Google Adwords API Kullanımı

Google Reklamlarını yönetmek için Google Adwords API'yi kullanmalısınız.

AdWords API nedir?

AdWords API, yani AdWords Uygulama Programlama Arayüzü, reklamverenlerin birbiriyle etkileşim kurmasına olanak sağlayan ve oluşturulan uygulamalar sayesinde AdWords hesabında değişiklikler yapmayı mümkün kılan gelişmiş bir Google özelliğidir.

  • AdWords API, geliştiricilerin, doğrudan AdWords sunucusundaki hesap ayrıntılarıyla etkileşim kuran uygulamalar oluşturmasına ve bu uygulamaları kullanmasına olanak tanır.
  • Adwords API, reklamverenlerin hesaplarını ve kampanyalarını daha etkin bir biçimde yönetmesine yardımcı olur. Örneğin, AdWords API sayesinde kampanyalarda toplu değişiklikler yapılabilir.
  • AdWords API‘ı kullanabilmek için kullanıcının Müşteri Merkezim(MM) hesabı ve bir geliştirici simgesinin olması gerekir.
  • AdWords API, teknik becerilere sahip reklamverenler için iyi ve kullanılabilir bir araçtır. Bu özelliklere sahip olmayan kullanıcılar Adwords Editor’ü tercih etmelidirler.
  • Google AdWords Uygulama Programlama Arayüzü (API), teknik konularda birikimi olan büyük reklamverenleri ve üçüncü tarafları temsil eden geliştiriciler için tasarlanmıştır. Bunlar arasında, ajanslar, arama motoru pazarlamacıları ve birden çok müşteri hesabını veya büyük kampanyaları yöneten diğer dijital pazarlama uzmanları yer alır. Google AdWords API‘sı geliştiricilere, doğrudan Google AdWords sunucusuyla etkileşim kuracak uygulamalar oluşturma olanağı tanır. Reklamverenler ve üçüncü taraflar, bu uygulamalar sayesinde büyük veya karmaşık AdWords hesaplarını ve kampanyalarını daha etkin ve yaratıcı bir biçimde yönetebilir.
  • AdWords API‘nın uygulanması teknik bilgi ve programlama becerisi gerektirdiğinden, en iyi sonuçları yazılım geliştiricilerle çalışan reklamverenler alır.
  • Kaydolmak kolaydır. İhtiyacınız olan tek şey aktif bir AdWords hesabıdır. Geliştirici olarak kaydolduktan sonra, simgenizi ve bütçe ayarlarınızı yönetmek için AdWords API Merkezi‘ne erişebilirsiniz. Geliştirici simgeniz, AdWords API etkinliğinizi tanımlayan harf, sayı ve karakterlerden oluşan benzersiz bir kombinasyondur. Bu, AdWords sunucusuna ve müşterilerinizin AdWords hesaplarına erişmek için kullanacağınız anahtardır.
  • AdWords APIdevelopers.google.com/adwords/api/
  • AdWords Editorgoogle.com.tr/intl/tr/adwordseditor/

AdWords API'ya kaydolma

AdWords API'yı kullanabilmek için aşağıda açıklandığı şekilde erişim isteğinde bulunmalı ve erişim izni almalısınız.

Adım 1: Uygun bir MM hesabı seçin

API'ya erişim isteğinde bulunabilmek için bir Müşteri Merkezim (MM) hesabınız olması gerekir. Henüz MM hesabınız yoksa, yeni bir hesap oluşturmalısınız. MM hesapları oluşturulurken, mevcut AdWords hesaplarında kullanılan e-posta adresleri kullanılamaz. Dolayısıyla, MM hesabı oluşturmak için önceden herhangi bir AdWords hesabıyla ilişkilendirilmemiş bir e-posta adresi kullanmanız gerekir.

Seçtiğiniz MM hesabının, API simgeniz aracılığıyla hangi AdWords hesaplarına erişebileceğiniz üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını unutmayın. Ancak, bu MM hesabını şirketinizin etkin AdWords hesaplarına bağlamak, başvuru inceleme sürecini kolaylaştıracak ve hesaplarınızı API aracılığıyla yönetmek için gerçekleştirmeniz gereken yetkilendirme işlemlerinin sayısını azaltacaktır. Ayrıntılar için hesapları bağlamaya ilişkin talimatları inceleyin.

Adım 2a: MM hesabınızdan, AdWords API erişimi için başvuruda bulunun

MM hesabınıza giriş yaptığınızda, AdWords API için kaydolabilirsiniz. [Ayarlar (sağ üst köşedeki dişli çark simgesi) > Hesap Ayarları (açılır menü) > AdWords API Merkezi (soldaki menü)] bölümüne gidin ve AdWords API erişimi için başvurmak üzere talimatları izleyin.

Bilgilerinizin doğruluğundan ve şirketiniz web sitesi URL'sinin çalıştığından emin olun. Web siteniz çalışır durumda olan bir sayfa değilse, başvurunuzu işleme koyamayız.

Geliştirici iletişim bilgilerinde, düzenli olarak kontrol edilen bir e-posta adresi girdiğinizden emin olun. Bu e-posta adresi aracılığıyla size ulaşamazsak, başvurunuz işleme koyulamaz ve reddedilir. İletişim e-posta adresinizi MM hesap Tercihleri'nde düzenleyebilirsiniz [Ayarlar (sağ üst köşedeki dişli çark simgesi) > Hesap Ayarları].

Önemli hizmet duyurularını size gönderebilmemiz için, iletişim bilgilerinizi başvuru sürecinden sonra da güncel tutmanızı önemle tavsiye ederiz.

AdWords API ile kullanmayı planladığınız araç veya yazılım uygulamasının Şarlar ve Koşullarımıza uyduğundan ve (söz konusuysa) Minimum İşlevsellik Gereksinimlerini karşıladığından emin olmak amacıyla, başvurunuz gönderildikten kısa bir süre sonra ek bilgi istemek için sizinle iletişim kurarız (aşağıdaki Adım 2b'ye bakın). Şirketiniz müşterilerin AdWords hesaplarını yönetiyorsa, AdWords API'ya erişebilmek için Üçüncü Taraf Politikamıza uymanız gerektiğini lütfen unutmayın.

Şu anda, sizinle ilk olarak başvurunuzu gönderdiğiniz tarihten itibaren bir hafta içinde temasa geçeceğimizi tahmin ediyoruz. Bu süre zarfında, API'yı test hesaplarıyla deneyebilirsiniz.

Adım 2b: Başvurunuza devam edin

Adım 2a'yı tamamladıktan sonra, AdWords API Merkezi'nde belirtilen e-posta adresine adwordsapi-tokens@google.com adresinden bir başvuru formu gönderilir. Başvurunuza devam etmek için lütfen bu formu doldurun.

Artık bu e-posta adresine erişiminiz yoksa veya bu e-posta adresini düzenli olarak kontrol etmeyi düşünmüyorsanız, sizinle iletişim kurabilmemiz için lütfen yukarıdaki Adım 2a'da belirtilen talimatları izleyerek AdWords API Merkezi'ndeki e-posta adresinizi düzenleyin. Daha sonra, başvuru formunu (yeniden) gönderin. 2 iş günü içinde size dönüş yapılacaktır.

Adım 3a: Simge İnceleme Ekibi, Geliştirici Simgemi onayladı

API erişimi başvurunuz onaylandıktan sonra, tarafınıza atanan Geliştirici Simgesi etkinleştirilir. Simgenizi AdWords API Merkezi'nde bulabilirsiniz. API Merkezi'ne, başvuruyu yaptığınız MM hesabının "Hesabım" menüsünden erişilebilir. Sistemimizle etkileşime geçerken istek başlıklarına simgenizi ekleyerek API'ya erişebilirsiniz.

İletişim E-posta Adresinizi güncel tutmanız çok önemlidir. Çünkü, size bu kanal aracılığıyla hizmet kesintileri ve acil değişikliklerle ilgili önemli bilgiler gönderebiliriz.

Gelecekte aracınızda değişiklik yaparsanız, AdWords API Şartlar ve Koşulları'nın II-5 bölümü uyarınca, söz konusu değişiklikleri Google'a bildirmeniz gerekir. Yaptığınız değişiklikleri bu form aracılığıyla bildirebilirsiniz.

Sonraki adımlar

Beklenen süre içinde bizden başvurunuza ilişkin e-posta almadıysanız, bu adımları izleyin. Başka sorunuz varsa, lütfen bu formu doldurun.

AdWords API'ya kaydolduktan sonra, bir istemci kitaplığı indirin ve Geliştirici Kılavuzu'na göz atın. AdWords API'nın işlevleriyle ilgili sorunuz varsa, geliştirici forumunda yayınlayın.

Önemli güncellemeleri almak için AdWords API Duyuruları grubunaGoogle+ sayfasına ve AdWords API bloguna abone olun. Blog, AdWords API'da yaptığımız değişiklikler ve güncellemelerle ilgili ana iletişim kanalımızdır. Dolayısıyla, blogu düzenli olarak okumanızı önemle tavsiye ederiz.

 

İstemci Kitaplığı Linkinden İstemci Kitaplığının İndirilmesi

Yukarıdaki linke tıkladıktan sonra aşağıdaki sayfa açılacaktır.

Google Adwords API Kullanımı

 

Google Adwords API Kullanımı

Google Adwords API Kullanımı

Sonra Geliştirici Klavuzuna göz atıyoruz. (Yukarıda linki var)

İlk API Çağrımızı Yapalım

Sürece genel bakış

Birkaç kimlik doğrulama bilgisi edinerek, bazı test hesapları oluşturarak ve istemci kitaplığınız için bir yapılandırma dosyasına kimlik doğrulama ve hesap ayrıntılarını ekleyerek API erişimi kurarsınız.

Yapılandırma dosyası kurulduktan sonra, API'ye karşı çağrı yapmaya hazırsınız. İşte gitme adımları:

  1. Geliştirici belirteci isteyin. (Request a developer token)
  2. Test hesapları oluşturun.
  3. Bir istemci kütüphanesi alın.
  4. OAuth2 ile kimlik doğrulamayı ayarlayın.
  5. Bir OAuth2 yenileme jetonu alın ve istemcinizi yapılandırın.
  6. İlk API çağrınızı yapın.

Yazılımcı Belirteci isteği (Request a developer token)

Google'dan bir developer token isteği yapmanız, uygulamanızın AdWords API’ye bağlanmasına izin verir. Henüz yapmadıysanız, geliştirici belirteci edinmek için Kaydolma kılavuzundaki adımları uygulayın. Kaydolduktan sonra onay bekleyen bir geliştirici simgesi alacaksınız.

Not: Geliştirici kodunuzun onaylanmasını beklerken , bir test yöneticisi hesabı kullanarak, kaydolurken aldığınız bekleyen tokenla hemen geliştirmeye başlayabilirsiniz.

Onay ekleyen geliştirici tokenunuz, üretim AdWords hesaplarıyla kullanılmadan önce onaylanmalıdır.

Token bilgilerinizi Google Adwords Manager accounta girdiğinizde görebilirsiniz.

 

Test hesapları oluştur

Test yöneticisi hesabı, test müşteri hesabı ve test müşterisi hesabını doldurmak için birkaç kampanya oluşturmak için aşağıdaki adımları izleyin.

Not: Hesapları test etmek için yapılan çağrılar, reklam yayınlamayacak ve herhangi bir sınırlamaya karşı sayılmayacaktır.

  1. AdWords yönetici hesapları sayfasına gidin ve bir test yöneticisi hesabı oluşturun .
  2. Yukarıda oluşturduğunuz test yöneticisi hesabı altında bir test müşteri hesabı oluşturmak için AdWords web arayüzünü kullanın. Test yöneticisi hesabınız olarak AdWords’e giriş yaptığınızda, oluşturduğunuz tüm müşteri hesapları otomatik olarak test hesapları olur.
  3. AdWords kullanıcı arayüzünde test müşteri hesabı kapsamında birkaç deneme kampanyası oluşturun.
  4. Yeni test müşteri hesabı için müşteri müşteri kimliğine dikkat edin ve kaydedin: Bunu daha sonra yapılandırma dosyanıza ekleyeceksiniz.

Not: "Müşteri" kelimesi, bir AdWords müşteri hesabına başvurur - oluşturduğunuz istemci uygulamasını değil.

Test yöneticisi hesabına karşı istekte bulunurken, üretim yöneticisi hesabınızın geliştirici simgesini kullanın. Henüz onaylanmadıysa bile, belirteç henüz oluşturduğunuz olanlar da dahil olmak üzere test hesaplarında çalışmaya devam edecektir.

Kaynaklar

Google Adwords API KullanımıGoogle Adwords API Kullanımı
Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
    Yükleniyor...