Sunuculara Saldırı Yöntemleri

Eğer nasıl saldırıldığını bilmiyorsanız, önlem alamazsınız.

Brute Force

Brute Force atağı web yazılımlarının login kısımlarına yapılan deneme yanılma yöntemidir. Bunu insanlar kendileri yapmaz, bunun için yazılmış olan programları kullanarak yaparlar. Hızlı bir şekilde ellerinde olan wordlist (kelime listeleri) ile sürekli login sayfasına atak yaparlar. Amaç deneme yanılma yöntemiyle bir kullanıcı adına ait şifreyi bulmak ve yönetimi ele geçirmektir. Yönetimi ele geçirince de web sitesi kolayca hacklenir.

Brute Force tekniği; hazır programların yanı sıra, saldırganın yazdığı kötü amaçlı bir bot ile de gerçekleştirilebilir. Bundan korunmak için ilk başta şifrenizin kolay bulunamayan rakam ve harfler hatta işaretlerden oluşmasını prensip haline getirmeniz gerekmektedir. Onun dışında ise bu gibi ataklarda alınacak en iyi güvenlik önlemi; form kısımlarında kullanıcılardan güvenlik kodunun girilmesinin istenmesidir. Bu sayede brute force atağı önlenmiş olacaktır. Çünkü karşıdaki program veya kötü amaçlı bir bot, rastgele oluşan güvenlik kodunu tahmin edemeyecektir. Ve dolayısıyla 1 kere bile giriş denemesi yapamayacaktır.

Formlardaki güvenlik kodlarının yanı sıra sizde basit bir güvenlik aracı yapabilirsiniz. Mesela toplama, çıkarma işlemi sorabilirsiniz. Tabi ki kullanıcılardan her loginde aynı işlemi değil de sayıları değişebilen işlemlerin sonucunu girmelerini isteyebilirsiniz. Bu da brute force atağını engelleyecektir.

 

Kaynaklar

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...