Monitör Türleri Nelerdir? Plazma, LCD, LED Monitörlerin Çalışma Mantığı Nedir?

Monitör türleri nelerdir? plazma, lcd, led monitörlerin çalışma mantığı nedir?

Mönitör

Mönitör veya alternatif olarak isimlendirdiğimiz görüntü ekranı, bilgisayar vb. cihazlardan görüntüyü aktarmamıza yardımcı olan dijital görüntü cihazlarıdır. Monitörler farklı bağlantı kabloları yardımıyla bilgisayarlarımızın üzerinde yer alan ekran girişlerine bağlanır ve ayrıca bir güç kablosu ile ekrana elektrik verilir. Bilgisayarın ekran bileşeni üzerinden gönderilen sinyaller ekranda oluşturularak görüntü şeklinde kullanıcıya yansıtılır.

AOC 24B1XH 23.8

Monitör Çeşitleri

CTR (Tüplü Monitörler)

Eski bilgisayar döneminde en çok kullanılan ve muhtemelen sizin de hala bir yerlerde görme şansınızın olduğu en yaygın monitör tipi CTR (Cathode Ray Tube) yani tüplü monitörlerdi. Düşük ekran kalitesi sağlayan bu monitörler hem fazlasıyla enerji tüketimine yol açıyor hem de kullanıcılara istediği performansı sunamıyordu. Tabii içerisindeki tüpü nedeniyle bu ekranı bir yerden farklı bir yere taşımak için de baya gelişmiş bir kas yapınız olması lazımdı. Büyük inç yapısına sahip monitörler ortalama olarak 15-20 KG'a kadar ulaşabiliyordu. Daha sonraki dönemlerdeyse monitörler flat bir panel üzerine oluşturuldu ve tüm bu dezavantajların hepsi ortadan kaldırıldı. Flat ekran üzerinde oluşturulan bu yeni nesil avantajlı ekranları LCD Monitör veya LED Monitör olarak tanımlıyoruz.

Unboxing a New Old Stock 15

LCD (Liquid-Crystal Display) Monitör

LCD Ekranlar CTR monitörlerden sonra geliştirilmiş ve başta laptop bilgisayarların içerisinde kullanılmaya başlanmış bir monitör tipidir. Bilgisayar kullanımında elde edilen başarıdan sonra bu ekran tipi telefonlarda, hesap makinelerinde, dijital kameralarda ve daha birçok farklı üründe kullanılmıştır.

LCD monitörlerin yapısı içerisinde polarize iki katmanlı madde yer almaktadır.  LCD ekranlar CTR ekranlara oranla hem daha iyi bir ekran kalitesi sunabilme hem de alandan ve taşınabilirlikten dolayı sağladığı avantajlarıyla en çok tutulan monitör tipi olmuştur. Ayrıca uygun ve hesaplı fiyatları nedeniyle de LCD Monitörler bugün dahi hala kullanıcıların önde gelen tercihleridir.

LCD monitör 221V8/00 | Philips

LED (Light Emmiting Diode) Monitör

LED monitörler veya LED ekranlar flat bir ekran ve panelden meydana gelen, hem bilgisayar hem de televizyonlar için kullanılan bir monitör tipidir.  LCD monitörler ile LED monitörler arasındaki en büyük fark arka aydınlatma sistemidir. LED Monitörler ile daha az elektrik tüketimine ihtiyaç duymaları, yüksek taşınabilirlik ve dinamik kontrast oranı gibi bazı avantajlara sahiptir. Yine de nitekim LED teknolojisi LCD'ye oranla daha az tercih edilen bir teknolojidir.

LED Monitör - s24f350 | Samsung TR

Plazma ekran

Plazma ekran bir görüntüleme paneli türüdür. 30 inç (76 cm) ve daha yukarı boyuttaki ekranlar için tercih edilir. Genel yapılarını içlerinde sıkıştırılmış iyonize gaz bulunan elektrik yüklü görüntü hücreler oluşturur.

Plazma ekran nasıl çalışır

Plazma ekran genel yapısı

Plazma ekran,eşit sayıda ve homojen olarak dağılmış,birbirlerinden bağımsız elektron ve pozitif iyon yüklü hücrelerden meydana gelir. Elektriksel olarak nötralize edilmiş, yüksek iyonize özelliğine sahip gaz karışımının değişkenlik göstermesi sonucu meydana gelen hücresel yansımalar Neon-xenon gazı enjekte edilmiş iki panel arasında görüntü sinyalini oluştururlar.

Plazma teknolojisinde her pikselde, içerisinde neon-xenon gazı bulunan alçak basınç değerine sahip kapalı cam hücreler vardır. Bu hücre bölmelerinin arkasında kırmızımavi ve yeşilden oluşan 3 renkli fosforlar bulunur. Sistem çalışmaya başladığında bu hücrelerin içindeki neon-xenon gazı, maddenin plazma haline dönüşür ve UV ışını yaymaya başlar. Bu ışın kırmızı, mavi ve yeşil fosfor katmanına çarparak renklenir ve görüntünün son halini oluşturur.

 Samsung PS-51F5570 Plazma Televizyon Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları |  En Ucuzu Akakçe

Plazma ekranların avantajları ve dezavantajları

Avantajları

  • Resim kalitesi çok iyidir.
  • Hareketli görüntüler akıcıdır çerçeve kaybı yoktur.
  • İzleme açısı 175 dereceye kadar ulaşır.
  • Görüntü üzerinde bulanıklar ya da pikseller üzerinde yansıma kayıpları meydana gelmez.
  • Sınırsız izleme açısı vardır. Yan açılardan dahi mükemmel netlikte izleme imkânı sunar.
  • LCD ve LED ekranlarda olmayan, gerçek kontrast oranına sahiptir.

Gerçek siyah renkler, çok detaylı görüntü gibi.

  • LCD ve LED ekranlardan daha fazla renk sayısına sahiptir.

Dezavantajları

  • Sabit bir görüntü üzerinde piksel yanması meydana gelebilir. Bu durum uzun süre ekranda görünen şeklin gölgesinin ya da daha cansız bir halinin hücreler üzerinde yaşamına devam ettirmesi anlamına gelir.
  • Görüntü üzerinde titreşimler meydana gelebilmektedir.
  • Gürültü sorunu yaşanabilmektedir. Bu soruna soğutucular ve görüntü şiddetini ayarlayan yansıtıcılarda neden olabilir.
  • 37 inçten daha küçük boyuttaki ekranlarda görüntü kalitesi bozulmaktadır.
  • 2006 yılı öncesine ait üretimlerde plazma ekranların ömrü daha da kısadır.
  • Basınç farklılıklarının hissedildiği yerlerde plazma ekranlardan uğultu şeklinde gürültüler yükselebilir.
  • Enerji kullanımı yüksektir.

LCD Televizyon Teknolojisi:

LCD’nin açılımı Liquid Crystal Displaydir. TFT-LCD monitörlerde ana teknoloji sıvı kristallerdir. Bu kristaller ışığın geçişini engeller ya da ışığı serbest bırakır. TFT ise Thin Film Transistördür. Bu teknoloji LCD panellerden görüntü üretilmesinde kullanılır. Bugün TFT tekniğinin kullanıldığı LCD monitörler standart durumdadır.

LCD Tv Çalışma Prensibi:

LCD paneller, iki kat polarize cam arasında yer alan yüz binlerce likit kristal hücreden oluşur. Panelin arkasında bulunan güçlü lambalardan gelen ışık, yayılmayı sağlayan tabakadan geçerek ekrana homojen bir şekilde dağılır. Işık daha sonra TFT (Thin Film Transistor) adı verilen ince film transistör tabakasından ve arkasından da her likit kristal hücresine iletilen elektrik miktarını ayarlayan renk filtrelerinden geçer. Voltaj farkına göre likit kristaller harekete geçer. Bu hareket şekline göre arkadan verilen ışığın şiddeti ve kutuplaşma yönü değişir. Bu işlemlerin sonucunda da farklı oranda ve parlaklıkta kırmızı, mavi ve yeşil renkleri oluşturan ve nihai görüntüyü sağlayan yüz binlerce piksel elde edilmiş olur.

LCD Nedir? Yapısı ve Çalışması

 

LCD Televizyonun Avantajları:

  • İncelik: Tüplü ( CRT) televizyonlara göre daha ince ve hafiftir. ortala bir LCD tv 7-10 cm kalınlığındadır. Buna göre ağırlığı da azalmıştır. Ancak LED ve OLED tv lere göre daha kalındır ve ağırdır.
  • Daha Parlak Daha Canlı: Parlak ve yüksek çözünürlükte görüntü sunar. LCD televizyonlarda ekranın nokta aralıklarını göremezsiniz. Uzaktan olduğu kadar yakından da görüntüler aynı şekilde mükemmeldir.Tabii ki bu üstün özellikler CRT televizyona kıyasla yapıldığında ortaya çıkar LED tvlerden teknolojileri geri olduğu için renk canlılığında ve parlaklıkta da LED tvlerin gerisinde kalır.
  • Yeni Teknolojileri Destekler: LCD televizyonların bir özelliği de dijital bağlantı yapmayı sağlayan DVI çıkışını desteklemeleridir. Bu sayede, LCD ekranları, hem televizyon hem de monitör olarak kullanabilirsiniz.Bunun dışında hafıza kartı girişi, dahili uydu gibi pek çok teknolojik avantajları bulunur.
  • Tarama Çizgisi Yok: Normal tüplü televizyonlar görüntüyü oluşturmak için tüpü elektron ışını ile yukarıdan aşağıya tarar ve bu nedenle ekranda çizgiler oluşur. LCD lerde bu çizgile yerine pixeller kullanıldığı için bu tarama çizgileri yer almaz. Görüntü ekranın tamamına aynı tonda ve düzgün olarak yayılır.

LCD Televizyonun Olumsuz Yönleri:

  • Yüksek Enerji Tüketimi: Bu televizyonlarda aydınlatma sürekli yanan florasan lamba ile yapıldığı için nerji tütketimleri LED tvlere göre iki kat hatta biraz daha fazla yüksektir. LED tv’nin 80 watt harcadığı 42″ ( 106 ekran) bir televizyon LCD olursa bu enerji tüketimi 200 watt civarında olur.
  • Farklı Açılardan İzlemede Görüntü Bozulması :LCD televizyonlarda tv ye ancak tam karşıdan ( dik açı ile) bakılırsa tam net görüntü elde edilir. Günümüzde diz üstü bilgisayarlarda mevcut olan bu problem, televizyona farklı açıdan bakıldığında görüntünün bozulmasına karanlık olmasına neden olmaktadır.
  • Siyah Renk Sorunu: Bu televizyonlarda arka aydınlatma için sürekli yanan florasan lamba teknolojisinin bir olumsuz yanı da siyah renk konusudur . Sisteme siyah renk için herhangi bir ışık bilgisi gitmese bile bu floresan lamba sürekli açık kaldığı için tam siyah renge ulaşılamaz. Bu da siyah ve beyaz bölgeler arasındaki kontrast farkının belirli bir seviyeyi aşamamasına neden olur.
  • LED tv ve Plazma Tv’ye Göre Daha Cansız Renkler : Teknoloji gittikçe gelişiyor. LED tv aslında LCD tvlerin gelişmiş halidir. Bu geniş ekran ince panel tvlerde de görüntüleme teknoljisi ve renk canlılığı giderek gelişiyor. Bu anlamda LCD ler LED tvlerin gerisinde kaldı.

 Lg 42'' Full Hd Lcd Televizyon 42LD650 / 42LD651 Fiyatı

Led Ekranların Yapısı ve Çalışma Mantığı

Led Ekranların Yapısı ve Çalışma Mantığı, Led Tv teknolojisi, Led ne anlama gelir, led diyotlar ve çalışması

TV’lerde Kullanılan LED’in Yapısı

LED ekranlar TV’ler, arka aydınlatması LED olan LCD televizyonlardır. Aslında LED TV’ler için LCD TV’lerin ulaştığı son nokta denilebilir. Standart LCD TV’lerden farklı olarak; arka aydınlatma CCFL (soğuk katot floresan lamba) ile değil, LED’ler ile yapılmaktadır. Ekranda görüntü oluşturulurken kullanılan arka aydınlatma teknolojisindeki bu devrimsel yenilik sayesinde oldukça ince paneller üretilmeye başlamıştır.

LED, İngilizcede Light Emitting Diode kelimelerinin kısaltılmış hâlidir ve “Işık Yayan Diyot” anlamına gelir. LED’ler elektrik enerjisini ışığa dönüştüren yarı iletken devre elemanlarıdır. Doğru polarma altında çalışırlar ve uçlarına uygulanan doğru polarma gerilimi ile doğru orantılı olarak ışık verir.

Led Ekranların Yapısı led ekran diyot yapısı

 LED, doğru polarma edilirse enerji seviyeleri farklı elektron ve oyuklar birleşebilmek için enerjilerinin bir kısmını vermek zorundadır. Elektronlar bu enerjilerini ısı ve ışık biçiminde ortama verir. Eğer diyot şeffaf bir plastik kılıfla kaplanırsa diyot yapısında elektron oyuk birleşimi sırasında harcanan enerji ışık şeklinde ortama yayılır. Bizde böylece ışığı görmüş oluruz.

TFT ve LED Ekranların Çalışma Prensipleri | YerelBT

LED TV’nin Avantaj Ve Dezavantajları

LED televizyonların avantajlı olduğu noktalar şunlardır:

  • Plazma ve LCD televizyonlara göre yaklaşık %40 daha az enerji tüketir.
  • LCD televizyonlardan çok daha hafif ve ince bir yapıdadır.
  • LCD’lere göre renkler daha gelişmiştir.
  • LCD türlere göre daha uzun ömürlüdür.
  • Yüksek ışıkta eski nesil televizyonlara göre daha az yansıma yapar.
  • 40” ve daha küçük ebatlı ekran boyları plazmalara göre daha performanslıdır.

LED televizyonların dezavantajlı olduğu noktalar şunlardır:

1- Görüntüyü hızlı oluşturamaması sebebiyle hareketli görüntülerde görüntü netlik kaybeder. Bu sebeple yüksek Hz’li modellerin tercih edilmesi büyük önem taşır. 50 Hz’den aşağı tepkime süresine sahip modeller özellikle spor müsabakaları gibi programlarda büyük sıkıntı olabilir. 100 ya da 200 Hz tavsiye edilir.

2- Siyah-Beyaz renklerde LCD televizyonlarda olduğu gibi geçişler tam anlamıyla başarılıdeğildir. Ø Renkler gerçek renklerden daha parlak ve canlıdır.

3- Fiyatları diğer televizyon türlerine göre daha yüksek olabilmektedir.

4- Ölü piksel oluşma riski LCD’lerde olduğu gibi LED TV’lerde de mevcuttur.

LG 43UN74006LB 43 inç 108 Ekran Uydu Alıcılı webOS Smart 4K Ultra HD LED Tv  - incehesap.com

Bu içerik Kerem Yasen tarafından hazırlanmıştır.                                                         

Kaynakça

 

 

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
Yükleniyor...