IDE Nedir? Bir program yazmak için kullanılabilecekIDE'ler (Program Yazma Editörleri) Nelerdir? Tümleşik Geliştirme Ortamlarında Olması Gerekli En Temel Özellikler Nelerdir?
Ide nedir? bir program yazmak için kullanılabilecekıde'ler (program yazma editörleri) nelerdir? tümleşik geliştirme ortamlarında olması gerekli en temel özellikler nelerdir?
IDE Nedir?
IDE bilgisayar programcılarının hızlı ve rahat bir şekilde program geliştirebilmesini amaçlayan, geliştirme sürecini organize edebilen birçok araç ile birlikte geliştirme sürecinin verimli kullanılmasına katkıda bulunan araçların tamamını içerisinde barındıran bir yazılım türüdür.
Tümleşik geliştirme ortamlarında olması gerekli en temel özellikler aşağıdaki gibidir:
Programlama diline göre sözdizimi renklendirmesi yapabilen kod yazım editörü.
Kod dosyalarının hiyerarşik olarak görülebilmesi amacıyla hazırlanmış gerçek zamanlı bir dizelge.
Tümleşik bir derleyici, yorumlayıcı ve hata ayıklayıcı.
Yazılımın derlenmesi, bağlanması, çalışmaya tümüyle hazır hale gelmesi ve daha birçok ek işi otomatik olarak yapabilmek amacıyla küçük inşa araçları.
En bilinen tümleşik geliştirme ortamları: Eclipse, Microsoft Visual Studio, Code::Blocks, Dev-C++, Anjuta, KDevelop, NetBeans…
Kaynak Kodu Düzenleme
Kod yazmak, programlamanın önemli bir parçasıdır. Boş bir dosyayla başlıyoruz, birkaç satır kod yazıyoruz ve bir program doğuyor! IDE'ler bu süreci sözdizimi vurgulama ve otomatik tamamlama gibi özelliklerle kolaylaştırır.
Kod Yapısı Vurgulama
Dilinizin kod yapısı bilen bir IDE görsel ipuçları sağlayabilir. Anahtar kelimeler farklı renklerle vurgulanır. Kod yapısı vurgulama, farklı dil sözdizimi öğelerini görsel olarak netleştirerek kodu okumayı kolaylaştırır.
Otomatik Tamamlama
IDE programlama dilinizi bildiğinde, bir daha ne yazacağınızı tahmin edebilir! Örneği bir koda html yazdığınızda olağan html kodlarını size seçenek olarak sunacaktır.
Hata Ayıklama
Hiçbir programcı hataları ve programları hatalı yazmaktan kaçınmaz.
Bir program doğru çalışmadığında, IDE'ler programcıların farklı değişkenleri incelemelerine ve kodlarınındaki hataları kolayca bulmalarına olanak sağlayan hata ayıklama araçları sağlar.
IDE'ler ayrıca derleme öncesi hataları önlemek için kodlama yaparken ipuçları sağlar .
Geliştiriciler Neden Bir IDE Kullanmalı?
Geliştirme ortamı olarak kullanılabilecek olan IDE yazılımlarının tümünün asıl hedefi yazılımcıya daha verimli çalışma imkanı sunmak ve işlemleri daha hızlı, dikkatli yada organize şekilde yapmasına yardımcı olmaktır. IDE yazılımları sayesinde geliştiriciler debugging, versiyon kontrolü, kodlama hataları veya otomatik tamamlama gibi birçok özelliği sahip olabilir, bu özellikleri kullanarak daha kolay ve hızlı biçimde istedikleri yazılımları geliştirebilir.
IDE kullanmak aynı zamanda üretkenliği de arttıran bir unsurdur. IDE'ler sayesinde yazılımcı daha görsel bir ekran üzerinden çalışma şansına sahip olur ve çok daha az zaman harcayarak daha kaliteli ve kapsamlı çalışmalar ortaya çıkartmasına yardımcı olur.
Hangi IDE En İyisidir?
IDE'ler arasında karşılaştırma yapmak ne yazık ki tam olarak mümkün değildir ve bu kişisel bir seçim meselesidir. En nihayetinde bu yazılımlar geliştiriciler için tasarlanmış olmasına karşın son tasarruf geliştiricinin elindedir ve kendine daha çok avantaj sunduğuna inandığı IDE'ye yönelmelidir. IDE seçimi yaparken ise dil desteği, yazılım dili desteği, işletim sistemi, yazılım ücreti gibi faktörlerin yanı sıra kişisel faktörleri de ekleyerek bir geliştirici olarak kendinizce en iyi IDE'ye kolayca karar verebilirsiniz.