C Derleyici Hazılırlıkları

İlk kodlarımızı yazalım...

İlk kodumuzu yazıyoruz ve DEV++ deki Complie and Run menüsüne tıklayınca aşağıdaki görüntüyü elde ediyoruz.

C Programlamaya Giriş

Eğer Linux tabanlı bir sistem kullanıyorsanız, aşağıdaki gibi derleyip çalıştırabilirsiniz.

 ?/progs$ ls
hello.c
 ?/progs$ gcc -o hello hello.c
 ?/progs$ ls
hello hello.c
 ?/progs$ ./hello
Hello, world!
 ?/progs$
 

Ayrıca NetBeans ile Linux ve Windows üzerinde kullanım için Linux ve Windows Üzerinde C ve C++ Kullanımı dökümanına göz atabilrisiniz.

Bir C Programı Nasıl İşletilir

Bir C programı ayrıca, basitçe RUN altmenüsünden START seçilerek derlenip çalıştırılabilir. Sözdizimsel hatalar bildirilecektir, fakat uyarı dışında başka hata yoksa, programın yürütülmesine geçilecektir.

Programın çıktısı otomatik olarak çıktı ekranında görüntülenir.

Hata bulma konusunda bir iki söz. Aşağıdaki yöntemleri kullanmak için programınızın DEBUG modunda derlenmesi gerekmektedir.  Programınızı çalıştırmaya başlamadan önce, deyime bir kesilme noktası (breakpoint)
koyarak, yürütmenin o deyime gelince beklemesini sağlayabilirsiniz. Sadece imleci deyimin üstüne götürüp F 9’a basmanız yeterlidir. Daha sonra, kesilme noktasını kaldırmak isterseniz aynı işlemi tekrarlayın.

Programın çalışması devam ettiği esnada bir değişkenin ve/veya ifadenin değerini görüntüleyebilirsiniz. DEBUG altmenüsündeki ADD WATCH menü maddesini seçin ve sürekli görüntülemek istediğiniz değişkeni veya ifadeyi yazın.

Çalıştırılmakta olan deyimleri görüntülemek için bir izleme (trace) kolaylığı da mevcuttur. Bir fonksiyon çağrısı esnasında fonksiyon içindeki deyimleri izlemek için F 8’e basın, fonksiyon içindeki deyimlerin izlenmesini atlamak için F 10’a basın.
 

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...