Kablosuz İletişimle İlgili Sorular

Verilerin, bilgisayar ve klavye, tarayıcı veya mobil telefon gibi aygıtlar arasında kablosuz olarak aktarımının üç avantajı bulunur
www.dijitalders.comKablosuz aygıt haberleşmesinin avantajları nelerdir?

Verilerin, bilgisayar ve klavye, tarayıcı veya mobil telefon gibi aygıtlar arasında kablosuz olarak aktarımının üç avantajı bulunur: Aygıtların bağlanması için kabloya ihtiyaç kalmayacaktır. Bu, örneğin koridordaki telefon prizine bağlı bir kablosuz modemi yan odadaki bilgisayarınızda kullanmak isterseniz oldukça pratik olacaktır. Böylece aradaki mesafeyi metrelerce kablo kullanarak kapatmak zorunda kalmazsınız. Ayrıca kullanılacak fiş varolan yuvalara uygun olmazsa bunun için bir dönüştürücüye de ihtiyaç duyulmayacaktır.
Firmalar ise bu sayede tasarruf yapabilirler: Kablosuz ağlar duvarlar arasında da kullanılabileceği için tüm şirket içerisine kablo döşenmesi gerekmeyecektir.

Hangi kablosuz teknikler kullanılıyor?

Kablosuz aygıt bağlantıları Infrared (kızıl ötesi) veya radyo dalgaları kullanılarak gerçekleştiriliyor.
Kızıl ötesi teknikte verileri insan gözü ile seçilemeyen bir ışık demeti kullanılarak aktarılıyor. Bunun için alıcı ve gönderici arasındaki mesafenin iki metreden fazla olmaması ve aralarında örneğin duvar gibi bir engel bulunmaması gerekir. Veri transfer hızı ise saniyede 115,2 Kilobit ile radyo dalgalarına kıyasla daha düşüktür.
Bu durum özellikle, örneğin resim dosyaları gibi, büyük veri paketleri gönderilmek istendiğinde göze çarpıyor. Buna karşılık, söz konusu veri transfer yönteminin temeli 1994 yılında Irda standart adı altında (Infrared Data Association) tanımlandığı için, entegre kızıl ötesi bağlantılarına sahip olan aygıtlar arasında herhangi bir anlaşmazlık problemi yaşanmaz.
Radyo dalgaları yönteminde ise adından anlaşılabileceği gibi ışık yerine duvarlar arasından geçebilen radyo dalgaları kullanılır. Bu teknik 50 metreye kadar kullanılabilir. Veri transfer hızı ise saniyede minimum 9.6 Kilobit ile birkaç Megabit arasında değişebilir. Bu farkın nedeni halen bir standardın oturtulamamasıdır.
Bu nedenle radyo bağlantı noktasına sahip aygıtların haberleşebilmeleri için genellikle aynı üreticiye ait olmaları gereklidir.

Kablosuz teknikler nerede kullanılıyorlar?

Irda bağlantı noktası notebook veya cep telefonu gibi mobil ürünlerde artık standart donanım içerisinde yer alıyorlar.
Notebook'un izin verdiği durumlarda sabit bilgisayarınız ile arasında veri senkronizasyon (Bkz. Soru 6) işlemini hızlı bir şekilde yerine getirebilir.
Gerekli donanıma sahip yazıcılar ile de kablosuz yazıcı çıktısı almak mümkün: Örneğin Hewlett Packard'ın Deskjet 990cxi kullanılabilir.
Cep telefonlarındaki Irda bağlantı noktası bilgisayar ile telefon defterini veya takvim bilgilerini değiştirmek, SMS iletileri yazmak veya internet bağlantısı kurmak (Bkz. Soru 7) için kullanılabilir.
Kablosuz bir klavye ve fare yardımıyla bilgisayarınızı oturma odası koltuğunuzdan rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Bir çok üretici bunun için aslında maksimum uzaklığı yaklaşık iki metre ile sınırlı olan Infrared tekniğini kullanıyor. Bu noktada Logitech'in, oturma odalarını radyo dalgaları ile bağlayan, kablosuz fare ve klavye çözümleri bir istisna teşkil ediyor.
Radyo haberleşmesi tekniği kablosuz ağlarda da kendisini gösteriyor. Hemen hiç kablo kullanılmadan hızlı bir internet bağlantısını mümkün kılan uydu tekniği de (Bkz. Soru 4) yakın gelecekte standart halini alacak.

www.dijitalders.comUydu üzerinden internet bağlantısı nasıl gerçekleşir?

Şu anda internet verilerini telefon kablosu üzerinden değil de uydu kullanarak aktaran bir çok sunucu mevcut.
Internet bağlantısı için kullanılan uydular, radyo ve televizyon programlarını yansıtan uydular ile aynılar. Söz konusu bilgileri alabilmek için bir dijital alım parçasına sahip uydu alıcısı ve bilgisayar için özel bir kart veya external bir aygıt gereklidir.
Bu sayede elde edebilen saniyede 512 Kilobit'lik veri hızı tek bir ISDN aktarımının tam sekiz katına eşittir. Uydu bağlantısı sadece tek yönlü gerçekleştiği için bilgisayardan sunucuya veri aktarmak (upload) için bu yöndeki veri aktarımını sınırlayan bir telefon veya ISDN bağlantısı yani dolayısıyla modem veya ISDN kartına ihtiyacınız olacaktır.

Radyo ağı nasıl çalışır?

Bir radyo ağında (Wireless LAN) verileri kablo içerisinden değil de radyo dalgaları üzerinden aktarılırlar. Bu tür bir ağ kurabilmek için her birinde bir radyo ağı kartı bulunan en azından iki bilgisayar gereklidir.
Ağ içerisine entegre etmek istediğiniz her bilgisayara bir radyo ağı kartı takmanız yeterli olacaktır. Klasik ağlarda bulunması zorunlu olan bir Hub'a (Bağlantı parçası) kablosuz ağlarda ihtiyacınız olmayacaktır.
Radyo dalgaları üzerinden bağlanan bilgisayarların arasındaki mesafe bina içerisinde maksimum 30 metre, bina dışarısında ise 300 metre olmalıdır. Şayet söz konusu uzaklık sınırları aşılırsa bağlantıyı koruyabilmek için fiyatları bin Dolar'larla ölçülen ek Access Point'lerin kullanılması gerekecektir.
Bir radyo ağının maksimum veri hızı saniyede 11 Megabit. Buna karşılık kablo bağlantılı bir ağda yaklaşık on katı bir hıza ulaşmak mümkündür.

Laptop - PC arasında kablosuz bağlantı nasıl kurulur?

İlk şart her iki aygıtın da çalışan bir Irda bağlantı noktasına sahip olmasıdır. İkinci şart ise kızıl ötesi bağlantı kurulmasını destekleyen bir işletim sistemidir.
Şu anda yaygın olarak kullanılan Windows 2000 ve Me işletim sistemleri söz konusu bağlantı şeklini destekliyorlar. Daha eski Windows versiyonlarında kızıl ötesi bağlantı noktasının kurulumu ya çok rahatsız ya da neredeyse mümkün değildir.
Windows 2000 ve Me altında bir kızıl ötesi bağlantı kurmak için Notebook'u bilgisayara yeteri kadar yaklaştırmak yeterli olacaktır. Windows, diğer aygıtı tanır ve görev çubuğunda bir simge oluşturur. Artık taşınacak dosyaları Windows Gezgini penceresinde seçebilir ve daha sonra seçili bu dosyaları diğer bilgisayara göndermek için nesne menüsündeki gönder komutunu çalıştırabilirsiniz.

Cep telefonum ile internete nasıl bağlanabilirim?

Mobil telefon kullanarak internet bağlantısı kurmak için gereken tek şey kullanılan telefonun modem fonksiyonuna sahip olmasıdır. Zaten şu an yüksek ücret sınıfında yer alan hemen tüm güncel telefonlar bu şartı sağlıyorlar. Şayet telefonunuzu bir Notebook modemi olarak kullanmak istiyorsanız özel donatılar arasında yer alan bir bağlantı kablosu satın almalısınız. Şayet her iki aygıt da Irda'ya sahipse kızıl ötesi bağlantı da kurulabilir. Mobil telefonunuz ile online olmadan önce Windows modemi olarak kurmalısınız (Bkz. Modem Olarak Siemens Telefon).

Bluetooth teknolojisi ne getiriyor?

Radyo dalgaları üzerinden veri aktarımı konusunda tek bir standart geliştirilemediği için farklı elektronik aygıtlar arasında haberleşme pek mümkün olmuyordu. İsmini 10. yüzyılda Danimarka'yı birleştiren kral Haral Bluetooth'dan alan Bluetooth ile söz konusu standart gerçekleştirilebilecek.
1100'den fazla kuruluş "Bluetooth Special Interest Group" (SIG) altında bir araya geldi. Bluetooth'un amacı tüm aygıt bağlantı noktalarını, yani elektronik aygıtlar arasındaki tüm bağlantıları tek bir radyo bağlantı noktası üzerinden gerçekleştirmek. Böylece tüm aygıtlar üreticisi, modeli ve türünden bağımsız olarak diğerleriyle haberleşebilecekler. Ancak Bluetooth tekniği şu anda sadece 10 metre mesafe ile kullanılabiliyor.

Windows Altında Modem Kurulumu nasıl yapılır ?

Eğer C35i, M35i veya S35i Siemens cep telefonunuzu Windows modemi olarak kurmak istiyorsanız "http://www.my-siemens.com/com.aperto/MySiemens/Files/Addon/dn/at/mw/hd/hd/" adresinden temin edebileceğiniz bir Zip dosyasına ihtiyacınız olacak. Bu dosya içerisinde bulunan "P35modem.inf" dosyasını Winzip yardımıyla bir disket üzerine kopyalayın.
Daha sonra Başlat/Ayarlar/Denetim Masası komutunu çalıştırın ve burada bulunan Modem simgesine iki kere tıklayarak açtıktan sonra yeni bir modem yüklemek için Ekle düğmesine basın. Ekrana gelen pencere üzerindeki "Modemimi algılama, onu listeden seçeceğim" seçeneğini işaretleyin ve İleri düğmesine tıklayın. Disketi Var düğmesine tıkladıktan sonra dosyanın konumunu belirtin ve Tamam düğmesine tıklayın. Bunun sonucunda ekrana gelen listeden telefonunuzun modelini seçin ve İleri düğmesine tıklayın. Sonraki pencerede PC'nizin cep telefonu ile nasıl bağlantı kuracağını belirleyin. Eğer Com1 ve COM2'yi seçecek olursanız bir kablo kullanmalı ve kızıl ötesi bağlantı için de (sadece S35i) "Virtual Infrared COM port" öğesini seçmelisiniz. Son adıma geçmek için İleri düğmesine ve işlemi bitirmek için de Son düğmesine tıklayın. Artık cep telefonunuzu Windows modemi olarak kullanabilirsiniz.

Bluetooth ile hangi uygulamalar mümkün olabilecek?

Bluetooth, bilgisayar alanında tarayıcıların, modemlerin, hoparlörlerin, klavyelerin ve farelerin bağlantısında kullanılacak.
Dijital kameralar resimlerinizi Bluetooth üzerinden bilgisayara gönderecek. MP3 dosyalarınızı ileride saniyede 1 Megabit gibi bir hızla Bluetooth aracılığıyla taşınabilir oynatıcınıza aktarabileceksiniz. Bluetooth cep telefonları ile de kablo kullanmadan internet bağlantısı mümkün olacak.
Bu durumda USB gibi diğer bağlantı noktaları da neredeyse gereksiz olacaklar. Ancak saniyede 1 Megabit'lik maksimum veri hızı tüm uygulamalar için yeterli olmayabilir. Ekranlar veya dijital video kameraların kablo ile bağlanmasına devam edilecek.

Kablo kullanımından vazgeçmenin riskleri nelerdir?

Şifreler, gizli rakamlar veya diğer önemli bilgilerin yanlış ellere geçme tehlikesi kablosuz aygıtlar ile daha da büyüyor. Çünkü fiziksel bağlantı olmadan gönderilen bilgiler, direkt olarak hedefe yönelik kablolu bağlantılara kıyasala daha rahat dinlenebiliyorlar. Bu nedenler verilerin şifrelenerek gönderilmesi gerçeği değişmiyor.

Kaynak www.bilgisayardershanesi.com/yeniklasiksorular5.htm
Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...