Web Siteleri ile Veri Tabanları Nasıl Çalışıyor?
Web?in en kullanışlı uygulamalarından birisi bir web sitesi ile bir veri tabanı arasında bağlantı kurma kabiliyeti olup, Esas itibariyle uleb sayfası, veri tabanı uygulamalarının ön-sonudur.Bu da arama kriterlerini seçmenizi ve ve sahibi bilgisayarınızın veri tabanında yerleşik bulunan karmaşık aramaları yürütmenizi bile mümkün kılar
Web Siteleri ile Veri Tabanları Nasıl Çalışıyor?
Web siteleri ve veri tabanları arasındaki bağlentıyı mümkün kılan bu tipin iyi bilinen ve geniş oranda kullanılan bir örneği Yahoo! Web sitesidir. Yahoo! Sitesi, anahtar kelimelere göre aranabilen web sitesi tanımlamalarına ait yoğun veri tabanlarına ön-son olarak hürmet eder. Welcome (hoşgeldiniz) sayfasında bulunan bir arama dialog kutusuna aradığınız objeyi temsil eden bir anahtar kalime girilir. Sayfadan “Search” (arama) komutu seçildiği zaman browser’den web server’ine bir talep gönderilir ve girilen anahtar kelimeyi içeren tüm web sayfalarının listesi server tarafından verilir.
Bütün bunların yanında web bilgi sunmakla kalmaz, aynı zamanda toplayabilir de, örneğin bir çok web siteleri kullanıcılarına isimlerini, adreslerini ve birçok demografik bilgiyi kayıt ettirerek bir veri tabanında hapseder ve depolar.
Ama tüm bunlar nasıl çalışmaktadır? Birleşik bir dev olmanıza veya bu amaç (web sitenizi bir veri tabanına bağlamak) için yeterli bir programcı olmanıza gerek yoktur. Gerçekte, bir web sitesini bir veri tabanına bağlmak nisbeten basıt olabilmektedir. Veri tabanı sadece herhangi bir formu alarak bir File Maker Pro veri tabanı kadar basit veya Oracle SQL veri tabanı kadar karmaşık olabilir. Web sitelirini ve veri tabanlarını bir araya getiren köprü Comman Gateway İnterface (CGI) olarak tanımlanır.
Veri tabanının müşteri yönünde ise, arama terimlerini girdiğiniz bir formu ihtiva eden bir web sayfası göreceksiniz. Aramayı yürüterek bir CGI seripti başlatırsınız. Bu Seript web server’ine bir arama komutu gönderir. Bu komut ise web serveri üzerindeki CGI kutusuna bir bağlantı şeklindedir. Verilecek komut aşağıdaki gibi olacaktır:
http:// seach.yahoo.com/bin/seach?p= public + realtions
web server’i bu URL’yi aldığı zaman URL’yi bir CGI scripti (bu örnekte “script” olarak belirtilmektedir) için bir tetik olarak tanımlar ve arama kriterleri (bu örnekte “Public relations”’ ile birlikte, CGI kullanan mini programa gönderir. CGI server’i daha sonra aramayı veri tabanına gönderir, sonucu içeren ve veri tabanı tarafından yaratılan HTML sayfası ile birlikte sorfulamanın sonuçlarını alır ve müşteriye geri göndermek üzere web Server’ine gönderir.
Burada talepler ve verilirin bir sürü işleme tabi tutulmuş olmalarına karşılık, ancak daha da büyük bir veri tabanının araştırılması çok hızlı bir şekilde olmaktadır.
Bunun sebebi ise UNIX ve Windows NT veri tabanlarıın (ki bunlar en sık kullanılan tiplerdir) bu görevleri simultane olarak yapabilmeleridir. Tüm bunlar perde arkasında gerçekleştiği için sizin hiçbir şekilde veri tabanı çalışması yapmanız veya yazı (script) yazmanız gerekmeyecektir. Bunun yerine, ziyaret ettiğimiz web sitelerinde bulunan ve kullanımı kolay olan bağlantılar veri tabanlarının interaktip çalışmasını düzenleyecekleri için sadece ne aradığınızı yazmanız yeterli olacaktır.
WEB VERİ TABANLARI İLE NASIL ÇALIŞIR?
Arama; bir CGI scriptini çalıştırarak arama terimlerini ve HTML kodlarını kabul edecek olan bir formu ihtiva eden bir web sayfasıhnda başlar. Browser bilgiyi web Server’ine bir sorgulama zinciri içinde iletir. Sorgulama zinciri, CGI serini’nin ismini cgi-bin isimli bir directory’de taşır. Bu directory de arama terimlerini içeren bir alt-directory tarafından takip edilir. Buradaki arama terimleri genellikle soru işareti (?) veya bölü işareti (/) tarafından ayrılmışlardır.
Ekstra bir yol için oluşturulan HTML kodu şu şekilde görülebilir :
<a href=”cgi-bin/search?preston+gralla/”>.
Web server'i içerisinde arama terimleri bulunan URL’yi aldığı and bilgileri CGI programı üzerinden veri tabanına gönderir. Tipik olarak, program kendine has bir directory’de depolanır. Bu directory, Web server tarafından hizmete sunulan tüm CGI scriptlerini ihtiva eder.
Veri tabanı, arama kriterleri ile uyum gösteren (eşleşen) kayıt veya kayıtları ele geçirir. Veri tabanı kayıtları metin veya numerik bilgi içerebildikleri gibi grafik veya diğer bilgi tiplerinin referanslarını da içerebilirler.
Veri tabanı elde edilen bilgiyi, yeni bir HTML sayfası şeklinde CGI aracılığı ile Web Server'ına iade eder. Bunu takiben de server sayfayı müşteri browserine yeni bir HTML sayfası olarak geri gönderir.
Kaynak ekinoks.cu.edu.tr/internet/konu_32.htm