Java Da Classlar Ve Yapılandırıcılar

Java da classlar ve yapılandırıcılarconstructor

 

Java da Classlar ve Yapılandırıcılar (Constructors)

Java sınıfı,ortak özelikleri belirlenmiş bir topluluğun adıdır. Bir java sınıfının niteliklerini değişkenlerle (attributes, fields),gerçekleştireceklerini metotlarla (fonksiyon, procedure) belirleriz. Başka bir deyişle, istediğimiz özeliklerini belirterek bir sınıf tanımlarız. Kısaca, bir java sınıfı kendi özniteliklerini belirleyen değişkenleri ve fonksiyonları içeren bir birimdir.

Bir sınıf içindeki fonksiyonlar o sınıfın değişkenlerine erişebildiği gibi, farklı sınıflar arasında da iletişim sağlanabilmektedir.Alt-sınıflardan başka alt-sınıflar üretilebilir. Böylece en üst-sınıftan başlayarak en alt-sınıfa ulaşan hiyerarşik bir yapıya sahip olurlar. En alttaki sınıf, kendisinin üstünde olan bütün sınıfların özniteliklerini taşır.

 

Java’da sınıf (class) yapısı için sözdizimi şöyledir:

 
      [Erişim_nitelemi] class ad {
 
            Class’ın tanımı
 
      }

class ı basit bir örnekle acıklarsak:

 

class chester// class tanımı

{      //Java sınıfının tanımı { }

public static void main(String[] args) //Bu satır main() adlı bir metot (fonksiyon) tanımlamaktadır

{ //metodun bloğu {  parantezi ile başlamaktadır.

System.out.println("LinkinPark is number one"); //kodun ekrana cıktısı

}

}
 

 

 

Programın çıktısı ise;
 
Başlıksız İçerik______________________
 
YAPILANDIRICILAR(CONSTRUCTOR)

Yaklaşımında bir nesnenin oluşturulması sırasında ilk çalışan fonksiyonun ismidir. Buna göre bir nesnenin oluşturulması demek, nesneyi tarif eden sınıftan bir türün hafızada bir kopyası için yer açılması ve bu nesnenin bütün değişken ve metodlarının tanımlanan kısıtlamalarla erişilebilir olması demektir.Nesne yönelimli programlamada bir nesnenin kendisi ve bir de nesneyi gösteren nesne atıfı (object referrer) bulunmaktadır. Nesne atıfı, içerisinde tanımlandığı nesne ile atıfta bulunduğu nesne arasında bir ilişki (aggregation) kurmaktadır. Yapıcılandırıcı (constructor) ise nesnenin kendisinin oluşturulması sırasında çalışmaktadır. Aşağıdaki örnekte bu durumu incelersek:

 

class insan {
   int boy;
   public insan (){
      boy = 180;
   }
   public insan ( int boy ) {
      this.boy = boy;
   }
}
class deneme{
   public static void main(String args[]){
      insan ali = new insan();
      insan veli = new insan (170);
   }
}
 
 

Yukarıdaki örnek kodda iki ayrı sınıf (class) oluşturulmuştur. Buna göre ilk sınıfta (insan sınıfında) bir insanın boyu olduğu belirtilmiştir. Ayrıca insan’ın iki farklı yapılandırıcısı (constructor) tanımlanmıştır. Bu yapıcılardan ilki parametre almazken (insan()) ikincisi bir tane int parametre almaktadır (insan (int boy)). Görüldüğü gibi yapılandırıcılar sınıf ile aynı isme sahip fonksiyonlardır (method) ve dönüş tipleri (Return type) yoktur, yani geri değer döndürmezler.

İkinci sınıf olan deneme sınıfında ise iki farklı nesne atıfı olan ali ve veli’nin içerisine iki farklı insan nesnesi oluşturularak verilmektedir. İlk nesnenin boyu 180 ve ikinci nesnenin boyu ise 170 olarak tanımlanmıştır. İlk nesneyi ali ikinci nesneyi veli göstermektedir.

Bedriye EKER

 

Yorumunuzu Ekleyin
Java Da Classlar Ve Yapılandırıcılar Yorumları +3 Yorum
  • berkan
    1
    berkan
    malesef cok yetersiz bir anlatim. Terimleri turkcelestirmek , algilamayi zorlastiriyor
    27 Nisan 2013 03:34:38, Cumartesi
  • ali
    1
    ali
    tam aksine terimleri turkçeleştirmek gayet iyi olmuş ben anladım teşekkurler
    19 Kasım 2013 11:31:30, Salı
  • yılmaz
    1
    yılmaz
    Sa ben yazılımcıya yenı gecıs yaptım ama yınede az da olsa zorlanıyorum ama ben bu seyın ustesınden gelecem coktan gordugum classlara baktım cok guzel umarrım herkez begenır saygılarımla ...
    26 Nisan 2016 08:11:34, Salı


Yükleniyor...
Yükleniyor...