Illustrator

Adobe Photoshop piksel tabanlı bir program iken, Illustrator vektörel tabanlı çalışma imkanı sunmaktadır.

Adobe firmasının geliştirdiği vektörel tabanlı çalışma sistemine sahip grafik düzenleme ve geliştirme programıdır. Bu program sayesinde web sitesi arayüzleri, kurumsal kimlik çalışmaları (logo, kartvizit, zarf, cdyüzü, cd kutusu yüzü, antetli kağıt, firmaların kullandığı faturalar vs..),basılı yayınların (dergi, kitap, gazete ,reklam, afiş, poster vs) içeriği gibi çalışmaların tümü hazırlanabilir.

Illustrator, tıpkı CorelDraw gibi vektörel tabanlı bir programdır. Bu nedenle hazırladığınız çalışmaların ölçülendirmesi çok rahat yapılabilir. Yaptığınız ölçeklendirmede pikselleşme gibi bir sorun yaşamazsınız. Bununla birlikte karakalem çizimlerini renklendirmede oldukça işinizi kolaylaştıracak bir programdır.

Moda tasarimcilarinin en cok kullandigi program Illustratordur. Macromedia freehand'e rakiptir ama ülkemizde freehand çok daha yaygındır grafik sanatçıları arasında. cannes'da verilen reklamcılık ödülleri sırasında yapılan young lions yarışmasında da bu program kullanılır ve hediye edilir.

Adobe Photoshop piksel tabanlı bir program iken,  Illustrator vektörel tabanlı çalışma imkanı sunmaktadır. Tabiki iki programın üreticisinin aynı olması bazı benzerlikleri görmemize neden olacaktır. Fakat iki programın temelde çalışma prensibi farklıdır.  Adobe Illustrator, CorelDraw’ın bazı sürümlerinin MacOs işletim sisteminde çalışmaması nedeniyle, Mac kullanıcıları tarafından sıkça tercih edilen bir grafik programı olarakda karşımıza çıkar.

Adobe Illustrator (AI), Adobe firmasının geliştirdiği vektörel çizim programıdır. Gelişmiş vektörel grafik çizim özellikleri ile öne çıkan bir yazılım olan Illustrator, QuarkXPress in de olduğu gibi endüstri standardıdır. En güçlü rakibi Macromedia firmasınca geliştirilmiş olan Freehand adlı programdır. Ancak Macromedianın 2005 yılında Adobe tarafından satın alınmasıyla ve Adobe firmasının Freehand programını geliştirmeyi sürdürmeyeceği yolundaki genel kanı, profesyonelleri Illustrator programına yönlendirmeye başlamıştır. Hem Mac OS, hem de Windows sürümleri bulunmakta olup, Adobe Creative Suite paketiyle sunulmaktadır. Paket içinde bulunan Photoshop, InDesign ve Acrobat Professional ile mükemmel bir uyum içindedir.

Corel firmasının ürettiği Corel Draw yazılımı ise, Illustrator ın Freehand den sonraki en önemli rakibi olmakla birlikte genel olarak Windows ortamında tercih edilir ve Türkiye de çoğunlukla etiket, bayrak, kartvizit, davetiye gibi baskılı işleri üreten firmalarca kullanılır. Illustrator ise, bir endüstri standardı olması nedeniyle tasarım profesyonellerince ve çoğunlukla Mac OS ortamında tercih edilir. Türkiye de Freehand in Illustrator a üstünlüğü sürmektedir. Illustrator, halühazırda az sayıda profesyonel tarafından kullanılıyor olmasına rağmen, Freehand den Illustrator a doğru hızlı bir geçiş yaşanmaktadır.

 

Kaynak

  •  
Yorumunuzu Ekleyin