En Çok Kullanılan Php Editörleri Hangileridir? Netbeans Editörü Nasıl Kullanılır?

En çok kullanılan php editörlerini ve netbeans editörü nasıl kullanılır onu anllattım.

En Çok Kullanılan Php Editörleri 

  1. NetBeans – En iyi PHP IDE (Ücretsiz)

NetBeans kitleler için PHP IDE’dir, zengin özelliklere sahiptir ve Türkçe, İngilizce,  Japonca,  Rusça,  Brezilya Portekizcesi ve Basitleştirilmiş Çince de dahil olmak üzere birden fazla dili destekler. NetBeans’ın ücretsiz sürümü, daha sonra Oracle tarafından satın alınmış olan Sun Microsystems tarafından ilk açık kaynak yapıldığı 2010 yılına dayanıyor.

NetBeans piyasaya çıktığından bu yana 18 milyondan fazla kez indirildi ve açık kaynak kodlu bir entegre geliştirme ortamında çalışan en iyi IDE’lerden birisidir.

NetBeans’ın yavaş olduğu ve yalnızca Java geliştirmesi için bilinen günler geride kaldı; NetBeans’ın mevcut kararlı sürümü hafif, çok daha hızlı ve PHP’yi tam destekliyor. Zend, Doctrine, Smarty ve Symfony2 gibi popüler PHP frameworkler için destekli, Laravel-ide-yardımı ile Laravel, Yii, CakePHP, FuelPHP ve WordPress CMS gibi diğer frameworkler için de destek var.

NetBeans’ı listenin en üstünde tutan başlıca özelliklerden bazıları, getter setter jenerasyonu, kod şablonları, akıllı kod tamamlama, ipuçları, hızlı düzeltmeler ve yeniden yapılandırma gibi kod oluşturma araçlarını içeriyor. Desteklenen diğer temel özellikler, kod katlama ve biçimlendirme, try / catch ve kod tamamlama vb.

Hata ayıklama söz konusu olduğunda, yerel olarak ve uzaktan komut satırını veya xDebug’u kullanabilirsiniz. Web geliştirme, javascript, HTML ve CSS içerir. Tüm bu özellikler NetBeans’ı kolayca en iyi açık kaynak kodlu PHP IDE’si yapabilir.

Bir sonraki sürüm için PHP 7’nin tam desteğiyle planlanıyor, NetBeans’ın güncel sürümünü buradan indirebilirsiniz – netbeans indir.

NetBeans hakkında daha fazla bilgi için – netbeans.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

  1. PHPStorm – PHP için en iyi IDE (Ticari Sürüm)

PHPStorm, PHP için tam özellikli bir IDE olup, hızlı web geliştirmeyi kolaylaştıran en modern özellikler kümesiyle birlikte gelir. JetBrains adlı şirket tarafından geliştirilmiş ve pazarlanmıştır. JetBrains, geliştirici araçları pazarında en sevilen şirketler arasında yer alıyor ve son 15 yıldır geliştiriciler için kodlamayı daha kolay ve eğlenceli hale getiriyor.PHPStorm, Symfony, Zend Framework, Yii, CakePHP, Laravel gibi büyük frameworkler ve Drupal, Magento ve WordPress gibi önemli CMS sistemleri ile iyi çalışır.Herhangi bir web geliştirme projesi, ön uç teknolojileri olmadan tamamlanmaz ve bu, PHPStorm’un en çok parladığı yerdir; CSS, Sass, HTML5, CoffeeScript, TypeScript, JavaScript, Stylus, Less vb gibi hemen hemen tüm ön uç teknolojilerine Kod yeniden yapılandırma, hata ayıklama ve birim test için canlı düzenleme imkanı sunar.Geliştirici araçlara gelince, sürüm kontrol sistemleri, veritabanları / sql, composer, uzaktan kurulum, vagrant, rest client, komut satırı araçları ile entegrasyonludur.Hata ayıklama açısından, Zend Debugger ve Xdebug ile hem yerel olarak hem de uzaktan çalışır.PHPStorm, işletme sınıfı IDE’dir, bir lisans maliyetiyle birlikte gelir ve esas olarak profesyonel geliştiricileri hedef alır. Bununla birlikte, öğretmenlere, öğrencilere ve açık kaynak projelerine bedelsiz sunuluyor.PHP Storm’un popülerliği, Expedia, Yahoo, Cisco, Salesforce ve wikipedia gibi büyük markaların PHPStorm IDE lisanslarını satın almış olması gerçeğinden kaynaklanıyor olabilir.PHPStorm’un deneme sürümünü (30 gün boyunca ücretsiz) indirebilirsiniz. – PhPStorm deneme sürümünü indirin. – jetbrains.com/phpstorm.3 adresinden PHP Storm hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

 

  1. Sublime Text 3 / PHP IDE

Sublime Text 3 benim favorilerimden biri ve tüm zamanların en güçlü metin düzenleyicileri için bir rakip adaydır. Hafiftir, zengin özelliklere sahiptir ve Windows, OSX ve Linux’da desteklenmektedir. Sublime Text editörü paketler yoluyla çok güçlü bir hale gelebilir.

Bu zarif editörü zarif bir Sublime Text 3 IDE’ye dönüştürmeye yardımcı olan birçok PHP paketi mevcut. Paket kontrolü (Package Control), Sublime PHP Companion, xDebug istemcisi – CodeBug, PHPCS, CodIntel, Basit PHPUnit ve PHPDoc gibi en yararlı ve dikkat çekici paketleri içerir.

 

  1. Eclipse PDT

Eclipse PDT (PHP Development Tool), size maliyeti olmayan başka bir açık kaynak seçeneği. Eclipse, PHP Storm, NetBeans ve Zend studyo gibi diğer üst sınıf IDE’lerin sunması gereken özelliklerle bütünleşik olan, birçok eklentisi olan ve çok sayıda geliştirici topluluğuna sahip bir IDE’dir.

Başlangıçta diğer ticari IDE’lere kıyasla Eclipse ile çalışmaya başlamak biraz zor iştir, ancak çaba harcadığınız paraya değerdir. Eclipse PDT ile PHPStorm veya Zend Studio arasında bir karşılaştırma yapmak isterseniz lisanslarda tasarruf en büyük avantajdır. Eski bir Eclipse seveniyseniz, Eclipse PDT hoşunuza gidecek.

Bazıları, Eclipse’in yavaş olduğunu ve dürüst olmam gerektiğini söylüyor; diğer ticari ürünler nispeten daha iyi performans sergilerken, sistem yapılandırmanız berbat olduğunda yavaş oluyor. Bununla birlikte, bu günlerde temel dizüstü bilgisayar yapılandırması, Eclipse’i herhangi bir gecikme fark etmenize izin vermeyecek kadar hızlı çalıştırmak için yeterlidir.

Temel özelliklerden bazıları, sözdizimi vurgulama, kod yardımı, kod biçimlendirici, yeniden biçimlendirme, kod şablonları, kod gezinme, php hata ayıklama, sözdizimi doğrulama ve büyük bir topluluğa sahip olması can alıcı oluyor.

 

  1. VIM

VIM, GPL lisansına sahip bir açık kaynak metin editörüdür ve indirmek-kullanmak ücretsizdir. Geliştiriciler topluluğu arasında çok popülerdir ve en gelişmiş metin editörlerinden biridir. Facebook mühendisleri, VIM’i kendi dillerine, Hack’e taşımadan önce PHP kodlaması için daha önce kullanıyorlardı.

VIM’i çok sayıda özellik içeren bir metin editörü olarak biliyoruz, ancak yapılandırma PHP geliştirmesine uyacak şekilde yapılandırıldığında tam teşekküllü bir PHP geliştirme ortamından daha az bir şey sunmamaktadır.

Yalnızca klavyelerle çalışmayı seven geliştiriciler arasındaysanız, modüler, hafif ve hızlı olan VIM tam size göredir.

Bir Linux PHP IDE arıyorsanız, VIM’i denemelisiniz ve tasarım olarak Sublime Text 3’e benzemektedir. VIM’in ayrıca PHPStorm veya Netbeans gibi bir IDE’ye dönüştürülmesi için eklentilere ihtiyacı vardır, biraz çaba sarf etmeniz ile birçok eklenti ile yapılandırarak bu işi çözebilirsiniz.

VIM kolayca PHP için ücretsiz IDE sayılabilir. VIM hakkında daha fazla bilgiyi – vim.org adresinden edinebilirsiniz.

 

  1. Zend Studio

Zend Studio, Zend adlı şirketin geliştirme evinden gelen sınıfın ticari PHP IDE’sindeki en iyi programdır ve profesyonel web geliştiricilerini hedef almaktadır.

Zend bir şirket olarak her şeyi sunar ve 40,000’den fazla istemcide bir veya birden fazla ürünleriyle PHP geliştirmeye yardımcı olur. Ana müşterilerinden bazıları DHL, Credit Suisse, BNP Paribas ve Agilent Technologies’dir.

 

  1. Atom

Atom, GitHub üyeleri tarafından inşa edilmiş modern bir metin editörüdür ve MIT lisansıyla ücretsiz olarak sunulmaktadır. Atomun arkasında büyük bir topluluk ve kendi işlevselliğini genişletmek için eklenti ve paketlerin bulunduğu tonlarla kendi ekosistemi var.

Atom gerçekten kişiselleştirilebiliyor, bu da, Atom’u kendi ütopik editörünüze dönüştürebileceğiniz anlamına geliyor; çünkü genişletilebilir ve son derece özelleştirilebilir. Ayrıca, Windows, OS X, Debian Linux (Ubuntu), Red Hat Linux ve Fedora 22+ desteği ile gerçek çoklu platform seçeneği vardır.

 

  1. NuSphere

NuSphere, web geliştirme deneyimini artırmak için PHP ürünlerini geliştirmeye adanmış bir başka şirkettir ve PHPED sundukları IDE’dir.

Şirket, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Reno, Nevada merkezlidir ve PHPED Editörün ilk sürümünü 2001’de piyasaya sürdü.

PHP Editör IDE’nin son sürümü, PHP 7’yi ve Laravel, Yii, Symfony vb. Ve Joomla ve WordPress gibi İçerik yönetim sistemleri dahil PHP frameworklerin çoğunu desteklemektedir.

Özet olarak, NuSphere PHPED IDE, javascript hata ayıklama, CSS – LESS, HTML5 ve tabii ki PHP ile dolu bir full stack web geliştirme aracıdır.

NuSphere hakkında daha fazla bilgi için – nusphere.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

  1. PHP Designer

PHP Designer, web geliştirme iş akışını hızlandırmaya yardımcı olan ve PHP, JavaScript, CSS ve HTML’i destekleyen başka bir iyi IDE. Yalnızca Windows kullanıcıları için olan PHP IDE’dir, işletim sisteminiz Mac, Linux veya başka herhangi bir şeyse, bunu boşverin

 

  1. Cloud 9 – Bulutta En İyi PHP IDE

Cloud 9, hemen hemen tüm programlama dilleri için kullanılan bulut IDE’sıdır. Bulut tabanlı programlama ortamlarında özellik ve popülerlik bakımından Cloud9’a yakın kimse yoktur. PHP için, gerçek zamanlı kod incelemesi için hata ayıklayıcıya sahiptir.Ücretsiz bir ortak çalışma alanına sahip olduğunuz ücretsiz bir sürümle ve ücretsiz özel çalışma alanınızdan başlayabilirsiniz, daha fazlası için Cloud 9’un ticari sürümüne ihtiyacınız olacaktır.

 

 Netbeans Editörü Nasıl Kullanılır?

Bilgisayara Netbeans’i kurmadan önce JDK nın yüklü olması gerekir. JDK yı yüklemek için;
https://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk8-downloads-2133151.html adresine tıklayıp aşağıdaki gibi hangi ortamda çalışıyorsanız ilgili dosyayı indirebilirsiniz.

lk olarak “Accept License Agreement” seçeneğine tıklayıp ardından hangi platformda çalışacaksak ona ait kurulum dosyasını indirmeniz gerekiyor. Windows ortamında kurmak istiyorsanız 2 numaralı exe dosyasını indirebilirsiniz. x86 bit için exe dosyasını indirdiğinizde hem 32 bit hem de 64 bit için kurulum sağlayabilirsiniz. Eğer mac ortamında kurmak istiyorsanız 3 numaralı dmg dosyasını indirebilirsiniz.

JDK yi yükledikten sonra java geliştireceğimiz ortam olan Netbeans’ı yüklememiz gerekiyor. Aşağıdaki adresten Netbeans’i indirebilirsiniz.

https://netbeans.org/downloads/8.0.2/

Netbeans’i yükleceğimiz işletim sistemini seçtikten sonra (1 numara) all menüsünün altında bulunan download butonuna (2 numara) tıklıyoruz.

Netbeans’i açtığınızda yukarıdaki “Tool” menüsünden “Options” seçeneğine tıklamanız gerekiyor.

Options a tıkladıktan sonra Editor => Code Completion ; Language kısmından “Java” yı seçtikten sonra “Auto Popup on Typing Any Java Identifier Part” seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor. Ardından apply diyip ok butonuna tıklıyoruz.
 

Kaynakça;

https://www.mylmz.in/genel/en-iyi-10-php-ide

https://kayademirli.com/netbeans-ide-nin-kurulumu-ve-kodlarin-otomatik-olarak-tamamlanmasi/

 

 

 

Yorumunuzu Ekleyin