Debian Backports nedir?

Backports, Debian için yapılmış bir paket yansısıdır. Testing ve Unstable sürümlerinde oluşturulmuş, yeni yazılımlara ait paketlerin, "stable" sürüm Debian Linux kurulu sistemlerde kütüphane ve paket bağımlılığı sorunu yaşamadan kurulmasını sağlamak amacıyla, stable sürümdeki kütüphanelerle tekrar derlenmiş halini sunar.

Debian Backports nedir?Örneklendirmek gerekirse;

Yazının yazıldığı şu tarihte roundcube web mail, stable sürüm Debian paket arşivinde yer almıyor. Fakat ben "Roundcube Webmail" uygulamasını manuel olarak kurmak istemiyorum. Debian paket'ine ihtiyacım var. Eğer sid veya testing paket arşivinden indirip kurmayı denersem biliyorum ki, paket bağımlılıkları ile ilgili birçok sorun çıkacak, bir çoğunu update etmem gerekecek, daha sonra başka bir paket kurulumu sırasında da silmek zorunda kalacağım. Tüm bunlarla uğraşmak yerine "sources.list" dosyasına backports yansısını girip stable sürüm Debian için hazırlanmış paketlerden rahatlıkla kurulum yapabilirim.

 

 

Nasıl kullanılır?

/etc/apt/sources.list dosyanızı açıp, metin editörünüzle en alta şu satırı ekleyin:

deb http://www.backports.org/debian lenny-backports main contrib non-free

Dosyayı kaydedip kapattıktan sonra, "apt-get update" komutunu çalıştırarak sisteminizdeki paket listesini güncelleyin. Daha güncel sürümünü yüklemek istediğiniz paket'in adını biliyorsanız şu komutla backports paket arşivinden sorunsuzca yükleyebilirsiniz:

apt-get -t lenny-backports install "paketadı"

"Roundcube Webmail" örneğinden devam edersek şu şekilde:

apt-get -t lenny-backports install roundcube

Eğer update ve backports paket arşivinden kurulum yaparken aldığınız doğrulama hatalarını durdurmak isterseniz aşağıdaki yöntemlerden birini uygulayabilirsiniz:

apt-get install debian-backports-keyring

veya

gpg --keyserver hkp://subkeys.pgp.net --recv-keys 16BA136C
gpg --export 16BA136C | apt-key add -

veya

wget -O - http://backports.org/debian/archive.key | apt-key add -

Kaynak

 
Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...