Dreamweawer Eklentilerinin Kullanımı

Eklentiler DW’ın plug-in’leri olarak adlandırabileceğimiz eklentileridir. Sadece DW’da değil hemen hemen tüm Macromedia ürünleri için eklentiler de mevcuttur.

Bu eklenti dosyaları .mxp uzantılı dosyalar olup Macromedia Extension Manager isimli bir program tarafından sistemimize yüklenebilir, yönetilebilir, kaldırılabilir. Macromedia Extension Manager eklenti desteği olan tüm Macromedia ürünleri ile birlikte standart olarak yüklenmektedir. Eğer kurulu değilse Macromedia’nın sayfasından ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.

Macromedia Extension Manager

Macromedia Extension Manager

Sisteme yüklendiği andan itibaren de .mxp uzantılı eklenti dosyalarını tanıyarak kendini bu dosya türleri ile ilişkilendirir. Bu aşamadan sonra herhangi bir eklenti dosyasına çift tıklamanız kurulum işlemini başlatmak için yeterlidir.

.mxp uzantılı Eklenti dosyaları

.mxp uzantılı Eklenti dosyaları

Eklenti kurulumu

Sisteminizde Extension manager’ın kurlu olduğunu varsayarsak, .mxp uzantılı bir eklenti dosyasına çift tıklıyoruz. (Macintosh kullanıcıları nasıl tıklıyor bilemiyorum ama :) Açılan iletişim penceresinden eklentinin kullanımı ve lisans kullanım bilgilerine dair bir soru soruluyor. Bu eklentinin kullandığınız programda sorunlar yaratabileceği ve çok şükür bundan kimsenin mesuliyeti olmadığı sizin sorumlu olduğunuz vs vs vs.

Eklentilerinizi kurmadan önce DW’ı kapatmanız eğer açık unuttuysanız kurulumdan sonra kapatıp tekrar açmanız eklentinin aktif hale geçebilmesi için gerekmektedir. Aksi takdirde Eklentiye ulaşmamızı sağlayan menüler aktif hale geçemeyecektir.

Kullanıcı sözleşmesi

Kullanıcı sözleşmesi

Bu soruya “Accept” diyoruz. Bu aşamadan sonra Extension Manager işin kalan kısmını hallediyor ve eklentiyi sistemimize yüklüyor.

Ben örnek için “Lorem Ipsum Generator” isimli eklentiyi kuruyorum. Kullanıcılardan aldığımız soruların çoğu eklentiyi kurduktan sonra DW içerisinde nerede olduklarını bulamadıkları şeklinde oluyor. Burada birkaç püf nokta var aslında. Extensionların kendine has türleri var. Örneğin Behaviors, Commands, Objects yada Suite gibi çeşitli türlere sahipler. Bu türlerin DW’ın ara yüz bileşenleri ile aynı isimlere sahip olduklarını fark etmişsinizdir. Haliyle Behavior olarak sınıflandırılan bir eklentinin ilgili menüleri Tag inspector / Behaviors panel grubuna eklenecektir. Eğer bu panel grubunu göremiyorsanız Window / Behaviors menüsü ile bu paneli aktif hale getirebilirsiniz.

Macromedia Extension Manager

Macromedia Extension Manager

Extension Manager içerisinde sistemimizde ilgili program üzerine kurulu olan eklentileri görmekteyiz. Burada Type olarak belirtilen kısım eklentimizin türünü belirtiyor. Örneğin Lorem Impsum Generator eklentisi “Object” olarak sınıflandırılmış Bu ifade eklentiyi Object Panel olarak da bilinen Insert bar içerisinde aramamız gerektiği anlamına geliyor.

Zaten eklentiyi seçtiğimizde alttaki açıklama kısmında Access info yani erişim bilgisi olarak

Access from the Objects > Common > Lorem Ipsum palette or the Lorem Ipsum entry in the Insert >Technocurve Menu.

Object panel altındaki Common sekmesinden Lorem Ipsum isimli düğme ile yada Insert menüsünden Technocurve menüsü ile eklentiye ulaşabileceğimiz söyleniyor.

Eklenti için erişim bilgisi

Eklenti için erişim bilgisi

Şimdi DW’ı açıyoruz. Oda nesi, daha önce Common sekmesi altında olmayan mavi bir ikon panelin en sağın yerini almış.

Insert Panel

Insert Panel

Aynı şekilde Insert menüsünde de ilgili değişiklik yapılmış.

Insert menüsü

Insert menüsü

Söyleyecek fazla söze gerek bu mantık çerçevesinde sizde sisteminize kurduğunuz eklentileri kullanabilir DW’ın yeteneklerini daha yakından tanıyabilirsiniz.

Eklentilerin kaldırılması-silinmesi

Kullanmadığınız ya da beğenmediğiniz bir eklentiyi kaldırmak için DW kapalı iken Extension Manager içerisinden ilgili eklenti seçili iken “Remove extension (CTRL+R)” düğmesine basmanız ve çıkan soruya Evet demeniz yeterli olacaktır.

Eklentiyi kaldırmak için

Eklentiyi kaldırmak için

Belli uyumsuzluk problemleri veya kötü hazırlanmış ücretsiz eklentiler nedeniyle zaman zaman DW’ınız zarar görebilir, bazı fonksiyonlarını kaybedebilir hatta hiç çalışmaz bir hale gelebilir. Bu nedenle kurduğunuz eklenti sayısının çok olmamasına, sadece gerekli eklentileri sisteminizde barındırmanızı tavsiye edeceğim sizlere. Zira çalıştığınız bir projeyi geciktirecek ve aksatacak kadar can sıkıcı sorunlar yaşamamak açısından bunlara dikkat etmek gerekiyor. DW bozulduktan sonra yapılacak en mantıklı şey kaldırıp yeniden kurmak oluyor.

Genel olarak eklenti işlemleri bu şekilde gerçekleşmekte. Eklentiler ilgili soru ve sorunlarınızı sitemiz Forumlarında tartışabilir ve çözüm yolları arayabilirsiniz.


Kaynak www.dw.gen.tr/

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...