İşlemci Nedir? İşlemci Çeşitleri Nelerdir? LGA, PGA Ne Demektir?

Işlemci nedir? işlemci çeşitleri nelerdir? lga, pga ne demektir?

İşlemci Nedir? 

 

İşlemci Nedir? İşlemci Çeşitleri Nelerdir? LGA, PGA Ne Demektir?

Hesaplamada, bir işlemci veya işlem birimi, bazı harici veri kaynakları, genellikle bellek veya başka bir veri akışı üzerinde işlemler gerçekleştiren dijital bir devredir. Tipik olarak, tek bir metal-oksit-yarı iletken entegre devre çipi üzerinde uygulanabilen bir mikroişlemci biçimini alır.

Slot Tipi İşlemci

Kasanın üzerine monte edilirler. Dikdörtgen bir kart şeklinde işlemci modelidir. Kimi işlemci bileşenleri kart üzerindedir. Kartın alt kısmında bağlantı noktaları ile ana karta bağlanır. İşlemcinin korunması için dış kılıfı vardır. yan yüzeylerine soğutucu takılmaktadır. Slot işlemcilerin üretimi durdurulmuştur.

Soket Tipi İşlemci

Kare şeklinde üretilmiş işlemci modelidir. Üst yüzeyinde marka ve model isimleri bulunur. Alt yüzeyinde ise işlemcinin türüne göre çok sayıda pin veya iletim noktası bulunur. Takıldıkları anakarta bir mandal/kilit yardımıile tutturulurlar. Anakarttaki sokete uygun işlemci seçilmelidir. Aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi anakartta LGA soket varsa, işlemci de LGA soket işlemci olmalıdır. Başka bir örnek vermek gerekirse anakartta soket 939 varsa işlemci de 939 pinli işlemci olmalıdır.

İşlemci Nedir? İşlemci Çeşitleri Nelerdir? LGA, PGA Ne Demektir?

İşlemci Üreticileri


AMD, Cyrix, IDT, Intel, Motorola, Zilog, Mostek, NexGen gibi birçok firma işlemci üretmektedir.İşlemci piyasasında birçok üretici olmasına rağmen günümüzde Intel ve AMD (Advanced Micro Devices) firmalarının piyasanın en büyükleri olduklarını görüyoruz. Bu firmalar, müşterilerinin beklentilerine göre farklımodelleri piyasaya sürmektedirler. Kimi tüketicilerin düşük fiyatı önemsemesi, çeşitli mesleklerdekilerin ve oyunseverlerin yüksek performansı tercih etmesi, iş dünyasının özellikle güvenirlik konusuna önem vermesi, işlemci üreticilerinin çok farklı modeller üretirken dikkate aldıkları hususlardır. Sürekli olarak yeni teknolojiler ve işlemci modelleriyle karşımıza çıkan AMD ve Intel, net sitelerinde farklı işlemci modellerini karşılaştırmaya olanak sağlamaktadır. Ayrıca kendi ürünleriyle rakip firmaların ürünlerinin karşılaştırmalarına da yer vermektedirler.

 

İşlemci Nedir? İşlemci Çeşitleri Nelerdir? LGA, PGA Ne Demektir?

LGA Soketi Nedir?

 

LGA soketi, entegre devre paketlemesinin arazi ızgarası dizisi stilini kullanan bir tür merkezi işlem birimi (CPU) soketidir. Bazı işlemciler veya CPU'lar, anakart ile bağlantı kurmak için soketin pim deliklerine giren pimlere sahiptir. Buna karşın, işlemci düz yüzeye sahipken, LGA soketinde pimler vardır. LGA soketi aynı zamanda nispeten yüksek bir CPU temas konsantrasyonuna sahip olduğu bilinmektedir.

PGA Soketi Nedir?

 

Bir PGA soketi, entegre devre ambalajının pin ızgara dizisi formunu kullanan bir tür merkezi işlem birimi (CPU) soketi anlamına gelir. PGA ile, soketin pim delikleri, birbirlerinden geçen eşit aralıklı yatay ve dikey çizgiler ağı olan bir ızgarada düzenli bir şekilde düzenlenir. Bu çerçeve PGA soketine yapısal bir format vermek için kullanılır. PGA soketinin pimleri veya pim temasları genellikle kare şekilli bir yapı üzerinde en fazla 0,1 inç (2,54 milimetre) mesafeden aralıklıdır.

Genel İşlemci Özellikleri

İşlemciler LGA veya PGA soketli olmak üzere ikiye ayrılır.
 

İşlemcinin sahip olduğu bağlantı nokta sayısı (pin veya bacak), işlemcinizin soket modelini belirler.
İşlemcinin hızı, üzerinde belirtilmiştir. Genellikle GHz seviyesindedir.
İşlemciler, sahip oldukları çekirdek (core) sayısına göre de sınıflandırılmıştır.
İşlemciler, yürüttükleri işlemler sırasında ısınır ve performansının sürdürülmesi içinsoğutulması gerekmektedir. Soğutma tipleri; hava ile soğutma, sıvı ile soğutma ve ısıl borulu soğutma olmak üzere üç tanedir.
İşlemci üzerinde; üreticisi ve seri numarası gibi bilgiler de yer almaktadır.

İşlemci Nedir? İşlemci Çeşitleri Nelerdir? LGA, PGA Ne Demektir?

İşlemci Nedir? İşlemci Çeşitleri Nelerdir? LGA, PGA Ne Demektir? İşlemci Nedir? İşlemci Çeşitleri Nelerdir? LGA, PGA Ne Demektir?


Kaynak: Wikipedia, Nedir.org,  netinbag.com

 

 

 

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...