Bilgisayar Form Faktörleri, Kasa ve Güç Kaynakları Çeşitleri

Bir bilgisayar teknisyeni, kullanılan kasa tipine karşı mevcut çeşitli form faktörleri arasında ayrım yapabilmelidir. Bilgisayar kasası, ana kart (veya sistem kartı) ve güç kaynağından başlayarak tüm sistem bileşenlerini tutar. Üçü de aynı form faktörünü kullanmalıdır. Bu derste bilgisayar form faktörleri, kasalar ve güç kaynakları tanıtılmaktadır.

Bir bilgisayar teknisyeni, bilgisayarın yapılandırmasına ve takılı bileşenlere bağlı olarak bir güç kaynağının yeterli olup olmadığını da belirleyebilmelidir.

Dersin Hedefleri

  1. Bir anakartın ayırt edici özelliklerini belirleyin.
  2. Bilgisayar form faktörleri arasında ayrım yapın.
  3. Güç kaynağı konektörlerini belirleyin.
  4. Her bir renkli güç kaynağı kablosunun voltajını belirleyin.
  5. Belirli bir senaryoya göre uygun bir güç kaynağı seçin.

Bilgisayar Form Faktörü

Bilgisayarların ilk günlerinde, her üreticinin kendi tescilli donanımı vardı. Bir üreticiden bir bilgisayar satın alındığında, belirli bir ana kart, işlemci, bellek, sabit sürücü ve diğer tüm bileşen türlerine kilitlendi.

Bilgisayar form faktörü terimi, bilgisayarlarda kullanılan temel temel bileşenlerin birkaçının boyutunu, şeklini ve genel yapısını tanımlar.

Orada üç ana bileşeni aynı form faktörüne sahip olmalıdır:

  1. Kasa - bilgisayar sisteminin donanım bileşenlerini barındırır
  2. Anakart - Bilgisayar sisteminin ana devre kartı; tüm sistem bileşenleri anakarta takılı
  3. Güç kaynağı - Anakarta ve diğer tüm kurulu donanım bileşenlerine güç sağlar

Tablo 1 , en yaygın form faktörlerini açıklamaktadır. Biçim faktörlerindeki farklılıklar, boyut ve genişletme yeteneklerindeki farklılıkları içerir.

Tablo 1: En Yaygın Form Faktörleri

Form faktörü Boyut Kullanım
AT (İleri Teknoloji)

 

1980-1990

12 X 11-13 inç Eski, yerini ATX aldı.
ATX (Gelişmiş Teknoloji eXtended)

 

1990'ların ortası

12 X 9,6 inç Intel tarafından 1995 yılında oluşturulmuştur. En yaygın biçim faktörüdür.
Mikro ATX 9,6 X 9,6 inç ATX form faktörünün daha küçük bir çeşidi. Çoğu ATX kasasıyla uyumludur, ancak ATX'ten daha az yuvaya sahiptir. Masaüstü ve küçük form faktörlü bilgisayarlar için çok popüler.
Mini-ATX 5,9 X 5,9 inç Daha düşük güç gereksinimi ve daha az ısı üretimi olan mobil CPU'lar için tasarlanmıştır.
BTX (Dengeli Teknoloji) 12,8 X 10,5 inç Intel tarafından 2000'lerin başında ATX'in halefi olarak önerilen bir standart.
DTX   Özellikle küçük form faktörlü PC'ler için tasarlanmış bir ATX spesifikasyonu varyasyonu.
Mini-ITX

 

2001

6,7 X 6,7 inç İnce istemciler ve set üstü kutular gibi küçük cihazlar için tasarlanmış küçük, son derece entegre bir form faktörü.
Nano-ITX

 

2003

4,7 X 4,7 inç Kişisel video kaydediciler (PVR'ler), medya merkezleri, araba bilgisayarları ve ince cihazlar gibi akıllı dijital eğlence cihazlarını hedef alır.
Pico-ITX

 

2007

3,9 x 2,8 inç Özel medya merkezi bilgisayarlarında, araba bilgisayarlarında ve küçük ev sunucularında kullanılır.

Bilgisayar sistemleri 80'lerde ve 90'ların başında geliştirilirken, İleri Teknoloji (AT) form faktörü kullanıldı. 90'lı yılların ortalarında bilgisayarlar hızlanırken ve yeni teknolojiler geliştirilirken, Gelişmiş Teknoloji eXtended (ATX) form faktörü oluşturuldu.

ATX, klavyeler, fareler, yazıcılar ve çok daha fazlası için yerleşik işlevler ekledi. Hala günümüzde kullanımda olan çok popüler bir form faktörüdür. Son yıllarda, mikro-ATX ve mini-ATX dahil olmak üzere ATX'in birçok çeşidi kullanıma sunulmuştur.

Dengeli Teknoloji eXtended (BTX) form faktörü, 2000'li yılların başında ATX'in yerini almak üzere oluşturuldu, ancak hiçbir zaman çok başarılı olmadı. Aynı şey DTX form faktörü için de söylenebilir. Günümüzde BTX ve DTX form faktörleri bulunabilmesine rağmen, bunlar yaygın olarak kullanılmamaktadır.

En yeni form faktörü, ITX veya Integrated Technology eXtended'dır. Üç versiyonda bulunur: Mini-ITX, Nano-ITX ve Pico-ITX.

Bilgisayar Kasası Türleri

Bugün piyasadaki kasalar boyut ve hatta renk bakımından farklılık gösteriyor. Tüm kasalar, sistem bileşenlerini barındırmak ve soğutma sağlamak için aynı temel işlevleri yerine getirir. Renkli ışıklar ve şeffaf kenarlar gibi özelliklerin kasanın işlevleriyle hiçbir ilgisi yoktur - bu özellikler kasayı daha çekici hale getirir.

Bir vaka seçerken dikkat edilmesi gereken üç önemli nokta vardır :

  1. Kasa, bileşenlerin aşırı ısınmasını önlemek için gerekli tüm bileşenleri ve fanları barındırmalıdır.
  2. Kasa iyi bir hava akışı sağlamalıdır. Muhafaza açık değil kapalıyken soğutma daha verimli olur. İyi hava akışı ve verimli soğutma için, kasaya akış en azından çıkan hava akışıyla eşleşmelidir (pozitif hava akışı).
  3. Kasa kolayca mühürlenmelidir. Sızdırmaz bir kasa ile, soğutmayı optimize ederken dahili bileşenlere ulaşan tozu en aza indirir. Pozitif hava akışını korumak, kasaya giren tozu en aza indirir.

Vakalar fiziksel boyutla ayırt edilebilir. Şekil 1 , çeşitli vaka türlerini göstermektedir. Minitower bazen mekik form faktörü olarak adlandırılır ve genellikle taşınabilir bilgisayarlarla kullanılırdı. Vakaların yüzde doksanı orta büyüklükteki kule kategorisine giriyor. Tam boyutlu kuleler, sunucular ve çok yuvalı sistemlerle kullanılır.

Masaüstü bilgisayarlar daha az popülerdir çünkü sistemin kapladığı alan daha fazla yer kaplar ve bakımları zordur. Slimline masaüstü bilgisayarlar, daha küçük dikey boyuta sahip sabit yapılandırmalı masaüstü sürümleridir ve yükseltilemezler.

Bilgisayar Form Faktörleri, Kasa ve Güç Kaynakları Çeşitleri

Şekil 1: Vaka türleri

Anakart Türleri

Anakart, aynı zamanda ana kart veya sistem kartı olarak da bilinir. Bu, tüm elektronik bileşenleri elektriksel olarak bağladığı anlamına gelen bir baskılı devre kartıdır. Anakart, merkezi işlem birimini veya CPU'yu tutan bir soket içerir.

CPU, tüm bilgisayar sistemi için verileri ve talimatları işler. Ana kartın türüne karar vermek, genellikle bir bilgisayar oluştururken atılan ilk adımdır. Farklı tipteki anakartlar, farklı CPU'ları destekler ve yolda donanım bileşenleri eklemek için farklı genişletme yeteneklerine sahiptir.

Anakart kasaya sığmalıdır. Anakartta kasadaki deliklerle aynı hizada olan delikler var. Kasada anakartın bağlantı noktaları ile hizalanan delikler de vardır. Bağlantı noktaları, fare veya yazıcı gibi cihazların bağlanmasına izin veren fiziksel konektörlerdir.

Bilgisayar Form Faktörleri, Kasa ve Güç Kaynakları Çeşitleri

Şekil 2: ATX anakart

Şekil 3'te birkaç anakart resmedilmiştir . Örneğin, bir durum ATX olarak etiketlendiğinde, anakartın temel düzeni ve yapılandırması aynıdır. Bu nedenle, bir kasa aynı form faktörünün daha küçük sürümlerini tutabilir. Yani bir ATX kasası örneğin bir ATX, mikro-ATX veya mini-ATX anakartı tutabilir, ancak bir mikro-ATX kasası tam boyutlu bir ATX anakartı destekleyemez.

Bilgisayar Form Faktörleri, Kasa ve Güç Kaynakları Çeşitleri

Şekil 3: Bilgisayar anakartı form faktörlerinin karşılaştırması

Bilgisayar Güç Kaynakları

Her güç kaynağının arka tarafı esasen aynı görünüyor. Her birinin soğutma için bir fanı vardır . ATX form faktörü için, fan her zaman bilgisayardaki havayı alır. Tersine, bir AT form faktörü kasaya hava çekiyor. Bir güç anahtarı, güç kaynağını açar ve kapatır. Harici bir güç bağlantısı, güç kablosunu barındırır.

Çoğu güç kaynağı, örneğin ABD ve Kanada için 110 volt veya İngiltere, Yunanistan veya Çin için 220 volt seçimine izin veren çift ??voltaj seçiciye sahiptir. Ülkeye göre yabancı voltaj hakkında daha fazla bilgi için Ülkeye Göre Yabancı Voltaj Kılavuzunu inceleyin .

Bilgisayar Form Faktörleri, Kasa ve Güç Kaynakları Çeşitleri

Şekil 4: PC Güç Kaynağı

Birkaç tür güç kaynağı vardır. Şekil 4'te gösterilene benzer bir Masaüstü güç kaynağı , kasanın içinde dahili olarak kurulur. Dizüstü bilgisayarlar ve taşınabilir aygıtlar genellikle Şekil 5'te gösterildiği gibi harici bir güç kaynağına sahiptir .

Bilgisayar Form Faktörleri, Kasa ve Güç Kaynakları Çeşitleri

Şekil 5: Dizüstü bilgisayar güç kaynağı

Bazı üst uç bilgisayarlar ve çoğu sunucuda, birincil güç kaynağı arızalandığında bilgisayarı kapanmaktan koruyan yedek güç kaynakları bulunur; bu, hata toleransı olarak bilinir .

Bilgisayar Form Faktörleri, Kasa ve Güç Kaynakları Çeşitleri

Şekil 6: Sunucu güç kaynağı

Güç Kaynaklarında Sorun Giderme

Bir A + teknisyeni, bir güç kaynağını açma veya onarma yetkisine sahip değildir. Bir güç kaynağında bir şeyler ters giderse, seçenekler onu yetkili bir onarım servisine götürmek veya basitçe değiştirmektir.

Common power supply problems for home users can usually be traced back to the power switch being off or the wrong voltage selected. Some power supplies have a light indicating when the power is on. A blinking light indicates there is not enough voltage coming into the power supply.

Power Connectors

The type and number of connectors on a power supply is dependent on the wattage of the power supply. In general, higher wattage is associated with a greater number of connectors which support more installed hardware components. It is important to learn about each of these connectors and the associated wattage.

Motherboard Power Connectors

Older ATX motherboards were powered by the 20-pin P1 connector. This connector provided +3.3 volts, +5 volts, +12 volts, and -12 volts and could power expansion cards installed in PCI expansion slots.

Bugün, 24 pinli P1 konektörü ana anakart konektörüdür. Ekstra dört pin +12 volt, +5 volt ve +3,3 volt sağlar ve PCI Express genişletme yuvalarını destekler.

Bilgisayar Form Faktörleri, Kasa ve Güç Kaynakları Çeşitleri

Şekil 7: 24 pimli ATX güç konektörü

İşlemciler (CPU'lar) daha fazla güce ihtiyaç duymaya başladığında, 4 pinli ana kart yardımcı konektörü eklendi. Anakart üzerindeki konektör CPU soketinin yanındaydı. Dört pimli yardımcı konektör ek 12 volt güç sağladı.

Bilgisayar Form Faktörleri, Kasa ve Güç Kaynakları Çeşitleri

Şekil 8: 20 ve 4 pinli güç konektörü

20 + 4 P1 konektörü, bir ana karta 20 pimli veya 24 pimli bir güç konektörünü takma esnekliğine sahiptir.

Bilgisayar Form Faktörleri, Kasa ve Güç Kaynakları Çeşitleri

Şekil 9: ATX veya 20/24 pimli konektör

Güç kaynağındaki bir konektörün pim sayısı, ana kart üzerindeki ana güç konektörünün pim sayısı ile eşleşmiyorsa, 20 pini 24 pime yükseltmek veya 24 pini 20 pime düşürmek için adaptörler satın alınabilir.

Yardımcı Güç Konektörleri

4 pinli yardımcı konektör daha sonra işlemci için ek amper sağlayan 8 pinli bir ana kart yardımcı konektörü ile değiştirildi. Ek 4 pimli ve 8 pimli konektörler, Pentium 4 veya daha yüksek işlemci kullanan anakartlara ekstra güç sağlar.

Bilgisayar Form Faktörleri, Kasa ve Güç Kaynakları Çeşitleri

Şekil 10: 4 pinli yardımcı güç konektörü

PC Güç Kaynağı Kabloları ve Konektörleri başlıklı makalede, bilgisayarlarda kullanılan çeşitli güç kaynağı konektörleri anlatılmaktadır.

Şekil 11'de gösterilen 6 ve 8 pimli konektörler , grafik kartları gibi aygıtlar için Çevresel Bileşen Ara Bağlantı ekspres ( PCIe ) yuvalarına güç sağlar .

Bilgisayar Form Faktörleri, Kasa ve Güç Kaynakları Çeşitleri

Şekil 11 : 6 ve 8 pinli PCI Express konektörleri

Bu güç konektörlerinin her ikisi de +12 volt sağlar.

Genişletme Güç Konektörleri

Bir sisteme eklenen her bileşen güç gerektirir. Sabit sürücüler ve CD-ROM ve DVD sürücüleri gibi diğer depolama aygıtlarının kendi güç konektörleri vardır. IDE (veya PATA), SCSI ve SATA, sürücü ile ana kart (sürücünün kendisi değil) arasındaki bağlantıları tanımlayan arabirimler veya standartlardır; ancak IDE, SCSI ve SATA terimleri genellikle sürücünün kendisini tanımlamak için kullanılır.

Berg Güç Konektörü

The berg connector is used to provide power to floppy drives. The floppy drive has become obsolete due to the increased storage capacity of devices such as USB or flash drives.

Bilgisayar Form Faktörleri, Kasa ve Güç Kaynakları Çeşitleri

Figure 12: Berg power connector

The Berg power connector provides 12 volts.

Molex Power Connector

One or more hard drives or optical drives (CD, DVD, or Blu-ray) can be installed in a computer. There are two different standards for these drives, and each uses a different power connector. The Molex connector provides power to the older parallel ATA (PATA) standard.

Bilgisayar Form Faktörleri, Kasa ve Güç Kaynakları Çeşitleri

Figure 13: Molex power connector

Molex connectors provide 12 volts.

SATA Power Connector

The faster serial ATA (SATA) standard for hard drives and optical drives uses the SATA power connector.

Bilgisayar Form Faktörleri, Kasa ve Güç Kaynakları Çeşitleri

Figure 14: SATA power connectors

SATA power connectors provide 12 volts.

Power Supply Wire Colors

Table 2 describes the association between power supply wires and voltages used to power various hardware components.

Table 2: Power Supply Wire Chart

Voltage Wire Color Use AT Power ATX Power Acceptable Voltage Range
+12v Yellow Disk drive motors, fans, cooling devices, and the system bus slots ? ? +10.8 to +13.2
-12v Blue Some types of serial port and early programmable ROM ? ? -10.8 to -13.2
+3.3v Orange Most newer CPUs, some types of system memory, and AGP video cards   ? +3.1 to +3.5
+-5v Red Motherboards and earlier CPUs ? ? +4.5 to +5.5
-5v White ISA bus cards ? ? -4.5 to -5.5
0v Black Ground – Used to complete circuits with the other voltages ? ?  

The wires on a power supply are color-coded to help distinguish the correct voltage (V). The yellow wire provides a +12 V, the blue wire a -12 V, the orange wire a +3.3 V, the red wire a +5 V, the white wire -5 V, and the black wire is the ground.

Electrical Measurements

There are a few terms that need to be understood to properly select the appropriate power supply for a given system.

Gerilim , iki konum arasındaki elektriksel potansiyel enerjideki değişikliği ölçer ve V olarak gösterilir . Akım ölçülüramperes (amps), denoted A, and measures the flow of electricity. Since the resistance (or, by analogy, the “size of the pipe” in reference to fluid flow), denoted R, cannot be changed, this measurement is not as relevant to the calculations involving power supplies. Electrical power is measured in watts, denoted W. It is important to know how much power is needed to run a computer in order to select the appropriate power supply for the computer.

Table 3: Measures used with Electricity

Unit Measured in Su Hortumu Örneği
Gerilim (V) Volt (V) Su basıncı
Akım (I) Amper (A) Akış hızı
Direnç (R) Ohm (Ω) Boru Boyutu
Elektrik Gücü (P) Watt (W) Gerilim x Akım

 

P = V x I veya W = A x V

Elektriğin nasıl ölçüldüğünü anlamak için bir su hortumundan su akışını düşünün:

  1. Su kaynağına uygulanan basınç voltaj gibidir.
  2. Hortumdan su akış hızı, akım gibidir.
  3. Su hortumunun boyutu dirençtir.

Su akışı, su kaynağına daha fazla basınç eklenerek veya su hortumunun çapını artırarak değiştirilebilir.

Bu örnekle ilgili daha fazla ayrıntı için , amper, watt, volt ve ohm nedir?

Yeterli Watt Değerine Sahip Bir Güç Kaynağı Seçme

Bir PC için doğru güç kaynağını seçmek için, bir teknisyenin gerekli watt miktarını bilmesi gerekir. Güç kaynakları her zaman watt cinsinden ölçülür. Watt (güç) sayısı, amper sayısı (akım) ile volt sayısının (voltaj) çarpımına eşittir:

PÖwer=Csenrrent×VÖltage

 

Amerika Birleşik Devletleri'nde, prizlerdeki AC akımı 60 Hz'de 120 volttur. Hertz (Hz) akımın saniyede kaç kez yön değiştirdiğini açıklar. Yani, tüm hesaplamalar için watt sayısı, amper (amper) sayısının 120 katına eşittir.

Elektrik gücü hesaplamaları için parçaların bir özeti:

  1. Elektrikli bir cihazı çalıştırmak için watt (W) cinsinden ölçülen toplam güç miktarı
  2. Bir sistemde volt ile amper çarpılarak hesaplanır (A x V = W)
  3. ABD'de, bir prizden gelen konut elektrik gücü 60 Hz'de 120 V'tur.

Güç kaynağının uygun boyutunu hesaplamaya yardımcı olur. Örneğin , bir bilgisayardaki bileşenler için tüm mevcut gereksinimler eklenirse ve toplam 4 amper ise, 4 amper 120 volt ile çarpılarak 480 watt elde edilir; bu bilgisayarın maksimum çıktısıdır. Bir güç kaynağı maksimum çıkışta çalışacak şekilde yapılmaz, bu nedenle maksimuma% 20 eklemek iyi bir fikirdir. Bu durumda,% 20, ek bir 96 watt anlamına gelir. Bu nedenle en az 576 watt'ı destekleyen bir güç kaynağı gereklidir. Güç kaynakları 50 watt'lık artışlarla derecelendirilmiştir . Yani bu örnek için 600 watt'lık bir güç kaynağı ideal olacaktır.

İşte örneğin bir özeti:

Bir bilgisayar 4 amper çeker:

  1. 4 A x 120 V = 480 W (PC çalıştırmak için minimum)
  2. 480 x .20 = 96 (minimuma% 20 ekleyin)
  3. 480 + 96 = 576 W (güç kaynağından gereklidir)
  4. Güç kaynakları 50 watt'lık artışlarla gelir. Bu bilgisayarı çalıştırmak için 600 W güç kaynağı gereklidir.

Not o 250 watt'lık güç kaynağı hiç bir bilgisayar sisteminde konulmalıdır minimum voltajlı güç kaynağı .

Güç kaynağı hesap teknisyen tahmin, bir masaüstü bilgisayarın güç tüketimini yardımcı ve sistem için uygun güç kaynağı birimini seçecektir.

Form Faktörünü Belirleme

Bir teknisyen hangi form faktörünün kullanımda olduğunu nasıl belirler? İlk önce anakart üzerindeki güç konektörüne bakın. 20 veya 24 pimli bir anahtar konektörüne sahipse, Şekil 15'te gösterildiği gibi daha yeni ATX form faktörüdür .

Bilgisayar Form Faktörleri, Kasa ve Güç Kaynakları Çeşitleri

Şekil 15: Anakart üzerindeki 24 pimli ve 4 pimli güç konektörleri

4- veya 8 pinli bir yardımcı güç konektörü varsa, Şekil 15 ve 16'da gösterildiği gibi bir ATX, BTX, DTX veya ITX'tir .

Bilgisayar Form Faktörleri, Kasa ve Güç Kaynakları Çeşitleri

Şekil 16: ITX Anakart

Ek olarak, kasanın arkasından görünen anakart üzerindeki bağlantı noktalarına bakın. Klavye bağlantı noktaları genellikle iyi göstergelerdir.

Bilgisayar Form Faktörleri, Kasa ve Güç Kaynakları Çeşitleri

 

Şekil 17: 5 Pimli DIN

Bilgisayar Form Faktörleri, Kasa ve Güç Kaynakları Çeşitleri

 

Şekil 18: PS2 Bağlantı Noktaları

Bilgisayar Form Faktörleri, Kasa ve Güç Kaynakları Çeşitleri

 

Şekil 19: Mini-Din erkek 4 pimli

Yalnızca bir DIN (veya DIN5) konektörü için bağlantı noktası varsa, anakartın bir AT form faktörü vardır. DIN , Almanya'da standartları belirleyen bir kuruluş olan Deutsches Insitut Normung'un kısaltmasıdır . Varsa PS / 2 klavye ve fare için bağlantı noktaları mini-DIN konnektörleri, daha sonra anakart ATX form faktörü vardır. Genel olarak, biri DIN5 dışında klavye konektörleri için herhangi bir bağlantı noktası bulursa , bir ATX anakartıyla çalıştığını varsaymak güvenlidir.

Son olarak, form faktörünü belirlemek için anakartın boyutları ölçülebilir, ancak bu göründüğü kadar kolay değildir. Boyut, modeller arasında değişebilir ve diğer form faktörleriyle örtüşebilir. Anakart tipinin belirlenmesine yardımcı olmak için aşağıdakiler ölçülebilir:

  1. Anakart üzerindeki G / Ç bağlantı noktaları
  2. Anakartın boyutu

Özet

Bu ders, çeşitli form faktörlerini, her birinin ayırt edici özellikleriyle birlikte tartıştı. Güç kaynağını anakarta bağlamak için gerekli olan konektör türleri ve donanım bileşenlerine güç sağlayan güç konektörleri açıklanmış ve resimlenmiştir. Bilgisayar bakımında kullanılan elektrik birimleri ve belirli bir bilgisayar için gereken bir güç kaynağının watt değerini belirlemek için bir güç formülünün nasıl kullanılacağı açıklandı.

 

Kaynak

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...