HDD ve SSD Disk Farkları Nelerdir ?

Bilgisayarların ve depolama alanına ihtiyaç duyan tüm elektronik cihazların olmazsa olmazlarından olan HDD ( Harddisk ) ve SSD ( Solid State Drive )?leri performans, kullanım, fiyat, dayanıklılık, kapasite ve ses alanlarında değerlendirip farklarını konuşuyoruz.

Hali hazırda Hard Diskler hayatımızda uzun bir süredir yer teşkil ediyor. Ama 100 GB boyutlarda ama 500 GB boyutlarda. Ardından yeni sistem olarak SSD diskler hayatımıza girmeye başladı. Bu diskler de performans açısından çok daha üstün konumda oldukları için genel kıyaslamayı dilerseniz birlikte yapalım.

HDD ve SSD Disk Farkları Nelerdir ?

OKUMA VE YAZMA HIZI FARKLARI

HDD Diskler: Birden çok parçası bulunan Hard Disklerin işlemleri gerçekleştirebilmesi adına parçalarının her birinin stabil bir şekilde çalışması gerekmektedir. HDD’lerin okuma-yazma hızlarındaki performansları ne kadar iyi olursa olsun SSD’lerin yanına varabilecek kadar değildir. HDD‘lerin daha yüksek gecikme süreleri, daha uzun okuma-yazma süreleri, daha fazla performans kayıpları ve daha az zamanları bulunmaktadır.

Tüm bu işlemlere rağmen Hard Diskler‘in IOP’leri ( saniyede yapılan girdi çıktı işlemlerine denir ) desteklemektedirler. Ancak Hard Disklerin başta da belirtmiş olduğum üzere performans açısından SSD disklerin yanına uğramaları bile düşünülemez.

SSD Diskler: SSD Diskler HDD Disklere göre daha az bileşenlerden oluştukları için performans açısından çok daha tutarlı ve daha kalitelidir. Ancak SSD diskler de kendi içlerinde değişiklikler gösterebilmektedirler. DRAM SSD’ler piyasada bilinen en yüksek hıza sahip depolama birimidir ancak NAND teknolojisine sahip SSD Diskler ise % 85 oranında çok daha fazla performans gösterdikleri için en iyisi olarak bilinir.

SSD Disklerin gecikme süreleri, daha hızlı okuma yazma serileri vardır ve çok daha iyi IOP desteklemesini sağlayabilirler. Okuma-Yazma kısımlarında HDD Diskler ile karşılaştıracak olursak örneğin 50 GB dosyayı HDD yazmak istediğinizde 15 dakika gibi bir süre gerekiyorsa, bu SSD Diskler‘de 3 dakika gibi kısa bir süreye tekabül etmektedir.

HDD ve SSD Disk Farkları Nelerdir ?

KAPASİTE FARKLARI

Hard Diskler: Hard Diskler’in SSD Disklerden en büyük avantajları kapasitelerinin çok daha yüksek olmasıdır. Hali hazırda yüksek kapasiteli HDD Diskler daha ucuz olduğu gibi, 500 GB’dan tutun da 6 TB’a kadar çıkabilen kapasiteleri bulunmaktadır. SSD Disklerin de bu taraftaki en büyük dezavantajlarından birisi de 200 GB’lık diski 2 TB’lık HDD fiyatı ile neredeyse aynı alabiliyor olmamız diyebilirim.

Daha eski ve daha maliyeti ucuz bir teknoloji olduğu için HDD Diskler kapasite anlamında günümüzde hala çok tutulmakta olduğu gibi, mantıken alt yapı hazır olana kadar bu şekilde de devam edecek gibi görünüyor.

SSD Diskler: SSD Disklerin de 4 TB’lık depolama alanlarına ulaşmış olmaları bizi çok da sevindirmiyor. Bu tür boyuta sahip diskler dudak uçuklatan fiyatları ile piyasada satılırken, neredeyse bir gamer bilgisayarı fiyatına da SSD Disklerin olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ancak piyasada en çok satılan modeller olarak 128 ve 500 GB’lık SSD‘ler yaygın olarak bulunmaktadır. Fakat kullanıcılar genel anlamda 256 ve 500 GB arası bir SSD Disk alıp bunu sadece işletim sistemi için kullanmak istiyorlar.

Kişisel dosyaların depolanabilmesi için büyük boyutlu daha uygun fiyatlı Hard Diskler tercih ediliyor. Açıkçası bu konuda şahsi fikrimi söyleyecek olursam 1 TB Hard Disk ile 256 GB SSD Disk işinizi çok rahat görecektir.

HDD ve SSD Disk Farkları Nelerdir ?

DAYANIKLILIK FARKLARI

HDD Diskler: HDD’ler genel anlamda darbelere ve düşmelere karşı “çıtkırıldım” tiplerdendir. İşlem sırasında dahi HDD’yi ufak şekilde sarsmanız, bir daha o diski kullanamamak anlamına gelebilir ya da veri akışını bozabilirsiniz.

Yeni üretilen Hard Diskler her ne kadar bu soruna uygun koruna yöntemleri ile donatılıyor olsalar da, tam olarak güven verebiliyor diyemeyiz. Diğer yandan düzgün ve bakımlı kullanılan HDD Diskler’in ömürleri SSD‘lere göre çok daha fazladır. Yani daha yavaş okuma-yazma işlemi yaptıklarından ömürleri daha uzun sürmektedir.

SSD Diskler: SSD Disklerin hareketli parçası bulunmadığı için sarsılma, düşme ve darbe alma durumlarında hem iç aksamlarının bozulması hem de veri akışının kaybolması gibi bir durum söz konusu değildir. Bu bakımdan daha güvenilir depolama alanı olarak görülmektedirler.

Hızlı okuma-yazma özelliği SSD hücrelerinin zamanla yıpranmasına neden olmaktadır. Bu durum da SSD Disklerin ömürlerini ne yazık ki kısaltmaktadır. Performans açısından daha yüksek, ancak dayanıklılık açısından daha düşüktürler.

HDD ve SSD Disk Farkları Nelerdir ?
SES VE ISINMA FARKLARI

HDD Diskler: Ses, ısınma ve enerji kullanımı bakımından sınıfının en yaramaz cihazları diyebilirim. Hem daha fazla ses, hem daha fazla ısınma hem de daha fazla enerji kullanarak bilgisayarın içerisinde at koşturmaktadırlar. Ses konusu belki de bilgisayarların içerisinde bulunan fan veya ekran kartları kadar ses çıkartmasa da genellikle “veri yazarken” veya “okurken” çıkartmış oldukları ses bazen sinir bozucu olabiliyor.

Diğer taraftan plakanın dönüyor olması HDD‘nin hafif bir şekilde titremesine neden olmaktadır. Enerji tüketimine değinecek olursak da 6 ve 8 Watt arası bir enerji harcamaktadırlar.

SSD Diskler: Benzetme yapacak olursak bir flaş bellek gibi çalışan SSD‘ler, hareketsiz parçalardan oluştukları için titreşimde bulunamazlar. Bu nedenle SSD‘lerden ses konusunda rahatsız olmamız gibi bir durum söz konusu değildir. Enerji tüketiminde ise ortalama 2 ve 4 Watt enerji ile çalışarak şuan piyasadaki en avantajlı disk türleridir.

KULLANIM ŞEKLİ FARKLARI

HDD Diskler: Hard Diskler, yapıları gereği çok fazla değiştirilebilir parçalardan oluşmadıları için 3.5″, 2.5″ ve 1.8″ ebatlarına sahip yapılarda ve yassı şekillerde üretilme zorunlulukları vardır. Çünkü içindeki dönen disk ve kafa mekanizması farklı bir tasarıma izin vermediği için, küçültülebilmiş en ufak hali günümüzde kullanmış olduğumuz yapılardan ibarettir.

Tüm bu nedenlerden dolayı HDD’lerin farklı alanlarda kullanılma gibi bir durumu söz konusu değildir. Bu da onların esnekliği büyük derecede baltalar. Öte yandan pek çok markanın HDD çeşitleri SSD disklerden çok daha fazladır.

SSD Diskler: SSD Diskler flaş tabanlı depolama birimleri olarak düşünüldüğünde bilgisayarlarda standart olarak yer alan SATA disk formunda PCI üzerinden bağlanan depolama birimleri veya masaüstü bilgisayarlara yeni gelen M.2 bağlantı arayüzü ile birlikte üretilmektedirler. Bu da hem daha hızlı veri aktarım imkânı, hem de daha değişik faktörlerde cihazlar oluşturma konusunda imkân sağlamaktadırlar.

HDD ve SSD Disk Farkları Nelerdir ?
EN ÖNEMLİ BİLEŞEN: FİYAT FARKLARI

HDD Diskler: Başta da belirtmiş olduğum üzere kapasite konusunda avantajlı olan ve fiyat performansı konusunda da en çok tutulan seriler arasında yer alan Hard Diskler piyasada liderliğini sürdürmektedirler.

6 TB’lık boyutlara ulaşan HDD‘lerin fiyatları bile bir çok SSD Disk’lerden daha düşük olduğu için, kişiler sistem toplarken HDD tercih etmeye devam ediyorlar. Bu şekilde elde edilen tutum sayesinde daha ucuza daha fazla depolama alanı elde edebilinmektedir.

SSD Diskler: İlk çıktıkları zamanlarda fiyatlar tavan olarak el yakan SSD Diskler, en düşük kapasitelerde bile en yüksek kapasiteye sahip HDD‘lerin de üzerinde yer almaktaydı. Neyse ki artık o dönemler biraz da olsa geride kaldığı için orta seviyeye kadar ki SSD Diskler makul fiyatlar ile satılmaya başlandı.

Ancak yine de SSD‘lerin 256-500 GB’lık versiyonları pek çok daha yüksek kapasiteleri HDD‘lerden pahalı olduğu için sadece sistemi hızlı çalıştırmak isteyen kişilere 128 GB ve 256 GB versiyonları yeterli olacaktır.

 

Kaynak

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...