir?kaynak:

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...