Port Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

 

 
Port Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
 

Port ne demektir önce onu bir inceleyelim, bilgisayar terimleri arasında adı sıkça geçen port kelimesi Liman anlamına gelmektedir. Portlar verileri alıp göndermeye yarar. Bir port çıkış portu olarak kullanılabilirken aynı zamanda giriş portu olarak da kullanılabilir. Yani aynı port üzerinde veriler hem gönderilebilir hem de alınabilir. Bilgisayarı herhangi bir cihaz ile iletişim kurdurmak için portlar kullanılır. Kısaca kablo girişleri olarak da tanımlayabiliriz. Buna bazı örnekler verecek olursak fare (mause), klavye, flaş bellek, kulaklık gibi aparatları taktığımız noktalara port adı verilir.

 

Port Çeşitleri Nelerdir

Port Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Seri Port (RS232): Bilgisayarın 9 ve 25 pin’den oluşan seri çıkışı olarak nitelenen porttur. Özellikle sanayide bu port çok sık kullanılır. Barkodlu yazarkasa, Teraziler, Digital Reciever, CNC makinaları, numaratörler gibi cihazlar yine bu portu kullanır.

Paralel Port: Seri porta göre daha hızlıdır. Entegrelere yazılım atmak için ve PIC programlamada bu port kullanılır. Bu bağlantı noktası ayni zamanda LPT yani LinePrinTer oalrak da adlandırılır.

PS/2 portlari: Klavye ve fare için kullanılan portlardır. Mor renk klavye için, yeşil renk ise fare için kullanılmaktadır. Bilgisayar çalışırken sökülüp takılma işlemin yapılması anakartınıza veya cihazınıza zarar verir. Çünkü bu birim oldukça hassastır.

SCSI portu: SCSI kelimesi Small Computer System Interface kelimelerinin kısaltmasından oluşturulmuştur. Bu portun işlevi çok sayıda aygıtı peş peşe bağlamak olarak özetlenebilir.

FireWire IEE1394 Bağlantısı : Dizüstü bilgisayarlarda 4 iğneli olan bu bağlantı masaüstü bilgisayarlarda ise 6 iğneli olarak kullanılmaktadır. USB bağlantıdan çok daha hızlıdır.

RJ-11 portu: Bu port telefon hattı portudur. Modem için kullanılır.

RJ-45 portu: Bu port Ethernet kartı portudur. Network baglantısı için kullanılır.

USB portu: USB bağlantı birimi artık günümüzde birçok aygıt için kullanılmaktadır. Flash disk, harici harddisk, klavye, fare, ses ve TV kartlarının yan sıra cep telefonu, dijital fotoğraf makineleri buradan iletişim kurarlar.

Oyun portu: Ses kartı üzerindeki dördüncü bağlantı noktası oyun portuna aittir. Buraya joystick, gameped ve direksiyon gibi oyun kumandaları bağlanabilir.

Ses kartı konnektörleri: Ses kartları girişleri speaker için yeşil, mikrofon için pembe ve ses girişi için de mavi renkte dizayn edilmiştir.

VGA Portu: VGA kablosu her iki ucunda da PC ve monitör bağlantılarına uygun bir şekilde tasarlanmıştır.

S-Video Portu: Bu port Süper Video bağlantısı olarak da bilinmektedir. Ekran kartlarının çoğunda bulunan bu bağlantı televizyona bağlamak için kullanılır ve kameralarda da var.

DVI Portu: LCD monitörlerde kullanılan bu bağlantı dijital bağlantı arayüzüdür. Ekran kartından görüntüyü monitöre dijital sinyallerle aktarır.

HDMI Portu: HDMI, Yüksek çözünürlüklü multimedya arayüzü olarak tanımlanmaktadır. Artık günümüzde pek çok görüntülü cihazda bu bağlantı birimi bulunmaktadır. Bu bağlantı ile ses ve görüntü bir arada aktarılabilir.

e-SATA Portu: e-sata portları harici hard diskler ile bilgisayar arasındaki iletişimi hızlandırmak için kullanılır.

 

Kaynak

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...