DoFollow & Nofollow Link Nedir?

Arama motoru optimizasyonu hakkında sık duyduğumuz kelimelerden ikisi dofollow ve nofollow olur. SEO kitaplarında genelde bunların aynı derecede önemli olduğu söylenir.

Bu yazıda Nofollow ve Dofollow ne olduklarını ve nasıl kullanıldıklarından bahsedeceğim. Özellikle SEO için yeni olan ya da hala Nofollow ve dofollow hakkında bilgisi olmayanlar için yararlı olacağını umuyorum.

Nedir Bu NoFollow?

Nofollow, arama motorlarının botlarına, verilen bağlantının arama motoru dizinindeki bağlantı hedefinin sıralamasını etkilememesi gerektiğini belirlemek için kullanılan bir HTML niteliktir. Bu özellik sayesinde kalitesi bilinmeyen web sitelerinin linki verildiğinde arama motoru sıralamasının bozulmaması sağlanır. Bu özellik Matt Cutts ve Jason Shellen tarafından 2005 yılında tanıtılan bir kavramdır.

NoFollow & Dofollow arasındaki fark nedir?

Nofollow link özelliği, arama motoru botunun bağlantıyı takip etmesine izin vermez. Yani bir linke nofollow eklediğinizde o site sizin sitenize zarar vermez. Genelde arama motorları bu özelliğe dikkat eder. Bu yüzden kaynağını bilmediğiniz bağlantılara link verirken bu özelliği kullanmanızda fayda var.
Nofollow Bağlantısı Örneği:

view rawNofollow Link hosted with ? by GitHub

Dofollow bağlantıları ise, Google’ın (tüm arama motorlarının) onları izlemesine ve web sitemize erişmesine izin verir. Aslında linke herhangi bir özellik vermediğimizde bu olay dofollow olarak tanınıyor. Yani verdiğiniz bu linkin içeriği kötüyse SEO puanınızda sizi etkileyebilir.
Dofollow Bağlantısı Örneği:

view rawHTML Lİnk hosted with ? by GitHub

Not: Varsayılan olarak tüm köprüler dofollow’dur. Dolayısıyla, bir bağlantı yapmak için herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur.
DoFollow & Nofollow Link Nedir?

No-Follow Türleri

Robots Meta Tag:

  <meta name=”robots” content=”nofollow” />

view rawgistfile1.txt hosted with ? by GitHub

Bu, botlara / tarayıcılara / örümceklere sayfadaki tüm bağlantıları izlememesini söyler.

Bağlantı Özniteliği:

view rawNofollow Link hosted with ? by GitHub

Bu, arama motorlarına sadece verilen linkin izlenmemesini söyler.

Bu yazıda Nofollow ve Dofollow terimlerinden ve ne işe yaradıklarından bahsettik. Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak

Yorumunuzu Ekleyin

Yükleniyor...