Eticaret Nedir?

Bilindiği gibi “ticaret” ifadesi kavramsal olarak “mal veya hizmetin satın alınması ve satılması“ işlemlerini kapsamaktadır.

Bu sürecin elektronik ortamda, Ä°nternet üzerinde yapılması E-Ticaret kavramını ortaya çıkarmıştır. E Ticaret, mevcut iÅŸinizin elektronik ortama aktarılmasıdır. Bu bakımdan E-Ticaretin ana hedefi, ticari iÅŸlemlerin elektronik ortamda en basit, hızlı, verimli ve güvenli ÅŸekilde yapılmasıdır.

Ürünlerin ve hizmetlerin e-katalog larda düzenli bir ÅŸekilde müÅŸteriye sunulması, sipariÅŸin basit bir ÅŸekilde alınması, satın alma iÅŸleminin kolaylıkla ve güvenlik içinde gerçekleÅŸtirilmesi, ve ürün ya da hizmetin en hızlı ÅŸekilde müÅŸteriye ulaÅŸtırılması eticaret in ana hatlarını oluÅŸturur. Kısacası e-ticaret, bir ÅŸirketin iÅŸ yapma olanaklarını 24 saat-365 gün devamlılığı içinde bütün dünyaya sunmasıdır.

Eticaret Nedir?

E-ticaretin amaci mal ve hizmet maliyetlerini düÅŸürmek ve müsteriye hizmet zamanlamasi ve kalitesini iyilestirmektir. Yeni ekonomide, bilgi çaÄŸinda elektronik ticaretin bu ilk adimlari büyük bir iÅŸ stratejisi olarak ortaya çikmaktadir. Bilgisayar teknolojilerindeki ve telekomünikasyon sistemlerindeki geliÅŸmeler iÅŸin yapilma ÅŸeklini deÄŸiÅŸtiren yeni uygulamalara kapilari açmistir. Birçok degisik büyüklükteki firmalar elektronik ticaret stratejisini ya baÅŸlatmiÅŸ durumdalar ya da çok yakin bir gelecekte bunu planlamaktadirlar.

 

MüÅŸteri beklentilerindeki mal ve hizmet arzındaki artış, iÅŸ dünyasındaki rekabeti küresel ölçekte zorlaÅŸtırmaktadır. Ä°ÅŸadamları buna uyum saÄŸlamak için organizasyonlarını ve çalışma tarzlarını deÄŸiÅŸtirmekte, firma-müÅŸteri-tedarikçi arasıdaki bariyerleri Ä°nternet ve E-Ticaret ile kaldırmaktadır.

 

Elektronik ticaret son yıllarda dikkatleri üzerine çekmesine ragmen, 20 yıldan beri çesitli ÅŸekillerde varliÄŸini sürdürmektedir. EDI (Elektronik Data Intercharge) ve EFT (Elektronik Funds Transfer) teknolojileri 1970’li yillarin sonlarinda kullanilmaya baÅŸlanmiÅŸtir. Kredi karti kullaniminin artmasi, ATM (Automated Teller Machines) makinalarinin yayginlaÅŸmasi ve telefon bankaciliginin geliÅŸmesi 1980’lerde elektronik ticarete yön vermistir. Telefon, faks, televizyon, elektronik fon transferi (EFT), elektronik veri iletiÅŸimi (EDI) gibi araçlar, halen ticari uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Örnek olarak, telefonla sipariÅŸ vererek, kredi kartı ile ödemede bulunmak da tanımı gereÄŸi bir e-ticaret uygulamasıdır.

 

EDI (Electronic Data Interchange) gibi e-ticaret teknolojilerinin uygulanması ile ÅŸirketinizin ölçülebilir bir ÅŸekilde ne kazanç saÄŸladığını ve ÅŸirketinize ne yararlar getirdiÄŸini belirlemenize yardımcı olacaktır. EDI sistemi, elektronik iletiÅŸim sisteminde satıcı ve müÅŸteri arasında kağıt ve iÅŸ gücüne dayalı iliÅŸkiyi tümüyle deÄŸiÅŸtirmektedir. EDI yalnız başına ticari bilgi alışveriÅŸini standart hale getiren bir metoddur.

 

Fakat bu geliÅŸmelerden hiçbirisi tek basina Internet kadar elektronik ticaretin geliÅŸmesinde büyük bir rol oynamamiÅŸtir. 

 

Internet teknolojisi, hizmetler sektöründe global ticaret üzerinde derin bir etkiye sahiptir. Bilgisayar yazilimi, eglenceye dönük ürünler (Filmler, videolar, oyunlar, müzik ses kayitlari), enformasyon hizmetleri (Veri tabanlari, online gazeteler), teknik enformasyon, ürün lisanslari, finansal ve profesyonel hizmetler (Ä°ÅŸ ve teknik danismanlik, muhasebe, mimari tasarim, hukuki danismanlik, seyahat hizmetleri vs.) elektronik ortamda yapilmaktadir. Bu ticari iÅŸlemlerde arti deger online olarak gerçeklesmektedir. Global enformasyon altyapisi, yeni ticari iÅŸlem ÅŸekillerini kolaylaÅŸtirip, maliyetlerde dramatik düÅŸüÅŸlere yol açarak, hizmetlerde ve diÄŸer alanlarda, ticareti kökten deÄŸiÅŸtirmek potansiyeline sahiptir.

 

E-Ticaret ile daha esnek yapıya kavuÅŸan, tedarikçileri ile daha yakın çalışan, müÅŸterilerinin beklenti ve ihtiyaçlarına daha hızlı cevap veren firmalar da, global ölçekte deÄŸiÅŸim yaÅŸamaktadır. E-Ticaret, firmalara en iyi tedarikçiyi seçme ve tüm dünyaya satış yapma imkanı sunmaktadır. 

 

BilindiÄŸi gibi ticaret ifadesi kavramsal olarak mal veya hizmetin satınalınması ve satılması iÅŸlemlerini kapsamaktadır. Bu sürecin elektronik ortamda, Internet üzerinde yapılması E-Ticaret kavramını ortaya çıkarmıştır. E Ticaret, mevcut iÅŸinizin elektronik ortama aktarılmasıdır. Bu bakımdan E-Ticaretin ana hedefi, ticari iÅŸlemlerin elektronik ortamda en basit, hızlı, verimli ve güvenli ÅŸekilde yapılmasıdır.

 

Elektronik Ticaret E-Ticaret Nedir ?
BilindiÄŸi gibi “ticaret” ifadesi kavramsal olarak “mal veya hizmetin satınalınması ve satılması“ iÅŸlemlerini kapsamaktadır. Bu sürecin elektronik ortamda, Internet üzerinde yapılması E-Ticaret kavramını ortaya çıkarmıştır. E Ticaret, mevcut iÅŸinizin elektronik ortama aktarılmasıdır. Bu bakımdan E-Ticaretin ana hedefi, ticari iÅŸlemlerin elektronik ortamda en basit, hızlı, verimli ve güvenli ÅŸekilde yapılmasıdır.

Ürünlerin ve hizmetlerin e-kataloglarda düzenli bir ÅŸekilde müÅŸteriye sunulması, sipariÅŸin basit bir ÅŸekilde alınması, satın alma iÅŸleminin kolaylıkla ve güvenlik içinde gerçekleÅŸtirilmesi, ve ürün ya da hizmetin en hızlı ÅŸekilde müÅŸteriye ulaÅŸtırılması eticaret in ana hatlarını oluÅŸturur. Kısacası e-ticaret, bir ÅŸirketin iÅŸ yapma olanaklarını 24 saat-365 gün devamlılığı içinde bütün dünyaya sunmasıdır.

E-ticaretin amaci mal ve hizmet maliyetlerini düÅŸürmek ve müsteriye hizmet zamanlamasi ve kalitesini iyilestirmektir. Yeni ekonomide, bilgi çaÄŸinda elektronik ticaretin bu ilk adimlari büyük bir iÅŸ stratejisi olarak ortaya çikmaktadir. Bilgisayar teknolojilerindeki ve telekomünikasyon sistemlerindeki geliÅŸmeler iÅŸin yapilma ÅŸeklini deÄŸiÅŸtiren yeni uygulamalara kapilari açmistir. Birçok degisik büyüklükteki firmalar elektronik ticaret stratejisini ya baÅŸlatmiÅŸ durumdalar ya da çok yakin bir gelecekte bunu planlamaktadirlar.

MüÅŸteri beklentilerindeki mal ve hizmet arzındaki artış, iÅŸ dünyasındaki rekabeti küresel ölçekte zorlaÅŸtırmaktadır. Ä°ÅŸadamları buna uyum saÄŸlamak için organizasyonlarını ve çalışma tarzlarını deÄŸiÅŸtirmekte, firma-müÅŸteri-tedarikçi arasıdaki bariyerleri Ä°nternet ve E-Ticaret ile kaldırmaktadır.

Elektronik ticaret son yıllarda dikkatleri üzerine çekmesine ragmen, 20 yıldan beri çesitli ÅŸekillerde varliÄŸini sürdürmektedir. EDI (Elektronik Data Intercharge) ve EFT (Elektronik Funds Transfer) teknolojileri 1970’li yillarin sonlarinda kullanilmaya baÅŸlanmiÅŸtir. Kredi karti kullaniminin artmasi, ATM (Automated Teller Machines) makinalarinin yayginlaÅŸmasi ve telefon bankaciliginin geliÅŸmesi 1980’lerde elektronik ticarete yön vermistir. Telefon, faks, televizyon, elektronik fon transferi (EFT), elektronik veri iletiÅŸimi (EDI) gibi araçlar, halen ticari uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Örnek olarak, telefonla sipariÅŸ vererek, kredi kartı ile ödemede bulunmak da tanımı gereÄŸi bir e-ticaret uygulamasıdır.

EDI (Electronic Data Interchange) gibi e-ticaret teknolojilerinin uygulanması ile ÅŸirketinizin ölçülebilir bir ÅŸekilde ne kazanç saÄŸladığını ve ÅŸirketinize ne yararlar getirdiÄŸini belirlemenize yardımcı olacaktır. EDI sistemi, elektronik iletiÅŸim sisteminde satıcı ve müÅŸteri arasında kağıt ve iÅŸ gücüne dayalı iliÅŸkiyi tümüyle deÄŸiÅŸtirmektedir. EDI yalnız başına ticari bilgi alışveriÅŸini standart hale getiren bir metod'dur.

Fakat bu geliÅŸmelerden hiçbirisi tek basina Internet kadar elektronik ticaretin geliÅŸmesinde büyük bir rol oynamamiÅŸtir.
Internet teknolojisi, hizmetler sektöründe global ticaret üzerinde derin bir etkiye sahiptir. Bilgisayar yazilimi, eglenceye dönük ürünler (Filmler, videolar, oyunlar, müzik ses kayitlari), enformasyon hizmetleri (Veri tabanlari, online gazeteler), teknik enformasyon, ürün lisanslari, finansal ve profesyonel hizmetler (Ä°ÅŸ ve teknik danismanlik, muhasebe, mimari tasarim, hukuki danismanlik, seyahat hizmetleri vs.) elektronik ortamda yapilmaktadir. Bu ticari iÅŸlemlerde arti deger online olarak gerçeklesmektedir. Global enformasyon altyapisi, yeni ticari iÅŸlem ÅŸekillerini kolaylaÅŸtirip, maliyetlerde dramatik düÅŸüÅŸlere yol açarak, hizmetlerde ve diÄŸer alanlarda, ticareti kökten deÄŸiÅŸtirmek potansiyeline sahiptir.

E-Ticaret ile daha esnek yapıya kavuÅŸan, tedarikçileri ile daha yakın çalışan, müÅŸterilerinin beklenti ve ihtiyaçlarına daha hızlı cevap veren firmalar da, global ölçekte deÄŸiÅŸim yaÅŸamaktadır. E-Ticaret, firmalara en iyi tedarikçiyi seçme ve tüm dünyaya satış yapma imkanı sunmaktadır.

E-ticaret'in çalışma ÅŸekli ÅŸöyledir
Online müÅŸteri, Internet üzerinden satıcının Web sitesine girer. Burada bir ürün satın almak istediÄŸine karar verir ve kendisi hakkında verdiÄŸi bütün bilgilerin ÅŸifrelendiÄŸi "Transaction Server"a yönlendirilir. SipariÅŸini onayladığı anda, bilgiler net üzerinden özel bir geçiÅŸ yoluyla ödemeyi yapan veya ödemeyi teslim alan bankaların bu iÅŸlemi onayladıkları veya reddettikleri Network iÅŸleme mekanizmasına ulaşır. Bütün bu iÅŸlemler 5-7 saniyeden fazla sürmez. Günde bir kaç sipariÅŸ alan satıcılardan, binlerce sipariÅŸ alan satıcılara kadar deÄŸiÅŸik ihtiyaçları karşılayacak ÅŸekilde farklı ödeme sistemleri vardır. "Secure Socket Layer" (Güvenli Soket Katmanı) sayesinde e-ticaret güvenli bir hale gelmiÅŸtir.


Internet birbiri ile baÄŸlantılı bilgisayarların oluÅŸturduÄŸu yapıdan müteÅŸekkil bir aÄŸdır. Ancak bu aÄŸ sadece bir yada bir kaç taneden oluÅŸmayıp aÄŸların ağıdir. Bu küresel bilgi sistemi Åžekil de görüldüÄŸü üzere sunucu adı verilen bilgisayarlar üzerindeki bilgiler sayesinde geniÅŸlemektedir. Internet teknolojilerinin hızla ilerlemesi ile bu kapsamda sıkça konu olabilecek diÄŸer bir tanım da Intranet ve Extranetdir. Intranet belli bir organizasyona Ä°nternet teknolojilerini kullanarak kurulan bilgisayar ağıdır. Bunu bir tür lokal Ä°nternet olarak da ifade edebiliriz. Ofis otomasyonlarının hızla yaygınlaÅŸtığı ÅŸu günlerde Intranet sayesinde bir organizasyonda iletiÅŸim daha hızlı ve kolay, koordinasyon imkânı daha da artmaktadır.

Extranet ise ÅŸirketlerin kendi aralarında veya belirli müÅŸterileri ile bilgi alışveriÅŸinde/ticari iliÅŸkide bulundukları ve üçüncü taraflara kapalı olan uygulamalardır. Bu uygulamalarda EDI (electronic data interchange) adı verilen bir yöntem kullanılmaktadır. EDI, 1990’lı yılların ortalarında ABD ve Avrupa’da yoÄŸun olarak kullanılmaya baÅŸlanmıştır.

E-Ticaret’te Taraflar
E ticareti bir mal ya da hizmet üreten her tüzel kiÅŸi yapabilir. Bilhassa imalat sektöründe faaliyet gösteren firmalar için ucuz ve sürekli satış getiren bir pazar olarak eticaret tercih edilmelidir. Aynı ÅŸekilde ülkeye yurtdışından mal ithal eden, ithal ettiÄŸi malların az bulunur olmasına önem gösteren ÅŸirketler için e ticaret bulunmaz fırsattır. Çünkü ülkenin her tarafında, ürünleri ile ilgili, müÅŸterilerine bıkmadan usanmadan yüzlerce sayfalık doÄŸru bilgi verebilecek 7 gün 24 saat çalışan bir maÄŸazası ve personeli var demektir

E-Ticarette taraflar dört ayrı baÅŸlıkta incelenmektedir;
Firma-Firma

Firmaların elektronik ortamda tedarikçiye sipariÅŸ vermesi, faturalarını temin etmesi ve bedellerini ödemesi bu bölümde deÄŸerlendirilmektedir. 1999 yılı verilerine göre; Firma-Firma kategorisindeki ticari iÅŸlemler, E-Ticaret cirosunun %90’nını oluÅŸturmaktadır.

Firma-MüÅŸteri

www teknolojisindeki hızlı geliÅŸmeler sonucunda ortaya çıkan Sanal MaÄŸaza uygulamaları ile Ä°nternette firmalar elektronik ortamda; bilgisayardan otomobile, kitapdan pizzaya birçok ürünün doÄŸrudan tüketiciye satışını yapmaya baÅŸlamıştır.

Firma-Kamu

Firmalar ile kamu kuruluÅŸları arasındaki ticari iÅŸlemleri kapsayan bu bölümde kamu ihalelerinin Ä°nternette yayınlanması ve firmaların elektronik ortamda teklif vermeleri ilk örnekleri oluÅŸturmaktadır. E-Ticaretin yaygınlaÅŸmasını desteklemek amacı ile kamunun vergi ödemeleri, gümrük iÅŸlemleri de sanal dünyaya taşınmaktadır.

Birey-Kamu

Henüz yaygın örnekleri olmayan bu kategoride ehliyet, pasaport baÅŸvuruları, sosyal güvenlik primleri ile vergi ödemeleri, vb. uygulamalar ile Elektronik Devlete geçiÅŸin saÄŸlanması planlanmaktadır. Ä°ngiltere hükümeti, 2005 yılında tüm kamu hizmetlerinin elektronik ortamda yapılabileceÄŸi ve Elektronik Devlet’e geçiÅŸin tamamlanacağını duyurmuÅŸtur. 2002 yılına kadar ise tüm okul ve kütüphanelerin Ä°nternet baÄŸlantılarının saÄŸlanması planlanmaktadır. Avustralya da birçok kurum internet üzerinden servis vermektedir.

 

Eticaret Nedir?

ETÄ°CARET NASIL YAPILIR ?

E-Ticaret, mal ve hizmetlerin tanıtım, satış, dağıtım takibi ve ödeme iÅŸlemlerinin bilgisayar aÄŸları üzerinden yapılmasıdır. E-ticaret, ürün ve hizmet saÄŸlayıcılar, özellikle KOBÄ° lere, pazarlara ve tüketiciye ulaÅŸma konusunda büyük imkanlar saÄŸlamaktadır.

eticaret ÅŸirket ile hedef kitlesi arasında doÄŸrudan iliÅŸki, pazarlama faaliyetleri için etkin bilgi, hızlı ve düÅŸük maliyetli operasyon, küresel pazarlara eriÅŸim, 24 saat hizmet ve anında satış imkanları saÄŸlayarak firmaların pazarda hızla yer edinip büyümelerini olanaklı kılmaktadır. Normal koÅŸullarda ortalama 10 yıl alan markalaÅŸma süreci, eticaret sayesinde 2 yıla inmiÅŸ durumdadır. Bugün dünyanın büyük ÅŸirketleri arasında bundan birkaç yıl önce kurulmuÅŸ olan onlarca e-ÅŸirket yer almaktadır.  

Türkiye de internet kullanımının hızla atmasına paralel olarak eticaret hacmi her sene %100 dolayında artmaktadır.  

E-Ticaret dünyasının olanaklarından yararlanmak isteyen ÅŸirketler bunu kolayca, 5 adımda gerçekleÅŸtirebilirler:

  1. Yeni web sitesinin yaratılması ya da mevcut sitenin tasarımının ve yazılımının eticaret için hazırlanması,
  2. Güvenlik için gerekli çalışmaların yapılması ve SSL sertifikasının alınması,
  3. Bankalara Sanal POS başvurusunun yapılması,
  4. Sanal POS un web sitesine entegrasyonu,
  5. eticaret sisteminin test edilmesi ve sitenin yayına açılması.
  6. Yeni web sitesinin yaratılması ya da mevcut sitenin tasarımının ve yazılımının eticaret için hazırlanması Web siteniz için alan adı (domain ) almanız gerekiyor. Alacağınız alan adının hatırda kalır kolayca söylenebilir ve yazılabilir olmasına dikkat edin. Alan adı alındıktan sonra, web sitenize özelliÄŸine göre barındırma hizmeti saÄŸlanmalıdır, Nora Medya E-Ticaret Hizmetleri kadrosunun yeterliliÄŸi ve kurumsallık düzeyi, 7/24 destek hizmeti tercihiniz olabilir. E-Ticaret sitenizi hazırlatmak için yazılım ve hosting hizmetini bir arada sunun Nora Medya E-Ticaret Hizmetleri size bu konularda her türlü desteÄŸi saÄŸlamaktadır.
  7. Güvenlik için gerekli çalışmaların yapılması ve SSL sertifikasının alınması Nora Medya E-Ticaret Hizmetleri SSL sertifika hizmeti vermektedir ve sizi SSL sertifikası kurulumu ile uÄŸraÅŸmaktan kurtaracaktır.

SSL sertifikası alışveriÅŸ sırasında kart bilgilerinin internet üzerindeki iletiÅŸimini ÅŸifreleyerek güvenlik saÄŸlar.

EÄŸer SSL kurulumunu yapmak istemiyorsanız bankaların SSL sertifikalarını paylaşımlı olarak kullandırdıkları Güvenli Ödeme Sayfalarını tercih edebilirsiniz.

Güvenlik açısından kredi kartı numarasını, son kullanma tarihini ve 3 haneli güvenlik kodunu eticaret sistemi veri tabanında tutmayınız. eticaret  sitelerinde alınması gereken güvenlik önlemleri hakkında aÅŸağıdaki linkteki PCI standartlarına uyumluluk dokümanını inceleyiniz.

  1. PCI standartlarına uyumluluk dokümanını… Bankalara Sanal POS baÅŸvurusu yapılması Sanal POS, fiziksel pos cihazlarının fonksiyonlarını eticaretdünyasında gerçekleÅŸtiren sistemlerin adıdır. Sanal POS, internette alışveriÅŸ yapan müÅŸterilerin ödemeleri ile ilgili provizyon, fon transferi, gün sonu iÅŸlemleri, sahtekarlık kontrolleri gibi fonksiyonları yerine getirmektedir. Sanal POS baÅŸvurusu ile ilgili önemli konular.
  2. Bazı bankalar internetten baÅŸvuru kabul ederken, bazı bankalarda Sanal POS baÅŸvurusu banka ÅŸubelerine yapılır. Bankaların bu hizmet karşılığında aldıkları Sanal POS kullanım ücreti vardır. Bu ücreti baÅŸvuru sırasında öÄŸrenebilirsiniz.
  3. BaÅŸvuru için gerekli belgeler ÅŸirket türüne göre farklılaÅŸmakta ve ÅŸunları içermektedir:
  4. Åžahıs ortaklı firma için belgeler, vergi levhası ve nüfus cüzdanı örneÄŸi, imza sirküleri, ortaklık sözleÅŸmesi veya baÄŸlı bulunan esnaf odalarından verilecek faaliyet belgelerdir. Ticari ortaklı firma için gerekli belgeler ise, firma kuruluÅŸ ticaret sicil gazetesi fotokopisi, vergi levhası ve imza sirküleri belgeleridir. Bankalar bunlara ek baÅŸka belgeler de isteyebilirler.
  5. BaÅŸvurusu kabul edilen firmanın banka ile “Sanal POS Üye Ä°ÅŸyeri SözleÅŸmesi”ni imzalaması gerekmektedir. Komisyon oranları ve fonların hesaba geçiÅŸ süreleri ile ilgili ÅŸartlar da bu sözleÅŸmede tanımlanır.
  6. BaÅŸvurunun banka tarafında onaylanma sürecinde alışveriÅŸ sitenizin çalışan hali banka tarafından kontrol edilecektir. Bu sebeple baÅŸvuru yapmadan önce eticaret sitenizin kontrol amaçlı gezilebilir halde olması ve SSL sertifikasının yüklü olması gerekmektedir. Banka onay sürecinde ticari geçmiÅŸinizi kontrol edecek gerekli görürse ofisinizi ziyaret ekmek isteyecektir. Bu ziyaret esnasında  eticaret de yapmak istediklerinizi ve sisteminizi banka yetkililerine güven verecek ÅŸekilde anlatmalısınız. Onaylama sürecinde sitenizde aÅŸağıdaki kontroller yapılabilir.
  7. Ä°ÅŸyerinin sitesinde ürünler, ürün katalogu ve eticaret alışveriÅŸ sepeti bulunmaktamıdır? 2-Ä°ÅŸyerinin sitesindeki linkler çalışmaktamıdır?
  8. Sitede yer alan logo ve markalar ile ilgili firmanın yetkileri varmıdır?
  9. Ä°ÅŸyerinin web sitesinde tüketici hakları (iade, iptal ve garanti koÅŸulları) konusundaki içerik varmıdır?
  10. Teslimat a iliÅŸkin bilgiler yer almaktamıdır? 6-Ä°ÅŸyeri sitesinde “gizlilik taahhüdü ve güvenlik politikası” varmıdır?
  11. Ä°ÅŸyerinin sitesinde sattığı ürünler Türk kanunlarına uygun mudur? (Örnek vermek gerekirse; porno, kumar, uyuÅŸturucu ve ateÅŸli silah gibi fiziksel dünyada yasak olan tüm ürünlerin satışı Türk Kanunları na göre özel hükümlere tabidir.) 8-Ä°ÅŸyeri sattığı ürünlere iliÅŸkin tam açıklamaları sitesine koymuÅŸ mudur? (Örnek; 120 voltluk bir ürünü Avrupa dan alan bir kiÅŸi ürünü teslim aldığında itiraz edecektir.)
  12. İşyeri adı, adresi, telefon ve faks numarası ile e-mail adres(ler)i sitede yar almakta mıdır?
  13. İşyeri birden fazla sitesinde aynı Sanal POS ile satış yapacak mıdır?
  14. Ä°ÅŸyeri döviz ile satış yapacak mıdır? Yapacaksa satış kuru nedir? Örnek; Türkiye de USD ile satış yapan birinin TL ye dönüÅŸümler sonucunda kart sahibi ekstresine farklı tutarlar gideceÄŸini bilmesi ve kart sahibine gerekli uyarıları yapması gerekmektedir. 1
  15. Döviz üzerinden satış yapacak iÅŸyeri müÅŸterilerine TL olarak fiyat göstermekte midir?
  16. Sanal POS un web sitesine entegrasyonu

Sanal POS onayının ardından Sanal POS hesabınız tanımlanır. Tanım yapılır yapılmaz bildirmiÅŸ olduÄŸunuz e-mail adresiniz ve telefon numaranız üzerinden sizinle irtibata geçilerek entegrasyon için gerekli bilgiler iletilir. Tanımlanan kullanıcı adını ve ÅŸifreyi kullanarak bankanın Sanal POS sayfalarına giriÅŸ yaparak gerekli teknik bilgi ve yazılımları indirebilirsiniz.

Ä°ndirdiÄŸiniz yazılımları sunucunuza kurduktan sonra iÅŸlem geçirmeye baÅŸlayabilirsiniz. Bu etap, sisteminiz ile gerçekleÅŸtirmek istediÄŸiniz entegrasyonun boyutlarına göre 15- 20 dakikadan 4- 5 saate kadar sürebilir. 5-

eticaret , mal ve hizmetlerin tanıtım, satış, dağıtım takibi ve ödeme iÅŸlemlerinin bilgisayar aÄŸları üzerinden yapılmasıdır. E-ticaret, ürün ve hizmet saÄŸlayıcılar, özellikle KOBÄ° lere, pazarlara ve tüketiciye ulaÅŸma konusunda büyük imkanlar saÄŸlamaktadır. eticaret ÅŸirket ile hedef kitlesi arasında doÄŸrudan iliÅŸki, pazarlama faaliyetleri için etkin bilgi, hızlı ve düÅŸük maliyetli operasyon, küresel pazarlara eriÅŸim, 24 saat hizmet ve anında satış imkanları saÄŸlayarak firmaların pazarda hızla yer edinip büyümelerini olanaklı kılmaktadır. Normal koÅŸullarda ortalama 10 yıl alan markalaÅŸma süreci, eticaret sayesinde 2 yıla inmiÅŸ durumdadır. Bugün dünyanın büyük ÅŸirketleri arasında  bundan birkaç yıl önce kurulmuÅŸ olan onlarca e-ÅŸirket yer almaktadır. Türkiye de internet kullanımının hızla atmasına paralel olarak E-Ticaret hacmi her sene %100 dolayında artmaktadır. eticaret dünyasının olanaklarından yararlanmak isteyen ÅŸirketler bunu kolayca, 5 adımda gerçekleÅŸtirebilirler:

1- Yeni web sitesinin yaratılması ya da mevcut sitenin  tasarımının ve yazılımının eticaret için hazırlanması, 
2- Güvenlik için gerekli çalışmaların yapılması ve SSL sertifikasının alınması, 
3- Bankalara Sanal POS baÅŸvurusunun yapılması, 
4- Sanal POS un web sitesine entegrasyonu, 
5-  eticaret sisteminin test edilmesi ve sitenin yayına açılması.

  1. Yeni web sitesinin yaratılması ya da mevcut sitenin  tasarımının ve yazılımının eticaret  için hazırlanması Web siteniz için alan adı (domain ) almanız gerekiyor. Alacağınız alan adının hatırda kalır kolayca söylenebilir ve yazılabilir olmasına dikkat edin. Alan adı alındıktan sonra, web sitenize özelliÄŸine göre barındırma hizmeti saÄŸlanmalıdır, Nora Medya eticaret Hizmetleri kadrosunun yeterliliÄŸi ve kurumsallık düzeyi, 7/24 destek hizmeti tercihiniz olabilir. eticaret  sitenizi hazırlatmak için yazılım ve hosting hizmetini bir arada sunun Nora Medya eticaret Hizmetleri size bu konularda her türlü desteÄŸi saÄŸlamaktadır.
  2. Güvenlik için gerekli çalışmaların yapılması ve SSL sertifikasının alınması Nora Medya E-Ticaret Hizmetleri SSL sertifika hizmeti vermektedir ve sizi SSL sertifikası kurulumu ile uÄŸraÅŸmaktan kurtaracaktır.  ssl sertifikası alışveriÅŸ sırasında kart bilgilerinin internet üzerindeki iletiÅŸimini ÅŸifreleyerek güvenlik saÄŸlar. EÄŸer SSL kurulumunu yapmak istemiyorsanız bankaların SSL sertifikalarını paylaşımlı olarak kullandırdıkları Güvenli Ödeme Sayfalarını tercih edebilirsiniz. Güvenlik açısından kredi kartı numarasını, son kullanma tarihini ve 3 haneli güvenlik kodunu eticaret sistemi veri tabanında tutmayınız. eticaret sitelerinde alınması gereken güvenlik önlemleri hakkında aÅŸağıdaki linkteki PCI standartlarına uyumluluk dokümanını inceleyiniz. PCI standartlarına uyumluluk dokümanını…
  3. Bankalara Sanal POS baÅŸvurusu yapılması Sanal POS, fiziksel pos cihazlarının fonksiyonlarını eticaret dünyasında gerçekleÅŸtiren sistemlerin adıdır. Sanal POS, internette alışveriÅŸ yapan müÅŸterilerin ödemeleri ile ilgili provizyon, fon transferi, gün sonu iÅŸlemleri, sahtekarlık kontrolleri gibi fonksiyonları yerine getirmektedir. 

    Sanal POS baÅŸvurusu ile ilgili önemli konular. 1-Bazı bankalar internetten baÅŸvuru kabul ederken, bazı bankalarda Sanal POS baÅŸvurusu banka ÅŸubelerine yapılır.  Bankaların bu hizmet karşılığında aldıkları  Sanal POS kullanım ücreti vardır. Bu ücreti baÅŸvuru sırasında öÄŸrenebilirsiniz. 2-BaÅŸvuru için gerekli belgeler ÅŸirket türüne göre farklılaÅŸmakta ve ÅŸunları içermektedir: 3-Åžahıs ortaklı firma için belgeler, vergi levhası ve nüfus cüzdanı örneÄŸi, imza sirküleri, ortaklık sözleÅŸmesi veya baÄŸlı bulunan esnaf odalarından verilecek faaliyet belgelerdir.  Ticari ortaklı firma için gerekli belgeler ise, firma kuruluÅŸ ticaret sicil gazetesi fotokopisi, vergi levhası ve imza sirküleri belgeleridir. Bankalar bunlara ek baÅŸka belgeler de  isteyebilirler. 4-BaÅŸvurusu kabul edilen firmanın banka ile “Sanal POS Üye Ä°ÅŸyeri SözleÅŸmesi”ni imzalaması gerekmektedir. Komisyon oranları ve fonların hesaba geçiÅŸ süreleri ile ilgili ÅŸartlar da bu sözleÅŸmede tanımlanır. 5-BaÅŸvurunun banka tarafında onaylanma sürecinde alışveriÅŸ sitenizin çalışan hali banka tarafından kontrol edilecektir. Bu  sebeple baÅŸvuru yapmadan önce E-Ticaret sitenizin kontrol amaçlı gezilebilir  halde olması ve SSL sertifikasının yüklü olması gerekmektedir. Banka onay sürecinde ticari geçmiÅŸinizi kontrol edecek gerekli görürse ofisinizi ziyaret ekmek isteyecektir. Bu ziyaret esnasında E-Ticaret de yapmak istediklerinizi ve sisteminizi banka yetkililerine güven verecek ÅŸekilde anlatmalısınız. 
  4. Onaylama sürecinde sitenizde aÅŸağıdaki kontroller yapılabilir. 
    1-Ä°ÅŸyerinin sitesinde ürünler, ürün katalogu ve alışveriÅŸ sepeti bulunmaktamıdır? 
    2-Ä°ÅŸyerinin sitesindeki linkler çalışmaktamıdır? 
    3-Sitede yer alan logo ve markalar ile ilgili firmanın yetkileri varmıdır? 
    4-Ä°ÅŸyerinin web sitesinde tüketici hakları (iade, iptal ve garanti koÅŸulları) konusundaki içerik varmıdır? 
    5-Teslimat a iliÅŸkin bilgiler yer almaktamıdır? 
    6-Ä°ÅŸyeri sitesinde “gizlilik taahhüdü ve güvenlik politikası” varmıdır? 
    7-Ä°ÅŸyerinin sitesinde sattığı ürünler Türk kanunlarına uygun mudur? (Örnek vermek gerekirse; porno, kumar, uyuÅŸturucu ve ateÅŸli silah gibi fiziksel dünyada yasak olan tüm ürünlerin satışı Türk Kanunları na göre özel hükümlere tabidir.) 
    8-Ä°ÅŸyeri sattığı ürünlere iliÅŸkin tam açıklamaları sitesine koymuÅŸ mudur? (Örnek; 120 voltluk bir ürünü Avrupa dan alan bir kiÅŸi ürünü teslim aldığında itiraz edecektir.) 
    9-Ä°ÅŸyeri adı, adresi, telefon ve faks numarası ile e-mail adres(ler)i sitede yar almakta mıdır? 10-Ä°ÅŸyeri birden fazla sitesinde aynı Sanal POS ile satış yapacak mıdır? 11-Ä°ÅŸyeri döviz ile satış yapacak mıdır? Yapacaksa satış kuru nedir? Örnek; Türkiye de USD ile satış yapan birinin TL ye dönüÅŸümler sonucunda kart sahibi ekstresine farklı tutarlar gideceÄŸini bilmesi ve kart sahibine gerekli uyarıları yapması gerekmektedir. 12-Döviz üzerinden satış yapacak iÅŸyeri müÅŸterilerine TL olarak fiyat göstermekte midir?
  5. Sanal POS un web sitesine entegrasyonu Sanal POS onayının ardından Sanal POS hesabınız tanımlanır. Tanım yapılır yapılmaz bildirmiÅŸ olduÄŸunuz e-mail adresiniz ve telefon numaranız üzerinden sizinle irtibata geçilerek entegrasyon için gerekli bilgiler iletilir.  Tanımlanan kullanıcı adını ve ÅŸifreyi kullanarak bankanın Sanal POS sayfalarına giriÅŸ yaparak gerekli teknik bilgi ve yazılımları indirebilirsiniz. Ä°ndirdiÄŸiniz yazılımları sunucunuza kurduktan sonra iÅŸlem geçirmeye baÅŸlayabilirsiniz. Bu etap, sisteminiz ile gerçekleÅŸtirmek istediÄŸiniz entegrasyonun boyutlarına göre 15- 20 dakikadan 4- 5 saate kadar sürebilir.
  6. eticaret sisteminin test edilmesi ve sitenin yayına açılması Sanal POS entegrasyonunu tamamladıktan sonra ilk testleri kendi kredi kartlarınızla yapın. MüÅŸterilerinizin sitenizde alış veriÅŸ yaparken ne tür hatalar ile karşılaÅŸabileceklerini test etmenin en iyi yöntemi budur. Sitenizden bir ürün satın alın ve bu tutarın kredi kartınızdan düÅŸtüÄŸünü, ertesi gün firmanızın ticari hesabına bu tutarın geçtiÄŸini kontrol edin. Yaptığınız iÅŸlemi Sanal POS üzerinden iade edin ve bu tutarında ticari hesabınızdan çıktığını ve kredi kartınıza iade edildiÄŸini kontrol edin. Bunun gibi  3d Secure ve taksitli iÅŸlem testlerini de yapın. EÄŸer birden fazla kart için taksit imkanı sunuyorsanız her bankanın kredi kartı ile deneme yapın. Bu adımları baÅŸarı ile gerçekleÅŸtirdikten sonra sanal iÅŸyerinizin kapılarını müÅŸterilere açmak için teknik olarak hazırsınız. Bu teknik çalışmalara paralel olarak satılan malların müÅŸteriye doÄŸru ve hızlı bir ÅŸekilde ulaÅŸtırılmasını saÄŸlayacak süreçleriniz ve ödemelerde sahtekârlık risklerini kontrol altına alacak sipariÅŸ filtreleme süreçlerinizi kurmuÅŸ olmanız sanal dünyanın iÅŸ olanaklarından baÅŸarı ile yararlanmanızı saÄŸlayacaktır. E-Ticaret Hazırla Alt Yapısı bu istekleri karşılamakta ve bu süreçlerde sürekli sizinle birlikte olmaktadır.

sisteminin test edilmesi ve sitenin yayına açılması

Sanal POS entegrasyonunu tamamladıktan sonra ilk testleri kendi kredi kartlarınızla yapın. MüÅŸterilerinizin sitenizde alış veriÅŸ yaparken ne tür hatalar ile karşılaÅŸabileceklerini test etmenin en iyi yöntemi budur. Sitenizden bir ürün satın alın ve bu tutarın kredi kartınızdan düÅŸtüÄŸünü, ertesi gün firmanızın ticari hesabına bu tutarın geçtiÄŸini kontrol edin. Yaptığınız iÅŸlemi Sanal POS üzerinden iade edin ve bu tutarında ticari hesabınızdan çıktığını ve kredi kartınıza iade edildiÄŸini kontrol edin. Bunun gibi 3D Secure ve taksitli iÅŸlem testlerini de yapın. EÄŸer birden fazla kart için taksit imkanı sunuyorsanız her bankanın kredi kartı ile deneme yapın.

Bu adımları baÅŸarı ile gerçekleÅŸtirdikten sonra sanal iÅŸyerinizin kapılarını müÅŸterilere açmak için teknik olarak hazırsınız. Bu teknik çalışmalara paralel olarak satılan malların müÅŸteriye doÄŸru ve hızlı bir ÅŸekilde ulaÅŸtırılmasını saÄŸlayacak süreçleriniz ve ödemelerde sahtekârlık risklerini kontrol altına alacak sipariÅŸ filtreleme süreçlerinizi kurmuÅŸ olmanız sanal dünyanın iÅŸ olanaklarından baÅŸarı ile yararlanmanızı saÄŸlayacaktır.eticaretHazırla Alt Yapısı bu istekleri karşılamakta ve bu süreçlerde sürekli sizinle birlikte olmaktadır.

Türkiye' nin En Büyük Perakende Eticaret Siteleri
Internet Retailer firması tarafından her yıl oluÅŸturulan e-ticaret firmalarının ciroları ve büyüme oranları açıklandı. Liste Avrupa’da en fazla ciro elde eden 300 e-ticaret sitesinden oluÅŸuyor. Türkiye’den 15 e-ticaret sitesi listede yer almakta. Bu durum Türkiye’de e-ticaretin daha da büyüyeceÄŸini gösteriyor.

2010 yılında Türkiye’nin en fazla ciro elde eden e-ticaret siteleri listesinde tüm ürünlerin satıldığı Hepsiburada, bilgisayar sektöründen Vatan bilgisayar, Ä°stanbul biliÅŸim, Teknosa, Gold bilgisayar, Ereyon, tekstil sektöründen Markafoni, Trendyol, Pabbuc, kitap sektöründen Kitapyurdu, çiçek sektöründen Çiceksepeti, hırdavat - yapı sektöründen KoçtaÅŸ, kozmetik sektöründen Vimjo, gıda sektöründen Bonnyfood yer almaktadır.

Türkiye’nin En Büyük Eticaret Siteleri:

76. Hepsiburada.com 154 milyon $ - DoÄŸan Holding
111. Markafoni.com 95 milyon $ - VIP Ä°ndirim A.Åž
120. Teknosa.com 85 milyon $  - Sabancı Holding
163. Istanbulbilisim.com.tr 48 milyon $  - Ä°stanbul BiliÅŸim
190. Hizlial.com 35 milyon $  - Trend A.Åž (GoldMarket)
192. Trendyol.com 34 milyon $  - DSM Danışmanlık A.Åž
193. Gold.com.tr 34 milyon $  - Gold Market
204. Vatanbilgisayar.com 32 milyon $  - Vatan Bilgisayar
248. Ciceksepeti.com 19 milyon $   -  Çiçek Sepeti A.Åž
260. Ereyon.com.tr 15 milyon $  - Ereyon A.Åž
264. Koctas.com.tr 14 milyon $  - Koç Holding
268. Pabbuc.com 13 milyon $   -  Pabbuc A.Åž
269. Vimjo.com 12 milyon $   -  Vimjo A.Åž
278. Kitapyurdu.com 10 milyon $  -  Kitap yurdu
288. Bonnyfood.com 7 milyon $  -  BonnyFood

 
 
Yorumunuzu Ekleyin
Eticaret Nedir? Yorumları +1 Yorum
  • ozge
    1
    ozge
    Thanks for the great article. i really appreciate it. it will be a great guide for my <a href"http://www.incehesap.com/tablet-pc-fiyatlari/" rel"nofollow">tablet</a> thesis
    26 Haziran 2014 17:07:37, PerÅŸembe


Yükleniyor...
Yükleniyor...