Snippets Paneli Ve Araçları

Snippets paneli ve araçları

 

Snippets
Dreamweaver'ın sağladığı kolaylıklardan biri de Snippets paneli. Hazır kod arayanlar için tasarlanmış bu panelin içeriğinde Javascript kodları, navigasyon çubuğu örnekleri, browser scritlerini ve hazır form elemenların bulabilirsiniz.

Yapmanı gereken tek şey istediğiniz kodu seçip çift tıklamak ve Snippets metin alanından kopyalayıp scripti belgenize eklemek.

Refference
Bu panelde ise PHP, SQL, ASP.NET, HTML, JAVASCRIPT gibi programlama dillerinin kullanım kılavuzu var. Bu dillerdeki komutların, fonksiyonların nasıl kullanıldığı anlatılmış.

 

Snippets

Bu panel daha çok hazır kod parçalarını barındıran bir kod kütüphanesi gibi düşünülebilir. DW ile standart olarak birçok hazır script ve örnek kod bulunmakta: Öte yandan kendi yazdığınız kodlarla veya fonksiyonlar sayesinde de kendi kütüphanelerinizi oluşturmak mümkün. Böylece özellikle kod yazan arkadaşlar her an elinin altında kod kütüphanelerini kullanabilmekte

 

Snippets Aracı

Daha önce ufak tefek pek çok kod kullandım, ancak bunları hatırlamak ve bulmak zor oluyor!"

internette sayfalarınızda kullanacağınız pek çok kodu bedava veren siteler var. Bunların çoğu Javascript üzerine hazırlanmıştır, ancak başka dillerle ilgili de hazır kodlar bulmanız mümkün. Bu kodları tekrar kullanmak için bilgisayarınızdaki dosyalara kaydedebilir yada sağda solda bulduğunuz kağıtlara yazabilirsiniz. Ancak hiçbiri DW’nin Snippets aracı kadar faydalı olamaz. Simdi son olarak kodları yazdığınız yerlere bakma zamanı geldi. Bundan sonrasını Snippets halledecek.

 

 

 

Hazır kodlarla kolayca: Damlaya damlaya göl olur
Gerçek hayatta bu söz pek çoğumuza ilk başta bir şey ifade etmez. Ancak zamanla ufak birikimlerin büyüyerek en ihtiyaç duyduğumuz anda bizi ne kadar rahatlattığım hepimiz biliriz. Programı yapanların bu atasözünü nasıl söylediklerini bilmiyoruz, ancak düşündükleri tam olarak bu şekilde olmuş olmalı: Daha önce Javascript gibi sık kullanılan, ama her zaman sağda solda kalmaya mahkum olan kod parçaları artik gün yüzü görecek. Window/Snippets ile işe başlayabilirsiniz.

Yanında artılar olan pek çok klasör göreceksiniz. Bunlar DW’nin sizin için önceden hazırladığı kodlardır. Pek çoğu Javascript olmasına rağmen HTML, CFML, ASP, JSP kodlarını da ekleyebilirsiniz. Ama önce hazır kodları nasıl kullanacağımıza bakalım. Javascript klasörü altından area calculations alt klasörünü açın. Burada Area of Circle adında hazır bir kod bulunmakta. Üzerine bir kere bastığınızda önizleme penceresinde yerleştirilecek kodu görebilirsiniz.

 

Bana sayını ver sana alanını söyleyeyim
Örnek olarak çemberin alanını hesaplayan kodu kullanacağız. Çemberin alanı olmaz tabii ki. Ancak yeni bir Snippets yaratırken istediğiniz ismi verebilirsiniz. Bu isme bakan bir matematikçi yoksa yanınızda, çok da önemli değil! Bu kod Javascript ile yazıldığından script takıları arasında kalmalıdır. Bu yüzden takısından önceki bir satıra gelerek Araçlar panelinden Script sekmesine basın. Sol tarafta duran parşömen ikonu ile yeni bir script ekleyeceksiniz; ancak içeriği boş olacak, çünkü bunu birazdan Snippets halledecek.

Az önce eklediğiniz script takıları arasına gelerek, Snippets panelindeki Area of Circle ismine çift tıklayın. Kod parçası sayfanıza eklendi. Artık üzerinde biraz değişiklik yapmanın zamanı geldi. Bu kod parçası dairenin alanını hesaplıyor demiştik. Yani bizden istediği tek bilgi alanını hesaplayacağı dairenin yarıçapı. O zaman bu bilgiyi ona vermek için bir sayı üretmeli ve yollamalıyız. Bu sayede formların veriyi nasıl aldığım da görmüş olacağız.

Snippets paneli

Snippets paneli

Yine sürükle bırak mantığı ile çalışan bu panel özelleştirilebilmesi açısından oldukça işe yarayacak gibi görünüyor.

 

Snippets Paneli ve Araçları

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...