RAM Bellek Çeşitleri Nelerdir? SRAM, DRAM, SDRAM, RDRAM, DDR SDRAM, DDR2 SDRAM, DDR3 SDRAM Nedir?

Ram bellek çeşitleri nelerdir?
sram, dram, sdram, rdram, ddr sdram, ddr2 sdram, ddr3 sdram nedir?

Ram Nedir 

Bir bilgisayarın çalışabilmesi için olmazsa olmaz parçaları mevcuttur. Bilgisayar parçaları grubunda, RAM de bunlardan birisidir. Fiziksel olarak bir depolama alanı değildir. Ancak yerel bir sanal önbellek olarak vazifesini sürdürür. Bu yazımızda sizlere RAM nedir? Ram bellek nedir? RAM, bilgisayar için ne anlama gelir? RAM nasıl çalışır? RAM Ölçüm Birimleri Nelerdir? RAM çeşitleri nelerdir? Registered Memory Nedir? ECC Memory Nedir? CAS Latency Nedir? Virtual Memory Nedir? DDR 3 Ram özellikleri nedir? DDR 4 Ram özellikleri nelerdir? Server’lere takılan RAM’in özellikleri nelerdir? sorularına yanıt vereceğiz.

RAM nedir, nasıl çalışır, ne işe yarar, nasıl takılır?

RAM nedir? RAM nasıl çalışır? RAM çeşitleri nelerdir?

Elektrik kesildiğinde ya da bilgisayarınız aniden kapandığında, içerisindeki veriler kaybolmaktadır. RAM ise işlemci üzerindeki işlemiş olduğu verilerin tutulacağı geçici bir depolama alanıdır. Bir bilgisayar üzerinde işlem yapılırken, dikkat edilmesi gereken en önemli şey kaliteli ve yeterli RAM’lere sahip olmaktır. Çünkü RAM; bir yazılımı ya da oyunu çalıştırırken, bakılan en önemli parçalardan birisidir. Bilgisayarınızda yeterli RAM miktarı mevcut olmadığında, hem düşük performans ile çalışacaksınız, hem de birçok yazılımı çalıştıramamış olacaksınız.

Bilgisayarınızın sahip olduğu RAM’ler adeta bir hesap çizelgesi gibi oluşturulmuştur. RAM bölümleri adreslenerek, adresten okuma ya da adrese yazma gibi işlemler yapılmaktadır. Bilgisayarınızda kullanmakta olduğunuz program ya da veriler, kullanılır olmadığı zamanlarda depolama alanında tutulmaktadır. Bu alana sabit disk adını veriyoruz. Bu bir USB bellek veya CD ya da DVD gibi ortamlar olabilir. Program ya da uygulama talep edildiğinde ise; depolama aygıtı üzerinden RAM üzerine kopyalanır ve çalıştırılır.

Yani programların çalışması için ilk gerekli şey; RAM’e aktarılmış olmasıdır. Böyle olmasındaki tek amaç ise hızlı erişime imkan sağlanmasıdır. Çünkü bilgisayarınızın işlemcisi olarak bilinen CPU, RAM üzerine sabit disklerden çok daha hızlı ulaşmaktadır. Eğer açmak istediğiniz ya da kullandığınız uygulama, sahip olduğunuz RAM’den daha büyükse, belli aralıklar ile sabit diskler üzerinden transfer yapılması gerekir. Bahsi geçen bu olay özellikle büyük boyutlu ve yüksek grafik ve özellik isteyen bilgisayar oyunlarında ve çizim, tasarım programlarında ortaya çıkmaktadır. Bilgisayarınızın RAM’inin yetersiz kaldığı durumlar için işletim sistemi tarafından PageFile isimli bir servis geliştirilmiştir. Bu servis ile birlikte sabit diskinizin bir kısmını RAM gibi kullanmanız sağlanmaktadır.

RAM Nedir - Ne İşe Yarar - Neden Önemlidir? - ultrabilgi.com

RAM Çeşitleri Nelerdir?

1. Statik Ram Nedir?

Statik RAM, yüksek hıza sahip olan RAM çeşididir. Ancak buna nazaran çok ta yüksek maliyete sahiptirler. Dolayısıyla büyük mimari yapılarda kullanılmaktadır. Bu nedenle küçük boyuta sahip olanları ön bellek amacı güdülerek kullanılmaktadır. Bu RAM türleri, devrelere entegre edilmiş durumdadır. Ve yenisi ile değişim süreci oldukça zordur.

CY62148ELL-45ZSX: 4-Mbit (512K×8) Static RAM, TSOP32 at reichelt elektronik

2. DRAM (Dinamik RAM) Nedir?

En popüler bellek türlerinden birisi olan DRAM’ler; özellikle düşük maliyete sahip olduğu için elverişlidir. Ayrıca daha küçük mimari yapılarda kullanılmaktadır. Ve makul hızlar sunması nedeni ile sistem hafızası olarak kullanılmaktadır. Sizler için özellikle uygun maliyet ve yüksek kapasiteye sahip çözümler sunmaktadır. Statik RAM’ler ile aralarındaki en büyük fark ise; SRAM’ler periyodik şekilde yenileme gerektirmez. Ancak DRAM yani Dinamik RAM’ler periyodik olarak yenileme gerektirmektedir.S100 Computers - NorthStar 16K DRAM

3. DIMM RAM Paketi Nedir?

SDRAM; başlangıçlarını DIMM modülleri ile yapmıştır. Halen daha kullanılıyor olan en popüler RAM tipidir. DIMM modülleri bazı ilave fonksiyonlar için üzerlerinde ekstra pinler bulundurmaktadır. Hatta notebook dediğimiz dizüstü bilgisayarlar üzerinde de SO-DIMM denilen türevleri bulunmaktadır.

Buy ADATA Premier 32GB DDR4 2666 SO-DIMM Notebook RAM | Harvey Norman AU

4. Single / Double Sided DIMM Nedir?

DIMM RAM’lerin yongası eğer tek bir yüzey üzerinde bulunuyor ise; bu modül tipine single sided denilmektedir. PCB dediğimiz modülün her iki yüzeyinde RAM yongaları mevcut ise bu tür DIMM modülüne double sided adı verilmektedir. Ancak çift yüzeye sahip olan DIMM modülleri, haliyle biraz daha kalındır. Ve bu nedenle bazı anakartlar üzerinde RAM slotlarının dolmasına neden olmaktadır. Eğer anakartınızın double ya da single desteklediğini öğrenmek istiyorsanız, kitapçığından faydalanabilirsiniz.Double sided DIMM for CompTIA A+ Hardware Exam

5. SDR SDRAM Nedir?

Türkçe karşılığı olarak bu tip RAM’lere verilen isim tek veri oranlamalı SDRAM’dir. Aslında SDRAM’lerin uzun ve orjinal yazım biçimlerini ifade etmektedir. Özellik olarak ta 168 ayak pin sayısına sahiptir. 3.3 volt elektrik çekim gücüne sahip ve 66, 100 ve 133 Mhzhızlarına sahip olarak üretilmişlerdir.

Dosya:SDR SDRAM-1.jpg - Vikipedi

6. DDR SDRAM Nedir?

Bu tür RAM’lere de türkçe karşılığı olarak çift veri oranlamalı SDRAM diyebiliriz. Bu tip RAM’lerin en büyük özellikleri veri transfer hızlarının geliştirilmiş olması ve veri yolu genişliğinin ikiye katlanmış olmasıdır. Bu RAM’ler üzerinde 184 pin ayak sayısı bulunur. Ayrıca 2.5 voltluk bir elektrik çekim gücüne sahiptir.

Amazon.in: Buy Simmtronics 1GB DDR1 Laptop RAM 333 MHz (PC 2700) with 3  Year Warranty Online at Low Prices in India | Simmtronics Reviews & Ratings

 

7. DDR2 RAM Nedir?

Bu RAM çeşidi, DDR SDRAM’lerin ikinci neslidir. DDR SDRAM’lerden farkı ise; başka bir sinyal yapısına sahip olmalarıdır. Dolayısıyla da daha az elektrik tüketimine sahiplerdir. Farklı bir sinyal yapısına sahip oluşu, farklı sayıda pinlere sahip olmasını da gerektirmiştir. Bu nedenle DDR SDRAM’lerde bulunan 184 yak pin sayısı, bu RAM türünde 240 pin sayısına sahiptir. Daha az elektrik tüketimine sahip olduğunu söylemiştik. Normal DDR SDRAM üzerine 2.5 voltluk çekim yapan RAM, DDR2 SDRAM türünde 1.8 voltluk bir elektrik tüketimi yapmaktadır. Elbette aradaki büyük bir fark değildir. Ancak RAM’in çalışma performansını oldukça etkilediği büyük bir gerçektir. Daha az elektrik tüketmesinin bir güzel tarafı da RAM’in çalışması esnasında daha soğuk kalmasıdır.

Bellek RAM 2 Gb DDR2 667 / 667Mhz ddr 2 RAM 2 gb/AMD ve tüm ram / ddr 2G 2G  RAM PC2 5300 PC 5300|ddr 2 ram|ram 2gbram 2gb ddr2 - AliExpress

8. DDR3 SDRAM Nedir?

DDR3 RAM’ler ise bir önceki nesilden çok daha performanslı çalışmaktadır. Öncelikle daha fazla veri genişliği sağlamakta, 90 mm üretim teknolojisine sahip bir türdür. Bu sebeple daha az elektrik tüketir. Reaksiyon sürelerini de adeta üst seviyelere çıkarmıştır. DDR3 SDRAM’lerin elektrik tüketimi 1.5 volttur. Yani bir önceki nesilden yaklaşık yüzde 30 daha az enerji harcarlar. Ancak DDR2 SDRAM’lerden farklı pin sayısına sahip değildirler. Ancak çentikleri farklı yerdedir. Ve elektriksel olarak düşünüldüğünde uyum sağlamazlar. Dolayısıyla DDR3 SDRAM’ler oldukça az ısıya sebep verirler. Enerji tüketimini de azaltarak, notebook ve mobil cihazların pil ömürlerine de katkı sağlamaktadır.

Kingston Hyperx 8Gb Ddr3 1866Mhz Cl9 Genesis Per.Belleği Kit (2X4)  (Khx1866C9D3K2/8G) Ram (Notebook) 8 GB, Kingston, Hyperx, 8GB, DDR3,  1866MHz, CL9, Genesis, Performans Belleği

9. DDR4 SDRAM Nedir?

Bu RAM’ler yeni teknolojiye sahip olan RAM’lerdir. Tam verimin sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Ve 2133 – 3200 Mhz hızlarına sahiptirler. Dolayısıyla tüketimi son derece azaltılmış, transfer hızları arttırılmış ve yüksek hıza sahiptirler. DDR4 RAM’ler 288 pin ayak sayısına sahip olmakla birlikte, 1.2 voltluk bir tüketim sağlamaktadır. DDR4 yongası 2133 MT/s hızlara sahiptir. Overclock ile birlikte bu hız 4266 MT/s hızlarına ulaşabilmektedir. Bunu şöyle açıklayabiliriz. Saniyede milyon transfer demektir. DDR3 teknolojisinde ise bu rakam 800 MT/s idi.

GeIL ORION AMD Edition 16GB DDR4 3000 RAM Memory - Newegg.com

 10.SRAM Nedir ?

Durağan Rastgele Erişimli Bellek (İngilizce: Static Random Access Memory), yarı-iletken bir bellek türüdür.

Durağan (“static”) kelimesi, sürekli tazelenmesi gereken devingen RAM’in (DRAM) aksine, belleğe güç verildiği sürece belleğin içeriğini koruduğunu belirtir (Bununla beraber, SRAM, salt okunur bellek ROM ve flaş bellek ile karıştırılmamalıdır).

Rastgele Erişim (“Random access”) hafızanın içerdiği konumlara, daha önce erişilmiş olan konumlara bakılmaksızın erişilebileceğini yani yazılıp okunabileceğini belirtir.

SRAM içindeki her bit; her biri, iki adet çapraz eşlenmiş tersleyici(inverter) oluşturan transistörlerden dört tanesi üzerine kurulmuştur. Bu hafıza hücresi(bit), genelde “1” ve “0” ifade etmek için kullanılan iki durağan duruma sahiptir. İki adet fazladan erişim (access) transistörü, okuma ve yazma işlemleri sırasında hafıza hücresine erişimi denetlemek üzere hizmet verirler. Bir hafıza hücresini (bit) saklamak için özellikle altı adet MOSFET (Metal-Oxide-Semiconductor Field-Effect Transistor) gerekmektedir.(4: okuma-yazma 2: erişim)

Bakışımlı (simetrik) devre yapısı bir hafıza konumdaki değerin DRAM’e göre çok daha hızlı okunmasına olanak tanır. SRAM’in daha hızlı olmasını sağlayan, DRAM’le arasındaki bir başka fark ise tüm adres bitlerini bir kerede alan özel çiplerdir. Buna karşılık DRAM’lerin sahip olduğu yarar iki yarım parça halinde çoklanmış adresler kullanmasıdır. İki parça halinde çoklanması demek aynı paket içerisindeki pinler üzerinde, boyutları ve maliyeti düşürmek üzere küçük değerli bitlerin yüksek değerli bitleri izlemesi demektir.

SRAM, synchronous (zamanuyumlu) DRAM anlamında olan SDRAM ile karıştırılmamalıdır. SDRAM tamamen SRAM’den farklıdır. Ayrıca pseudostatic (pseudo: yalancı static: durağan) RAM (PSRAM) denen, kendini SRAM’miş gibi maskeleyen DRAM’le karıştırılmamalıdır.

11.RDRAM

RAMBUS DRAM (RDRAM), Direkt Rambus DRAM veya DRDRAM olarak da anılır. RAMBUS Firması tarafından üretilmiş olup Senkronize Dinamik RAM’(SDRAM)in bir çeşididir.

Tarihçe

RDRAM’i destekleyen ana kartlar ilk kez 1999’da piyasaya çıktı. Bu ana kartlar, 400 MHz ile çalışan ve 184 pin kullanarak 16 bitlik yol üzerinde 1600 MB/s bant genişliği sağlayan PC-800 RDRAM i destekliyordu. Veriler saat vuruşunun hem çıkışında hem de inişinde transfer ediliyordu. Bu RAM’ler, 133 MHz ile çalışan ve 168 pin kullanarak 64 bitlik yol üzerinde 1066 MB/s bant genişliği sağlayan o zamanın standardı PC -133 SDRAM den açıkça daha hızlıydı.

RAMBUS firmasının ürettiği RDRAM birkaç oyun konsolunda kullanıldı. İlk kez 1996’da Nintendo 64’te 8 bitlik yol üzerinde 500 MHz ile çalışıp 500 MB/s lik bant genişliği sağlayan 4 MiB’lik RDRAM’ler kullanıldı. N64’lerde RDRAM kullanmak maliyeti azaltırken RAM’e erişim gecikmesinin yüksek olması hoş karşılanmadı. Şimdilerde ise RDRAM, Sony tarafından kullanılmaktadır. PlayStation 2’de 32MiB’lik bellek ve çift-kanallı düzen kullanarak 3200MB/s lik bant genişliği elde ettiler. PlayStation 3’de ise RDRAM’in varisi olarak görünen XDRRAM’i kullandılar ve 256 MiB’lik bellekle 25,6 GB/s'lik bant genişliğine ulaştılar.

256MB RAM Memory for Gateway 700 Series 700SE 184pin PC800 45ns Rambus RDRAM  RIMM 800MHz Black Diamond Memory Module Upgrade - Newegg.com

 Kaynakça

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...