BlockChain Nedir ?

Blockchain ağı, muhasebedeki mizan defterine benzer, tüm para alışverişlerinin tutulduğu bir zincirdir.

BlockChain Nedir ?

Bu defterin (zincirin) en büyük özelliği tek bir noktada tutulmak yerine, ağın tümünde tutulmasıdır. Buda, defterdeki bilgilerin güvenilirliğini arttırmaktadır.

Noktalardan biri kaybolsa bile, defterin içindeki bilgiler, ağda bulunan diğer noktalarda saklanmaktadır. Diğer yandan, bilgileri tutan zincir, özel bir şifreleme ile kendinden gelen bir önceki ve sonraki block ile ilişkilidir. Dolayısı ile halka içerisinde bir block dahi değişmiş olsa, kendinden önceki tüm blocklarla uyumsuz hale gelir. Böylece block içinde bir değişiklik yapıldığı kolaylıkla anlaşılabilir. Böylece blockchain üzerindeki verilerin değiştirilebilmesi mümkün değildir. 

BlockChain Nedir ?

Gelen her yeni blok şifrelenir ve diğerlerinin ardına eklenir. Bu bloklar tüm ağdaki herkese dağıtılır ve herkeste aynı şifreli bilgiler bulunur. Ağdaki kimse bu bilgileri değiştirmeye kalkamaz veya müdahale edemez. Blockchain’ in merkeziyetsizleştirilmiş olma prensibi bu teknolojiye dayanır. Bloklar tüm ağda bulunur ve sadece bloktaki bilgilerde belirtilen alıcı ve satıcı tarafından o bloktaki bilgiler işlenebilir.

Blockchain, teknolojisi gereği aynı zamanda şeffaftır. İsteyen herkes şuana kadar birikmiş bilgi bloklarını inceleyebilir, onları gözden geçirebilir. İlk çıktığı zamanki para transferleri bile incelenebilir. Ancak alıcı ve satıcıya dair sadece şifrelenmiş kimlikler içerdiğinden alıcı ve satıcının gerçekte kim olduğu bilinemez veya tahmin edilemez. Bu açıdan blockchain teknolojisi, iki tarafında anonim kalmasını sağlar.

Bağlı bulunduğu herhangi resmi bir kurum ya da kuruluş bulunmadığı için para transferlerinin yapılması için kurulacak ağlarda torrent sistemini kullananların da yakından bileceği gibi noktadan noktaya dağıtılmış bir ağ özelliği bulunmaktadır. Ağ üzerinde gerçekleşmiş olan tüm transferler ve ödemeler ağa bağlı bütün yerlere ulaşarak sistemin kayıt altında tutulmasını ve kişilerin paralarının güvenle korunmasını sağlamaktadır.

BlockChain Nedir ?

Elde edilen kayıtlar blokların ard arda gelip şifrelenmesiyle blok zinciri yani blockchain oluşur. Her biri kendine ait hash algoritmaları içeren bloklarda 10 dakikalık süre aralıkları ile yapılan işlemler bir birim olarak karşılık bulmakta ve bunu yapan kişiye de bir miktar BTC verilmektedir. Bu durum beraberinde her bir hash algoritmasının kullanıcılar arasında birbirini takip eden bir sisteme sahip olmasından dolayı güvenliğin sağlanması açısından kırılamayacak şekilde güçlü bağları taşımaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynaklar

 

 

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...