Frontend, Backend ve Full-stack

Frontend, Backend ve Full-stack
 

Konu web olduğunda, frontend ve backend en çok duyduğumuz terimler arasında. Basitçe, frontend için “görülen ve etkileşime geçilen katman; backend için ise “görülmeyen arkaplan” dersek yanılmış olmayız.

Bu iki terim genelde sektörün dışından olanlarda kafa karışıklığı yaratıyor olsa da aslında aralarındaki farkı açıklamak oldukça kolay:

  • Frontend, bir web sitesine girdiğinizde etkileşime girdiğiniz ara yüzün tasarımını geliştirme,
  • Backend, bu web sitesinin perde arkasında yer alan, işin server kısmı ve taban yazılımını geliştirme işine verilen adlardır.

Frontend ve Backend

Frontend

Frontend, web’in görüp etkileşime girebildiğiniz kısımlarıdır. Genellikle web tasarımı ve web’in ön yüzünün geliştirilmesini kapsar. Günümüzde frontend için; Photoshop, Fireworks ya da Sketch ile çalışan tasarım programlarını kullanabilen tasarımcılar ve HTML, CSS, JavaScript ile yeni nesil frameworkler (react.js, vue.js, angular) kullanan işin daha çok kod kısmında olan tasarımcılar şeklinde ikiye ayrılmıştır demek mümkün.

Bir web sitesini kullanırken gördüğümüz her şey; HTML, CSS ve JavaScript’in, kullandığımız web tarayıcısı tarafından kontrol edilmesidir. Bunun içinde de fontlar, açılır menüler, geçişler, iletişim formları vb. tasarımsal işler yer alır. Frontend’de yer alan bu öğelere eklenen bilgilerin depolanabilmesi, yani kısaca frontend’in hayata geçebilmesi için gereken alt yapı ve teknolojiyi sağlayan ise backend‘dir.

Frontend ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Backend

Frontend’siz bir backend ve backend’siz de bir frontend düşünülemez. Backend genellikle üç bölümden oluşur: sunucu, uygulama ve veritabanı. Kullanıcıların gördüğü, etkileşime geçtiği ön yüz için frontend demiştik. Backend ise bilgilerinizi web sitesine girdiğinizde, uygulamanın bilgiyi alması ve bir sunucu üzerinde kurulmuş olan veri tabanına depolaması aşamalarını içeriyor.

Örneğin; Yazılımcı Gençlik web sitesine giriş yapmak istiyorsunuz, kullanıcı adı ve şifrenizi ilgili kısımlara yazıp Giriş yap butonuna tıkladıktan sonra; ilk olarak giriş yapma isteğiniz sunucuya iletilir. Sonrasında sunucunun veri tabanında bu kullanıcı adına ait veri bulunup bulunmadığına, eğer bulunuyorsa kullanıcı adınız ile şifrenizin uyuşup uyuşmadığına bakılır ve ona göre bir cevap gelir. Siz giriş yapma isteği gönderdiğinizde bunu veri tabanında arayan, bulan ve nasıl bir cevap verileceğini belirlediğimiz aşamalar backend’tir.

Daha detaylı bilgi için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Backend kodlayanlara, Backend Developer denir. Backend Developer’ların kullandığı bazı yaygın dil, framework ve teknolojilerden bir kısmı:

  • PHP
    • Laravel
  • Python
    • Django
  • JavaScript
    • Node.js
  • .NET
  • SQL
Frontend, Backend ve Full-stack
Photo by @stackroute.in

Son olarak, web tasarımı (frontend) ve web geliştirme (backend), ancak bir araya geldiklerinde bir web sitesi oluşabilir. Ancak her ikisi de birbirinden farklı işler yapar. Hem frontend hem de backend’i tek başına yapabilen yazılımcılara “Full-Stack Developer” denir.

 

Frontend, Backend ve Full-stack

Frontend, Backend ve Full-stack

Frontend, Backend ve Full-stack

Kaynak

 

Yorumunuzu Ekleyin