Linux Kernel (Çekirdek) nedir?
Linux kernel işletim sisteminin çekirdeğidir. Bütün sistemin kontrolünden sorumludur. Yazılım ile donanım arasındaki bağlantıyı sağlar. Dosya sistemleri, kullanıcılar, uygulamalar, sürücüler vs. hepsi kernel tarafından kontrol edilir.
Kısaca Kernel (Çekirdek)ın açıklamasını yapmak gerekirse;
- Donanım ile yazılım arasında haberleşmeyi sağlar,
- Süreklilik, kararlılık ve güvenlik esastır,
- Sistemin çalışmasından, kaynakların etkin kullanımından ve kaynak erişimlerinin düzenlenmesinden sorumludur,
- Bellek yönetimi
- İşlemci yönetimi
- Donanım erişim yönetimi
- Süreçlerin yönetimi
- Input/Output işlemlerinin yönetimi
Diğer işletim sistemlerinin aksine Linux, kullanıcılarına işletim sisteminin hayati bir parçası olan çekirdekle oynama, serbestçe değiştirme, yeniden derleme ve güncelleme hakkı verir.
Linux Çekirdeği sürüm numaralı birbirinden nokta ile ayrılmış üç bölümden oluşur.
Birinci Bölüm 2.6.7 : Versiyon numarasıdır. Şu anda en yaygın olarak kullanılan çekirdek versiyonu budur ve bu sürüm üçüncü kuşak versiyondur ( 0. , 1. , 2. )
İkinci Bölüm 2.6.7 : Çekirdek major numarasıdır. 0 dahil olmak üzere çift sayılı numaralar kararlı ve güvenilir sürümleri temsil etmektedir, güvenle indirip derleyebilirsiniz. Bu numara tek ise sürümün henüz test aşamasında olduğu ve güvenilir olmadığı anlaşılmaktadır.
Üçüncü Bölüm 2.6.7 : Çekirdek minör numarasıdır. Her sürümde bir artar. Numarasnın tek veya çift olmasının bir anlamı yoktur. Örneğin 2.6.7 beta çekirdeğinin bir sonraki versiyonu 2.6.7; bundan sonra yayınlanacak bir sonraki kararlı versiyon numarası 2.7.0 olacaktır.
Eğer çok geçerli bir sebebiniz yoksa Major Numarası çift olan (kararlı) bir çekirdek sürümü ile başlamanız daha sağlıklı bir tercih olur.
Yeni Çekirdek kaynak kodlarını
ftp.kernel.org veya ftp.linux.org adreslerinden ya da bu adreslerin Türkiye yansısı olan
ftp.linux.org.tr ’ den indirebilirsiniz.
2- Neden Kernel (Çekirdek) Derlenir?
Kernel derlemenin amacı; yeni kernelın size uygun olmayan donanım desteğini ( SCSII sürücüleri, USB aygıt desteği vb) ve yazılım desteğinizi ( IPv6, Firewall vb ) kaldırabilir, ya da modül olarak ekleyebilirsiniz. Bu sayede daha küçük ve dolayısıyla hızlı açılan bier çekirdeğe sahip olabilirsiniz. Ayrıca ilerde Linux’la dev sunucu sistemler kurarken neler yapacabileceğinize dair ipuçları elde edebilirsiniz.Kernel içinde yapılan değişiklikler bir nevi rol yükleme yada kaldırmak için kullanılır.
3- Çekirdekte Hata Nelere Sebep Olur ?
Kernelı derlemeden önce konfigurasyon sırasında yapacağınız bir hata sisteminizin açılmamasına sebep olabilir. Sisteminiz açılsa bile bazı donanımlar ve yazılımlar doğru çalışmayabilir. Her şey ters giderse sieteminizi açılış disketinizden açarak LILO’ ya eski çekirdeği yükleyerek sisteminizi açabilir ve tekrar deneyebilirsiniz.
Linux çekirdeği GNU Genel Kamu Lisansı sürüm 2 (GPLv2) altında yayınlanmıştır[3] ve dünyanın dört bir yanından katılımcıların katkılarıyla geliştirilir. Günlük geliştirme faaliyetleri Linux çekirdeği e-posta listeleri[4] üzerinden yürütülür.
Linux çekirdeği ilk olarak Finlandiyalı bilgisayar bilimi öğrencisi[5] Linus Torvalds tarafından 1991 yılında tasarlanıp yaratıldı. Kısa zamanda Linux'un çevresinde toplanan geliştiriciler ve kullanıcılar diğer Özgür Yazılım projelerinden uyarladıkları kodlarla yeni bir işletim sistemi oluşturmaya başladılar.[6] Linux çekirdeğine binlerce programcı katkıda bulundu.[7] Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiş çok sayıda Linux dağıtımı vardır.
GNU/Linux işletim sistemiyle çalışan bir bilgisayarda Linux çekirdeği sürümünü öğrenmek için, komut satırında
uname -r
komutu kullanılabilir.
Yukardaki resimde çekirdeğin gelişiminin yıllara göre durumu verilmiştir.
Kaynak
- http://www.wikiturk.net/Madde/13943/kernel-cekirdek-nedir
- http://tr.wikipedia.org/wiki/Linux_%C3%A7ekirde%C4%9Fi
Apache PHP MYSQL Kurmak
LAMP (Linux Apache Mysql PHP) kurulup bazı ayarların yapılması
26,283 okuma,
Java Kurulumu
Sun Java yüklemek, yeni adıyla oracle Java yüklemenin yolları
25,760 okuma, 18/12/2014