PDF Dosyası Nedir? Nasıl Oluşturulur, Nasıl Düzenlenir?

PDF adı verilen dosyalar; kitaplar, dökümanlar ve resmi belgeler gibi birçok alanda tercih edilir. Bilgisayarlardan başka telefon ve tabletlerde de rahatlıkla açılıp, okunabilen bir dosya düzenidir. Birçok alanda hayatımızı kolaylaştıran PDF dosyalarının özelliklerini, nasıl hazırlanıp düzenlendiğini, hangi programlarla açıldığını bu yazıda bulabilirsiniz.
Uzun yıllardan beri çok sayıda farklı belgenin oluşturulmasını ve korunmasını sağlayan uzantılardan birisi de PDF ‘dir. PDF İngilizce Portable Document Format yani taşınabilir belge biçimi demektir. Bu uzantıya sahip olan dosyaları günümüzde çok sayıda kişi kullanır. Aynı zamanda resmi yerlerde de kullanımları söz konusu olduğu için bir hayli öneme sahiptir ve günümüzde vazgeçilmez bir hal almıştır.

 

PDF dosyalarının en önemli avantajlarından biri orijinal dökümanda kullanılan tüm yazı karakterlerini, vektörel objeleri ve resimleri olduğu gibi muhafaza ederek PDF içine aktarmasıdır. Diğer bir özelliği de orijinal dökümanın kapladığı MB alanından çok daha az yer kaplamasıdır.

 

PDF Dosyası Nedir? Nasıl Oluşturulur, Nasıl Düzenlenir?Resmi belgeler, dokümanlar, kitaplar ve birçok farklı dosya standardı olarak PDF kullanılıyor. Bu dosyalar oldukça işlevsel ve çok amaçlı olduğu için genel olarak bu format tercih ediliyor. Office programların yanı sıra, dosyaların değiştirilememesi de PDF uzantısının kullanımını daha fazla artırmıştır. Bilgisayarlarda rahat bir şekilde çeşitli programların kullanımı sayesinde açılabildiği gibi, tablet ya da telefonlardan da çok kolay kullanılabilmektedir.

 

 

PDF Dosyası Nasıl Yapılır, Nasıl Oluşturulur?

 

PDF Dosyası Nedir? Nasıl Oluşturulur, Nasıl Düzenlenir?Bu dosyaları açabilmek için çeşitli programlar vardır. Dünyada şu an en yaygın olarak kullanılan Adobe’un yazılımını gerçekleştirmiş ve piyasaya sunmuş olduğu Acrobat Reader adı verilen programdır. Genel olarak bütün kullanıcılar bu program sayesinde PDF dosyalarını açıp kullanabilmektedir. Her sene yenilenen ve bunun yanı sıra geliştirilen bir ara yüzü bulunur.

Ayrıca PDF dosyaları çok sayfalı içerikler de olabileceği için bu program sayesinde kullanıcılar istedikleri sayfanın numarasını girerek ulaşmak istedikleri yere rahat bir şekilde gidebilirler. Eğer çeşitli dosyalara ulaşımı internet aracılığı ile sağlamak istiyorsanız da, çoğu tarayıcının geliştirmiş olduğu alt yapıdan faydalanabilirsiniz. Chrome, Firefox ve Explorer için bu durum geçerli olacaktır.

Dosyaları indirmenize ya da kayıt etmenize gerek kalmadan, internet üzerinden de inceleme ya da içeriğe ulaşma şansınız var. Acrobat Reader’ın yanı sıra bulunan çeşitli programlar da kullanım açısından kolaylık sağlar. Her ne kadar sorunsuz çalışan bir ara yüzü olsa da, diğer programları da kullanarak Reader için ekstra bir alternatif oluşturma şansına sahip olabilirsiniz.

PDF Dosyası Nasıl Düzenlenir?

PDF Dosyası Nedir? Nasıl Oluşturulur, Nasıl Düzenlenir?PDF dosyalarını düzenleme günlük hayatta sık sık karşılaştığımız bir durumdur. Elinizdeki dosyayı farklı yöntemlerle PDF dosyası haline getirebilirsiniz. Burada anlatacağımız bilgi sıfırdan PDF dosyası oluşturmak değil, var olan PDF dosyasında değişiklik yapmak için olacak. Yani PDF dosyası nasıl düzenlenir sorsusunun cevabını vereceğiz.

Bunun için ilk olarak elinizdeki PDF dosyasının Word dosyasına çevirip üzerinde istediğiniz değişikliği yapabilirsiniz. Yapılması gereken değişiklikler tamamlandıktan sonra yeniden PDF haline getirebilirsiniz. Fakat bu yöntem sizin de tajmin edeceğiniz üzere pratik bir yol değil. Bunun yerine hemen her bilgisayarda yüklü olan Adobe Acrobat Reader'i kullanabilirsiniz. Eğer bilgisayarınızda yüklü değilse de güvenli olduğuna emin olduğunuz bir siteden indirebilirsiniz. Üzerinde düzenleme yapılacak olan PDF dosyasını Adobe Acrobat Reader programında açın. Üst araç çubuğunda yer alan PDF Düzenle'ye tıklayın. Daha sonra yapmak istediğiniz düzenleme ve değişiklikleri buradan yapabilirsiniz.

Görüldüğü üzere PDF dosyası düzenlemek ve oluşturmak için kullanılan çeşitli programlara rastlamanız mümkündür. Üstelik programların indirmesi ve kullanma süresi de sınırsızdır. Sizden herhangi bir ücret talep edilmeyeceği için rahat bir şekilde PDF oluşturma şansına sahipsiniz. Bu programların yanı sıra internet üzerinde kurulmuş farklı siteler de var. Bu siteler sayesinde, oluşturmuş olduğunuz dosyaları PDF formatına çevirebilirsiniz. Farklı internet adresleri ile verilen dönüştürme hizmetlerini de ücretsiz olarak indirip kullanma şansına sahipsiniz.

Kısaca En Önemli Özellikleri (Neden PDF Dosya Tercih Ediliyor?)

  • Taşınabilir belge biçimlerinden biridir.
  • Orijinal dökümanın kapladığı MB alanından çok daha az yer kaplaması.
  • Resmi belgeler, dokümanlar, kitaplar ve birçok farklı dosya standardı olarak PDF dosyaları kullanılıyor.
  • Tablet ya da telefonlardan da çok kolay kullanılabilmektedir.

PDF Dosyası Nedir? Nasıl Oluşturulur, Nasıl Düzenlenir?

Kaynak

 

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...