Anakart Boyutları

EVGA ve Asus'tan birkaç garip boyutlu çift CPU anakartı aldığımızda forumlarımızda ve Facebook'ta birkaç resim yayınladım. Sorun, büyük görünmelerine rağmen herhangi bir perspektifin olmamasıydı. Bu yüzden herkese küçük bir bakış açısı sağlamak için birkaç ankart daha attık. Bu, herkesin farklılıkları görebilmesi için tüm standart anakart boyutlarını bir araya getirmek için daha fazla anakart bulmamıza yol açtı. Resmin yanı sıra, her boyut standardının boyutları hakkında da bir dökümümüz var; Umarım bu bir noktada herkese yardımcı olur. Bazen tüm farklı anakart boyutlarını ve hepsinin birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu anlamak zor olabilir.

Anakart Boyutları

 

Resimdeki panolar  (sol üstten başlayarak, Z biçimi)

HPTX - EVGA SR-X

SSI EEB - Asus Z9P8-D8 WS

ATX - Gigabyte GA-EX58-UD4P

Mini ITX - Asus P8Z77-I Deluxe

Mikro ATX - Asus P8Z77-MPro

XL-ATX - Gigabyte Suikastçısı

E-ATX - EVGA X58 Sınıflandırılmış

 

İşte resme dahil ettiğimiz panoların bir dökümü. BİRÇOK başka eski ve daha az kullanılan form faktörü vardır. Onlar hakkında daha fazla bilgi için Bilgisayar Form Faktörü ve ATX Wiki sayfalarını şiddetle tavsiye ederim . Aşağıda kullanılan ölçümler, anakart bir kule kasasında olduğu gibi dikey otururken ölçülmüştür. Web etrafındaki çoğu ölçüm, arka IO paneli aşağıdayken ölçülecektir. Tüm boyutlar aynı zamanda standardın izin verdiği MAX'da listelenmiştir.

 

 

Boyut

Genişlik

Yükseklik

Resmi Standart

Mini ITX

6.7 inç

6.7 inç

Evet

Mikro ATX

9,6 inç

9,6 inç

Evet

ATX

9,6 inç

12 inç

Evet

E-ATX

13 inç

12 inç

Evet

SGK EEB

13 inç

12 inç

Evet

XL-ATX

10.3 inç

13,5 inç

Hayır

HPTX

15 inç

13.6 inç

Hayır

 

Hem resimden hem de yukarıdaki dökümden işaret edilecek birkaç nokta var. Öncelikle SSI EEB ve E-ATX'in aynı ölçümlere nasıl sahip olduğunu merak ediyor olabilirsiniz, ancak bizim görselimizde bunlar farklı boyutlarda. Aslında kullandığımız EVGA X580 resmi olarak E-ATX'tir ancak mümkün olan maksimum boyutu temsil etmiyor.

 İkincisi, sizin gibi ben de neden aynı ölçülere sahip iki standart olduğunu merak ediyordum. Bunun nedeni, çoklu CPU ve Tek CPU anakartlar için farklı standartlardır. Özellikle SSI EEB, değer sunucuları ve iş istasyonları için Sunucu Sistem Altyapısı (SSI) forumu tarafından tanımlanmıştır  . Hatta soğutma çözümlerini standartlaştırmak için her bir CPU'nun yerleşimini tanımlamaya devam ederler. Sizin ve benim için SSI EEB ve E-ATX arasındaki gerçek kelime farkı açmazlarda bulunur. Kurullar aynı zıtlıkların çoğunu paylaşıyor, ancak ortada sıralanmayan üç ayrılık var. Birkaç küçük değişiklik ve yeni çift CPU SSI EEB kartınızı standart çantanıza sığdırabilirsiniz.

Resmi standartlar olan bedenlere işaret ettiğimi de fark edeceksiniz. XL-ATX ve HPTX'in aslında resmi standartlar olmadığından bahsetmeden anakart boyutları hakkında konuşmamak zor. Bu bulgudan dolayı bu kartlara gerçekten uyacak durumlar çok zor olabilir. XL-ATX anakartlar hem Gigabyte hem de EVGA'dan bulunabilir. Öte yandan HPTX, EVGA'nın SR-2 anakartları için çıkardığı ve yeni SR-X ile de devam ettirdiği bir form faktörüydü.

 

Kaynak

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...