Fare (mouse)

Bilgisayarda kullanılan fare ve çeşitleri

Fare (mouse)

Fare ve kullanımı

Fare, avuç içinde tutulan, hareketleri ekrandaki imlecin hareketlerini kontrol eden, bilgi giriş aracıdır.Farenin modeline göre üzerinde bir veya daha fazla sayıda tuş ve tekerlek bulunabilir.

İlk bilgisayar faresi 1964 yılında Douglas Engelbart (Daglıs Engelbart) tarafından yapılmıştır.

Fare el hareketlerini mekanik, LED’li optik ve lazerli optik yöntemle algılayabilir. Fare elde ettiği bilgileri bilgisayara kablo, kızılötesi, radyo dalgaları veya bluetooth ile aktarabilir.

Bilgisayarda çalışan bazı programın yapıları nedeniyle bazen menü seçmek veya ekran içerisinde çalışılacak noktaya gidebilmek klavyedeki gösterge tuşlarıyla uzun zaman alabilir. Bu nedenle işlemi hızlandırması açısından fare daha kullanışlıdır.

Farelerin bilgisayara bağlanma şekline göre türleri şunlardır:

1-Kablolu Fareler

Bilgisayarın ilk zamanında seri port ve AUTOEXEC. BAT dosyalarına özel eklenen sürücüler ile çalışan fareler, zamanla PS/2 adlı porta alınmış ve çoğu işletim sisteminde alt seviyelerde desteklenmeye başlamıştır. Günümüzde çoğu fare bilgisayara USB portundan bağlanmaktadır.

USB, PS/2 ve Seri Port üzerinden bilgisayara kablo ile bağlanabilirler.

Fare (mouse)

2-Kablosuz Fareler

Fare (mouse)
Başlıca kablosuz fare çeşitleri şunlardır:
 

1.Kızılötesi fareler 

Bu fareler, bilgisayar ile iletişiminde bir kızılötesi sistem kullanır. Sistem, bilgisayarın seri, PS/2 veya USB portuna takılır, fare ise sistemle kızılötesi ışınlar sayesinde iletişim kurar. Eğer fare ile sistem arasına herhangi bir cisim girerse, fare hareketleri hissedilmeyecektir. Bu tür farelerden günümüzde bulunmamaktadır

2.Radyo dalgalı fareler 

Kızılötesi farelerden ayrı olarak bu fareler iletişim için kızılötesi ışın yerine radyo sinyalleri kullanırlar. Kapsama alanları genelde onlarca metre dolayındadır.

3.Bluetooth fareler

Bu fareler, kimi bilgisayarlar ile bütünleşmiş Bluetooth kablosuz teknolojisini kullanarak iletişim kurarlar. ilk iki türe göre büyük bir avantajları vardır. Standart bir protokol kullandığı için her cihazla kullanılabilir.

 

Hareketi algılama şekline göre türleri ise şöyledir

Toplu Fareler

Aşağıdaki şekilde el hareketlerini mekanik olarak algılayan bir fare görülmektedir.

Fare (mouse)

Toplu fareler hareketi, altlarında bulunan ve farenin hareketi ile dönen bir top vasıtasıyla algılarlar. Bu top dışı lastik kaplanmış, metal çekirdekli bir küredir. Topun hareketini algılayan tekerlerin üzerinde toz toplanması sebebiyle bu tür fareler zaman zaman bakım isterler. 1990’ların başında topu üstte bulunan farelerde PC kullanıcıları arasında yaygın olan bu tür farelerin kullanım alanı daralmıştır.

LED’li Optik Fareler

Bu tür fareler altlarında bulunan LED’in yaydığı ışığın yansıması ile hareketi algılarlar. En üst modelleri 1000-1600 dpi gibi yüksek hassaslığa varabilir.

Lazerli Optik Fareler

Bu tür fareler altlarında bulunan lazer ışık kaynağının yaydığı ışıklar ile hareketi algılarlar. imleç hareketlerine çok yüksek hassasiyet isteyenler için uygun bir seçenektir. Hassasiyetleri 3000 dpi ve üzerine çıkabilir.

 
Fare (mouse)
Fare (mouse)
Yeni Nesil Fareler
Fare (mouse)
Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...