Merge To Hdr

Automate menüsünden merge to hdr

MERGE to HDR (HDR olarak Birleştir)

Bilhassa 32 bit/pixel çekilmiş HDR (High Dynamic Range) dijital fotoğrafların birleştirilmesi için ilave edilen bu eşsiz fonksiyon, fotoğrafçılar için kusursuz, mükemmel resimlerin elde edilebilmesi için geliştirilmiş inanılmaz bir otomasyonu gerçekleştirebilmektedir.

Çoğumuzun bildiği gibi, fotoğrafçılar görüntüleri en az 3 farklı diyafram/enstantane ayarlarında (Braket Çekim); normal poz, düşük poz, yüksek poz; çekimleri gerçekleştirirler. Reklam ajansı veya müşteri bu 3 kare içinden en uygun olanını tercih ederek çalışmalarında kullanır. Ancak her 3 pozda da açık ton, orta ton ve koyu tonlarda tıkanma ve kayıpların kaçınılmaz olduğu da bilinen bir gerçektir. Bu sebeple şimdiye kadar insan gözünün görebildiği detayların tamamını tek bir resimde elde etmek mümkün olamamıştır.

Photoshop CS2'deki Merge to HDR fonksiyonu ile birlikte Photoshop kullanıcıları yıllardan beri süregelen bu önemli fotoğrafçılık sorununu mükemmel olarak çözme olanağına kavuşmuş bulunmaktadır. Üstelik bu işlem Adobe Photoshop tarafından otomatik olarak gerçekleştirilmektedir.

Bu inanılmaz Photoshop fonksiyonu ile, düşük poz ayarlarında çekilen resimlerdeki koyu tonda mevcut detaylar ile, yüksek poz ayarlarında çekilen resimlerdeki açık tonda mevcut detaylar ve normal poz ayarları ile çekilen resimlerin orta tondaki detayları tek bir kare resimde birleşerek en mükemmel görsel elde edilmiş olur.


File>Automate>Merge
to HDR seçildiği zaman ekranda çıkan pencerede birleştirilmek istenen değişik poz ayarlarında çekilmiş resimlerin kaynağı belirtilir;
Use: Files (Resim Dosyaları), Folder (Resimlerin bulunduğu Klasör), Open Files (Photoshop'ta Açık Dosyalar)
Birleştirmek için seçmiş olduğunuz resimlerden kullanmayacaklarınızı Remove ile silebilirsiniz.
Attempt to Automatically Allign Source Images (Kaynak Resimleri Otomatik olarak Birleştirmeye Çalış) kutusunu işaretlemenizde fayda var. OK tuşuna bastığınızda, Photoshop birleştirme işlemini kendi kendine otomatik olarak gerçekleştirecektir.

İşlem sonunda ekranda istediğiniz ince ayarları gerçekleştirebileceğiniz özel Merge to HDR penceresi çıkacaktır. Sonuç sizi tatmin ettiyse OK tuşuna basarak 3 pozlu (Braket) birleştirilmiş fotoğraf üzerinde diğer işlemleri uygulayabilirsiniz.

 

HDR Birleştirme penceresinin sol kenarında yer alan değişik pozlardaki kaynak resimlerden istediğinizi iptal etme şansınız da bulunmaktadır. Resmin altındaki kutucuğun işaretini kaldırdığınız zaman, birleştirme işlemi otomatik olarak tekrarlanacak ve neticesi büyük çerçevede görüntülenecektir.

Sağ bölümdeki görüntü histogram grafiğinin altında bulunan ayar çubuğunu kaydırarak Beyaz Nokta ayarını (Set White Point Preview) değiştirebilir; kullanım amacınıza göre Bit Depth menüsünde 32 Bit/Channel, 16 Bit/Channel veya 8 Bit/Channel tercihi yapabilirsiniz.

Beyaz Nokta ayarını değiştirmeniz durumunda, Photoshop yeni düzenlemeye göre görsel üzerindeki değişiklikleri otomatik olarak gerçekleştirerek ekranda görüntüler. Değişiklikleri daha yakından incelemek ve açık ton ile koyu tonlardaki detayları görmek için + işaretini tıklayabilirsiniz.

OK tuşuna basarak birleştirme işlemini bitirdikten sonra HDR resmi kullanabilir veya istediğiniz zaman baskı için 16 bit/channel ya da 8 bit/channel'e dönüştürebilirsiniz. Birleştirilmiş HDR resimleri dönüştürmek istediğinizde ekranda HDR Coversion dönüşüm penceresi açılacaktır.

Bu pencerede, dönüştürme işleminin istenilen özelliklerde gerçekleşmesini sağlamak için Poz, Gamma ve Ton Eğrisi ayarları bulunmaktadır.

Ekrandaki görsel üzerindeki ton ve detaylarda düzeltmeler yapmak istiyorsanız, Dönüştürme metodunu seçtikten sonra Exposure bölümünde poz/ışık ayarlarını; Gamma bölümünde genel görüntü aydınlatmasını; Toning Curve and Histogram bölümünde ise, Açık-Orta-Koyu ton eğrilerini değiştirebilirsiniz.

Gelecek sayımızda Adobe Photoshop'un diğer akıllı ve sürpriz dolu otomasyonlarına devam etmek dileğiyle hoşçakalın

Kaynak www.photoshopmagazin.com

 

 

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...