FTP server kurulumu

vsftpd FTP server kurulumu

Öncelikle iki kavramı netliğe kavuşturmak lazım diye düşünüyorum bunlardan ilki server diğeri ise host.

Türkçe net karşılıkları ne kadar tanımlayıcı olabilir bilmiyorum ancak server, hostu barındıran makinaya verilen isimdir şeklinde özetleyebiliriz.
Serverı bir bilgisayar gibi düşünün bu bilgisayarın içine 20 tane işletim sistemi kurduğunuzu ve bu 20 işletim sistemini 20 ayrı kişiye verdiğinizi düşünün işte bu 20 işletim sisteminin her birine host denmektedir. Bu durumda tabi sizde çoktan bir hosting şirketi açmışsınız demektir. :)

Server sahibi olduğunuzda host oluşturabilir ve bu hostu kullanıcılarınıza kiralayarak bir hosting şirketi kurabilirsiniz. Bu aşamada apache, mysql ve diğer web gereksinimlerine kullanıcılarınızın ihtiyacı olacaktır. Bu ihtiyaçlardan biriside sunucuların yani serverların olmazsa olmazları olan FTP sunucularıdır.

Linux işletim sistemi kurulmuş olan bir makinada (server) ilk planda FTP sunucusu kurmak için size gerekli olan program vsftpd dir.

Çoğu linux dağatımında repository denen depolarda programlar hazır bulunmaktadır. Vsftpd programını bu depolardan indirip otomatik olarak kurabilirsiniz. Eğer linux üzerinde program kurulumu hakkında detaylı bilgi istiyorsanız formumuzun linux belgeleri kısmına uğrayarak bunlara ulaşabilirsiniz.

Redhat/fedora/centos dağatımları için

yum install vsftpd

Debian/ubuntu dağatımları için

apt-get install vsftpd

komutlarını kullanarak, komut satırından vsftpd programını rahatça indirebilir ve sisteminize kurabilirsiniz.

Bu işlemleri yapıp programı kurduktan sonra ilk yapmanız gereken vsftpd’ nin configuration yani yapılandırma dosyasını ayarlamaktır.

Çoğu dağatımda bu dosyaya

/etc/vsftpd/

dizini içerisinde vsftpd.conf olarak bulunur. Komut satırını kullanıp vim, nano, pico gibi linux komut satırı metin editörleri ile bu dosyayı açalım.

nano /etc/vsftpd/vsftpd.conf

Şimdi bu dosyada düzenlemeler yapacağız. Bu düzenlemelerden sonra çalışan bir vsftpd FTP server sahibi olacağız.

Komut satırı ekranında programda kullanmak istediğiniz özelliğin önce açıklaması sonrada kendisi yer almaktadır şöyleki.

Resim kaldırılmıştır :(

Resimde gördüğünüz gibi yapılandırma dosyası nano ile bu şekilde görünmektedir. Küçük yuvarlak içine alınanlara quote denir. Bir yapılandırma dosyasında herhangi bir ayarın önünde quote varsa o ayar işlevsel değil demektir ve işlev kazandırmak için, # işaretinin silinmesi gereklidir. Bu sadece vsftpd için değil tüm hemen hemen tüm linux dağatımlarındaki yapılandırma dosyaları için bir kuraldır.

vsftpd yapılandırma dosyası açıklamalar silinmiş sadece yapılandırmada kullanılacak ayarlar aktif olarak bırakılmış şekilde de yazılabilir, herhangi bir ayarı devre dışı bırakmak isterseniz o ayarın başına “#” sembolünü yerleştirmeniz yeterli olacaktır.

Şimdi sizlere çok temel bir FTP sunucusunun çalışması için gerekli ayarları yazıyorum.

anonymous_enable=NO
local_enable=YES
write_enable=YES
local_umask=022
anon_upload_enable=NO
anon_mkdir_write_enable=NO
dirmessage_enable=YES
xferlog_enable=YES
xferlog_file=/var/log/vsftpd.log
xferlog_std_format=YES
ftpd_banner=Welcome to blah FTP service
listen=YES
pam_service_name=vsftpd
userlist_enable=YES
tcp_wrappers=YES
userlist_deny=NO

Fark ettiyseniz userlist_deny=NO şeklinde yeni bir ayar girdim. vsftpd klasöründe userlist adında bir dosya daha bulunmaktadır.
Bu dosya içinde ise kullanıcı isimleri bulunmaktadır. Eğer bu dosya içindeki kullanıcı isimlerinin FTP sunucusunu kullanmalarına izin vermek istiyorsanız o zaman userlist_deny=NO şeklinde ayarı vsftpd yapılandırma dosyasına girmelisiniz, eğer bu listedeki kullanıcıların FTP sunucusunu kullanmalarını engellemek istiyorsanız userlist_deny=YES şeklinde ayarlamalısınız. Bu nedenle vsftpd sunucusunu başlatmadan önce bu dosyaya gözatmanızda yarar vardır.

Tüm bu uygulamaları yerine getirdikten sonra ise, artık vsftpd sunucusunu çalıştırabiliriz ve userlist dosyasını ayarladığımız için zaten sistemde kayıtlı bulunan kullanıcıların kullancı adları ve şifrelerini kullanarak sisteme girebiliriz. Bunun için aşağıdaki komutları girmeniz yeterli olacaktır.

/etc/init.d/vsftpd start –> Sunucuyu başlatır
/etc/init.d/vsftpd stop –> Sunucuyu durdurur
/etc/init.d/vsftpd restart –> Sunucuyu yeniden başlatır

Evet artık sunucunuzda çalışan bir FTP server sahibisiniz.

Kaynak www.langturk.com/vsftpd-ftp-server-kurulumu/

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...