DKIM Kaydı Nedir? Nasıl yapılır?

DomainKeys Identified Mail?in kısaltılmış hali olan DKIM, e-posta gönderen bir kuruluşun ilgili e-postayı gönderme hakkının olup olmadığını doğrular.
 

 

DKIM kurma işlemi

DKIM, DNS alanınıza genel bir anahtar eklemenizi gerektirir. Bu anahtar genellikle e-postalarınızla ilgilenen kuruluş tarafından sağlanır. Anahtar, doğrudan bir TXT kaydı olarak alanınıza eklenir ya da sağlayıcı DNS’sindeki anahtar üzerinden bir CNAME gelir.

DKIM genellikle şöyle görünür:

k=rsa; t=s; p=MIGfMA0GCSqGSIb3DQEBAQUAA4GNADCBiQKBgQDGMj
j8MVaESl30KSPYdLaEreSYzvOVh15u9YKAmTLgk1ecr4
BCRq3Vkg3Xa2QrEQWbIvQj9FNqBYOr3XIczzU8gkK5Kh
42P4C3DgNiBvlNNk2BlA5ITN/EvVAn/ImjoGq5IrcO+h
Aj2iSAozYTEpJAKe0NTrj49CIkj5JI6ibyJwIDAQAB

Bu bir TXT koduna eklenmelidir. Bir kayıt oluşturarak, kayıt türünü TXT olarak seçerek ve verilen dizeyi içerik alanına girerek bunu yapabilirsiniz.

Domain sağlayıcınız genellikle aşağıdakine benzer bir subdomain de verecektir:

domain._domainkey

Subdomain’inizi “İsim” alanına girmelisiniz.

Sağlayıcınız domain adınızla biten kapsamlı bir ad verirse, TXT kaydı esnasında isminizi “isim” alanına eklememeniz gerektiğini unutmayın. Örneğin pm._domainkey.domainadiniz.com size verilmişse, “isim” alanına sadece pm._domainkey girmelisiniz.

Tırnak işaretleri ve eğik çizgiler

Sağlayıcınız DKIM kaydınızı verdiyse ve kayıt çift tırnak işareti içeriyorsa ya da ters eğik çizgi mevcutsa bunları kaldırmalısınız. Çünkü tırnaklar isim sunucunuz tarafından otomatik olarak eklenecektir ve gerektiği zaman iki nokta üst üste işareti de otamatik olarak çıkarılacaktır.

Bazı durumlarda DKIM kaydında eğik çizgiler ya da diğer olağandışı karakterler olabilir. Bunlara dokunmamalısınız. Herhangi bir sorunuz ya da endişeniz varsa sağlayıcınız ile iletişime geçmelisiniz.

Dig ile DKIM doğrulama

Dig aracı, DNS sunucularınızın DKIM kaydınızı doğru şekilde geri gönderdiğini doğrulamanın iyi bir yoludur.

DKIM kaydınızı doğrulamak için TXT kaydınızın barındığı tam domain adınızdaki TXT kaydını sorgulamanız gerekir. Örneğin domainadi.com domain adına ait TXT kaydı sorgusunu inceleyelim:

dig +short google._domainkey.domainadi.com TXT

Bu karşınıza şöyle bir sonuç çıkarır:

“v=DKIM1; k=rsa;
p=MIGfMA0GCSqGSIb3DQEBAQUAA4
GNADCBiQKBgQC3QEKyU1fSma0axs
pqYK5iAj+54lsAg4qRRCnpKK68ha
wSd8zpsDz77ntGCR0X2mHVvkf0WE
OIqaspaG/A5IGxieiWer+wBX8lW2
tE4NHTE0PLhHqL0uD2sif2pKoPR3
Wr6n/rbiihGYCIzvuY4/U5GigNUG
ls/QUbCPRyzho30wIDAQAB”

Karşınıza hiçbir sonuç çıkmadıysa TXT kaydını doğru subdomaine eklediğinizden emin olun. DNSimple’daki “İsim” alanının domain adınızı içermemesi gerektiğini, aksi halde subdomain.domainadiniz.com.domainadiniz.com şeklinde bir kayıt oluşturursunuz.

Online araçlarla DKIM Doğrulama

DKIM’nizi buna benzer bir araç ile doğrulayabilirsiniz. Bu araç SPF ve DKIM kayıtlarınızı doğrulayacaktır. Örneğin, DKIM’iniz google._domainkey.domainadiniz.com adresindeyse, DKIM alanına yazmanız gereken sadece ilk bölüm, yani “google”dır.

 

Kaynak

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...