Bitcoin Nedir?

Blockchain Teknolojisinin ilk ürünü olan Bitcoin nedir sorusunun yanıtını veren bir makale.

Bitcoin adını bugüne kadar duymadıysanız ve bu içeriğe kadar geldiyseniz bilin ki sizi bundan sonra bırakmayacak olan ve aklınızın bir köşesinde sürekli olarak ”acaba yatırım yapsam kazanır mıyım?” sorularının olacak olduğuna hazır olun. Bitcoin nedir? Sorusunun yanıtını arayan bir kişinin bu sorunun yanıtına kapsamlı olarak cevap bulabilmesi ne yazık ki gelişen kripto para sektörü, açılan yüzlerce internet sitesine rağmen detaylı olarak mümkün olmadı. Türkiye’de Bitcoin hakkında bilgi sahibi olmayan bir kişinin bu soruya yanıt alamamasının en büyük nedenlerden bir tanesi de sürekli olarak yatırımcılara yönelik yayınlanan içerikler ve “Bitcoin nedir” in, kolay cevabı olmamasından kaynaklandı.

 

Bugün sokağa çıktığınız zaman İstanbul, Ankara ve İzmir’de insanların büyük bir kısmının bu soruya yanıt veremeyecek olduklarını bilmek mümkün. Bunu Türkiye dışında değerlendirecek olursak, yabancı devletlerde de aynı durum mevcut. Kripto para dünyasında yaşanan en büyük ve en fazla probleme sebep olan sorun, yatırımcı olmayan kişilerin bu ve buna benzer “Bitcoin hakkında her şey” konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlayacak bir kaynak olmamasından kaynaklanıyor. Bunu Bitcoinsistemi.com olarak Türkiye’de sektöre yön veren siteler arasında bulunmamızın etkisi ile gidermek adına bu rehberi hem kripto paralar hakkında bilgi sahibi olan hem de bilgi sahibi olmayan ve en ufak bir bilgisi bile bulunmayan kişilerin kolayca anlayacak oldukları şekilde ayarladık.

İsterseniz sözü daha fazla uzatmadan, oldukça uzun sürecek olan ve tüm Bitcoin sorularına yanıt verecek olan rehberimize başlayalım…

Bitcoin Nedir?

Bitcoin Nedir?

Bitcoin sadece tek bir isimden ibaret değildir. Bitcoin bir kripto para birimidir. Öyleyse, kripto para birimi nedir? sorusunu cevaplamak gerekir. Kripto para veya kripto para birimi ilk olarak 2008 yılında temellerinin Japonya asıllı olduğu inanılan ve ABD’de yaşadığına dair bir takım iddiaların ortaya atılmış olduğu bir kişinin gizlilik üzerine ürettiği dijital bir para birimidir.

Kurucusu olan Satoshi Nakamoto bile Bitcoin için “Üzgünüm ama Bitcoin’i halka anlatacak sade ve basit bir anlatım bulamadım. Çünkü örnek gösterebileceğim dünyada hiçbir referans yok.” şeklinde açıklamada bulunmuştur.

Yine sade bir dil ile anlatacak olursak:

 

Belli bir merkez bankası, devlet ve kurum ile bağlantısı bulunmayan, ülkelerin itibari para birimleri ile alımı ve satımı yapılabilen veya madenciliği yapılan (sıfırdan üretilen), herhangi bir 3. parti hizmete, aracı şirkete ihtiyaç olmadan transferi sağlanan bir tür para birimidir. Bitcoin’in sembolü ?, kısa yazımı ise BTC ‘dir.

Bitcoin’in kullanım amacı ilk etaplarda ödeme sistemi olarak kullanılması yönünde tasarlanmış olmasına rağmen daha sonralarda piyasaya müdahalede bulunan bir takım güçlü kişilerin 2013 yılında fiyatı değiştirmeye başlaması sonucunda Bitcoin, sadece bir ödeme aracı olmaktan çıkararak dünyanın en büyük kazançlı yatırımlarından birisi haline gelmiştir.

Buradaki ”kazançlı” ifadesinde hataya düşerek herkes için kazanç getirici bir yanı olmadığını bilmekte bir o kadar önemlidir. Bugün Bitcoin hakkında bilgisi bulunmadan piyasaya giren ve yatırımlar yapmaya başlayan kişilerin bu konuda oldukça ciddi problemler yaşadıkları ve ne yapacak olduklarını bilemeyerek sektörde ciddi krizler yaşadıklarını görmek mümkündür. Gerek kripto para piyasasının bu konuda oldukça sert ve acımasız olması, gerek ise piyasa bilgisi olmadan sektöre giren ve yatırım yapanların yanlış hamleler yapması, asıl amacı ödeme aracı olarak bilinen Bitcoin’i yanlış kullanmalarına sebep olarak çok fazla kayıplar yaşamalarına neden olmaktadır.

Bitcoin nedir? sorusuna verilecek olan yanıt sadece bununla da sınırlı değildir. Bitcoin, tarihin en büyük kripto para birimi olarak gündemdedir. Ne kadar kripto para var ki Bitcoin en büyüğü olsun? Dünyada 2013 yılından sonra üretime geçen ve belirli şirketler ve kişiler tarafından özel olarak farklı ad ve isimler adı altında üretilen yüzlerce hatta binlerce farklı kripto para birimi vardır. Bitcoin harici diğer bütün kripto paralara, özel isimleri olsa bile genel bir ifade ile altcoin (“alternative coin” in kısaltması) denmektedir. Bitcoin’i Bitcoin yapan şey aslında ilk çıkması ve tabiri caizse sektörün “babası” konumunda olmasıdır.

Bitcoin’den önce dünyada hiçbir kripto para birimi yoktu ve 2009 yılında ortaya çıkan, 2008 yılında ise ilk temelleri atılan Bitcoin bugün dünyadaki tüm kripto para birimlerinin fiyatlarını yönlendirmesi ve gerektiği zaman piyasada büyük artışları tek bir yükseliş hamlesi ile tetiklemesi ile tanınmaktadır. Bu kadar etkili olmasının sebebi ise ilerleyen sayfalarda yanıtını verecek olduğumuz ”piyasa hacmi ve fiyatı nedir?” sorusunun yanıtında bulmak mümkün olacak olsa da kısa bir bilgilendirme yapmak sizin gelecek sayfalarda daha kolay bilgi edinmenizde yararlı olacaktır.

Bitcoin, ilk üretimi yapıldığı bilinen 2009 yılından 2013 yılına kadar pek büyük bir kripto para birimi değildi ve o zamanlar Türkiye’de ve dünyada Bitcoin’i bilen insan sayısı son derece sınırlı ve azdı. Piyasa hacmi ise Bitcoin’in piyasada toplam değerini gösteren ve sürekli olarak değişen bir değerdi. 24 saat içerisinde 5 milyar doları aşan toplam piyasa hacmi, zaman zaman ise 8 milyar dolar ve daha büyük boyutlarda gerileme/düşüş yaşanmasında etkili olmaktadır. Piyasa hacminin düşmesi, gerek yatırımcıların piyasadan çekilmesi ve yatırımlarını çekmesinden, gerek ise Bitcoin fiyatının düşmesinden kaynaklanıyor olsa bile bunun birçok fazla temel teknik nedeni bulunmaktadır. Teknik nedenlerin anlatılması büyük yatırımcılar (duayenler) tarafından dahi henüz kesin ve net olarak ortaya çıkarılmış değildir.

Bitcoin’in adının tüm kripto paralar arasında bu kadar sık duyulmasının nedeni ise hemen bir önceki metinde de açıkladığımıza benzer olarak tarihin ilk kripto para birimi olması ve bunun gücünü kullanarak bugün geldiğimiz bu büyük sektörde insanların en fazla ilgi gösterdiği coin olmasında etkili oldu.

Bugüne kadar yıllardır kripto para sektöründe sürekli olarak değişimler yaşanmasına rağmen gücünü bu kadar fazla koruyabilen ve bu konuda en fazla etkili olan kripto para biriminin Bitcoin olması da bu gücü sürekli olarak daha fazla arttırdı. Öyleyse Bitcoin kim tarafından üretildi? Sorusuna yanıt vermenin zamanı da gelmiş demektir.

Bitcoin 2008 yılında Satoshi Nakamoto isimli bir kişi tarafından üretilse bile bu kişinin adı ve soyadının gerçek olmadığı ve sadece takma ad olarak bu ismi kullandığı tahmin edilmektedir. Satoshi Nakamoto adını kullanan bu kişinin asıl amacının tamamen gizli kalması gereken kripto paralar konusunda kendisine ulaşılmasını engellemek için olabildiğince dikkatli olarak hareket ettiği ve bugüne kadar dünyada istihbarat kurumları dahil olmak üzere casusluk şirketleri ve ajanlık faaliyetleri yürüten şirketlere yapılan milyonlarca dolarlık ödemelere rağmen bulunmamıştır. Japonya asıllı olduğunun tahmin edilmesinin nedeni ise kendisinin takma ad ve soyad kullanmasına rağmen ABD’de yaşamasına inandırması ve kendisini Japonya asıllı bir kişi olarak göstermesinden kaynaklanmıştır. ABD istihbarat kurumu CIA ve FBI tarafından kendisinin bulunduğu daha önce birkaç kez iddia edilmiş olan bu kişinin yaşı, nerede yaşadığı, mesleği, kim veya kimler olduğu konusunda dünyada sadece birkaç kişinin bilgi sahibi olduğuna inanılmakta olup CIA ve FBI tarafından ise kimliğinin açık bir şekilde bilindiği iddia edilmektedir.

CIA bu konuda kendilerine Twitter hesabından yapılan ”Satoshi Nakamoto kimdir biliyor musunuz?” sorusuna tarihi bir yanıt vererek ”biliyor olabiliriz, bilmiyor olabiliriz” yanıtı ile Satoshi Nakamoto’yu merak edenleri ortada bırakmış ve bu sorunun yanıtını asla öğrenemeyecek olduklarına inandırmıştır. ABD’li istihbarat kurumları tarafından dünyanın hiçbir diğer istihbarat kurumlarının Satoshi Nakamoto’yu bilmedikleri sıkça iddia edilmiş olup, farklı istihbarat kurumlarının bu kişiye ulaşmasının nasıl ki sıradan bir vatandaş için son derece imkansız ise, aynı oranda imkansız olduğu birçok kez farklı çevrelerce iddia edilmiştir.

Satoshi Nakamoto adını kimin verdiği veya bu ismin Japonya dahil olmak üzere Asya bölgesindeki kayıtlarda olup olmadığı yönünde yapılan araştırmalarda ise tam olarak isme erişimin olmadığı ve soyadı konusunda ise Asya hükümet veritabanlarına erişim olmadığından ve bu bilgilerin halka açık olmadığından dolayı erişilmesi mümkün değildir. Baktığımız zaman bugüne kadar binlerce kişi kendisinin Satoshi Nakamoto olabilecek olduğunu sosyal medyada iddia etmiş ve kendisini Bitcoin üreticisi olarak göstererek sosyal medyada ve basında oldukça ön plana çıkmaya çabalamıştır. Ama bu çabalar tamamen başarısız kalarak, bugüne kadar hala Bitcoin’i üreten kişi kim? Sorularına yanıt verilmesini engellemiştir.

 

Bitcoin Neden Ortaya Çıktı?

Bitcoin‘in ortaya çıkış amacı ile ilgili olarak bugüne kadar çeşitli binlerce farklı iddia ortaya atılmıştır ama asıl amacının karanlık internet üzerinde tamamen gizli olarak kullanılması için üretildiğine yönelik ortaya atılmış olan iddiadır. Karanlık internet veya derin ağ olarak tanınan bu ağda insanların tamamen gizli olarak ve hiçbir devlet tarafından yapılan ödemelerin asla görünmemesi ve bulunamaması amacı ile tasarlandığına dair ciddi iddialar bulunmakta. Bu iddiaların nedeni ise Bitcoin’in Satoshi Nakamoto tarafından karanlık internet için tasarlanmış olduğuna dayalı ve bunun nedeni olarak karanlık internetin ilk 2009 yılından itibaren Bitcoin ve kripto paraları aktif olarak tüm ödeme yapılabilecek olan sitelerde kullanmasından kaynaklandı.

Bilinmiyor olsa bile bugüne kadar karanlık internet ödemelerinde hep kripto paralar ilk tercih olarak seçilmeye başlamıştır 2013 yılı ve sonrasında bu oran çok daha fazla artmıştır. Geçmiş yıllarda ise karanlık internetin PayPal kullanımı ile hizmet veren sayfalarının tamamına yakını artık, insanların kripto para ile ödeme yapmasını şart koşup bununla ilgili özel olarak kendi cüzdan numaralarını vermekte ve daha sonrasında karşı taraf ile iletişime geçerek teslimat yapmaktadır.

Satoshi Nakamoto isimli kişi tarafından üretildiği ve ortaya çıkarıldığı tahmin ediliyor olmasına rağmen bu noktada dikkat edilmesi gereken Bitcoin’i tek bir kişinin üretmiş olmadığına dair iddialardır. Bitcoin’in ortaya çıkması ile ilgili en dikkat çeken hikayelerden bir tanesi 2 karanlık internet kullanıcısının birbirlerine gizli olarak ödeme göndermek istemelerine rağmen bunu asla yapamayacak olduklarını anladıktan sonra ikili olarak bu ödeme aracını geliştirmiş oldukları iddialarıdır.

İddialar bununla sınırlı mı? Elbette ki değil. Bitcoin’in ortaya çıkış nedeni ile ilgili bir diğer ve çok detaylı iddia ise Amerikan devleti ile İsrail tarafından ortaya çıkarıldığı yönündedir. ABD ve İsrail’in ortaya çıkardığı iddialarının arkasında Amerikan devletinin kendisinin desteklediği grupları fonlamak için bu şekilde bir plan ortaya çıkarmış olduğu iddiası ortaya atılsa bile, İsrail ile ortak olarak geliştirildiğine yönelik çok ciddi şüpheler vardır. Amerikan yönetimi ise bu iddialar karşısında beklenen tavrını koruyarak kripto para konusunda bilgi vermemekte ve üzerinde pek fazla durmayarak, bu konuyla pek yakından ilgilenmediklerini belirtmekte. ABD’li senatörlerin senatoda yaptıkları ”neden kripto paralar ile ilgili hemen önlem almıyoruz?” sorularına ise hükümet yetkilileri ve Ulusal Rezerv Bankası Başkanı tarafından verilen yanıtlar arka planda önlemler alındığı ve alınmaya devam edildiği yönünde iken, yeterli olan önlemlerin alındığı ve arka planda tehditlerin gelmeden önce kendilerinin kontrolü ve izleme alanının içerisinde olduğuna yöneliktir. Bu açıklamalarda kripto paraların yaratıcısının ABD olabilecek olduğuna dair iddiaları kuvvetlendirerek daha fazla bu konu üzerinde durmayı gerektirmektedir. Er ya da geç olarak kripto paraları kim çıkardı, Bitcoin’i kim çıkardı? Sorularına yanıt bulmak mümkün mü? sorusunun cevabı ise yaratıcısı olan devlet veya kişi/kişiler tarafından açıklanmadığı sürece mümkün değildir.

 

Bitcoin Nasıl Üretilir, Bitcoin Madenciliği Nedir?

Bitcoin madenciliği veya Bitcoin nasıl üretilir? Sorusunun yanıtı çoğu kez değişmez olan genel kurallara ve piyasaya bağlıdır. Bitcoin üretimi yapanların adına Bitcoin madencileri ifadesi ile anılmakta olup, Bitcoin madenciliği aslında sıfırdan Bitcoin üretmeyi temsil etmektedir.

Madencilik, hesaplama gücünü kullanarak işlemi sağlayabilme, sistem ağını güvenli bir biçimde koruma ve sistemde yer alan tüm kullanıcıyı eşleştirme işlemidir. Daha önceki sayfalarda Bitcoin’in hiçbir kurum veya şirket tarafından yönetilmediğini ifade etmiştik. Bu durumda insanın aklına Bitcoin transferleri nasıl gerçekleşiyor? sorusu gelmektedir. Bu noktada örneğin Ahmet, Ayşeye 1 Bitcoin gönderecekse bu işlemin kontrolü ve gerçekleşmesi, bilgisayarının işlem güçlerini bu sistemin bir parçası olarak kullanan madenciler tarafından yapılır. Madenciler ise bu işlemleri yapması sonucunda sistem tarafından Bitcoin ile ödüllendirilir ve Bitcoin üretilmiş olur.

Peki Bitcoin hangi cihazlar ve yöntemler ile üretilir? Bitcoin üretimi için aslında bir bilgisayar yeterlidir. Bitcoin’i üretecek olan teknik donanım parçaları arasında sıradan bir bilgisayar parçaları ile en önem taşıyan parçalardan bir tanesi olan ekran kartına sahip olmaktır.

Bitcoin madenciliğini yapmak oldukça fazla zorlu olan bir işlem olması dolayısı ile herkesin yapabilecek olduğu bir iş değildir. Her şeyde önce Bitcoin madenciliğini ciddi olarak yapabilmek için donanımsal gereksinimleri alabilmek için gerekli olan para miktarının cebinizde hazır olarak bulunması gereksinimidir. Bitcoin madenciliği yapacak olan bir kişinin ciddi bir kazanç için bu işi yapması gerektiği zaman cebinden binlerce dolarlık para harcamak zorunda kalacak olduğu ve bununla sınırlı kalmayacak olduğunu çok iyi bilmesi gerekir. Neden bu kadar yüksek para harcamak gerekir? Sorusunun yanıtı ise karmaşıktır.

Şu anda Bitcoin madencisi olan birçok kişi yani Bitcoin zincirinde çok fazla kişi bulunduğu için (bilgisayarlarının işlem güçlerini bu ağ için kullananlar) işlem gücü yüksek olan bilgisayar kullanıcıları ödüllerden daha fazla pay alır. Çünkü Bitcoin ağındaki işlemleri daha fazla gerçekleştirir.

Bu yüzden madencilik için tüm donanım parçalarını aldığınız zaman iş bununla kalmaz. Bu cihazlar aşırı yüksek enerji kullanımı ve dolayısı ile aşırı yüksek bir sıcak hava üretirler. Bir bilgisayarda nasıl ki yüksek grafiklere sahip olan bir oyunu oynarken cihaz aşırı ısınır ve ve daimi fanları çalıştırarak cihazı soğutmaya çalışır, zaman zaman ise bu yetmez bilgisayarın altına veya belirli bölgesine soğutucu çıkarılabilir fanlar takılır ve cihazın serin tutulması sağlanır. Madencilik için gereksinimlerde bu şekildedir. İnsanların sürekli olarak madencilik konusunda takılı kaldıkları en büyük nokta ve hata ise burada devreye girer.

Bitcoin madenciliği yapmak isteyen bir kişinin paradan hariç, bu sistemleri kurabilmek ve en iyi düzende yönetebilmesi gerekir. Bunu para vererek başka uzmanlara yaptırmak mümkün olsa bile, soğutma konusunda ve enerji konusunda burada vereceğimiz örneklere de çok dikkat etmek faydalı olur.

Madencilik işlemleri için yazılımı ve donanımsal gereksinimleri aldınız ve kurulumu yaptınız. Tek bir tuşa basmanız durumunda onlarca cihaz aktif olarak çalışmaya ve maximum performans modunda kazı yapmaya başlar. Bu kazı sırasında ortalama olarak ortamın ısısı ve cihazların model ve durumlarına göre 60-120 dakika arasında ortam sıcaklığında belirgin bir artış meydana gelecektir. Bu artış oldukça hissedilebilir olacak ve bununla birlikte aşırı yüksek ısılara varacak şekilde artarak devam edecektir. Eğer birkaç saat veya birkaç gün içerisinde cihazların aşırı ısısı giderilmez ise ortamdaki cihazlar zaten tek tek bozulacak ve aşırı ısı dolayısı ile yanma riski ile büyük bir problem yaracaktır. Ortamın ısısını gidermek için bir pencerenin açılması, kapı ve camların açılması sadece oda sıcaklığını bir miktar giderir. Burada önemli olan ise cihazların aşırı ısınmasını engelleyerek maximum performans modunda en üst düzeyde çalışmalarını sağlamak ve bunu yaparken olabildiğince bir klima veya soğutucu yardımı cihazları serinletmek gerekir.

Cihazların soğutulması için yapılması gereken ortamın klimalı bir ortam olması ve gerekirse birden fazla klima ile ortamın sıcaklığının en düşük seviyede tutulmasıdır. Bilinenin aksine soğuk eğer ki -5 derece ve altında değilse cihazlara zararı çoğunlukla olmayacaktır, tam aksi bir yönde cihazların aşırı ısınmasını engelleyerek soğuk kalmasında yararlı olacak olduğundan dolayı cihazların kazı işlemleri sırasında olası problemler yaşatmaları ve yangın riskini en düşük orana kadar çekecek olup maximum performans almanızda etkili olacaktır.

Bir klima kullanımı durumunda mevcut cihazların odada yerleşiminine göre cihazlara direkt olarak üflemesi yerine, sürekli olarak yan-aşağı, aşağı-yan olarak üfleyecek şekilde ayarlanması cihazların sıcaklıklarının ve oda sıcaklığının daha düşük seviyelere gerilemesinde etkili olur.

Tüm detaylar bu kadar diye düşündüyseniz maalesef yanıldınız. Bitcoin madenciliği yapmanın bir o kadar zor olan kısmı ise cihazların çıkaracak olduğu yüksek sestir. Eğer ki 10’dan daha fazla parça ile üretim yapıyorsanız ve bir ev odası ortamında bu işlemi apartman dairesinde yapıyorsanız komşularınızın evinize gelmesi ihtimalini göz ardı etmemelisiniz. Bitcoin madenciliği yaparken cihazlar çok güçlü olması ve kasa içerisinde olmayacak olduğundan dolayı fan sesleri ve cihazın kendi sesi dolayısı ile tüm cihazların maximum performans modunda çalışmaları sonucunda karşı tarafın sesini ev ortamında duyamayacak kadar yüksek güçlü ses çıkaracaktır. Bu sesi ne yaparsanız yapın engellemek mümkün olmayacağı için bu noktada kripto para madenciliği yapmadan önce izolasyon çalışmalarının son derece iyi yapılması ve gerekirse ev ortamında değil, bir depo ortamında veya bu iş için uygun olarak tasarlanmış mekanlarda bu işi yapmak daha rahat ve güvenilir olabilir.

Madenciliğin bir diğer riskli yanı ise üretim aşaması dolayısı ile enerji fiyatlarınızın binlerce lira gelecek olduğu yönünde olacaktır. En yüksek performanslı 10 ve daha fazla cihazı çalıştırdığınızda ve klimanın 7 gün 24 saat durmadan bu cihazları soğutmak için çalışacak olduğu hesaba katıldığı zaman yatırımcıların ay sonunda yüzlerce lira değil, binlerce lira fatura ödemek zorunda kalacaklarını göz önünde bulundurmaları gerekir. Faturaların yüksek gelmesine rağmen kazancınız daha yüksek olacağı zamanlar bu bir problem olmayacak olsa bile zaman zaman madencilik gelirlerinin çok düşük kalıp, enerji fiyatlarının en yüksek seviyelerde olabilecek olduğunu asla unutmamalı ve bunu düşünerek enerji parasını en az 3 ay kendi cebinizden binlerce lira ödeyebilecek şekilde ayarlamanız gelecekte problemler yaşamanızın önüne geçecektir.

Bir diğer sorun ise özel enerji firmaları ile yaptığınız yıllık maximum tüketim ve aylık maximum tüketim oranlarıdır. Eğer ki bir evde tüketilecek olan enerji oranı yıllık 100.000 TL tutarını aşamaz diye bir sözleşmeniz var ise ve siz 101.000 TL enerji kullanırsanız bu durumda daha yüksek ücretlerden, yeni bir sözleşme yapmak zorunda kalacaksınız demektir. Bu her enerji şirketi için geçerli olmasa bile bu tutarı ve durumu madencilik yapmadan önce bağlı bulunduğunuz enerji şirketinden öğrenmeniz gelecekte olumsuz problemler yaşamanızı engelleyecek olan bir sonuca gitmenizde yararlı olacaktır.

 

Bitcoin Nasıl Alınır, Nasıl Satılır?

Bitcoin’in değerini şu an dünyada bütün emtialarda olduğu gibi arz ve talep dengesi belirler. Oluşan bu arz ve talep dengesine göre Bitcoin’in parasal bir değeri olmuş olur.

Bitcoin alıp satabilmek için öncelikle bu iş için kurulmuş bir kripto para borsasında üyeliğiniz olması gerekir. Kripto para borsalarına üyelik genellikle ücretsiz olup komisyon oranları ile çalışmaktadırlar. Bu komisyon oranları da çoğu kez çok büyük oranlara kadar makul olmasına rağmen hangi kripto para borsasının size uygun olduğuna karar verdikten sonra adım atmak ve bununla ilgili kararınızı vermek için gerekli araştırmayı yapmanız yeterli olur.

Kripto para borsasında kendinize bir üyelik açmanızın hemen ardından Bitcoin alabilir ve satabilirsiniz. Dikkatli olmanız gereken konu cüzdan adresinize (Banka hesaplarındaki IBAN numaralarına benzetebiliriz) yapacak olduğunuz transferlerde mutlaka cüzdan adresinizin durumunu kontrol etmek ve başkasına ait olmadığından emin olduktan sonra para gönderimi yapmaktır. Olumsuz bir durumda eğer ki size para gönderecek olan kişiye yanlış cüzdan adresi verirseniz bu parayı asla geri alamayacak olduğunuzu, yanlış kişiye para göndermeniz durumunda yine asla yasal olarak dava açsanız dahi alamayacak olduğunuzu açık bir şekilde kabul ederek transfer yapar ve üye olursunuz. Bu durum kripto paraların doğasında olan bir şeydir ve asla engellenmesi henüz mümkün değildir.

Sıfırdan nasıl kripto para sahibi olabileceğinizi öğrenmek için tıklayın: Kripto Para Nasıl Alınır?
 

Bitcoin Ne Kadar Kazandırır?

Bu soruya yanıt vermek ne mümkün? Bir altın aldınız ve bunun size 2 yıl sonra ne kadar kazandıracak veya ne kadar kaybettirecek olduğunu bilebilir misiniz? Hayır asla bilemezsiniz. Bitcoin için de aynı bu durum geçerlidir. Eğer ki bir yatırımı yaparken kaybedecek veya ne kadar kazanacak olduğunuzu kesin bilmek isterseniz daha garanti yatırımlar yapmalı ve riski olan kripto para yatırımlarından mümkün mertebe tamamen uzak kalmalısınız.

Medyada yazıldığından farklı olarak kripto paralar sayesinde milyoner olma dönemi artık geride kalmış durumdadır. Bunun nedeni ilk yatırımcıların milyonlarca dolar kazanmış olmalarına rağmen artık bu durumun artan yatırımcı sayısı ve diğer etkenler hesaba katıldığı zaman mümkün olmadığı yönündedir. Yine de milyonlarca dolar kazanmak mümkündür ama 10.000 dolar yatırım ile 3 milyon dolar kazanmanızın mümkün olmadığını, en azından gelecek birkaç aylık sürede bunun mümkün görünmediğini bu basın saatine göre bilmeniz gerekir.

Bitcoin ne kadar kazandırır? Bitcoin’in kazandıracak olduğu oran ve tutarlar sürekli olarak değişir. Bir ay içerisinde %90 oranını geçen kayıplar yaşatabilecek olduğu gibi, bir ay içerisinde %300’leri aşabilecek kadar size kazandırabilir.

Bugün yatırdığınız 1000 dolarlık bir yatırım tutarını gelecek hafta 19 bin dolar olarak geri alabilecek olduğunuz dönemler yaşanmış olması, gelecekte bunun yaşanmayacak olduğu anlamına gelmese bile dikkatli hareket edilmemesi durumunda sonuçlarının kötü olabilecek olduğu ve asla kripto paraların kesin kazançlı yatırımlar olmadığını bilmek gereklidir. Bitcoin sahibi olmak isteyen kişilerin kısa vadeli olarak değil, orta ve uzun vadeli kripto para yatırımlarından daha fazla kazanabilecek olduklarını da akıllarından çıkarmaları işin uzmanlarınca önerilir. Bitcoin son 10 aylık sürede yatırımcılarına 1 ay dışında sürekli olarak büyük oranlara varacak ve geri döndürülmesi zor olacak kadar büyük miktarlarda kayıplar yaşatmıştır. Bunun nedeni ise kripto paraların genellikle yatırımcılar tarafından 10 ay öncesinde sürekli olarak yükselecek olduğu inancının etkili olması ve bunun sonucunda ise yatırımcılara gerekli olan kazancın gelmemesi dolayısı ile hüsrana uğrayarak piyasada boş bir şekilde kalmalarının sonucunda oluşan neticeden dolayıdır.

Bitcoin’den ne kadar kazanacak olduğunuz veya ne kadar kazandığınızın konusuna daha detaylı bakılacak olursa, eğer ki iyi dönemde yatırım yapar ve en düşük fiyattan büyük yükseliş öncesinde yatırım sahibi olursanız kazanmama durumu çok daha az olacaktır. Ama tam tersi en yüksek fiyattan yatırım yapıp en düşük fiyata düşüş döneminde yatırım yaparsanız bu durumda elinizde olan tüm birikimleri belki de sonsuza dek kaybetmek mümkündür.

Son 1 yıla bakıldığında Bitcoin’in en düşük olduğu fiyat seviyesinde aylar genellikle yıl içerisinde olmakta, en yüksek fiyat seviyesi ise yıl sonunda Aralık ve Ocak ayları arasında olmakta. Bu sürekli olarak böyle mi olacak? Hayır böyle olmayacak. Bundan dolayı piyasa durumunu çok iyi bilmek ve izlemek, grafikleri iyi okumak ve insanların yaptıkları yorumları dikkatle takip ederek, herkesin dediğine değil, güvenilir yatırımcıların ve kendi tanıdıklarınızın yorumlarını birbiri ile karşılaştırıp en sonunda kendi düşünceniz ile harmanlayarak karar vermeniz durumunda kazançlı çıkmanız mümkündür.

 

Bitcoin’in Avantajları Nelerdir?

Tamamen özgürlük!

Bitcoin ile herhangi bir zamanda dünyanın herhangi bir yerine para gönderebilirsiniz ve alabilirsiniz.

Sınır bölgelerinden geçişlerde, banka tatil dönemleri ve resmi tatillerde, maximum miktarda para taşıma sınırını düşünmenize gerek yok, Bitcoin ile yanınınızda dijital cüzdanınızda (eğer Bitcoinleriniz kripto para borsalarında ise, borsa tarafından sizin için dijital cüzdan oluşturulur ve paranız bu dijital cüzdanlarda saklanır) saklar istediğiniz kadar fazla para taşıyabilirsiniz. Bir sınır yok!

Bitcoin ile paranızın kontrolü tamamen sizdedir. Bitcoin ağında merkezi otorite ve kural koyucu kişi veya kişiler yoktur. Değerini tamamen piyasa durumuna göre kendi kendisine belirler.

Güvenlik!

Kullanıcıların işlemlerini kontrol edebilmeleri ve kendi işlemlerini başkalarının asla kontrol edememeleri güvende olmalarını sağlayan özel bir ayrıcalıktır.

Aktarımlar son derece güvenlidir ve hata olmaz. Çünkü Bitcoin ağında yapılan bu işlemler ağda olan tüm madencilerin onayından geçer (Tabi bunu bilgisayarlar otomatik olarak kurulan algoritma ile kendisi yapar). Ayrıca herhangi bir saldırı veya sistemde sıkıntı olabilmesi için ağdaki yüzde 51’lik hakimiyetin biri veya birilerinin eline geçmesi gerekmektedir ki buna imkansız gözüyle bakılmaktadır.

Kişisel bilgilerin meraklı gözlerden saklanmış olması sayesinde, Bitcoin sizi çoğu zaman kimlik hırsızlığına karşı korur.

Paranızın güvenliğini sağlamak için Bitcoin, cüzdanlar aracılığı ile veya kripto para borsalarında yedeklenebilir ve şifrelenebilir. Soğuk cüzdanlar adı altında kripto para borsaları da bu paraları özenle korumaktadırlar.

Tamamen Şeffaflık, %100 Anonim Kalma

Blok zinciri ile, herkesin görebileceği tüm nihai işlemler mevcuttur, ancak kişisel bilgiler gizlidir. (bir kişi sizin adınızı ve kim olduğunuzu görmeden kripto para borsasında ne kadarlık alım yaptığınız veya ne kadarlık satış yaptığınıza dair bilgileri görebilir. Ne kadar fiyattan alım yaptığınızı ortak ağda görebilir ama asla bu kişinin kim olduğu konusunda size ulaşamaz. Bundan dolayı kimliğiniz tamamen gizlidir ve asla başkaları ile paylaşılmayacak olduğundan dolayı kripto para yatırımında güvende olduğunuz anlamına gelir.

Genel adresiniz (kripto para cüzdan numaranız tıpkı IBAN gibi) görünür olan şeydir; Ancak kişisel bilgileriniz buna bağlı değildir.

Bitcoin protokolü herhangi bir kişi, kuruluş veya hükümet tarafından manipüle edilemez, baskı altına alınamaz veya hakkında kesin kararlar alınamaz. Bunun nedeni ise,  Bitcoin’in kriptografik olarak güvenli olmasından ve kimsenin elinde olmamasından kaynaklanmaktadır.

Çok Düşük Ücretler

Şu anda Bitcoin ödemelerinde hiçbir ücret istenmez veya çok düşük oranlarda ücret istenir.

İşlemler ile, yatırımcıların işlemleri daha hızlı işlemek için ücretler ortaya çıkabilir. Ama bu ücretler son derece düşük olacaktır. Bunu bir kripto para borsasından yapacak olduğunuz transferde verecek olduğunuz ücret olarak düşünebilirsiniz. Ücret ne kadar yüksek olursa, ağ içinde daha fazla öncelik kazanır ve daha çabuk şekilde işlenir. Ayrıca gönderdiğiniz miktara göre ücret artmaz.

Dijital döviz değiştiriciler (Currency exchange), Bitcoinleri fiat para birimine dönüştürerek daha hızlı transfer ve daha kolay gönderime yardımcı olur. Bu hizmetler genellikle kredi kartlarından ve PayPal’dan daha düşük ücrete sahip olması ile birlikte komisyon olarak adlandırılabilir.

Satıcılar İçin Son Derece Daha Az Risk

Bitcoin işlemlerinin tersine çevrilememesi, kişisel bilgileri taşımaması ve güvenli olması nedeniyle tüccarlar sahtekârlıktan kaynaklanabilecek olası zararlardan korunmaktadır. Bir alıcı size ödeme gönderdikten sonra bunu geri alma hakkına asla sahip değildir ki geri almak istese dahi sizin kim olduğunuzu bilemeyeceği için ve sizden bir malı teslim almasına veya hizmeti teslim almasına rağmen sizin bu mal veya hizmeti teslim etmediğinizi iddia etmesi durumunda paranızı korumuş olursunuz. Bunu yaparken dikkat etmeniz gereken ise alıcının sizi suçlayabilecek olduğu durumlara karşı bile olumsuz bir durumda alıcının size paranızı göndermediğini yine aynı şekilde beyan edebilecek olduğunu ve hem alıcının, hem satıcının korunmasında etkili bir seçenektir. Bu zaman zaman hak ihlallerine sebep olsa bile güvenilirliği çok yüksek olan bir yöntemdir ve etkili olarak kullanım güvenliği sağlamaktadır.

Bitcoin ile tüccarlar, suç oranlarının ve dolandırıcılık oranlarının yüksek olabileceği iş yapabilir. Bunu engellemek mümkün olmasa bile bu bazı durumlarda avantaja dönüşebilir.

Dolandırıcılık: Kripto cüzdan adresleri kişiseldir ve özel olarak farklı hanelerden üretilir ve sürekli olarak değişebilir. Bu sayede bir kişiye gönderdiğiniz para asla size geri gelmez ve yanlış olarak göndermenizin önüne geçer. Dolandırıcılık vakalarında bu bir engel olup, eğer ki karşı taraf kendisine para gelmediğini iddia eder ise cüzdan adresini kendi belirttiği için sizin hakkınız burada çok daha fazla olabilir.

Kimlik Hırsızlığı: Kredi kartınızı bir satıcıya verdiğiniz durumda, yapılacak olan işlem küçük bir miktar olsa bile, tam kredi limitinize erişmesini sağlarsınız. Kredi kartları, mağazanın ödemeyi başlattığı ve belirlenen tutarı hesabınızdan çektiği “onay” temelinde çalışır. Kripto paralar ise kendiniz işlem yapmak zorunda olduğunuz ve işlem yapmadan önce tutarı kendinizin girmek zorunda olacağı veya görecek olduğunuz için olumsuz bir yüksek miktarlı ödemenin önüne geçer ve sizin tüm bakiyenizin çekilmemesi için olumlu olan bir engeldir.

Anında Anlaşma: Bir ev veya araba almak istediğiniz zaman banka aracılığı ile bu işlemi yapmak yerine kripto para ödemesi olarak bu işlemi yapmanız durumunda ödeyecek olduğunuz komisyon ücretleri son derece düşük olacaktır ve ”anında satış” yapmanıza sadece noter aracılığı ile bu satışı yapmanıza olanak tanır. Bu sayede bankalara ek ücret ödemez ve güvendiğiniz bir satıcı ve alıcı ortamında iseniz anında hemen Bitcoin ile ödeme yaparak satış ve alım işlemlerinizi komisyon ödemeden ve banka-noter arasında zaman geçirmeden yapabilirsiniz.

Herkes İçin Erişim: İnternet veya akıllı cep telefonlarına dünyada hiçbir şekilde erişimi olmayan yaklaşık 2.2 milyar insan var. Bu bireyler kripto para piyasası için hazırlanıyorlar. Kenya’nın M-PESA sistemi, cep telefonu tabanlı bir para transferi ve mikro finansman hizmeti ile yakın zamanda bir bitcoin cihazı duyurdu ve birçok Kenyalı’da çok kısa bir süre önce bir Bitcoin cüzdanına sahip oldu. Bu oran giderek artmaktadır.

Üretimin Klasik Düzende Olmaması: Bitcoin madenciliği yapacak olan veya yapan kişiler bir merkez bankasına bağlı değildirler ve kendileri istedikleri gibi üretim yapabilirler. Bunun nedeni herkesin Bitcoin madenciliği yapabilecek cihazlara sahip olması ve bu imkana sahip olması durumunda elde edecek oldukları hiçbir merkeze bağlı olmada yapacak oldukları üretim dolayısı ile üretimin baltalanmasının engellenmesidir. Üretimin durması ise son derece kötü şeyler olmadığı sürece mümkün değildir. Herkes bireysel olarak Bitcoin madenciliği işlemini aynı anda sonlandırmayacağı için bu pek olası değildir.

 

Bitcoin Dezavantajları Nelerdir?

Bitcoin Çok Yaygın Değil: Bitcoin hala sadece çok küçük bir çevrimiçi satıcılar  tarafından kabul edilmektedir. Bu, Bitcoin’e bir para birimi olarak tamamen güvenmeyi olanaksız hale getirir. Ayrıca, hükümetlerin tüccarların, kullanıcıların işlemlerinin izlenebilmesini sağlamak için Bitcoin kullanmaması için zorlama olasılığı her zaman için vardır ve var olacaktır.

Cüzdan Kaybolabilir: Bir sabit sürücü çökerse veya bir virüs o sunucudaki veriyi bozarsa ve cüzdan dosyası bozulursa, Bitcoin aslında “kayıp” olmuş demektir.  Onu kurtarmak için yapılabilecek hiçbir şey yoktur ve olması imkansızdır. Bu paralar sonsuza kadar sistemde kendi halinde kalacak ve kimse onları kurtaramayacaktır. Bu, zahmetli bir Bitcoin yatırımcısını saniyeler içinde iflas etmeye kadar sürükleyebilir ki bu istenmeyen bir sonuç olacaktır. Böyle bir durumda Bitcoin kimsenin elinde olmadığı için herhangi bir itiraz makamı bulunmamaktadır.

Bitcoin Fiyat Dalgalanmaları: Bitcoin fiyatı sürekli dalgalı olarak seyredebilir. Bu fiyat dalgalanmaları zaman zaman insanlar tarafından oldukça fazla zarar edimesine sebep olabilir. Bu bir satıcının 10 dolarlık malını 0.1 BTC karşılığında satması durumunda ve o an Bitcoin fiyatının aşırı düşmesi durumunda 10 dolarlık malın fiyatının 1 dolar karşılığında satılmasına sebep olabilir. Ki bunu satıcının geri engellemesi satış olduktan sonra asla mümkün değildir. Bunun için Bitcoin ile satış yapmak son derece risklidir ve anlık olarak yapılacak olan satışlarda bunun engellenmesi mümkün olmaz. Ancak son zamanlarda örnekte belirtildiği gibi kısa sürede ciddi oranlarda düşüşler yaşanması öngörülmemektedir. Çünkü kripto para piyasaları zaman içerisinde belli bir olgunluğa ulaşmış durumdadır.

Alıcı Hiçbir Şekilde Korunmuyor: Bir ürünü Bitcoin kullanılarak satın alındığında ve satıcı söz verilen malları göndermediğinde, işlemi tersine çevirmek için hiçbir şey yapılamaz. Bu sorun, ClearCoin gibi bir üçüncü taraf aracılar kullanılarak çözülebilir, ancak daha sonra onay verdiğiniz zaman satıcı ve alıcı güvenliği son bulacak ve ClearCoin sizin kendi banka hesabınıza bu parayı aktaracak veya sizin bilgilerinizi talep edecek olduğundan dolayı son sıradan bir banka ödemesinden çok fazla farkı olmayacaktır. En güvenilir yöntemler sizin kimliğinizin tamamen açık olması sonucunda ortaya çıkacaktır ki bu istenmeyen bir neticedir.

Bilinmeyen ve Asla Çözülemeyecek Hata Riski: Bitcoin ve kripto paralar, beklenmeyen kusurlar ve çözümü olmayan hatalar içerebilir. Bu oldukça yeni bir sistem olduğundan dolayı, Bitcoin için öngörülemez hatalar büyük kayıplara sebep olabilir. Benzer olarak kripto para borsalarının hataları çözemez duruma gelip bir anda ortadan yok olabilmesine bile varan sorunlar içerebilir.

Deflasyon: Madenciler tarafından toplamda 21 milyon tane üretilebilecek şekilde ayarlanan Bitcoin, deflasyona er ya da geç olarak neden olacaktır. Her bitcoin, toplam Bitcoin sayısı maksimuma çıktıkça daha fazla değerde olacaktır. Bu sistem, erken Bitcoin yatırımcısı olan yatırımcıların ödüllendirmek için adeta özel olarak tasarlanmıştır. Her bitcoin her geçen gün daha yüksek değer kazanacak olduğundan doayı, ne zaman ne olabilecek olduğunu bilmek ve satış yaparken dikkatli olmak çok önemlidir. Bu neden, Bitcoin piyasasının çok hızlı bir şekilde dalgalanmasına ve öngörülemeyen bir şekilde fiyat düşüş ve yükselişlerine neden olabilecek bir neticeyi beraberinde getirecektir.

Fiziksel Olarak Kullanılamaz: Bitcoin fiziksel bir formda olmadığı için, fiziksel alışveriş mağazalarında asla fiziki olarak kullanılamaz. Her zaman diğer para birimlerine dönüştürülmelidir. Bunun içinde kripto para cüzdanları özel olarak tasarlanmıştır, ancak belirli bir sistem üzerinde fikir birliği veya kesin görüş olmadığından dolayı hiçbir mağaza ve alışveriş için kesin bir yöntem yoktur. Birden fazla rakip sistem olacağından, tüccarlar tüm Bitcoin cüzdanlarını desteklemeyi imkansız bulacaktır ve bu nedenle evrensel bir sistem önerilmedikçe ve uygulanmadıkça kullanıcılar Bitcoin’leri kendileri dönüştürmek zorunda kalacaklardır.

Değer Kazanacağına Garanti Yok: Bitcoin’i yöneten merkezi bir otorite ve merkez bankası gibi bir kurum veya kuruluş olmadığından, hiç kimse ne kadar süre içerisinde ve nasıl, ne şekilde değerlenecek olduğunu asla bilemez ve bununla ilgili karar veremez. Bir merkez bankası tarafından faizlerin arttırılacak olduğu durumda o ülkenin para biriminde değişimler olabilir ama Bitcoin için ne yazık ki bu mümkün değildir. Büyük Bitcoin yatırımcı grupları, Bitcoin’lerini “satmaya” ve sistemi terk etmeye karar verirse, değeri çok azalacak olduğundan ve bu da Bitcoin’de çok büyük yatırımları olan fazla miktarda yatırım sahibi kişilere zarar verecek olduğundan dolayı Bitcoin’in merkezi olmayan yapısı hem iyi hem de kötüdür. Bunun iyi tarafı ve kötü tarafı ise zamana ve kişilere göre değişebilir.

 

Kimler Bitcoin Almalı? Bitcoin Hakkında Uyarılar

Kimlerin Bitcoin sahibi olması gerektiği veya kimler tarafından Bitcoin sahibi olunur ise kazançlı çıkabilecek oldukları konusunda kesin ifadeler kullanmak mümkün değildir. Ama kripto para sahiplerinin veya kripto para sahibi olacak olan kişilerin kısa vadede değil, en az orta vadede yatırım düşüncelerinin olması gelecekte yaşanması muhtemel olan kayıpları bir nebze engelleyebilir ve yüksek oranlarda kazanç sahibi olunmasında etkili olabilir. Bu duruma kesinlik kazandırmak için piyasanın durumunu ve yatırımcıların durumu ile kendi yatırımlarınızı ve kendi gelecek ekonomik ihtiyaçlarını belirleyecek şekilde yatırım yapmanız olası kayıplarınızı bir miktar engelleyebilir.

Kişilerin zaman zaman yaptıkları en büyük hatalar arasında bulunan ”kripto para al-sat” işlemlerine ise tecrübeli bir kişi olmadan denemeye çalışmamalı ve en yüksek tutarda iken satış, en düşük tutarda iken tahmini olarak alımlar yapmanız olası zararınızı engelleyebilir.

Eğer çok sık paraya ihtiyacınız olan ve 1 gün kadar paranızı Bitcoin’de tutabilecek veya 10 gün kadar paranızı Bitcoin’de tutup daha sonra hemen geri çekmek zorunda kalacak bir kişiyseniz bu durumda Bitcoin sizin için uygun değil demektir. Neden? Bitcoin sürekli olarak dalgalandığı ve 10 günlük sürede eğer ki bir tetikleyici yok ise düşmesi muhtemel olabilecek olduğundan dolayı kısa vadede kazandırması çok mümkün değildir. Sadece yükseliş dönemlerinde olabildiğine hızlı alım yapmanız durumunda kazancınız çok daha fazla olabilir ki bu çoğu zaman sizin için mümkün olmayabilir ve tamamen şansa bağlı olarak sizin kazanç sahibi olmanıza veya kayıp yaşamanıza sebep olabilecek bir risk işidir, demek istiyoruz ki kısa vadeli yatırımlar ve yatırımcılar daha büyük risk alır, uzun vadeli yatırımcıların ise her zaman belirli oranlarda da olsa ve az da olsa şansları daha fazla olabilir.

*Bu içerik Bitcoinsistemi.com için özel olarak hazırlanmış olup, kopyalanması tamamen yasaktır. İçerikte yazılı olan bilgiler zaman içerisinde güncelliğini ve doğruluğunu yitirebilecek olduğundan ve içerikte yer alan kur bilgisi veya fiyat bilgisi var ise değişim yaşayabilecek olduğundan dolayı güncel durumu göz önüne alarak değerlendirmeniz önerilir. Bilinmesi gerekir ki kripto para dünyasında 1 dakika öncesi ile 1 dakika sonrasında bazı kurallar değişebilir ve bu sizin zarar etmenize veya kazançlı çıkmanıza sebep olabilir. Bitcoinsistemi.com bu içeriği bilgi amacı ile hazırlamıştır ve yatırım tavsiyesi veya yatırım önerisi niteliğinde değildir. Yaşanabilecek olan olası kazanç durumları ile kayıp durumlarında sorumluluk asla üstlenmiyor ve üstlenmeyecek olup, tüm sorumluluk kişinin kendisine aittir. 

**Bitcoin avantajları ve dezavantajları bazı kişiler için avantaj durumu dezavantaj olabilir iken, bazı kişiler için ise dezavantaj – avantaj olabilir. Bu kişiden kişiye ve yatırımcıdan yatırımcıya ve zaman içerisinde kendi kendine değişebilir.

Kaynak

 

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...