Bilgisayar (Genişletme) Kartı Çeşitleri

Günümüzde birçok cihaz daha kullanışlı USB formlarını almış olsa da, yine de bilgisayarınıza ekleyebileceğiniz bazı iyi genişletme kartları vardır.

1) GRAFİK KARTI

Bilgisayar (Genişletme) Kartı Çeşitleri

Bugünlerde neredeyse tüm anakartlar, günlük geleneksel kullanım için "yeterince iyi" olan yerleşik bir grafik kartıyla gelecek. Ancak, oyun ve video düzenleme gibi grafik gerektiren uygulamalar söz konusu olduğunda, güçlü bir özel grafik kartına sahip olmak hala bir zorunluluktur ve bu nedenle günümüz pazarında hala gelişiyorlar.

 

2) SES KARTI

Bilgisayar (Genişletme) Kartı Çeşitleri

Bilgisayar kullanımının karanlık çağlarında bir zamanlar, sadece bilgisayarla müzik çalmak için ekstra ses kartları satın alıp kurmamız gerekiyordu. Ancak bugünlerde çoğu anakart çok iyi yerleşik ses ile geldiğinden, ses kartları tarihe karıştı.

 

 

3) AĞ ARAYÜZ KARTI (NIC)

Bilgisayar (Genişletme) Kartı Çeşitleri

Ağ arabirim kartı (NIC) 2 farklı şekilde sunulur - Kablolu ve kablosuz. Yine, çoğu modern anakartta yerleşik bir kablolu ağ bağlantı noktası vardır ve kablolu ağ kartları hemen hemen tarihe karışmıştır.

Kablosuz ağ kartları biraz farklı olsa da. Muhtemelen ağ bağdaştırıcılarının USB sürümünü gördünüz ve kullandınız, ancak kablosuz bağdaştırıcının genişletme kartı sürümü biraz daha sağlam. Genellikle yüksek kazançlı antenlerle gelirler ve hatta 2'si 1 arada, Bluetooth'u desteklerler.

 

4) TV TUNER KARTI

Bilgisayar (Genişletme) Kartı Çeşitleri

Bilgisayarınızı bir TV'ye dönüştürmek mi istiyorsunuz? Evet, bu TV tarayıcı kartlarından birini kurabilir, uygulamalarını kullanabilir ve yerel TV kanallarını bilgisayarınıza alabilirsiniz.

 

5) FM TUNER KARTI

Önceden bilgisayarınıza takabileceğiniz ve yerel radyoyu ayarlamanıza olanak tanıyan FM radyo kartları vardı. Ancak İnternetin, çevrimiçi videoların, İnternet radyosunun ve akıllı telefonların yükselişiyle birlikte FM tuner kartlarının nesli tükendi.

 

6) MODEM KARTI

Bilgisayar (Genişletme) Kartı Çeşitleri

İnternetin taş devrinde, bir telefon hattını çevirmeli modeme bağlamamız ve İnternet bağlantısı elde etmek için İnternet servis sağlayıcısını (ISS) “aramamız” gerekiyor. Bu çevirmeli modemler, harici bir aygıt veya bir genişletme kartı şeklinde gelir. Günümüzde bu kartlar o kadar kullanışlı değil, ancak yine de faks göndermek için kullanılabilir.

 

 

7) VİDEO YAKALAMA KARTI

Bilgisayar (Genişletme) Kartı Çeşitleri

Doğru yazılımla videoları kaydedebilir ve İnternete aktarabilirsiniz. Ancak özel bir video yakalama kartına sahip olmak sadece bu yükü CPU ve GPU'dan alacaktır; Video yakalama kartı, tüm video kodlamasını yapacak ve böylece oyunlarınız / video düzenleme / canlı oturumunuz için daha fazla işlem suyu boşaltacaktır.

 

8) ARAYÜZ KARTI

Bilgisayar (Genişletme) Kartı Çeşitleri

Yeterli USB bağlantı noktanız yok mu? Daha fazla SATA sabit disk mi eklemek istiyorsunuz? Bu arabirim kartları, bilgisayarınıza seçtiğiniz daha fazla bağlantı noktasını eklemenize olanak tanır.

 

 

GENİŞLETME YUVASI TİPLERİ

Artık genişletme kartlarıyla işimiz bittiğine göre, genişletme yuvası türlerine geçelim, böylece hangisinin hangisi olduğunu bilirsiniz.

 

9) ÇEVRESEL BİLEŞEN BAĞLANTISI (PCI)

Bilgisayar (Genişletme) Kartı Çeşitleri

İlk olarak 1990 yılında Intel tarafından geliştirilen PCI, bir bilgisayara daha fazla donanım bileşeni eklemek için yerel bir veri yoludur. USB'ye benzer, ancak bilgisayara kalıcı olarak takmak istediğiniz cihazlar için kullanılır.

 

 

10) HIZLANDIRILMIŞ GRAFİK PORTU (AGP)

Bilgisayar (Genişletme) Kartı Çeşitleri
AGP Yuvası (Kaynak: Wikipedia )

Uzun zaman önce, anakartlarda yalnızca video kartlarına özel olarak ayrılmış ayrı bir AGP vardı. Bugün, AGP artık kullanılmıyor ve bunu bilgisayar geçmişinde bir sayfa olarak saklayabilirsiniz. Huzur içinde yat AGP.

 

11) PCI EXPRESS (PCIe)

Bilgisayar (Genişletme) Kartı Çeşitleri

PCIe, hem eski sürümü hem de AGP'yi devralan gelişmiş bir PCI sürümüdür. Şu anda neredeyse fiili standarttır ve birkaç "versiyonu" vardır:

  • 1X PCIe
  • 4X PCIe
  • 8X PCIe
  • 16X PCIe
  • 32X PCIe

Bunun anlamı aslında çok basit. Bir 1X PCIe'nin tek bir veri hattı, 4x PCIe'nin 4 veri hattı, 8x PCIe'nin 8 veri hattı vardır ve sapmayı yakalarsınız. Bir genişletme kartı ne kadar çok veri hattı kullanırsa, aynı anda aktarılabilen o kadar fazla veri. Örneğin, veri ağırlıklı grafik kartı genellikle 16X PCIe kullanır.

Ayrıca son bir önemsiz şey olarak - Evet, 16X PCIe yuvasına 1X PCIe kartı takabilirsiniz… Bu, sadece 1 veri hattı kullanılacağı için bir tür israf olacaktır.

 

EKSTRA) NEDEN GENİŞLETME KARTLARI KULLANILMALIDIR?

Öncelikle, harici USB cihazlarında kesinlikle hiçbir sorun yoktur. Harika, kullanışlı ve hala gelişiyorlar. Ancak buradaki temel önem, 16X PCIe yuvasının normal USB'nizden çok daha fazla veriyi işleyebilmesidir.

 

Kaynak

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...